Example: dental hygienist

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve …

M LL E T M BAKANLI I ZEL RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , kapsam , Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , her derece ve t rdeki zel retim kurumlar n n a l ve i leyi iyle ilgili usul ve esaslar d zenlemektir. kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanununda belirtilen zel retim kurumlar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5580 say l Kanun ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kil t ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 13 nc ve 36 nc maddelerine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Ak am lisesi: G nd z renim yapan orta retim okullar nda okuma hakk olmayanlara e itim ve retim imk n sa layan okullar , b) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , c) Di er personel: Kurumda e itim ve retim hizmetleri s n f d ndaki g revli personeli, ) E itim personeli: Kurumda g revli y netici, retmen, uzman retici, usta retici ve benzeri personeli, d) Genel m d rl k: zel retim Kurumlar Genel M d rl n , e) Hizmet i i e itim merkezi: 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanununun genel ve zel ama lar yla temel ilkelerine uygun olarak resm veya zel kurum, kurulu veya i yeri personeline hizmet i i

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, her derece ve türdeki özel öğretim kurumlarının açılış ve işleyişiyle ilgili usul ve

Tags:

  Kapsam

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve …

1 M LL E T M BAKANLI I ZEL RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , kapsam , Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , her derece ve t rdeki zel retim kurumlar n n a l ve i leyi iyle ilgili usul ve esaslar d zenlemektir. kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanununda belirtilen zel retim kurumlar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5580 say l Kanun ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kil t ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 13 nc ve 36 nc maddelerine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Ak am lisesi: G nd z renim yapan orta retim okullar nda okuma hakk olmayanlara e itim ve retim imk n sa layan okullar , b) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , c) Di er personel: Kurumda e itim ve retim hizmetleri s n f d ndaki g revli personeli, ) E itim personeli: Kurumda g revli y netici, retmen, uzman retici, usta retici ve benzeri personeli, d) Genel m d rl k: zel retim Kurumlar Genel M d rl n , e) Hizmet i i e itim merkezi: 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanununun genel ve zel ama lar yla temel ilkelerine uygun olarak resm veya zel kurum, kurulu veya i yeri personeline hizmet i i e itim yoluyla e itim veren zel retim kurumlar n , f) Kanun: 5580 say l zel retim Kurumlar Kanununu, g) (De i ik:RG-21/7/2012-28360) Kurum.

2 Okul ncesi e itim, ilkokul, ortaokul, orta retim, yabanc , az nl k, zel e itim okullar , milletleraras zel retim kurumlar ile e itli kurslar , uzaktan retim yapan kurulu lar , dershaneleri, motorlu ta t s r c leri kurslar , hizmet i i e itim merkezleri, renci et t e itim merkezleri, zel e itim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri zel retim kurumlar n , ) Kurum kontenjan : Kurumda ayn anda renim g recek en fazla renci veya kursiyer say s n , h) Kurum m d r : zel retim kurumunun m d r n , ) Program: rg n ve yayg n zel retim kurumlar nda uygulanacak d zeyi ile s resi belirlenen ve Bakanl k a onaylanan retim programlar n , i) Usta retici: En az orta retimden mezun olmu ve alan nda renim g rd n belgelendiren veya alan nda sertifika sahibi olan reticileri, j) Uzman retici: G revlendirilece i alanda y ksek renim mezunu reticileri, k) cret: Kurumlar n t r ne g re ders saati veya bir retim y l i in bir renci ya da kursiyerden al nacak creti, l) cretsiz okutulacak renci ve kursiyer: Bir retim y l veya d nem i inde cretsiz veya indirimli renim g ren renci ve kursiyeri, m) Y l: De erlendirmeye esas i lemin ba lang c ndan itibaren ge en 12 ayl k s reyi ifade eder.

3 K NC B L M Kurum A ma, Devir, Nakil ve Kapatma Kurum a ma MADDE 5 (1) Kanunun 3 nc maddesi h km do rultusunda zel retim kurumlar na kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat verilir. (2) Kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n n verilebilmesi i in a a daki belgeler istenir; a) Form dilek e (EK-1). b) 26/9/2004 tarihli ve 5237 say l T rk Ceza Kanununun 53 nc maddesinde belirtilen s reler ge mi olsa bile; kasten i lenen bir su tan dolay bir y l veya daha fazla s reyle hapis cezas na ya da affa u ram olsa bile devletin g venli ine kar su lar, Anayasal d zene ve bu d zenin i leyi ine kar su lar, mill savunmaya kar su lar, devlet s rlar na kar su lar ve casusluk, zimmet, irtik p, r vet, h rs zl k, doland r c l k, sahtecilik, g veni k t ye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat kar t rma, edimin ifas na fesat kar t rma, su tan kaynaklanan mal varl de erlerini aklama veya ka ak l k ve ayn Kanunun Cinsel Dokunulmazl a Kar Su lar ba l kl kinci K sm n n Alt nc B l m nde d zenlenen maddelerde yer alan su lardan mahk m edilmemi oldu una dair yaz l beyan.

4 C) Kurucu t zel ki i ise kurulu ama lar i inde zel retim kurumu i letmecili i yap laca na ili kin ifadenin de yer ald ve t zel ki inin niteli ine g re T rkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yay mlanm ana s zle me, t z k ya da vak f senedinin mill e itim m d rl nce onayl rne i. ) Kurucu temsilcisinin kurumu a ma, kapatma, devir ve benzeri i lemleri y r tme yetkisine sahip oldu unun belirlendi i y netim kurulu karar n n mill e itim m d rl nce onayl rne i. d) Binan n kurum a lacak kat veya katlar i in ayr ayr ve okul olarak kullan lacak binalar n ayr ca bah eleri i in de adet 35x50 cm veya A3 ebad nda k tlara izilmi yerle im plan n n mill e itim m d rl nce onayl rne i. e) Resm benzeri okullar n tabi oldu u y netmeli i uygulamak isteyen okullar n kurucusunun yaz l beyan , resm benzeri okullar n tabi oldu u y netmeliklerden farkl uygulama yapmak isteyen okullar i in Bakanl k a onaylanmak zere haz rlanan n sha kurum y netmeli i tasla ve CD si veya kurucunun daha nce a l izni alm ba ka bir okulu i in Bakanl k a onaylanm kurum y netmeli ini uygulayaca na ili kin yaz l beyan.

5 F) e itli kurslar, zel e itim ve rehabilitasyon merkezleri, motorlu ta t s r c leri kurslar ve hizmet i i e itim merkezlerinin uygulayacaklar retim program n n onayland Talim ve Terbiye Kurulu karar n n tarih ve say s . g) Resm benzeri olmayan veya deneme mahiyetinde program uygulayan kurumlar ile Bakanl k a onaylanarak uygulamaya konulmu retim program ve haftal k ders izelgesi bulunmayan kurumlar i in; Bakanl k a onaylanmak zere n sha retim program tasla , haftal k ders izelgesi tasla ve CD si. ) Y netici al ma izin teklifi ve kurum retime ba lamadan nce nitelikleri de belirtilen gerekli t m personele ili kin al ma izin tekliflerinin yap laca na dair kurucunun yaz l beyan . h) Kurum binas kurucuya ait ise tapu senedinin mill e itim m d rl nce onayl rne i; kurum binas kiral k ise okullarda retim s resi kadar, di er kurumlarda da en az bir y ll k kira s zle mesinin asl veya mill e itim m d rl nce onayl rne i.

6 Denizcilik ve havac l k kursu gibi zellik arz eden zel retim kurumlar i in ilgili bakanl klar n uygun g r . i) Sa l k meslek lisesi a acaklar n, okulun a laca ildeki hastanede rencilerinin e itim g rece i alana uygun stajlar n yapacaklar na ili kin hastane y netimi ile yap lan protokol. j) Yabanc uyruklu ger ek ve t zel ki iler taraf ndan veya T rk vatanda lar yla ortakl k yolu ile a lacak milletleraras zel retim kurumlar i in ayr ca, 5/6/2003 tarihli ve 4875 say l Do rudan Yabanc Yat r mlar Kanunu er evesinde Bakanlar Kurulu izninin sureti. k) Kurum a lacak binan n sa lam ve dayan kl oldu una ili kin; evre ve ehircilik il m d rl kleri, yap n n proje m ellifleri ya da yetkili serbest proje b rolar veya niversitelerin ilgili b l mlerince d zenlenen teknik rapor istenir. Ancak; 6/3/2007 tarihinden sonra Deprem B lgelerinde Yap lacak Binalar Hakk ndaki Y netmeli e g re yap denetim firmalar denetiminde zel retim kurumu olarak yap lm ve yap in aat ruhsat bulunan binalardan sa lam ve dayan kl oldu una ili kin belge istenmez.

7 L) Kurum a lacak binan n ve evresinin sa l k y n nden uygun oldu una ili kin il veya il e ilgili sa l k birimince d zenlenen rapor. m) Kurum a lacak binada yang na kar ilgili mevzuat na g re gerekli nlemlerin al nd na ili kin itfaiye m d rl nce d zenlenen rapor. n) Milletleraras okullar i in ayr ca, uygulayacaklar program n di er lke veya lkeler taraf ndan denkli inin kabul edildi ine dair yetkili kurumdan al nan belge. (3) Ger ek ki ilerde kurucu, t zel ki ilerde kurucu temsilcisi, ikinci f krada belirtilen belgeler ile kurum a mak i in valilik veya kaymakaml klara m racaat eder. M racaat eden ki iye, m racaat tarihinin yaz l oldu u bir al nd belgesi verilir. Kaymakaml klara yap lan m racaatlara ili kin dosya, i g n i inde bir st yaz ile valili e g nderilir. Bakanl k a ve valilik e yap lacak i lemler MADDE 6 (1) Yap lan m racaat n; bu Y netmeli in 5 inci maddesinin ikinci f kras nda belirtilen artlara, kurum a lacak binan n ve b l mlerinin kurumun t r ne g re Genel M d rl k e belirlenerek internet sayfas nda yay nlanan standartlara, 3/4/2004 tarihli ve 25422 say l Resm Gazete de yay mlanan Umuma A k Yerler ve kili Yerler ile Resm veya zel retim Kurumlar Aras ndaki Uzakl klar n Belirlenmesine Dair Y netmelik h k mlerine uygun olup olmad n incelemek zere il mill e itim m d rl nce en az iki il e itim denetmeni g revlendirilir.

8 (2) l e itim denetmenlerince en ge 15 g n i inde d zenlenen inceleme raporunda, kurumun a lmas nda bir sak nca bulunmad n n belirtilmesi h linde, okullara ili kin dosya be i g n i inde Bakanl a g nderilir. Di er kurumlara ise valilik e be i g n i inde kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat (EK-2) d zenlenir. (3) Bakanl k a okullara be i g n i inde kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat (EK-3) d zenlenir. (4) S relerin hesaplanmas nda evrak giri tarihleri esas al n r. (5) Kurum bilgilerinde de i iklik olmas durumunda Bakanl k veya valilik e kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat yeniden d zenlenir. (6) Valiliklerce, denizcilik veya havac l k gibi kurslara verilen kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n n bir rne i ilgili kurum ve kurulu lara, motorlu ta t s r c kurslar na verilen kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n n bir rne i ise il emniyet m d rl ne g nderilir.

9 Ad verme MADDE 7 (1) Kurumlara, 1739 say l Kanunda belirtilen T rk mill e itiminin genel ve zel ama lar ile temel ilkeleri do rultusunda kurumun amac na ve d zeyine uygun ve belli bir anlam ta yan ad verilir. (2) Kurum adlar , kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat yla birlikte verilir. Kurumlar n adlar , birinci f kraya uygun olmak art yla kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n veren merciin onay ile de i tirilebilir. (3) Kurumlar n ad ve unvanlar n n, ba ka kurumlar taraf ndan kullan lmas nda, 29/6/1956 tarihli ve 6762 say l T rk Ticaret Kanunu, 7/12/1994 tarihli ve 4054 say l Rekabetin Korunmas Hakk nda Kanun ile 24/6/1995 tarihli ve 556 say l Markalar n Korunmas Hakk nda Kanun H km nde Kararname ve di er ilgili mevzuat h k mleri uygulan r. Atat rk k esi MADDE 8 (1) Kurumlar n giri inde temiz, d zenli ve kolayca g r lebilecek en uygun yerde Atat rk k esi olu turulur.

10 Kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat n n iptali ve ge ici olarak kapatma MADDE 9 (1) Kanunun 7 nci maddesi h k mlerinde belirtilen durumlar n ger ekle mesi h linde kurumlar n kurum a ma izinleri ile i yeri a ma ve al ma ruhsatlar iptal edilir veya kurum ge ici olarak kapat l r. (2) Ge ici kapatma cezas verilen kurumlar n, ge ici kapatma cezas s relerinin dolmas ve valiliklerce eksikliklerini tamamlad klar n n tespit edilmesi durumunda retime devam etmelerine izin verilir. Eksikliklerini s resi i erisinde tamamlamayan kurumlar hakk nda s rekli kapatma i lemi uygulan r. Y ll k al ma takvimi ve al ma saatleri MADDE 10 (1) Okullarda, resm okullar i in haz rlanan y ll k al ma takvimi uygulanmas esas olmakla birlikte, valilik e kabul edilmesi h linde ayr bir al ma takvimi de d zenlenebilir. (2) Yeni kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat verilen okullar n kay t ve kabul s releri, gerekti inde mill e itim m d rl klerince 15 g n uzat labilir.


Related search queries