Example: dental hygienist

“5237 SAYILI TCK. 154-156. VE ... - ceza …

5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELER NDE YER ALAN MALVARLI INA KAR I D ER SU LAR 1 MUHAMMET MURAT LK ORUM CUMHUR YET SAVCISI 33516 1 Bu al ma, Yeni ceza adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savc lar ve Hakimlere tan t m i in tarihleri aras nda Samsun ilinde d zenlenen ( adalet Bakanl E itim Dairesi Ba kanl nca) seminerler i in haz rlanm t r.

5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELERİNDE YER ALAN MALVARLIĞINA KARŞI DİĞER SUÇLAR”1 MUHAMMET MURAT ÜLKÜ ÇORUM CUMHURİYET SAVCISI 33516 1 Bu çalışma, “Yeni Ceza Adalet Sistemi”nin Cumhuriyet Savcıları ve Hakimlere tanıtımı için 21.02.2005-01.04.2005 tarihleri arasında Samsun ilinde düzenlenen (Adalet

Tags:

  Adalet, 5237 sayili tck, 5237, Sayili, Ceza, Ceza adalet, 154 156

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of “5237 SAYILI TCK. 154-156. VE ... - ceza …

1 5237 SAYILI TCK. 154-156. VE 160-166. MADDELER NDE YER ALAN MALVARLI INA KAR I D ER SU LAR 1 MUHAMMET MURAT LK ORUM CUMHUR YET SAVCISI 33516 1 Bu al ma, Yeni ceza adalet Sistemi nin Cumhuriyet Savc lar ve Hakimlere tan t m i in tarihleri aras nda Samsun ilinde d zenlenen ( adalet Bakanl E itim Dairesi Ba kanl nca) seminerler i in haz rlanm t r.

2 2 1-HAKKI OLMAYAN YERE TECAV Z SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. - (1) Bir hakka dayanmaks z n kamuya veya zel ki ilere ait ta nmaz mal veya eklentilerini malikmi gibi tamamen veya k smen i gal eden veya s n rlar n de i tiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan k smen de olsa yararlanmas na engel olan kimseye, alt aydan y la kadar hapis ve bin g ne kadar adl para cezas verilir. Madde 513/I - Her kim, ba kas n n mutasarr f oldu u emlak ve araziyi tamamen veya k smen zapt ve tasarruf etmek veya bunlardan intifa eylemek i in o arazi va emlakin hudutlar n de i tirir veya bozarsa iki aydan iki seneye kadar hapsolunur ve 150 liradan 1000 liraya kadar a r para cezas al n r 765 say l kanunun 513/I.

3 Maddesinde ba kas n n tasarruf etti i emlak ve araziyi zapt etmek ve bunlar zerinde tasarruf etmek, bunlardan yararlanmak i in arazinin veya emlak n s n rlar n de i tirmek su olarak d zenlenmi ti. Yeni TCK n n 154. maddesinin ilk f kras nda bir hakka dayanmadan zel ki ilere veya kamuya ait ta nmaz mal ve eklentilerini malikmi gibi i gal etmek, s n rlar n de i tirmek, hak sahibinin bunlardan yararlanmas na engel olmak su olarak d zenlenmi tir. Yeni d zenlemenin ncekinden en nemli farkl 524.

4 Maddesinde ng r len ahsi cezas zl k ya da cezada indirim sebebi 513. maddesinde yer alan hakk olmayan yere tecav z su lar nda uygulanam yordu. Yeni d zenlemede ise bu sebeplerin ng r ld 167. madde bu su bak m ndan da uygulanabilecektir. 3 ncelikle belirtilmesi gereken t m hareketler bak m ndan ortak olan iki nokta mevcuttur: 1- lk olarak, yap lan hareketlerin hi birinin bir hakka dayanmamas er hakka dayanan bir davran s z konusu ise su olu mayacakt r.

5 2- kinci olarak failin yap lan t m hareketlerde ta nmaz n malikiymi gibi hareket etmi olmas Eski d zenlemenin aksine 5237 say l yasada ise bu su ile ilgili olarak herhangi bir a rlat c neden ng r lmemi tir. Yine eski d zenlemenin aksine mal n de erinin azl halinde cezada indirim yap lmas n ng ren d zenlemeye yeni kanunda yer verilmemi tir. 2- K Y T ZEL K L NE A T YA DA K YL LER N ORTAK YARARLANMASINA TERK ED LM TA INMAZ MALLARI KISMEN VEYA TAMAMEN ZAPT ETME, TASARRUFTA BULUNMA VE S R P EKME SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154.

6 (2) K y t zel ki ili ine ait oldu unu veya teden beri k yl n n ortak yararlanmas na terk edilmi bulundu unu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi ta nmaz mallar k smen veya tamamen zapt eden, bunlar zerinde tasarrufta bulunan veya s r p eken kimse hakk nda birinci f krada 513/II- K y h kmi ahsiyetine ait oldu unu veya teden beri k yl n n m terek istifadesine terkedilmi bulundu unu bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi gayrimenkulleri k smen veya tamamen zapt ve tasarruf eden veya s r p eken kimse hakk nda birinci 2 H k mde cezaland r lan hareketler unlard r: nmaz mal veya eklentilerini k smen veya tamamen i gal etmek nmaz mal veya eklentilerinin s n rlar n de i tirmek veya bozmak nmaz mal veya eklentilerinden hak sahibinin k smen veya tamamen yararlanmas n engellemek 4yaz l cezalar uygulan r.

7 F krada yaz l cezalar tatbik olunur. Eski TCK n n 513 d zenlenmi olan su , yeni terimlerle ayr ba ms z bir su tipi olarak d zenlenmi tir. Eski h k m ile yeni h k m aras nda bir farkl l k yoktur. 3-KAMUYA VEYA ZEL K LERE A T SULARIN MECRASINI DE T RME SU U YEN TCK MD ESK TCK MD MADDE 154. (3) Kamuya veya zel ki ilere ait sular n mecras n de i tiren kimse hakk nda birinci f krada yaz l cezalar uygulan r MADDE 513/III-Hakk olm yan bir menfaat elde etmek i in umumi veya hususi sular n mecras n de i tiren kimse hakk nda da ayn ceza h kmolunur.

8 765 say l TCK n n 513/III maddesinde d zenlenen su aynen yeni kanunda 154/3. maddede d zenlenmi ve yeni h k m aras nda fark su un i lenmesindeki ama ta toplanmaktad h k mde fiilin hakk olmayan bir menfaat elde etmek amac yla i lenmesi halinde su un meydana gelece i kabul edilmi kanun genel kast n yan nda su un olu umu bak m ndan zel kast aram t .Oysa yeni kanundaki d zenlemede zel bir kast aranmaks z n sular n mecras n de i tirmekle su olu acakt r. Su a konu olacak sular gerek duran gerek akmakta olan gayrimenkul niteli indeki sulard hale getirilmi olan sular bu su a konu su getirilerek bir e me haznesinde toplanm ve bu e me tahrip edilmi se su olu maz.

9 Suyun zel ki ilere veya kamuya ait olmas m mk nd r. Madde yer st sular na oldu u kadar yer alt sular na da ili Kamuya veya zel ki ilere ait olan yer alt veya yer st sular n n mecras n de i tirmek su un maddi unsurudur. Mecra bir i in gidi , olu yoludur ( ) B ylece akan sular n gidi yani ak yolunu de i tirmek, duran suyu akar hale getirmek su y n de i tiri in daimi 3 D NMEZER,Sulhi sf. Ki ilere ve Mala Kar C r mler ,1998, stanbul, 5olacak ekilde ve suyun i inde akt ara zerinde tasarrufta bulunulmas suretiyle ger ekle tirilmesi Bu su kasten i lenebilen bir su tur.

10 765 say l kanundaki d zenlemede bu su un i lenmesi bak m nda failin zel kast aranm t . Buna g re failin, fiili hakk olmayan bir menfaat elde etmek i in yapm olmas aranmaktayd . Oysa yeni h k mde failin zel kastla hareket etmesi aranmam , genel kast yeterli g r lm t r. Bu su un d zenlenmesiyle ta nmaz zilyetli inin korunmas ama lanmaktad r. Her ger ek ki i su un faili ait sular n mecras n de i tirmede ma dur toplumdur. zel ki ilere ait sular n mecras n n de i tirilmesinde ise o suyun maliki su un ma durudur. Bu su a te ebb s m mk nd r.