Example: air traffic controller

OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN …

HAZ NE VE MAL YE BAKANLI I OTOMAT K KATILIM S STEM NE L K N SIK A SORULAN S O R U L A R (SON G NCELLEME: 1 8 . 0 7 . 2 0 1 8) KAPSAM VE DAH L OLMA 1. Otomatik kat l m uygulamas kimleri kaps yor? T rk vatanda veya mavi kartl olup, 45 ya n n alt ndaki t m 4a ve 4c kapsam ndaki al anlar ve al maya yeni ba layacaklar uygulamaya dahildir. Ayr ca, TBMM Genel Kurulu nda tarihinde 1/796 esas numaras ile kabul edilen kanun tasar s er evesinde, 506 say l Kanunun ge ici 20 nci maddesi kapsam ndaki sand k al anlar n n da sisteme dahil edilmesi n g r lmektedir. 2. Kamu kurumlar ne zaman sisteme kat lacakt r? Kamu kurumlar iki k s m halinde, tedrici olarak sisteme dahil edilecektir.

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN SORULAR (SON GÜNCELLEME: 18.07.2018) KAPSAM VE DAHİL OLMA olan bir işverene bağlı olarak çalışanlar 1/1/2018

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of OTOMATİK KATILIM SİSTEMİNE İLİŞKİN SIKÇA SORULAN …

1 HAZ NE VE MAL YE BAKANLI I OTOMAT K KATILIM S STEM NE L K N SIK A SORULAN S O R U L A R (SON G NCELLEME: 1 8 . 0 7 . 2 0 1 8) KAPSAM VE DAH L OLMA 1. Otomatik kat l m uygulamas kimleri kaps yor? T rk vatanda veya mavi kartl olup, 45 ya n n alt ndaki t m 4a ve 4c kapsam ndaki al anlar ve al maya yeni ba layacaklar uygulamaya dahildir. Ayr ca, TBMM Genel Kurulu nda tarihinde 1/796 esas numaras ile kabul edilen kanun tasar s er evesinde, 506 say l Kanunun ge ici 20 nci maddesi kapsam ndaki sand k al anlar n n da sisteme dahil edilmesi n g r lmektedir. 2. Kamu kurumlar ne zaman sisteme kat lacakt r? Kamu kurumlar iki k s m halinde, tedrici olarak sisteme dahil edilecektir.

2 Bu kapsamda, a) 5510 say l Kanunun 4 nc maddesinin birinci f kras n n (a) ve (c) bentlerine g re, 10/12/2003 tarihli ve 5018 say l Kamu Mal Y netimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) say l cetvellerde yer alan kamu idarelerinde 1/4/2017 tarihi itibar yla mevcut al anlar 1/4/2017 tarihinden itibaren ilgili emeklilik plan na dahil edilir. b) 5510 say l Kanunun 4 nc maddesinin birinci f kras n n (a) ve (c) bentlerine g re, di er kamu idarelerinde 1/1/2018 tarihi itibar yla mevcut al anlar 1/1/2018 tarihinden itibaren ilgili emeklilik plan na dahil edilir. 3. zel sekt r i verenleri ne zaman sisteme kat lacakt r?

3 Zel sekt r al anlar ba l bulunduklar i yerinin b y kl g z n nde bulundurularak, tedrici olarak sisteme dahil edilecektir. Bu kapsamda, a) al an say s bin ve zerinde olan bir i verene ba l olarak al anlar 1/1/2017 tarihinden itibaren, b) al an say s ikiy zelli ve zerinde ancak binden az olan bir i verene ba l al anlar 1/4/2017 tarihinden itibaren, c) al an say s y z ve zerinde ancak ikiy zelliden az olan bir i verene ba l olarak al anlar 1/7/2017 tarihinden itibaren, ) al an say s elli ve zerinde ancak y zden az olan bir i verene ba l olarak al anlar 1/1/2018 tarihinden itibaren, d)

4 Al an say s on ve zerinde ancak elliden az olan bir i verene ba l olarak al anlar 1/7/2018 tarihinden itibaren, e) al an say s be ve zerinde ancak ondan az olan bir i verene ba l olarak al anlar 1/1/2019 tarihinden itibaren, sisteme dahil olacakt r. 4. Be ki inin daha alt nda al ana sahip olan i yerleri ne zaman kapsama girecektir? Mevcut d zenlemeler er evesinde, be ki inin alt nda al ana sahip i verenler, bu a amada sistem kapsam na dahil edilmemi tir. 5. al an say s nas l ve hangi tarih esas al narak hesaplamal d r? 45 ya st , yabanc , yurtd nda al anlar, stajyerler, ta eron i iler, mevsimlik i iler hesaba dahil midir?

5 Al anlar n otomatik kat l ma dahil olma artlar n ta y p ta mad klar na bak lmaks z n (45 ya alt / st al an say s , yerli/yabanc /yurtd nda al an, ubelerdeki ve/veya birden fazla i yeri noktas nda al an ayr m yap lmaks z n) Sosyal Sigorta lemleri Y netmeli ine g re SGK ya yap lan bildirime g re i verene ba l olarak al an say s hesab yap l r. Ta eron bir firma al an n n, bordro i lemleri ilgili ta eron i veren taraf ndan yap l yorsa ta eron firman n al an say s hesab nda, bordro i lemleri as l i veren taraf ndan yap l yorsa, as l i verenin al an say s n n hesab nda dikkate al n r. HAZ NE VE MAL YE BAKANLI I al an say s tespit edilirken, kapsama al nma tarihinde en g ncel SGK verisi g z n nde bulundurulur.

6 Rne in; 40 al an olan ve tarihinde sisteme girmesi planlanan bir i verenin tespiti i in Haziran ay n n 23 ne kadar SGK ya bildirilmesi gereken May s ay ayl k prim ve hizmet belgesindeki toplam al an say s ( Toplam Sigortal Bilgileri ba l alt nda yer alan Sigortal Say s verisi) g z n nde bulundurulur. 6. Tedrici kat l m tarihinden sonra al an say s n n de i mesi i vereni nas l etkileyecektir? (i) Sisteme bir defa dahil olmu bir i verenin al an say s n n ileri bir tarihte d mesi, i verenin sistemde bulunma durumunu etkilemez ve i veren sistemde kalmaya devam eder. (ii) Bir tedrici kat l m tarihinde (3) nolu sorunun yan t nda belirtilen say da al an bulunmayan ancak s z konusu tedrici kat l m tarihinde gerekli al an say s na ileri bir tarihte ula an bir i yeri, sisteme dahil olmak i in m teakip takvim y l ba n bekler.

7 Yerlerinin al an say s na g re kapsama al nmas sadece tedrici kat l m tarihinde aranan al an say s na sahip olmas halinde m mk nd r. A a da bir rnek sunulmu tur. (iii) tarihinden itibaren, 5 ve zerinde al an say s na eri en t m i yerleri otomatik kat l ma dahil olmal d r. 7. irketler toplulu u veya holding niteli inde olan yap larda irketler toplulu unun tek bir at alt nda de erlendirilmesi s z konusu olacak m d r? Her bir irket, ayr bir t zel ki ilik olarak kendi al an say s na g re sisteme dahil olacakt r. 8. Ayn y netim kurulu ile y netilen iki irket kapsama birlikte mi al nacak? T rk Ticaret Kanunu h k mlerine tabi bir sermaye irketi, zel hukuk t zel ki isi kategorisinde i veren olarak kabul edilmi tir.

8 Dolay s yla ayn y netim kurulu taraf ndan y netilip y netilmedi ine bak lmaks z n her bir sermaye irketi ayr birer i veren olarak de erlendirilir. 9. al an n kapsama girip girmedi ine (45 ya hususu) itibariyle mi, yoksa al t i yerinin kapsama al nma tarihi itibariyle mi karar verilmelidir? verenin kapsama al nma tarihi itibar yla, 45 ya n doldurmam olan al anlar kapsama al nacakt r. 10. T rkiye ile sosyal g venlik s zle mesi bulunmayan lkelerde al anlar (5510/5 g kapsam ndaki sigortal lar) sisteme dahil edilecek midir? T rkiye ile sosyal g venlik s zle mesi olmayan lkelerde i stlenen i verenlerce yurt d ndaki i yerlerinde al t r lmak zere g t r len T rk i ileri, otomatik kat l m sistemi kapsam nda de ildir.

9 11. veren yeni bir al an istihdam etti inde; s z konusu al an; (i) nceden sisteme girmi ve ayr lm sa, (ii) nceden sisteme girmi ve devam ediyorsa, (iii) daha nce sistemle hi tan mam ise sisteme dahil edilmesi nas l olacakt r? (i) (1) nolu sorunun yan t kapsam ndaki al anlar, yeni i vereni taraf ndan (i veren otomatik kat l m sistemi kapsam nda ise) yeniden sisteme dahil edilir. (ii) Yeni i vereni otomatik kat l m sistemi kapsam nda ise, al an yeni i yerinde sunulan emeklilik plan na ge i yapar. Yeni i vereni otomatik kat l m sistemi kapsam nda de ilse, i veren kapsama al nana kadar al an dilerse i yeri de i ikli ini izleyen ay sonuna kadar hesab n n bulundu u emeklilik irketine bildirim yaparak eski plan na d ar dan katk pay deme yapmaya devam edebilir ve yeni i veren otomatik kat l m sistemi kapsam na dahil oldu unda sunulacak olan i yeri bazl emeklilik plan na dahil olur.

10 (iii) (1) nolu sorunun yan t kapsam ndaki al anlar, i vereni taraf ndan (i veren otomatik kat l m sistemi kapsam nda ise) sisteme dahil edilir. Tarih (250-999) (100-249) Kapsam Tarih al an Say s 200 240 al an Say s 200 260* * tarihleri aral nda en g ncel SGK kayd na g re (250-999) al ana ula sa dahi kapsama al nmaz. HAZ NE VE MAL YE BAKANLI I 12. Bir g n al p i ten ayr lan ve bu sebeple hizmet akdine ili kin i lemi tamamland nda oktan i ten ayr lm al anlar sisteme d hil edilecek midir? Prime esas kazan /emeklilik kesene ine esas ayl k (matrah) tutar olu an al anlar g n say s na bak lmaks z n sisteme dahil edilir.


Related search queries