Example: marketing

“5237 SAYILI TCK. 154-156. VE ... - ceza …

5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELER NDE YER ALAN MALVARLI INA KAR I D ER SU LAR 1 MUHAMMET MURAT LK ORUM CUMHUR YET SAVCISI 33516 1 Bu al ma, Yeni ceza Adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savc lar ve Hakimlere tan t m i in tarihleri aras nda Samsun ilinde d zenlenen (Adalet Bakanl E itim Dairesi Ba kanl nca) seminerler i in haz rlanm t r. 2 1-HAKKI OLMAYAN YERE TECAV Z SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaks z n kamuya veya zel ki ilere ait ta nmaz mal veya eklentilerini malikmi gibi tamamen veya k smen i gal eden veya s n rlar n de i tiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan k smen de olsa yararlanmas na engel olan kimseye, alt aydan y la kadar hapis ve bin g ne kadar adl para cezas verilir.

5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELERİNDE YER ALAN MALVARLIĞINA KARŞI DİĞER SUÇLAR”1 MUHAMMET MURAT ÜLKÜ ÇORUM CUMHURİYET SAVCISI 33516 1 Bu çalışma, “Yeni Ceza Adalet Sistemi”nin Cumhuriyet Savcıları ve Hakimlere tanıtımı için

Tags:

  5237 sayili tck, 5237, Sayili, Ceza, 154 156

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of “5237 SAYILI TCK. 154-156. VE ... - ceza …

1 5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELER NDE YER ALAN MALVARLI INA KAR I D ER SU LAR 1 MUHAMMET MURAT LK ORUM CUMHUR YET SAVCISI 33516 1 Bu al ma, Yeni ceza Adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savc lar ve Hakimlere tan t m i in tarihleri aras nda Samsun ilinde d zenlenen (Adalet Bakanl E itim Dairesi Ba kanl nca) seminerler i in haz rlanm t r. 2 1-HAKKI OLMAYAN YERE TECAV Z SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaks z n kamuya veya zel ki ilere ait ta nmaz mal veya eklentilerini malikmi gibi tamamen veya k smen i gal eden veya s n rlar n de i tiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan k smen de olsa yararlanmas na engel olan kimseye, alt aydan y la kadar hapis ve bin g ne kadar adl para cezas verilir.

2 Madde 513/I - Her kim, ba kas n n mutasarr f oldu u emlak ve araziyi tamamen veya k smen zapt ve tasarruf etmek veya bunlardan intifa eylemek i in o arazi va emlakin hudutlar n de i tirir veya bozarsa iki aydan iki seneye kadar hapsolunur ve 150 liradan 1000 liraya kadar a r para cezas al n r 765 say l kanunun 513/I. maddesinde ba kas n n tasarruf etti i emlak ve araziyi zapt etmek ve bunlar zerinde tasarruf etmek, bunlardan yararlanmak i in arazinin veya emlak n s n rlar n de i tirmek su olarak d zenlenmi ti. Yeni TCK n n 154. maddesinin ilk f kras nda bir hakka dayanmadan zel ki ilere veya kamuya ait ta nmaz mal ve eklentilerini malikmi gibi i gal etmek, s n rlar n de i tirmek, hak sahibinin bunlardan yararlanmas na engel olmak su olarak d zenlenmi tir. Yeni d zenlemenin ncekinden en nemli farkl 524.

3 Maddesinde ng r len ahsi cezas zl k ya da cezada indirim sebebi 513. maddesinde yer alan hakk olmayan yere tecav z su lar nda uygulanam yordu. Yeni d zenlemede ise bu sebeplerin ng r ld 167. madde bu su bak m ndan da uygulanabilecektir. 3 ncelikle belirtilmesi gereken t m hareketler bak m ndan ortak olan iki nokta mevcuttur: 1- lk olarak, yap lan hareketlerin hi birinin bir hakka dayanmamas er hakka dayanan bir davran s z konusu ise su olu mayacakt r. 2- kinci olarak failin yap lan t m hareketlerde ta nmaz n malikiymi gibi hareket etmi olmas Eski d zenlemenin aksine 5237 say l yasada ise bu su ile ilgili olarak herhangi bir a rlat c neden ng r lmemi tir. Yine eski d zenlemenin aksine mal n de erinin azl halinde cezada indirim yap lmas n ng ren d zenlemeye yeni kanunda yer verilmemi tir.

4 2- K Y T ZEL K L NE A T YA DA K YL LER N ORTAK YARARLANMASINA TERK ED LM TA INMAZ MALLARI KISMEN VEYA TAMAMEN ZAPT ETME, TASARRUFTA BULUNMA VE S R P EKME SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. (2) K y t zel ki ili ine ait oldu unu veya teden beri k yl n n ortak yararlanmas na terk edilmi bulundu unu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi ta nmaz mallar k smen veya tamamen zapt eden, bunlar zerinde tasarrufta bulunan veya s r p eken kimse hakk nda birinci f krada 513/II- K y h kmi ahsiyetine ait oldu unu veya teden beri k yl n n m terek istifadesine terkedilmi bulundu unu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi gayrimenkulleri k smen veya tamamen zapt ve tasarruf eden veya s r p eken kimse hakk nda birinci 2 H k mde cezaland r lan hareketler unlard r.

5 Nmaz mal veya eklentilerini k smen veya tamamen i gal etmek nmaz mal veya eklentilerinin s n rlar n de i tirmek veya bozmak nmaz mal veya eklentilerinden hak sahibinin k smen veya tamamen yararlanmas n engellemek 4yaz l cezalar uygulan r. f krada yaz l cezalar tatbik olunur. Eski TCK n n 513 d zenlenmi olan su , yeni terimlerle ayr ba ms z bir su tipi olarak d zenlenmi tir. Eski h k m ile yeni h k m aras nda bir farkl l k yoktur. 3-KAMUYA VEYA ZEL K LERE A T SULARIN MECRASINI DE T RME SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. (3) Kamuya veya zel ki ilere ait sular n mecras n de i tiren kimse hakk nda birinci f krada yaz l cezalar uygulan r MADDE 513/III-Hakk olm yan bir menfaat elde etmek i in umumi veya hususi sular n mecras n de i tiren kimse hakk nda da ayn ceza h kmolunur. 765 say l TCK n n 513/III maddesinde d zenlenen su aynen yeni kanunda 154/3.

6 Maddede d zenlenmi ve yeni h k m aras nda fark su un i lenmesindeki ama ta toplanmaktad h k mde fiilin hakk olmayan bir menfaat elde etmek amac yla i lenmesi halinde su un meydana gelece i kabul edilmi kanun genel kast n yan nda su un olu umu bak m ndan zel kast aram t .Oysa yeni kanundaki d zenlemede zel bir kast aranmaks z n sular n mecras n de i tirmekle su olu acakt r. Su a konu olacak sular gerek duran gerek akmakta olan gayrimenkul niteli indeki sulard hale getirilmi olan sular bu su a konu su getirilerek bir e me haznesinde toplanm ve bu e me tahrip edilmi se su olu maz. Suyun zel ki ilere veya kamuya ait olmas m mk nd r. Madde yer st sular na oldu u kadar yer alt sular na da ili Kamuya veya zel ki ilere ait olan yer alt veya yer st sular n n mecras n de i tirmek su un maddi unsurudur.

7 Mecra bir i in gidi , olu yoludur ( ) B ylece akan sular n gidi yani ak yolunu de i tirmek, duran suyu akar hale getirmek su y n de i tiri in daimi 3 D NMEZER,Sulhi sf. Ki ilere ve Mala Kar C r mler ,1998, stanbul, 5olacak ekilde ve suyun i inde akt ara zerinde tasarrufta bulunulmas suretiyle ger ekle tirilmesi Bu su kasten i lenebilen bir su tur. 765 say l kanundaki d zenlemede bu su un i lenmesi bak m nda failin zel kast aranm t . Buna g re failin, fiili hakk olmayan bir menfaat elde etmek i in yapm olmas aranmaktayd . Oysa yeni h k mde failin zel kastla hareket etmesi aranmam , genel kast yeterli g r lm t r. Bu su un d zenlenmesiyle ta nmaz zilyetli inin korunmas ama lanmaktad r. Her ger ek ki i su un faili ait sular n mecras n de i tirmede ma dur toplumdur. zel ki ilere ait sular n mecras n n de i tirilmesinde ise o suyun maliki su un ma durudur.

8 Bu su a te ebb s m mk nd r. tima konusunda genel kurallar uygulanacakt r tirak konusunda da genel kurallar uygulanacakt r. 765 say l yasada 514. maddede bir a rlat c neden d zenlenmi ti. Buna g re su un ah slara kar cebir veya iddet veya tehdit kullan larak yada on ki iden fazla kimse taraf ndan i lenmesi halinde ceza a rla yordu. 5237 say l yasada ise bu su ile ilgili olarak herhangi bir a rlat c neden ng r lmemi tir. 765 say l yasan n 522. maddesindeki mal n de erinin veya meydana getirilen zarar n hafif veya pek hafif olmas halinde ng r len hafifletici nedene yeni kanunda yer verilmemi tir. Yeni d zenlemede 167. maddedeki ahsi cezas zl k sebebi ve cezada indirim yap lmas n gerektiren ahsi sebep bu su i in uygulanabilecektir.

9 4 D NMEZER,Sulhi age. sf. 465 64-G VEN K T YE KULLANMA SU U YEN TCK MD ESK TCK MD G veni k t ye kullanma MADDE 155. - (1) Ba kas na ait olup da, belirli bir ekilde kullanmak zere zilyetli i kendisine devredilmi olan mal zerinde, kendisinin veya ba kas n n yarar na olarak, zilyetli in devri amac d nda tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden ki i, ik yet zerine, alt aydan iki y la kadar hapis ve adl para cezas ile cezaland r l r. (2) Su un, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ili kisinin yada hangi nedenden do mu olursa olsun, ba kas n n mallar n idare etmek yetkisinin gere i olarak tevdi ve teslim edilmi e ya hakk nda i lenmesi h linde, bir y ldan yedi y la kadar hapis ve bin g ne kadar adl para cezas na h kmolunur.

10 Emniyeti suiistimal MADDE 508 - Her kim ba kas na ait olup da iade veya muayyen bir suretle istimal etmek zere kendisine tevdi veya her ne namla Olursa olsun teslim olunan bir eyi kendisinin veya ba kas n n menfaatine olarak satar veya rehneder veya sarf ve istihlak eder yahut ketim ve inkar eyler veyahut tahvil ve ta yir ederse mutazarr r olan kimsenin ikayeti zerine iki aydan iki seneye kadar hapis ve elli liradan a a olmamak zere a r para cezas ile cezaland r l r. Madde 510 - Ge en iki maddede yaz l c r mler meslek ve sanat veya ticaret veya hizmet sebebiyle veya emanet i s fat yla veyahut idare etmek i in kendisine tevdi olunan veya teminat olarak teslim edilen eyler zerinde yap l rsa faili hakk nda bir seneden be seneye kadar hapis cezas tertip olunur ve ikayetname itas na hacet kalmaks z n takibat yap l r.