Example: air traffic controller

M İ L L Î E Ğ İ T İ M B A K A N L I Ğ I DE M O K R A S İ E ...

M LL E T M BAKANLI I DEMOKRAS E T M VE OKUL MECL SLER Y NERGES . Tebli ler Dergisi : EYL L 2004/2564. Ek ve De i iklikler: 1) EYL L 2006/2588 TD. B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . Madde 1- Bu Y nergenin amac , Mill E itim Bakanl na ba l lk retim ve orta retim kurumlar nda Okul renci Meclislerinin kurulu ve i leyi ine ili kin us l ve esaslar belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Y nerge, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel ilk retim ve orta retim kurumlar nda, okul, il ve T rkiye renci meclisinin se im us l ve esaslar n , meclislerin i ve i leyi leriyle ilgili i lemleri kapsar. Dayanak Madde 3- Bu Y nerge, 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, BM ocuk Haklar S zle mesi ile ocuk Haklar n n Kullan lmas na li kin Avrupa S zle mesi ve T rkiye B y k Millet Meclisi Ba kanl.

m İ l l Î e Ğ İ t İ m b a k a n l i Ğ i de m o k r a s İ e Ğ İ t İ m İ v e o k u l m e c l İ s l e r İ y Ö n e r g e s İ

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of M İ L L Î E Ğ İ T İ M B A K A N L I Ğ I DE M O K R A S İ E ...

1 M LL E T M BAKANLI I DEMOKRAS E T M VE OKUL MECL SLER Y NERGES . Tebli ler Dergisi : EYL L 2004/2564. Ek ve De i iklikler: 1) EYL L 2006/2588 TD. B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . Madde 1- Bu Y nergenin amac , Mill E itim Bakanl na ba l lk retim ve orta retim kurumlar nda Okul renci Meclislerinin kurulu ve i leyi ine ili kin us l ve esaslar belirlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Y nerge, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel ilk retim ve orta retim kurumlar nda, okul, il ve T rkiye renci meclisinin se im us l ve esaslar n , meclislerin i ve i leyi leriyle ilgili i lemleri kapsar. Dayanak Madde 3- Bu Y nerge, 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, BM ocuk Haklar S zle mesi ile ocuk Haklar n n Kullan lmas na li kin Avrupa S zle mesi ve T rkiye B y k Millet Meclisi Ba kanl.

2 Ile Mill E itim Bakanl aras nda yap lan Demokrasi E itimi ve Okul Meclisleri Projesi protokol ne dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar Madde 4- Bu Y nergede ge en;. a) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , b) Bakan: Mill E itim Bakan n , c) Okul/Kurum: Her t r ve derecedeki resm ve zel retim kurumlar n , d) Meclis: Okul renci meclisleri, il renci meclisi ve T rkiye renci meclisini, e) Ba kan: renci Meclisi Ba kanlar n , f) Ba kanl k Divan : renci Meclisleri Ba kanl k Divan n , g) retim Y l : Ders y l n n ba lad g nden, bir sonraki ders y l n n ba lad g ne kadar ge en s reyi, h) Genel Kurul: renci Meclisleri Genel Kurullar n , ) Komisyon: renci meclislerinin al malar na yard mc olmak zere kurulmu olan komisyonlar , j) Birle im: renci meclisleri genel kurulunun belli bir g nde yap lan toplant s n , k) Oturum: Bir birle imin ara ile b l mlenebilen k s mlar ndan her birini, l) Salt o unluk.

3 Oylamada ye say s n n yar dan fazlas ile sa lanan o unlu u, m) Se men: lk retim 2-8. s n flar ile orta retim kurumlar na devam eden her renciyi, n) Se im B lgesi: lk retim ve orta retim kurumlar ndaki ubeler ile birle tirilmi s n flar , o) Se im evresi: Her t r ve derecedeki ilk retim ve orta retim kurumlar n , p) ube Temsilcisi:Okul renci meclisi i in ubelerden se ilen temsilciyi, r) Okul renci Meclisi: ube temsilcilerinden olu an renci meclisini, s) l e Temsilcisi: l edeki okul meclis ba kanlar n n kendi aralar nda se ecekleri temsilcileri, t) l renci Meclisi: ldeki il e temsilcilerinden olu an renci meclisini, u) T rkiye renci Meclisi: l renci meclisi ba kanlar ndan olu an renci meclisini ifade eder. K NC B L M. Demokrasi E itimi ve Okul Meclislerinin Amac ve lkeleri Projenin Amac.

4 Madde 5- Cumhuriyetimizin demokrasi ile g lendirilmesi; rencilerimizde yerle ik bir demokrasi k lt r n n olu turulmas , ho g r ve o ulculuk bilincinin geli tirilmesi, kendi k lt r n . z msemi , mill ve manev de erlere ba l , evrensel de erleri benimseyen nesillerin yeti tirilmesi;. rencilere se me, se ilme ve oy kullanma k lt r n n kazand r lmas ; kat l mc olma, ileti im kurabilme, demokratik liderli i benimseyebilme ve kamuoyu olu turabilme becerilerinin kazand r lmas . ama lanmaktad r. Uygulama lkeleri Madde 6- Demokrasi ve Okul Meclisleri uygulamas nda a a daki ilkeler g z n nde bulundurulur: a) nsan hak ve h rriyetlerinin vazge ilmezli ini ve devredilemezli ini, lkesi ve milleti ile b l nmez b t nl n temel kabul etme, b) Bireysel, toplumsal, insan de erlere nem verme, c) Ba kalar n n hak ve h rriyetlerine sayg duyma, insanlara e it ve adil davranma, d) Bireysel farkl l klar ve ortak hukuk kurallar n n gereklili ini kabul etme, e) Toplumsal geli melere duyarl olma, bar i erisinde z mler retme, f) Kendi k lt r n bilme, benimseme.

5 Farkl k lt rleri tan ma ve onlara ho g r ile yakla ma, g) E itlik ilkesine nem verme ve uygulama, h) Demokratik ilkeleri benimseme ve i erisinde bulundu u ortamlarda uygulama, ) Ki isel sorumlulu un nemine inanma, ki inin s rekli geli imini ana ilke olarak kabul etme, j) Her t rl n yarg ve ayr mc l ktan uzak bir anlay geli tirme. NC B L M. Se im, Tan t m Serbestli i ve S resi Sand k Kurulunun Olu umu, al malar , G rev ve Yetkileri Se im Madde 7- Se imler, gizli, serbest, e it, tek dereceli ve genel oy esaslar na g re yap l r. Oylar n say m , d k m ve tutanaklara ba lanmas a k olarak ger ekle tirilir. B lge milletvekilleri yap lacak se imlerde g zlemci olarak yer alabilirler. Tan t m Serbestli i ve S resi Madde 8- Tan t m; oy kullanma g n nden be g n ncesinin sabah nda ba lar ve oy kullanma g n nden nceki g n saat ' de sona erer.

6 Okul Se im Kurullar , adaylar n istekleri zerine okulun ve halk n huzurunu bozmamak art yla d zenleyece i programa g re tan t m yap lmas na izin verebilir. Okul y netimi, se im s resince yap lacak tan t m al malar na rehberlik eder ve denetim s recini i letir. Tan t m amac yla haz rlanan; afi ve duvar il nlar , fl malar ve benzerleri, okul se im kurullar nca g sterilen yerlere as l r. Adaylar, el il n ve her t rl bas l malzemeyi da tabilirler. Ancak oy verme g n nden bir g n nce saat ' den sonra her t rl tan t m faaliyeti yasakt r. Tan t m, devletin lkesi ve milletiyle b l nmez b t nl n bozucu, ki ilik haklar n zedeleyici, insan haklar na ayk r olamaz. Herhangi bir siyas parti, sendika, dernek, vak f veya siyas faaliyet g steren rg t n isim, bayrak, fl ma, afi , amblem ve benzeri simgeleri kullan lamaz.

7 Adaylar, tan t m d neminde hediye ve promosyon da tamaz. Tan t m ile ilgili yasaklara uymayanlar, iki kez uyar lmalar na ra men uymamaya devam ederlerse Okul Se im Kurulu taraf ndan se ilme haklar ndan mahrum b rak l r. Okul Se im Kurulunun Olu umu Madde 9- Her se im evresinde bir Okul Se im Kurulu olu turulur. Okul Se im Kurulu;. retmenler kurulunca se ilen bir retmenin ba kanl nda rencilerden se ilen iki as l, iki yedek yeden olu ur. Bu kurul okuldaki se im i lerini y r t r. Sand k Kurulunun Olu umu Madde 10- Okul se im kurulu, ube say s n g z n nde bulundurarak birden fazla Sand k Kurulunun olu turulmas na karar verebilir. Sand k Kurulu veya Kurullar ; retmenler kurulunca se ilen bir retmenin rehberli inde, renci kurulu veya okul onur genel kurulunda se ilen as l, yedek renciden olu ur.

8 Bu rencilerden ya a en b y k olan sand k kurulu ba kan g revini y r t r. Okul renci meclisi ba kanl na aday olan rencilerin g sterecekleri birer renci, g zlemci olarak sand k ba nda bulunabilir. Okul Se im Kurulunun G rev ve Yetkileri Madde 11- Okul Se im Kurulunun ba l ca g rev ve yetkileri unlard r: a) Okul se im evresi i inde se imin d zenli bir ekilde y r t lmesi i in gereken tedbirleri almak ve se im i lerini denetlemek. b) Oy sand klar n kurmak ve di er se im ara gerecini sa lamak. c) Sand k Kurullar n n olu umuna, i lemlerine ve kararlar na kar yap lan itirazlar inceleyerek karara ba lamak. d) Sand k kurulu ba kanl klar nca, se im i lerinin y r t lmesinde teredd de d len konular . a kl a kavu turmak. e) Sand k kurullar ndan gelen tutanaklar birle tirerek okul se im b lgesi i in bir tutanak d zenlemek.

9 F) Se im evresindeki se im takvimini belirlemek. g) Verilen di er g revleri yapmak. Sand k Kurulunun G rev ve Yetkileri Madde 12- Sand k Kurullar n n ba l ca g rev ve yetkileri unlard r: a) Sand k alan nda, sand n konulaca yeri belirlemek. b) Sand k alan i inde oy kullanma i leminin d zenli olmas i in gereken tedbirleri almak ve oy kullanma i lerini y r tmek. c) Oy kullanma i lemi hakk nda ileri s r lecek itirazlar incelemek, karara ba lamak ve tutana a kaydetmek. d) Tutanaktaki kararlara kar yap lan itirazlar derhal okul se im kuruluna g ndermek. e) Sand a at lm olan oy pusulalar n saymak, d k mlerini ve sonu lar n tutana a ge irmek, bunlar se im i lerine ait di er evrak ile birlikte zaman nda okul se im kuruluna teslim etmek.

10 F) Verilen di er g revleri yapmak. Ant me Madde 13- Se im ve sand k kurulu ba kan ve yeleri, g revlerine ba lamadan nce kurul n nde birer birer a a daki metni okuyarak ant i erler. Hi bir tesir alt nda kalmaks z n, hi kimseden korkmadan, insan haklar n koruman n en y ksek de er oldu una inanarak, se im sonu lar n n tam ve do ru olarak belirlenmesi i in g revimi dosdo ru yapaca ma namusum ve erefim zerine ant i erim.. Kurulda o unlu un Sa lanmas . Madde 14- Kurul as l yeleriyle toplan r. Sand k ba nda oy kullanma i lemi ba lamadan nce veya oy kullanma s ras nda Okul Se im Kurulu veya Sand k Kuruluna dahil yelerden biri veya birka . g revine gelmezse yedek yeler a r l r. Bunun m mk n olmamas h linde Okul Se im Kurulu Ba kan . bo kalan yelikleri uygun g rd ki ilerle doldurur.


Related search queries