Example: dental hygienist

Op weg naar de Omgevingswet - estibbe.com

Op weg naar de Omgevingswet Omgevingswet 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave .. 2 Voorwoord .. 3 Lijst met gebruikte afkortingen .. 4 Algemeen .. 5 De Omgevingswet ; waarom ook weer en hoe verder? .. 6 1 Kerninstrumenten .. 9 De omgevingsvisie in de Omgevingswet .. 10 2 Programma en de Omgevingswet .. 13 3 De programmatische aanpak in de Omgevingswet , een onverplicht bijzonder programma .. 16 4 Het omgevingsplan in de Omgevingswet : zoveel verandert er niet, maar wees scherp op wat er 5verandert .. 20 De omgevingsverordening in de Omgevingswet .

Omgevingswet 4 Lijst met gebruikte afkortingen AMvB Algemene maatregel van bestuur Awb Algemene wet bestuursrecht Barro Besluit algemene regels ruimtelijke ordening

Tags:

  Algemene

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Op weg naar de Omgevingswet - estibbe.com

1 Op weg naar de Omgevingswet Omgevingswet 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave .. 2 Voorwoord .. 3 Lijst met gebruikte afkortingen .. 4 Algemeen .. 5 De Omgevingswet ; waarom ook weer en hoe verder? .. 6 1 Kerninstrumenten .. 9 De omgevingsvisie in de Omgevingswet .. 10 2 Programma en de Omgevingswet .. 13 3 De programmatische aanpak in de Omgevingswet , een onverplicht bijzonder programma .. 16 4 Het omgevingsplan in de Omgevingswet : zoveel verandert er niet, maar wees scherp op wat er 5verandert .. 20 De omgevingsverordening in de Omgevingswet .

2 24 6 algemene rijksregels in de Omgevingswet : hoe ver reikt de macht van het Rijk? .. 27 7 De omgevingsvergunning in de Omgevingswet .. 31 8 Het projectbesluit in de Omgevingswet .. 38 9 De vier AMvB's als pilaren van de Omgevingswet .. 42 10 Instructieregels en instructies in de Omgevingswet .. 45 11 Procedures .. 51 Bevoegd gezag: uitgangspunten onder de Omgevingswet .. 52 12 Rechtsbescherming tegen besluiten op grond van de Omgevingswet .. 57 13 Geen vergunning van rechtswege in de Omgevingswet .. 64 14 Samenhang tussen vergunningen in de Omgevingswet , co rdinatie en aanhoudingsverplichtingen.

3 69 15 De Omgevingswet : de gemeente beslist, maar provincie en rijk sturen .. 74 16 Milieueffectrapportage in de Omgevingswet .. 78 17 Toezicht en handhaving in de Omgevingswet .. 86 18 Inhoudelijke termen .. 90 Omgevingswaarden in de Omgevingswet .. 91 19 Milieu in de Omgevingswet : veranderingen maar nog geen gehele integratie .. 95 20 Natuur in de Omgevingswet .. 101 21 Water in de Omgevingswet .. 108 22 Digitalisering en de Omgevingswet : naar een Laan van de Leefomgeving .. 112 23 Grondexploitatie in de Omgevingswet , van moeten naar kunnen .. 118 24 Website parlementaire geschiedenis Omgevingswet .

4 123 Stibbeblog .. 124 Praktijkgroep Bestuursrecht .. 125 Omgevingswet 3 Voorwoord De kop van het wetgevingstraject voor de nieuwe Omgevingswet is eraf. Op 1 juli 2015 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Omgevingswet met grote meerderheid aangenomen. De Omgevingswet vormt het voorlopige sluitstuk van de stelselherziening van het omgevingsrecht. Het wetsvoorstel beoogt een grote verandering van de regels die gelden voor de fysieke leefomgeving. De wet moet integreren, harmoniseren en dereguleren.

5 Misschien heeft u al uitgebreid kennis genomen van de Omgevingswet , misschien begint u zich nu te ori nteren op de komende veranderingen. Wij hopen met deze (herziene) bundel Op weg naar de Omgevingswet eenieder wegwijs te maken met de nieuwe Omgevingswet . In deze bundel wordt ingegaan op het systeem van de Omgevingswet , de kerninstrumenten, de procedures, rechtsbeschermingsmogelijkheden en ten slotte op een aantal inhoudelijke normen. De artikelen behandelen deze onderwerpen uit de Omgevingswet kort en bondig. Zo kunt u zich snel en eenvoudig ori nteren op de gevolgen die de Omgevingswet kunnen hebben voor u.

6 Deze bundel is een herziene versie van de bundel Op weg naar de Omgevingswet die in februari 2015 is verschenen. Deze herziene bundel is ge pdatet naar de laatste stand van zaken; alle veranderingen die tijdens de parlementaire behandeling in de Tweede Kamer ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel zijn doorgevoerd, zijn hierin verwerkt. Wij wensen u veel leesplezier. Voor vragen of opmerkingen zijn wij uiteraard beschikbaar. Namens de advocaten van de Praktijkgroep Bestuursrecht, Jan Reinier van Angeren, Tom Barkhuysen.

7 Tijn Kortmann en Aaldert ten Veen Omgevingswet 4 Lijst met gebruikte afkortingen AMvB algemene maatregel van bestuur Awb algemene wet bestuursrecht Barro Besluit algemene regels ruimtelijke ordening Besluit Besluit milieueffectrapportage Bkl Besluit kwaliteit leefomgeving Brzo Besluit risico's zware ongevallen 1999 Chw Crisis- en herstelwet Commissie voor de milieueffectrapportage lsp lex silencio positivo milieueffectrapportage Richtlijn betreffende milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten MER milieueffectrapport MvT memorie van toelichting OLO Omgevingsloket online RIE Richtlijn industri le emissies uov uniforme openbare voorbereidingsprocedure VTH wetsvoorstel Verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving vvgb verklaring van geen bedenkingen Wabo Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Wm Wet milieubeheer Wro Wet ruimtelijke ordening Omgevingswet 5 Algemeen Omgevingswet 6 De Omgevingswet ; waarom ook weer en hoe verder?

8 1 Het huidige omgevingsrecht is verdeeld over tientallen wetten en honderden AMvB's en ministeri le regelingen. Het omgevingsrecht is een puzzel die gelegd wordt met behulp van afstemming- en co rdinatieregelingen met dito problemen. Gevolg is dat het huidige omgevingsrecht niet klaar is voor de 21ste eeuw en te complex is. Het omgevingsrecht heeft te veel aandacht voor zekerheid en is te weinig gericht op groei en duurzame ontwikkeling. De Omgevingswet integreert de gebiedsgerichte onderdelen van de huidige omgevingsrechtelijke wetten in n wet met n samenhangend stelsel van planning, besluitvorming en procedures.

9 Bundeling en procedurele snelheid zijn de toverwoorden, hetgeen moet leiden tot het beperken van onderzoekslasten en het besparen van kosten. De wet kan niet zonder de handen en voeten die worden neergelegd in de bijbehorende AMvB's en ministeri le regelingen. Op welke wijze het wetsvoorstel dus precies ruimte gaat bieden voor ontwikkeling en het waarborgen van kwaliteit is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat wordt beoogd met dit wetsvoorstel het roer om te gooien. Of zoals de wetsgeschiedenis het bloemrijk zegt: 'Het nieuwe stelsel gaat uit van een paradigmawisseling: van bescherming van de fysieke leefomgeving via een werende benadering van activiteiten, naar een beleidscyclus waar de continue zorg voor de kwaliteit van de fysieke leefomgeving centraal staat en ruimte ontstaat voor ontwikkeling (MvT, p.)

10 7).' Een mond vol, maar wat betekent dit nu concreet? Verbeterdoelen Er zijn vier verbeterdoelen geformuleerd, die met de wet moeten worden bereikt: 1. het vergroten van de inzichtelijkheid, de voorspelbaarheid en het gebruiksgemak van het omgevingsrecht; 2. het bewerkstelligen van een samenhang en de benadering van de fysieke leefomgeving en het beleid, besluitvorming en regelgeving; 3. het vergroten van de bestuurlijke afwegingsruimte door een actieve en flexibele aanpak mogelijk te maken voor het bereiken van doelen voor de fysieke leefomgeving; 4.


Related search queries