Example: marketing

T.C. Resmî Gazete

Resm Gazete Kurulu Tarihi: (7 Te rinievvel 1336) -7 Ekim 1920 Y netim ve Yaz leri in Ba bakanl k Ne riyat 18 Ekim 1983 Say : 18195 Daire Ba kanl na Sal ba vurulur YASAMA B L M KANUNLAR Karayollar Trafik Kanunu Kanun No: 2918 Kabul tarihi: Ama B R NC KISIM Genel Esaslar B R NC B L M Ama ve Kapsam MADDE 1. Bu Kanunun amac , karayollar nda, can ve mal g venli i y n nden trafik d zenini sa la-mak ve trafik g venli ini ilgilendiren t m konularda al nacak nlemleri belirlemektir.

T.C. Resmî Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336) -7 Ekim 1920 Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat 1 : 18195 8 Sayı Ekim 1983 Daire Başkanlığına Salı

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of T.C. Resmî Gazete

1 Resm Gazete Kurulu Tarihi: (7 Te rinievvel 1336) -7 Ekim 1920 Y netim ve Yaz leri in Ba bakanl k Ne riyat 18 Ekim 1983 Say : 18195 Daire Ba kanl na Sal ba vurulur YASAMA B L M KANUNLAR Karayollar Trafik Kanunu Kanun No: 2918 Kabul tarihi: Ama B R NC KISIM Genel Esaslar B R NC B L M Ama ve Kapsam MADDE 1. Bu Kanunun amac , karayollar nda, can ve mal g venli i y n nden trafik d zenini sa la-mak ve trafik g venli ini ilgilendiren t m konularda al nacak nlemleri belirlemektir.

2 Kapsam MADDE Z Bu Kanun, trafikle ilgili kurallar , artlar , hak ve y k ml l kleri, bunlar n uygulanma-s n ve denetlenmesini, ilgili kurulu lar ve bunlar n g rev, yetki ve sorumluluk, al ma usulleri ile di er h k mleri kapsar. Bu Kanun, karayollar nda uygulan r. Ancak aksine bir b k m yoksa; a) Karayolu d ndaki alanlardan kamuya a k olanlar ile park, bah e, park yeri, garaj, yolcu ve e ya terminali, servis ve akaryak t istasyonlar nda karayolu ta t trafi i i in faydalan lan yerler ile, b) Eri me kontroll karayolunda ve para denerek yararlan lan karayollar n n kamuya a k kesimlerinde ve belirli bir karayolunun ba lant s n sa layan deniz, g l ve akarsular zerinde kamu hizmeti g ren ara la-r n, karayolu ara lar na, ayr lan k s mlar nda da, Bu Kanun h k mleri uygulan r.

3 K NC B L M Tan mlar Tan mlar MADDE 3. Bu Kanunda kullan lan terimlerin tan mlan a a da g sterilmi tir. Trafik : Yayalar n, hayvanlar n ve ara lar n kara yollan zerindeki hal ve hareketleridir. Karayolu : Trafik i in, kamunun, yararlanmas na a k olan arazi eridi, k pr ler ve alanlard r. Karayolu yap s : Karayolunun kendisi ile karayolunun st nde, yan nda, alt nda veya yukar s ndaki; ada. Yasama B l m Sayfa: 1 Resmi Gazete Kodu : 181688 Resmi Gazete Fihristi 96. Sayfadad r. Tan mlar Sayfa : 2 RESM Gazete 18 Ekim 1983 Say : 18195 ay r c , otokorkuluk, istinat duvar , k pr , t nel, menfez ve benzeri yap lard r.

4 M lk : Devlete, kamuya, ger ek ya da t zelki ilere ait olan ta nmaz mallard r. Karayolu s n r izgisi : Kamula t r lm , kamuya terk veya tahsis edilmi karayolunda; m lkle olan s -n r izgisi. Di er karayollar nda; yarmada, evden sonra hendek varsa hendek d kenar , hendek yoksa ev st ke nar , dolguda sev etek izgisi. Yaya yolu ayr lm karayolunda ise yaya yolunun m lkle birle ti i izgidir. iki y nl karayolu : Ta t yolunun her iki y ndeki ta t trafi i i in kullan ld karayoludur. Tek y nl karayolu : Ta t yolunun yaln z bir y ndeki ta t trafi i in kullan ld karayoludur.

5 B l nm karayolu : Bir y ndeki trafi e ait ta t yolunun bir ay r c ile belirli ekilde di er ta t yolun dan ayr lmas ile meydana gelen karayoludur. Eri me kontroll karayolu (otoyol - ekspresyol) : zellikle transit trafi e tahsis edilen, belirli yerler ve artlar d nda giri ve k n yasakland , yaya, hayvan ve motorsuz ara lar n giremedi i, ancak, izin ve rilen motorlu ara lar n yararland ve trafi in zel kontrola tabi tutuldu u karayoludur. Ge i yolu : Ara lar n bir m lke girip kmas i in yap lm olan yolun, karayolu zerinde bulunan k s m d r.

6 Ba lant yolu : Bir kav ak yak n nda karayolu ta t yollar n n birbirine ba lanmas n sa layan, kav ak alan d nda kalan ve bir y nl trafi e ayr lm olan karayolu k sm d r. Anayol : Anatrafi e a k olan ve bunu kesen karayolundaki trafi in, bu yolu ge erken veya bu yola gi rerken, ilk ge i hakk n vermesi gerekti i i aretlerle belirlenmi karayoludur. Tali yol : Genel olarak zerindeki trafik yo unlu u bak m ndan, ba land yoldan daha az nemde olan yoldur. Ta t yolu (Kaplama) : Karayolunun genel olarak ta t trafi ince kullan lan k sm d r.

7 Yaya yolu (Yaya kald r m ) : Karayolunun, ta t yolu kenar ile ger ek veya t zelki ilere ait m lkler aras nda kalan ve yaln z yayalar n kullan m na ayr lm olan k sm d r. Bisiklet yolu : Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalar na ayr lan k sm d r. Yaya ge idi : Ta t yolunda, yayalar n g venli ge ebilmelerini sa lamak zere, trafik i aretleri ile be lirlenmi aland r. Kav ak : ki veya daha fazla karayolunun kesi mesi veya birle mesi ile olu an ortak aland r. Banket : Yaya yolu ayr lmam karayolunda, ta t yolu kenar ile ev ba veya hendek i st kenar ara s nda kalan ve ola an olarak yayalar n ve hayvanlar n kullanaca , zorunlu hallerde de ara lar n faydalana bilece i k s md r.

8 Erit : Ta tlar n bir dizi halinde g venle seyredebilmeleri i in ta t yolunun ayr lm bir b l m d r. Alt ge it : Karayolunun di er bir karayolu veya demiryolunu alttan ge mesini sa layan yap d r. st ge it : Karayolunun, di er bir karayolu veya demiryolunu stten ge mesini sa layan yap d r. Demiryolu ge idi (Hemzemin ge it) : Karayolu ile demiryolunun ayn seviyede kesi ti i bariyerli veya ba-riyersiz ge itlerdir. Okul ge idi : Genel olarak okul ncesi, ilk retim ve orta dereceli okullar n evresinde zellikle renci lerin ge mesi i in ta t yolunda ayr lm ve bir trafik i areti ile belirlenmi aland r.

9 Ada : Yayalar n ge me ve durmalar na, ta tlardan inip binmelerine yarayan, trafik ak m n d zenleme ve trafik g venli ini sa lama amac ile yap lm olan, ara lar n bulunamayaca , koruyucu tertibatla belirlen mi b l m ve alanlard r. Ay r c : Ta t yollar n veya yol b l mlerini birbirinden ay ran bir taraftaki ta tlar n di er tarafa ge mesini engelleyen veya zorla t ran karayolu yap s , trafik tertibat veya gere tir. Park yeri : Ara lar n park etmesi i in kullan lan a k veya kapal aland r. Karayolu zeri park yeri : Ta t yolundaki veya buna biti ik alanlardaki park yeridir.

10 Karayolu d park yeri : Karayolu s n r izgisi d nda olan ve bir ge i yolu veya servis yolu ile ta t yoluna ba lanan park yeridir. Otomobil : Yap s itibariyle, s r c s nden ba ka en ok yedi oturma yeri olan ve insan ta mak i in imal edilmi bulunan motorlu ta tt r. Minib s : Yap s itibariyle, s r c s nden ba ka sekiz ila on oturma yeri olan ve insan ta mak i in imal edilmi bulunan motorlu ta tt r. Yasama B l m Sayfa : 2 18 Ekim 1983 Say : 18195 RESM Gazete Sayfa : 3 Kamyonet : zin verilebilen azami y kl a rl 3 500 Kg' ge meyen ve y k ta mak i in imal edilmi mo torlu ta tt r.