Example: tourism industry

6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1.

6764 SAYILI KANUN LE LG L SIK A SORULAN SORULAR 1. 6764 say l kanundaki alan e itimine ba lamak ne ifade etmektedir? Sigortal i e giri bildirgesi SGK ya ne zaman verilecek? a) Mesleki e itim merkezleri ve mesleki e itim merkezi programlar uygulayan kurumlar n rencileri i letmeyle s zle me imzalad klar tarihten itibaren, b) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler alan se imi yaparak 10. s n fta e itim retime ba lad klar tarihten itibaren, c) Di er orta retim kurumlar ndan ders y l ba lad ktan sonra mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve ge i yapan renciler ise naklen ge i yapt klar tarihten itibaren, ) Mesleki A k retim Lisesi rencileri y z y ze e itime ba lad klar tarihten itibaren, alan e itimine ba lam say l r. Alan e itiminin ba lamas yla SGK ya i e ba lama tarihinden en az 1 g n nce i e giri bildirgesi verilerek i kazas ve meslek hastal ve hastal k sigortas n n ba lat lmas gerekir.

6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1. 6764 sayılı kanundaki “alan eğitimine başlamak” ne ifade etmektedir? Sigortalı işe giriş bildirgesi SGK’ya ne zaman verilecek? a) Mesleki eğitim merkezleri ve mesleki eğitim merkezi programları uygulayan kurumların

Tags:

  Sorulan, Sorular, Sorulan sorular

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 6764 SAYILI KANUN İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR 1.

1 6764 SAYILI KANUN LE LG L SIK A SORULAN SORULAR 1. 6764 say l kanundaki alan e itimine ba lamak ne ifade etmektedir? Sigortal i e giri bildirgesi SGK ya ne zaman verilecek? a) Mesleki e itim merkezleri ve mesleki e itim merkezi programlar uygulayan kurumlar n rencileri i letmeyle s zle me imzalad klar tarihten itibaren, b) Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler alan se imi yaparak 10. s n fta e itim retime ba lad klar tarihten itibaren, c) Di er orta retim kurumlar ndan ders y l ba lad ktan sonra mesleki ve teknik Anadolu liselerine nakil ve ge i yapan renciler ise naklen ge i yapt klar tarihten itibaren, ) Mesleki A k retim Lisesi rencileri y z y ze e itime ba lad klar tarihten itibaren, alan e itimine ba lam say l r. Alan e itiminin ba lamas yla SGK ya i e ba lama tarihinden en az 1 g n nce i e giri bildirgesi verilerek i kazas ve meslek hastal ve hastal k sigortas n n ba lat lmas gerekir.

2 2. renci nakil oldu unda ne gibi bir yol izlenecek? SGK mevzuat na g re, i e giri bildirgesi i e ba lama tarihinden en az 1 g n nce yap lmas gerekti inden; a) Elektronik otomasyon sistemi (e-Okul, Mesem mod l ) zerinden rencinin naklinin ger ekle ti i g n, rencinin ayr ld okul m d rl nce SGK k i lemi yap l r. b) rencinin naklinin ger ekle ti i g n, okul m d rl nce SGK giri bildirgesi i lemi yap l r. Bir sonraki g n e itim retime ba lat l r. 3. Okullar m z/kurumlar m z SGK i lemlerinde 1-30 ya da 15-14 al ma aral klar ndan hangisini kullanmal d r? Okullar m z/kurumlar m z, rencilerin sigorta i lemleri i in 1-30 al ma aral n kullanacaklard r. Bu nedenle SGK ya bildirimlerin (ay n 1 i ila 30 u aras ndaki al malar kar l cret alan sigortal lar gibi) en ge belgenin ili kin oldu u ay izleyen ay n 23 ne kadar yap lmas gerekmektedir. Not: Kamu sekt r olarak tescil edilmi okulun (i yeri mahiyet kodu 1 ise) i yeri dosyas n n oldu u SGK nitesine m racaat ederek ters i yeri olarak d zeltme yapmas gerekmektedir.

3 4. Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itime devam eden rencilerin e-bildirgesi nas l doldurulacak? rencinin y z y ze e itim alaca ayl k g n say s belirlenerek eksik g n bildirimi eklinde yap lacakt r. ( rne in haftada 3 g n y z y ze e itime devam eden bir rencinin bir ayda en fazla 5 hafta e itim alabilece i g z n nde bulunduruldu unda, 3x5=15 g n bildirim yap lacakt r. rencinin y z y ze e itimde devams zl k yapt g nlerin toplam ile e itim s resi bir ayda 4 hafta veya daha az olmas durumunda, e itim yap lmayan g n say s devams zl k olarak bildirilecektir.) A a daki ekran g r nt s nde de g r ld zere eksik g n bildirimi yap l rken, eksik g n nedeni 13 Di er Nedenler se ilecektir. 5. Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itime devam eden renciler devams zl ktan kald klar nda, ikinci d nem y z y ze e itime devam edemeyeceklerinden sigorta k yap lacak m ? Devams zl ktan kalan mesleki a k retim lisesi rencilerinin devams zl ktan kald kesinle ti i tarih itibariyle, sigorta k lar yap lacakt r.

4 Ayr ca ikinci d nem y z y ze e itim imk n bulunmad ndan sigorta giri leri yap lmayacakt r. 6. Yo unla t r lm e itim g ren renciler (Otelcilik) y l boyunca sigortal m olacak? Yo unla t r lm e itim g ren renciler ders y l ba lang c ndan itibaren y l boyunca sigortal olacakt r. 7. Yar y l tatilinde rencilerin sigorta k yap lacak m ? Yar y l tatilinde hi bir ekilde rencinin sigorta k i lemi yap lmayacakt r. Yar y l tatilinde i letmede mesleki e itim veya staj al mas na gitmeyip tatil yapan renciler izinli say ld klar ndan SGK ya eksik g n bildirimi yap lacakt r. 8. Yaz tatilinde rencilerin sigorta k yap lacak m ? Yaz tatilinde de SGK k i lemleri kesinlikle yap lmayacakt r, eksik g n bildirimi yap lacakt r. Yaz tatilinde Haziran ve Eyl l aylar nda alan e itimi yap ld ndan bu aylarda nedeni belirtilerek eksik g n bildiriminde bulunulacakt r. Temmuz ve A ustos aylar nda e er alan e itimi ya da staj al mas yoksa 0 g n 0 kazan olarak bildirim yap lacakt r.

5 ( rne in, rencinin yaz tatilinin 18 Haziran da ba lay p 16 Eyl l de bitti i ve yaz tatilinde herhangi bir alan e itimi ve staj uygulamas olmad d n ld nde; Haziran ay i in 12 g n, Eyl l ay nda ise 16 g n eksik g n bildiriminde bulunulacakt r. Temmuz ve A ustos aylar nda ise 0 g n 0 kazan olarak bildirim yap lacakt r.) 9. Kay tl oldu u halde okula/kuruma hi ba lamayan rencilerin sigorta durumu nas l olacak? Okul/kurum SGK i e giri bildirgesi verdi i halde renci e itime hi ba lamam sa ilgili d nem sonunda, okul/kurum illerdeki SGK nitesine m racaat ederek i e giri in silinmesi sa lamal d r. 10. Yar m g n devams zl k yapan rencilerin SGK i lemi nas l yap lacak? Yar m g n devams zl k yapan renciler SGK ya devams z olarak bildirilmeyecektir. 11. Mesleki e itim merkezi ile birlikte Mesleki A k retim Lisesine kay tl rencilerin SGK i lemleri nas l yap lacak? Mesleki A k retim Lisesine kay t yapt ran renciler, mesleki e itim merkezinde kar l olan derslerden y z y ze e itim program na devam ettirilemeyece inden SGK i lemleri mesleki e itim merkezleri taraf ndan yap lacak olup ikinci bir SGK giri i lemi yap lmayacakt r.

6 12. Ba ka bir i te al makta olup Mesleki A k retim Lisesinde y z y ze e itim g ren rencilerin SGK i lemleri nas l olacak? Bu durumda olanlara SGK ya i e giri bildirimi yap lacakt r. rencinin y z y ze e itim alaca ayl k g n say s belirlenerek eksik g n bildirimi eklinde yap lacakt r. ( rne in haftada 3 g n y z y ze e itime devam eden bir rencinin bir ayda en fazla 5 hafta e itim alabilece i g z n nde bulunduruldu unda, 3x5=15 g n bildirim yap lacakt r. rencinin y z y ze e itimde devams zl k yapt g nlerin toplam ile e itim s resi bir ayda 4 hafta veya daha az olmas durumunda, e itim yap lmayan g n say s devams zl k olarak bildirilecektir.) E er renci, 657 say l Kanunun 4/A kapsam nda devlet memuru ise bildirim yap lmayacakt r. rencilerden emekli olanlar varsa bu durumda bildirim yap lacakt r; fakat SGK taraf ndan emekli ayl kesilmeyecektir. 13. Mesleki ve teknik Anadolu liseleri, mesleki ve teknik e itim merkezleri rencileri ile ok programl Anadolu liselerinin mesleki ve teknik alanlar nda renim g ren renciler devams zl ktan kalm olsa bile e itim retime engel olmad ktan sonra okula gelip derslere girebilir.

7 Bu durumda SGK i lemleri yap lacak m ? Bu durumda olan renciler okula devam ettikleri s rece SGK i lemleri devam ettirilecektir. 14. Orta retim seviyesinde renci olup hi bir sosyal g vencesi olmayanlara y nelik SGK i lemleri nas l olacakt r? renci, kendisi e-Devlet uygulama sistemine girecektir. Bak lmakla y k ml olup olmad n sorgulayacakt r. Sorguya bakan renci e-Devlet sorgulama belgesinin kt s n okul idaresine teslim edecektir. Bu belgeye g re, okul idaresi rencinin bak lmakla y k ml olmas durumunda %1, bak lmakla y k ml olmamas durumunda ise % 6 SGK primi demesi yapacakt r. renciler taraf ndan yap lacak olan e- Devlet sorgulamas n n i lem basamaklar a a daki gibidir: 1. PTT den e-Devlet ifresi al nacakt r. (e-Devlet ifresi olmayanlar i in) 2. www. adresinden e-Devlet sistemine TC kimlik numaras ve PTT den al nan ifre ile giri yap lacakt r. 3. A a daki ekran g r nt s nde oldu u gibi, e-Hizmetler ba lant s na giri yap lacakt r.

8 4. Sosyal G venlik Kurumu se ilerek, a a daki ekran g r nt s nde de oldu u gibi SPAS M stehakl k Sorgulama (Sa l k Provizyon Aktivasyon Sistemi) se ilecektir. 5. A lan SPAS M stehakl k Sorgulama (Sa l k Provizyon Aktivasyon Ekran ) da a a daki ekran g r nt s nde de g r ld gibi Yazd r butonu t klanarak belgenin kt s al nacakt r. 6. renci taraf ndan kt s al nan bu belge, okul idaresine teslim edilecektir. 15. Okulda i kazas oldu unda i lem basamaklar nas l olacakt r? 5510 say l Kanunun 4. maddesine g re; veren taraf ndan, o yer yetkili kolluk kuvvetlerine derhal ve SGK ya da en ge i g n i inde bildirim yap lmas gerekmektedir. 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunun i kazas bak m ndan yap lmas gereken i ve i lemleri ile ilgili l yeri Sa l k ve G venlik Birimleri ve l e SG B rolar ndan gerekli destek al narak, i veren ve i veren vekili taraf ndan gerekli uygulamalar aksat lmadan yap l r.

9 16. Okul d nda okul taraf ndan d zenlenen bir al ma esnas nda kaza oldu unda i lem basamaklar nas l olacak? 5510 say l Kanunun 12 nci maddesinde i yeri tan m yap lm t r. yerinin b l m ve eklentileri de i yeri say lmaktad r. 5510 say l Kanunun 5 inci maddesinin (b) bendi kapsam nda renci, faaliyeti nedeniyle g revlendirildi i yerde i kazas ge irmesi halinde i kazas say lmakta olup di er hallerde ise say lmamaktad r. kazas oldu unda SGK n n m fetti lerince d zenlenecek raporun sonucuna g re i lem yap l r. 6331 say l kanunun ilgili maddeleri h km gere ince l yeri Sa l k ve G venlik Birimleri ve l e SG B rolar ndan gerekli destek al narak, i veren ve i veren vekili taraf ndan gerekli uygulamalar aksat lmadan yap l r.


Related search queries