Example: marketing

Optimaal geld uit de vennootschap halen - …

Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen 2 INHOUDSTAFEL 2 1. 3 2. TOEKENNING BEZOLDIGINGEN EN 5 5 Tanti 6 3. INTRESTEN EN 8 8 8 4. VERKOOP EN VERHUUR VAN GOEDEREN AAN DE Verkoop van goederen aan de 12 Verhuur onroerende goederen aan de 13 5. VOORDELEN IN 15 Kosteloze terbeschikkingstelling onroerend goed door de 15 Kosteloze beschikking over een 16 Gratis PC en 17 Kosteloze beschikking over dienstboden, huispersoneel, tuiniers, chauffeurs,.. 17 Renteloze 18 Kosteloze verstrekking van verwarming en 18 Priv -gebruik van telefoon en 18 Hoe het beste halen uit voordelen in natura?

Optimaal geld uit de vennootschap halen: Alternatieve vergoedingen 4 Wanneer men de familiale KMO bestudeert, toont deze studie aan dat de mediaan onderneming een

Tags:

  Gelds, Optimaal geld uit de vennootschap halen, Optimaal, Vennootschap, Halen

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Optimaal geld uit de vennootschap halen - …

1 Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen 2 INHOUDSTAFEL 2 1. 3 2. TOEKENNING BEZOLDIGINGEN EN 5 5 Tanti 6 3. INTRESTEN EN 8 8 8 4. VERKOOP EN VERHUUR VAN GOEDEREN AAN DE Verkoop van goederen aan de 12 Verhuur onroerende goederen aan de 13 5. VOORDELEN IN 15 Kosteloze terbeschikkingstelling onroerend goed door de 15 Kosteloze beschikking over een 16 Gratis PC en 17 Kosteloze beschikking over dienstboden, huispersoneel, tuiniers, chauffeurs,.. 17 Renteloze 18 Kosteloze verstrekking van verwarming en 18 Priv -gebruik van telefoon en 18 Hoe het beste halen uit voordelen in natura?

2 18 6. ONKOSTENVERGOEDINGEN EN 19 Forfaitaire 19 Forfaitaire 19 Forfaitaire reisvergoeding 20 Forfaitaire reisvergoeding 21 22 7. KAPITAALVERMINDERING EN INKOOP EIGEN 24 24 Verkrijging van eigen 24 8. 27 9. 32 10. ANDERE METHODES VAN CASH 34 Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen 3 1. INLEIDING Belgi kent na Denemarken en Zweden de hoogste fiscale druk. Gevolg hiervan is dat ook bedrijfsleiders en topkaderleden voor hun bezoldigingen met een zware fiscale en parafiscale druk te maken hebben. Met hun salaris of vergoeding vallen ze bovendien vaak in de hoogste progressieve belastingschalen. Vanuit fiscaal en parafiscaal oogpunt is er dus zeker nood aan optimalisatie van bezoldigingspakketten.

3 Binnen de wettelijke grenzen bestaan er heel wat mogelijkheden om op het einde van het jaar netto meer over te houden. Weliswaar is voorzichtigheid altijd geboden en dient men rekening te houden met het sociale"zekerheidsrecht, het arbeidsrecht en weliswaar met de fiscale wetgeving. Het leek mij ook interessant even een idee te krijgen van de dividend" en remuneratiepolitiek in Belgi . Als inleiding worden er dus een aantal vaststellingen overgenomen naar aanleiding van een studie in 2008. De dividend en remuneratiepolitiek van de Belgische KMO1 Men staat hier dus even stil bij het remuneratiepakket van de Belgische bestuurder/zaakvoerder, alsook de dividendpolitiek. Slechts 38 % van de mandaten zijn bezoldigd, 62 % van de mandaten zijn onbezoldigd.

4 De grafiek hieronder toont aan dat 8 % van de bezoldigde bestuurdersmandaten ingevuld wordt door rechtspersonen en 30 % door natuurlijke personen. De onbezoldigde mandaten daarentegen worden voor 42 % waargenomen door natuurlijke personen en voor 20 % door rechtspersonen. Bij analyse van de vergoeding van de bezoldigde bestuurders, maakt men meerdere vaststellingen. Er wordt hierbij enkel rekening gehouden met de effectieve bestuurdersvergoedingen, zonder aanvullende verzekeringen of tanti mes. 1 Analyse gebaseerd op het KMO-kompas 2008, instrument gerealiseerd door Deloitte. Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen 4 Wanneer men de familiale KMO bestudeert, toont deze studie aan dat de mediaan onderneming een bestuurdersvergoeding van per bestuurdersmandaat uitbetaalt.

5 Een kwart van de familiale KMO s keert een bestuurdersvergoeding hoger dan uit. Indien de analyse enkel beperkt wordt tot de uitgekeerde vergoedingen aan natuurlijke personen bedraagt de bezoldiging voor de mediaanonderneming , voor 25 % van de vennootschappen bedraagt deze vergoeding meer dan De vergoeding voor de bestuurder"rechtspersoon ligt beduidend hoger en bedraagt bij de mediaanonderneming Een vierde keert zelfs een vergoeding van meer dan uit. Dit is een logisch gevolg van het feit dat het oprichten van een bestuurders"/managementvennootschap maar interessant is voor hogere inkomens. Het doel van de management"/bestuurdersvennootschap bestaat er immers veelal in de inkomsten die aan de hoogste tarieven in de personenbelasting worden belast, te laten belasten aan het lagere tarief in de vennootschapsbelasting.

6 Hoe groter de onderneming qua omzet en personeel, hoe hoger de doorsnee bestuurdersbezoldiging is. Zo bedraagt de mediaanvergoeding bij ondernemingen die geen personeel tewerkstellen ; meer bepaald in geval van een bestuurder"rechtspersoon en in geval van een natuurlijk persoon. Wanneer de onderneming meer dan 50 werknemers in dienst heeft stijgt de mediaanbestuurdersvergoeding tot : in geval van natuurlijke personen en in geval van een bestuurder"rechtspersoon. Een gelijkaardige trend wordt vastgesteld wanneer men de ondernemingen bestudeert in functie van hun omzetcijfer. De mediaanvennootschap met minder dan omzet kent haar bestuurders een vergoeding toe van : in geval van een bestuurder"rechtspersoon en voor de natuurlijke persoon bestuurder.

7 Bij vennootschappen met een omzet van meer dan bedraagt de mediaanvergoeding : voor de bestuurder"natuurlijke persoon en voor de bestuurder"rechtspersoon. In 58 % van de vennootschappen waar een bestuurder natuurlijke persoon een vergoeding ontvangt, zijn er ook bijkomende premies betaald in het kader van een groeps", bedrijfsleider" of hospitalisatieverzekering of verzekering gewaarborgd inkomen. Slechts 7 % van de ondernemingen in deze referentiegroep heeft het voorbije jaar een tanti me toegekend. Bij de jonge ondernemingen ligt dit percentage lager dan bij de oudere ondernemingen: 4 % ten opzichte van 8 %. Ook het bedrag dat uitbetaald wordt, is belangrijker bij oudere dan bij jongere ondernemingen: in vergelijking met Hoe ouder de vennootschap , hoe gemakkelijker de vennootschap beslist een dividend uit te keren.

8 Slechts 6 % van de recent opgerichte vennootschappen " jonger dan 3 jaar " keren een dividend uit. Hiertegenover staat dat van de vennootschappen die reeds langer dan 25 jaar bestaan 17 % een dividend uitkeren. Ook de hoogte van het dividend evolueert mee met de leeftijd van de onderneming. De mediaanonderneming bij de recent opgerichte ondernemingen keert een vergoeding van uit. De doorsnee onderneming ouder dan 25 jaar, keert daarentegen een dividend van uit. Optimaal geld uit de vennootschap halen : Alternatieve vergoedingen 5 2. TOEKENNING BEZOLDIGINGEN EN TANTIEMES Bezoldiging Bezoldigingen van bedrijfsleiders worden in artikel 32 1992 gedefinieerd als alle beloningen verleend of toegekend aan een natuurlijk persoon die een opdracht als bestuurder, zaakvoerder, vereffenaar of gelijkaardige functies uitoefent.

9 Een bezoldiging heeft voor gevolg dat deze vergoeding niet belast wordt in de vennootschapsbelasting, aangezien deze voor de vennootschap een aftrekbare kost uitmaakt. Deze bezoldiging wordt daarentegen wel in de personenbelasting belast, nadat eerst de verschuldigde sociale bijdragen afgerekend werden. Er moet wel op gelet worden dat de sociale bijdragen geplafonneerd zijn. Een bezoldiging zal in de meeste gevallen een noodzaak zijn om te voorzien in het levensonderhoud, tenzij er nog voldoende andere inkomsten zijn. Het uitkeren van een minimale bezoldiging ( voor Aj. 2010) is bovendien noodzakelijk opdat de vennootschap het verlaagd opklimmend tarief in de vennootschapsbelasting zou kunnen genieten.

10 Om te bepalen of aan de minimumbezoldiging voor het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting is voldaan, komen alle bezoldigingen in aanmerking die een vennootschap aan een bestuurder" of zaakvoerder"natuurlijke persoon heeft toegekend, zowel de bedrijfsleiderbezoldigingen bedoeld in artikel 32 1992 als de werknemersbezoldigingen bedoeld in artikel 31 1992. Met de bezoldigingen die aan een bestuurder" of zaakvoerder" vennootschap worden toegekend, mag geen rekening gehouden worden. Men kan nuanceren dat het uitkeren van een bezoldiging fiscaal niet noodzakelijk nefast is. In de personenbelasting kennen we immers ook een aantal voordelen zoals: " een belastingvrije som waarop elke belastingplichtige recht heeft.


Related search queries