Example: tourism industry

Depo Yönetim Sistemleri - lojistikdunyasi.net

Y netim Sistemleri Yaz l m Barkodlama ekipmanlar RF (Radyo Frekans ileti imi) Depo veya da t m merkezinin i erisinde s re y netimi ve envanter kontrol sa lamak i in birle tiren teknoloji b t n d r. WMS= Warehouse Management Y netim Sistemi Yaz l m Sistemin beynidir. r nler ve m teriler ile ilgili veriler toplanarak depo al anlar n n gerekli i lemlere y nlendirilmesi bu yaz l mlar sayesinde ger ekle Y netim Sistemleri neden kullan l yor? Envanter kontrol evrim zamanlar n n azalt lmas Sipari Etkinli i g c verimlili i Da t m Merkezi performanslar Y netim Sistemlerinin Avantajlar (1/2) Stok say m n n do ru ve h zl yap lmas Hatas z mal kabul ve sevkiyat Sipari kontroll sevkiyat yap labilmesi Adres takibi ile depo i inde malzeme yerinin tespit edilebilmesi Radyo Frekansl el terminalleri sayesinde bilgisayar ve evrak kullanmadan i lemlerin yap labilmesi Barkod ve el terminali ile depo hareketlerinin h zl yap labilmesi Her t rl ticari programla entegre olmas ve yap lan i lemlerin otomatik olarak ticari programa aktar lmas Depo Y netim Sistemlerinin Avantajlar (2/2)

03.05.2012 2 Depo Yönetim Sistemi Yazılımı Sistemin beynidir. Ürünler ve müşteriler ile ilgili veriler toplanarak depo çalışanlarının gerekli işlemlere yönlendirilmesi bu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Depo Yönetim Sistemleri - lojistikdunyasi.net

1 Y netim Sistemleri Yaz l m Barkodlama ekipmanlar RF (Radyo Frekans ileti imi) Depo veya da t m merkezinin i erisinde s re y netimi ve envanter kontrol sa lamak i in birle tiren teknoloji b t n d r. WMS= Warehouse Management Y netim Sistemi Yaz l m Sistemin beynidir. r nler ve m teriler ile ilgili veriler toplanarak depo al anlar n n gerekli i lemlere y nlendirilmesi bu yaz l mlar sayesinde ger ekle Y netim Sistemleri neden kullan l yor? Envanter kontrol evrim zamanlar n n azalt lmas Sipari Etkinli i g c verimlili i Da t m Merkezi performanslar Y netim Sistemlerinin Avantajlar (1/2) Stok say m n n do ru ve h zl yap lmas Hatas z mal kabul ve sevkiyat Sipari kontroll sevkiyat yap labilmesi Adres takibi ile depo i inde malzeme yerinin tespit edilebilmesi Radyo Frekansl el terminalleri sayesinde bilgisayar ve evrak kullanmadan i lemlerin yap labilmesi Barkod ve el terminali ile depo hareketlerinin h zl yap labilmesi Her t rl ticari programla entegre olmas ve yap lan i lemlerin otomatik olarak ticari programa aktar lmas Depo Y netim Sistemlerinin Avantajlar (2/2)

2 Kazan lan h z sayesinde maliyetlerin d r lmesi Depo hareketleri i in haz rlanmas gereken resmi veya gayri resmi, d z evra n bilgisayar kullan lmadan otomatik bas labilmesi Bu sayede depo personelinin prosed rlerle zaman kaybetmemesi Bu zelliklerin m terinin iste ine uygun olarak d zenlenebilmesi Anl k ve do ru olarak sto un bilinmesi, stok maliyetlerinin d zenlenmesinde kolayl k sa lamas Anl k i lem ve personel takibi ile i verimlili inin art r BARKOD KULLANIMIB arkod Sistemleri Barcoding Systems Perakende r nlerinin ambalajlar zerinde paralel seriler halinde bulunan, siyah ve beyaz izgiler onlara uygun taray c ara lar taraf ndan okundu unda e itli harf ve say lar ifade kullan m Barkod r n kimlik bilgisinin sembolik tan mlamas d r. Arkas nda iyi bir yaz l m ile desteklendi i taktirde operasyon i in en ba ta do ruluk ve verimlilik art olmak zere say s z faydalar sa lar. Farkl ama lar i in kullan lmak amac ile olu turulmu bir ok barkod standard bulunmaktad r.

3 Barkod standartlar kodun i eri i, ka karakter olaca , i erebilece i karakterler (n merik, alfa n merik) zelliklerini i erir. Bug n d nyada yayg n olarak kullan lan ba l ca barkod alfabeleri Code39, Code128, EAN13, EAN8, UPC, ITF' dir. Bunlardan ITF, EAN ve UPC barkod alfabeleri sadece rakamlar i ermektedir. Code39 ve Code128 ise rakamlar , harfleri ve zel i aretleri g stermek i in kullan l ) EAN Standard EAN kendi i inde e itli standartlara sahiptir. EAN 13, perakende ve uluslararas sat larda kullan l r. Sadece n merik ve 13 haneden olu ur. lk hanesi lke kodu, sonraki d rt hanesi firma kodu, sonraki be hanesi r n kodu ve son karakter kontrol karakteridir. A a da EAN-13 kod dizili i g r lmektedir. rnekte lke kodu olarak T rkiye verilmi EAN kodu rast gele kullan ml bir kod de ildir. EAN-13 kodunun TOBB (T rkiye Odalar ve Borsalar Birli i) b nyesine bulunan Mal Numaraland rma Merkezine yap lacak ba vuru ile al nmaktad r. EAN-13, neredeyse t m perakende r nlerde kullan lmaktad r.

4 EAN-8, r ne zel verilen koddur. EAN-8 dizilimi a a da verilmi tir. 8 haneli n merik kodlamadan olu ) UPC Standard UPC (Universal Product Code), ilk en geni uygulamaya sahip barkod standard d r. Sat a sunulan r nlerin standart kodlamas i in kullan l r. EAN, UPC standard n n bir r n d r. 10 n merik haneden olu ur. lk be hane, firma kodu, sonraki be karakter ise r n kodunu ifade eder. UPC-A ve UPC-E en ok kullan lan standartlard r. BARKODUN YARARLARI 1) DO RULUK En do ru bilgiyi alman z sa lar, kullan c hatalar n ortadan kald r r. Benzer r nler veya benzer kodlara sahip r nler aras ndaki kar kl nler. 2) HIZ H zl veri giri inin iki nemli faydas vard r. 1. stenen bilgi manuel ekilde toplanacak bilginin ok ok st nde bir h zla ve do ru bir ekilde toplan r. 2. Toplanan bu do ru bilgiler bilgisayar ortam nda oldu u i in yine ok h zl bir ekilde bu bilgileri i leyebilecek, de erlendirebilecek ki ilere veya ortama ula r. rne in; bu bilgilerin do ru bir ekilde, bir k tta yaz l olan bilgiler oldu unu varsay n.

5 O k d n i inden A marka deterjandan ne kadar sat ld n nas l bulabilirsiniz? Evet, sayabilirsiniz. Son anda size A marka deterjan de il de t m deterjan sat lar sorulursa ne yapars n z? 3) MAL YET Do rulu un artmas ve veri giri h z n n y kselmesi ile i ilik maliyeti d ecek sistem daha ekonomik olacakt r. 4) KULLANI LILIK Barkod r nleri yani okuyucular, yaz c lar vs. t m r nlerinin kullan m , bilgisayara ba lamas ve i letmesi ok kolayd r. Bu sistem ile g venilir, detayl , h zl veriler toplan r. Bu toplanan bilgiler ile sistem daha etkili y netilebilir. rne in Hangi r n ne kadar sat l yor? u anda stokta eksikler neler? Ge mi sat lara bakarak hangi r nden ne kadar sipari vermeli? gibi sorulara kolayca cevap bulabilirsiniz. Barkodla ilgili asla unutulmamas gereken bir konu vard r. Barkod uygulamas n n ba ar l olmas nda toplanan verileri kabul eden ve de erlendiren yaz l m n ok b y k nemi vard r. G venilir ve nispeten ucuz bir teknolojidir. Ger ek zamanl bir teknoloji olup veri alma ve geri verme eklinde al makta bunu da WLAN ger ekle say lar sayesinde ; r n tipi r n a rl Nereden nereye ta naca Navlun gibi d ar daki lojistik faaliyetleri aktar Yaz c larRFID (RADYO FREKANSLI TANIMLAMA) Barkod ve RF etiketler aras ndaki en nemli farklardan biri barkod teknolojisinde bask l bir etiket, optik bir okuyucu taraf ndan okunurken, RFID teknolojisinde yar iletken bir etiketin radyo frekans teknolojisi kullan larak sorgulanmas d r.

6 Bir barkod okuyucusu, barkodu okuyabilmek i in barkodu g ! " # ! " $ % & " $ & c & c ( ) * c c * + c c , c % & $ + ) - $ ) , c c) . c $ / & & 0 $ 0 % % $ & RFID nin st n y nleri- Zor evre ko ullar nda kullan labilmesi- RFID etiketlerinin manuel operasyona gerek kalmadan okunabilmesi- Ayn anda bir ok etiketin okunabilmesi- Tek bir etiketin bir defadan fazla !- % % !. !1$ " $ !2 * !3 * !1$ c & !, !, $ % !1 * % $ % !4 $ !5 " c !. 6 & . $7& $% & " " " & $ ! 8 % " % " $ * & & $ .. 9 & & % $ & c # , % : % 1 $ % . % : ; c ; , " & . $ c & c % c % $ c % * c c % % $ " $ c % c % c % c $ $ c ! g# $% rm oldu umuz rnekteki Deponun sa lad klar A rl k Sens r ile RFID Okuyucu Entegreli ForkliftForklift zerine entegre edilen RFID okuyucu ve RFID antenleri ile forklift taraf ndan kald r lan r nlerin kimlik bilgileri ve forklift taraf ndan r nlerin bilgileri al n zerine entegre edilen a rl k sens r ile ta nan r nlerin a rl klar n teyidi ve ta nan paletin i inde eksik mal olup olmad tespit


Related search queries