Example: biology

6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN …

6764 SAYILI KANUN LE LG L SIK A SORULAN SORULAR 1. 6764 say l kanundaki alan e itimine ba lamak ne ifade etmektedir? Sigortal i e giri bildirgesi SGK ya ne zaman verilecek? a) Mesleki e itim merkezleri ve mesleki e itim merkezi programlar uygulayan kurumlar n rencileri i letmeyle s zle me imzalad klar tarihten itibaren, b) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler alan se imi yaparak 10. s n fta e itim retime ba lad klar tarihten itibaren, c) Di er orta retim kurumlar ndan ders y l ba lad ktan sonra mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve ge i yapan renciler ise naklen ge i yapt klar tarihten itibaren, ) Mesleki A k retim Lisesi rencileri y z y ze e itime ba lad klar tarihten itibaren, alan e itimine ba lam say l r.

6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1. 6764 sayılı kanundaki “alan eğitimine başlamak” ne ifade etmektedir? Sigortalı işe giriş bildirgesi SGK’ya ne zaman verilecek?

Tags:

  Bildirgesi

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN …

1 6764 SAYILI KANUN LE LG L SIK A SORULAN SORULAR 1. 6764 say l kanundaki alan e itimine ba lamak ne ifade etmektedir? Sigortal i e giri bildirgesi SGK ya ne zaman verilecek? a) Mesleki e itim merkezleri ve mesleki e itim merkezi programlar uygulayan kurumlar n rencileri i letmeyle s zle me imzalad klar tarihten itibaren, b) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler alan se imi yaparak 10. s n fta e itim retime ba lad klar tarihten itibaren, c) Di er orta retim kurumlar ndan ders y l ba lad ktan sonra mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve ge i yapan renciler ise naklen ge i yapt klar tarihten itibaren, ) Mesleki A k retim Lisesi rencileri y z y ze e itime ba lad klar tarihten itibaren, alan e itimine ba lam say l r.

2 Alan e itiminin ba lamas yla SGK ya i e ba lama tarihinden en az 1 g n nce i e giri bildirgesi verilerek i kazas ve meslek hastal ve hastal k sigortas n n ba lat lmas gerekir. 2. renci nakil oldu unda ne gibi bir yol izlenecek? SGK mevzuat na g re, i e giri bildirgesi i e ba lama tarihinden en az 1 g n nce yap lmas gerekti inden; a) Elektronik otomasyon sistemi (e-Okul, Mesem mod l ) zerinden rencinin naklinin ger ekle ti i g n, rencinin ayr ld okul m d rl nce SGK k i lemi yap l r. b) rencinin naklinin ger ekle ti i g n, okul m d rl nce SGK giri bildirgesi i lemi yap l r. Bir sonraki g n e itim retime ba lat l r. 3. Okullar m z/kurumlar m z SGK i lemlerinde 1-30 ya da 15-14 al ma aral klar ndan hangisini kullanmal d r? Okullar m z/kurumlar m z, rencilerin sigorta i lemleri i in 1-30 al ma aral n kullanacaklard r.

3 Bu nedenle SGK ya bildirimlerin (ay n 1 i ila 30 u aras ndaki al malar kar l cret alan sigortal lar gibi) en ge belgenin ili kin oldu u ay izleyen ay n 23 ne kadar yap lmas gerekmektedir. Not: Kamu sekt r olarak tescil edilmi okulun (i yeri mahiyet kodu 1 ise) i yeri dosyas n n oldu u SGK nitesine m racaat ederek ters i yeri olarak d zeltme yapmas gerekmektedir. 4. Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itime devam eden rencilerin e- bildirgesi nas l doldurulacak? rencinin y z y ze e itim alaca ayl k g n say s belirlenerek eksik g n bildirimi eklinde yap lacakt r. ( rne in haftada 3 g n y z y ze e itime devam eden bir rencinin bir ayda en fazla 5 hafta e itim alabilece i g z n nde bulunduruldu unda, 3x5=15 g n bildirim yap lacakt r. rencinin y z y ze e itimde devams zl k yapt g nlerin toplam ile e itim s resi bir ayda 4 hafta veya daha az olmas durumunda, e itim yap lmayan g n say s devams zl k olarak bildirilecektir.)

4 A a daki ekran g r nt s nde de g r ld zere eksik g n bildirimi yap l rken, eksik g n nedeni 13 Di er Nedenler se ilecektir. 5. Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itime devam eden renciler devams zl ktan kald klar nda, ikinci d nem y z y ze e itime devam edemeyeceklerinden sigorta k yap lacak m ? Devams zl ktan kalan mesleki a k retim lisesi rencilerinin devams zl ktan kald kesinle ti i tarih itibariyle, sigorta k lar yap lacakt r. Ayr ca ikinci d nem y z y ze e itim imk n bulunmad ndan sigorta giri leri yap lmayacakt r. 6. Yo unla t r lm e itim g ren renciler (Otelcilik) y l boyunca sigortal m olacak? Yo unla t r lm e itim g ren renciler ders y l ba lang c ndan itibaren y l boyunca sigortal olacakt r. 7. Yar y l tatilinde rencilerin sigorta k yap lacak m ? Yar y l tatilinde hi bir ekilde rencinin sigorta k i lemi yap lmayacakt r.

5 Yar y l tatilinde i letmede mesleki e itim veya staj al mas na gitmeyip tatil yapan renciler izinli say ld klar ndan SGK ya eksik g n bildirimi yap lacakt r. 8. Yaz tatilinde rencilerin sigorta k yap lacak m ? Yaz tatilinde de SGK k i lemleri kesinlikle yap lmayacakt r, eksik g n bildirimi yap lacakt r. Yaz tatilinde Haziran ve Eyl l aylar nda alan e itimi yap ld ndan bu aylarda nedeni belirtilerek eksik g n bildiriminde bulunulacakt r. Temmuz ve A ustos aylar nda e er alan e itimi ya da staj al mas yoksa 0 g n 0 kazan olarak bildirim yap lacakt r. ( rne in, rencinin yaz tatilinin 18 Haziran da ba lay p 16 Eyl l de bitti i ve yaz tatilinde herhangi bir alan e itimi ve staj uygulamas olmad d n ld nde; Haziran ay i in 12 g n, Eyl l ay nda ise 16 g n eksik g n bildiriminde bulunulacakt r. Temmuz ve A ustos aylar nda ise 0 g n 0 kazan olarak bildirim yap lacakt r.)

6 9. Kay tl oldu u halde okula/kuruma hi ba lamayan rencilerin sigorta durumu nas l olacak? Okul/kurum SGK i e giri bildirgesi verdi i halde renci e itime hi ba lamam sa ilgili d nem sonunda, okul/kurum illerdeki SGK nitesine m racaat ederek i e giri in silinmesi sa lamal d r. 10. Yar m g n devams zl k yapan rencilerin SGK i lemi nas l yap lacak? Yar m g n devams zl k yapan renciler SGK ya devams z olarak bildirilmeyecektir. 11. Mesleki e itim merkezi ile birlikte Mesleki A k retim Lisesine kay tl rencilerin SGK i lemleri nas l yap lacak? Mesleki A k retim Lisesine kay t yapt ran renciler, mesleki e itim merkezinde kar l olan derslerden y z y ze e itim program na devam ettirilemeyece inden SGK i lemleri mesleki e itim merkezleri taraf ndan yap lacak olup ikinci bir SGK giri i lemi yap lmayacakt r.

7 12. Ba ka bir i te al makta olup Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itim g ren rencilerin SGK i lemleri nas l olacak? Bu durumda olanlara SGK ya i e giri bildirimi yap lacakt r. rencinin y z y ze e itim alaca ayl k g n say s belirlenerek eksik g n bildirimi eklinde yap lacakt r. ( rne in haftada 3 g n y z y ze e itime devam eden bir rencinin bir ayda en fazla 5 hafta e itim alabilece i g z n nde bulunduruldu unda, 3x5=15 g n bildirim yap lacakt r. rencinin y z y ze e itimde devams zl k yapt g nlerin toplam ile e itim s resi bir ayda 4 hafta veya daha az olmas durumunda, e itim yap lmayan g n say s devams zl k olarak bildirilecektir.) E er renci, 657 say l Kanunun 4/A kapsam nda devlet memuru ise bildirim yap lmayacakt r. rencilerden emekli olanlar varsa bu durumda bildirim yap lacakt r; fakat SGK taraf ndan emekli ayl kesilmeyecektir.

8 13. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler devams zl ktan kalm olsa bile e itim retime engel olmad ktan sonra okula gelip derslere girebilir. Bu durumda SGK i lemleri yap lacak m ? Bu durumda olan renciler okula devam ettikleri s rece SGK i lemleri devam ettirilecektir. 14. Orta retim seviyesinde renci olup hi bir sosyal g vencesi olmayanlara y nelik SGK i lemleri nas l olacakt r? renci, kendisi e-Devlet uygulama sistemine girecektir. Bak lmakla y k ml olup olmad n sorgulayacakt r. Sorguya bakan renci e-Devlet sorgulama belgesinin kt s n okul idaresine teslim edecektir. Bu belgeye g re, okul idaresi rencinin bak lmakla y k ml olmas durumunda %1, bak lmakla y k ml olmamas durumunda ise % 6 SGK primi demesi yapacakt r.

9 Renciler taraf ndan yap lacak olan e- Devlet sorgulamas n n i lem basamaklar a a daki gibidir: 1. PTT den e-Devlet ifresi al nacakt r. (e-Devlet ifresi olmayanlar i in) 2. www. adresinden e-Devlet sistemine TC kimlik numaras ve PTT den al nan ifre ile giri yap lacakt r. 3. A a daki ekran g r nt s nde oldu u gibi, e-Hizmetler ba lant s na giri yap lacakt r. 4. Sosyal G venlik Kurumu se ilerek, a a daki ekran g r nt s nde de oldu u gibi SPAS M stehakl k Sorgulama (Sa l k Provizyon Aktivasyon Sistemi) se ilecektir. 5. A lan SPAS M stehakl k Sorgulama (Sa l k Provizyon Aktivasyon Ekran ) da a a daki ekran g r nt s nde de g r ld gibi Yazd r butonu t klanarak belgenin kt s al nacakt r. 6. renci taraf ndan kt s al nan bu belge, okul idaresine teslim edilecektir. 15. Okulda i kazas oldu unda i lem basamaklar nas l olacakt r?

10 5510 say l Kanunun 4. maddesine g re; veren taraf ndan, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK ya da en ge i g n i inde bildirim yap lmas gerekmektedir. 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunun i kazas bak m ndan yap lmas gereken i ve i lemleri ile ilgili l yeri Sa l k ve G venlik Birimleri ve l e SG B rolar ndan gerekli destek al narak, i veren ve i veren vekili taraf ndan gerekli uygulamalar aksat lmadan yap l r. 16. Okul d nda okul taraf ndan d zenlenen bir al ma esnas nda kaza oldu unda i lem basamaklar nas l olacak? 5510 say l Kanunun 12 nci maddesinde i yeri tan m yap lm t r. yerinin b l m ve eklentileri de i yeri say lmaktad r. 5510 say l Kanunun 5 inci maddesinin (b) bendi kapsam nda renci, faaliyeti nedeniyle g revlendirildi i yerde i kazas ge irmesi halinde i kazas say lmakta olup di er hallerde ise say lmamaktad r.


Related search queries