Example: air traffic controller

T.C. Resmi Gazete

Resmi Gazete Kurulu Tarihi: (7 Te rinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Y netim ve Yaz leri in Ba bakanl k Ne riyat Daire Ba kanl na ba vurulur 9 Kas m 1982 SALI Say : 17863 M KERRER YASAMA B L M 7 KASIM 1982 TAR H NDE HALKOYU LE KABUL ED LEN T RK YE CUMHUR YET ANAYASASI KANUN T RK YE CUMHUR YET ANAYASASI Kanun No.: 2709 Kabul tarihi : 7/11/1982 BA LANGI Ebed T rk vatan ve milletinin b t nl ne ve kutsal T rk Devletinin varl na kars , Cumhuriyet devrinde benzeri g r lmemi b l c ve y k c kanl bir i sava n ger ekle me noktas na yakla t s rada; T rk Milletinin ayr lmaz par as olan T rk Silahl Kuvvetlerinin, milletin a r s yla ger ekle tirdi i 12 Eyl l 1980 harek t sonucunda, T rk Milletinin me ru tem silcileri olan Dan ma Meclisince haz rlan p, Mill G venlik Konseyince son ekli veri lerek T rk Milleti taraf ndan kabul ve tasvip ve do rudan do ruya O'nun eliyle vaz-olunan bu AN

T.C. Resmi Gazete Kuruluş Tarihi: (7 Teşrinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Yönetim ve Yazı İşleri İçin Başbakanlık Neşriyat Daire Başkanlığına

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of T.C. Resmi Gazete

1 Resmi Gazete Kurulu Tarihi: (7 Te rinievvel 1336)-7 Ekim 1920 Y netim ve Yaz leri in Ba bakanl k Ne riyat Daire Ba kanl na ba vurulur 9 Kas m 1982 SALI Say : 17863 M KERRER YASAMA B L M 7 KASIM 1982 TAR H NDE HALKOYU LE KABUL ED LEN T RK YE CUMHUR YET ANAYASASI KANUN T RK YE CUMHUR YET ANAYASASI Kanun No.: 2709 Kabul tarihi : 7/11/1982 BA LANGI Ebed T rk vatan ve milletinin b t nl ne ve kutsal T rk Devletinin varl na kars , Cumhuriyet devrinde benzeri g r lmemi b l c ve y k c kanl bir i sava n ger ekle me noktas na yakla t s rada; T rk Milletinin ayr lmaz par as olan T rk Silahl Kuvvetlerinin, milletin a r s yla ger ekle tirdi i 12 Eyl l 1980 harek t sonucunda, T rk Milletinin me ru tem silcileri olan Dan ma Meclisince haz rlan p, Mill G venlik Konseyince son ekli veri lerek T rk Milleti taraf ndan kabul ve tasvip ve do rudan do ruya O'nun eliyle vaz-olunan bu ANAYASA : T rkiye Cumhuriyetinin kurucusu, l ms z nder ve e siz kahraman Ata t rk' n belirledi i milliyet ilik anlay ve O'nun ink l p ve ilkeleri do rultusunda; D nya milletler ailesinin e it haklara sahip erefli bir yesi olarak.

2 T rkiye Cumhuriyetinin ilelebet varl , refah , madd ve manev mutlulu u ile a da mede niyet d zeyine ula ma azmi y n nde; Millet iradesinin mutlak st nl , egemenli in kay ts z arts z T rk Mil letine ait oldu u ve bunu millet ad na kullanma a yetkili k l nan hi bir ki i ve ku rulu un, bu Anayasada g sterilen h rriyet i demokrasi ve bunun icaplar yla belirlen mi hukuk d zeni d na kamayaca ; Yasama B l m Sayfa : 1 Resmi Gazete Kodu : 091182 Resmi Gazete Fihristi 64. Sayfadad r. Sayfa: 2 RESM Gazete 9 Kas m 1982 Say : 17803 Kuvvetler ayr m n n, Devlet organlar aras nda st nl k s ralamas anla m na gelmeyip, belli Devlet yetkilerinin kullan lmas ndan ibaret ve bununla s n rl meden bir i b l m ve i birli i oldu u ve st nl n ancak Anayasa ve kanunlarda bulundu u.

3 Hi bir d nce ve m lahazan n T rk mill menfaatlerinin, T rk varl n n Devleti ve lkesiyle b l nmezli i esas n n, T rkl n tarih ve manev de erlerinin, Atat rk milliyet ili i, ilke ve nk l plar ve medeniyet ili inin kar s nda korunma g remeyece i ve l iklik ilkesinin gere i kutsal din duygular n n, Devlet i lerine ve politikaya kesinlikle kar t r lmayaca ; Her T rk vatanda n n bu Anayasadaki temel hak ve h rriyetlerden e itlik ve sosyal adalet gereklerince yararlanarak mill k lt r, medeniyet ve hukuk d zeni i inde onurlu bir hayat s rd rme ve maddi ve manev varl n bu y nde geli tirme hak ve yetkisine do u tan sahip oldu u.

4 Topluca T rk vatanda lar n n mill gurur ve iftiharlarda, mill sevin ve ke derlerde, mill varl a kar hak ve devlerde, nimet ve k lfetlerde ve millet hayat n n her t rl tecellisinde ortak oldu u, birbirinin hak ve h rriyetine kesin sayg , kar l kl i ten sevgi ve karde lik duygular yla ve Yurtta sulh, cihanda sulh arzu ve inanc i inde, huzurlu bir hayat talebine haklan bulundu u; F K R, NAN VE KARARIYLA anla lmak, s z ne ve ruhuna bu y nde sayg ve mutlak sadakatle yorumlan p uygulanmak zere, T RK M LLET TARAFINDAN, demokrasiye k T rk evlatlannin vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunur. B R NC KISIM GENEL ESASLAR 7.

5 Devletin ekli MADDE 1. T rkiye Devleti bir Cumhuriyettir. //. Cumhuriyetin nitelikleri MADDE 2. T rkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayan ma ve adalet anlay i inde, insan haklar na sayg l , Atat rk milliyet ili ine ba l , ba lan g ta belirtilen temel lkelere dayanan, demokratik, l ik ve sosyal bir hukuk Devleti dir. ///. Devletin b t nl , resm dili, bayra , mill mar ve ba kenti MADDE 3. T rkiye Devleti, lkesi ve milletiyle b l nmez bir b t nd r. Dili T rk edir. Bayra , ekil kanununda belirtilen, beyaz ay y ld zl al bayrakt r. Mill mar stiklal Mar nd r. Ba kenti Ankara'd r.

6 IV. De i tirilemeyecek h k mler MADDE 4. Anayasan n 1 inci maddesindeki Devletin eklinin Cumhuriyet oldu u hakk ndaki h k m ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 nc maddesi h k mleri de i tirilemez ve de i tirilmesi teklif edilemez. V. Devletin temel ama ve g revleri MADDE 5. Devletin temel ama ve g revleri, T rk milletinin ba ms zl n ve b t nl n , lkenin b l nmezli ini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, ki ile-Yasama B l m Sayfa: 2 9 Kas m 1982 Say : 17863 RESM Gazete Sayfa : 3 rin ve toplumun refah, huzur ve mutlulu unu sa lamak; ki inin temel hak ve h rri yetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle ba da mayacak surette s n rlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kald rmaya, insan n madd ve manev varl n n geli mesi i in gerekli artlar haz rlamaya al makt r.

7 VI. Egemenlik MADDE 6. Egemenlik, kay ts z arts z Milletindir. T rk Milleti, egemenli ini, Anayasan n koydu u esaslara g re, yetkili organlar eliyle kullan r. Egemenli in kullan lmas , hi bir surette hi bir ki iye, z mreye veya s n fa b rak lamaz. Hi bir kimse veya organ kayna m Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz. VII. Yasama yetkisi MADDE 7. Yasama yetkisi T rk Milleti ad na T rkiye B y k Millet Mec lisinindir. Bu yetki devredilemez. VIII. Y r tme yetkisi ve g revi MADDE 8. Y r tme yetkisi ve g revi, Cumhurba kan ve Bakanlar Kurulu taraf ndan, Anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullan l r ve yerine getirilir.

8 IX. Yarg yetkisi MADDE 9. Yarg yetkisi, T rk Milleti ad na ba ms z mahkemelerce kul lan l r. 2. Kanun n nde e itlik MADDE 10. Herkes, dil, rk, renk, cinsiyet, siyas d nce, felsef inan , din, mezhep ve benzeri sebeplerle ay r m g zetilmeksizin kanun n nde e ittir. Hi bir ki iye, aileye, z mreye veya s n fa imtiyaz tan namaz. Devlet organlar ve idare makamlar b t n i lemlerinde kanun n nde e itlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundad rlar. XI. Anayasan n ba lay c l ve st nl MADDE 11. Anayasa h k mleri, yasama, y r tme ve yarg organlar m, dare makamlar m ve di er kurulu ve ki ileri ba layan temel hukuk kurallar d r.

9 Kanunlar Anayasaya ayk r olamaz. K NC KISIM TEMEL HAKLAR VE DEVLER B R NC BOL M GENEL H K MLER I. Temel hak ve h rriyetlerin niteli i MADDE 12. Herkes, ki ili ine ba l , dokunulmaz, devredilmez, vazge ilmez temel hak ve h rriyetlere sahiptir. Temel hak ve h rriyetler, ki inin topluma, ailesine ve di er ki ilere karg dev ve sorumluluklar m da ihtiva eder. Yasama B l m Sayfa: 3 Sayfa: 4 RESM Gazete 9 Kas m 1982 Say : 17863 //. Temel hak ve h rriyetlerin s n rlanmas MADDE 13. Temel hak ve h rriyetler. Devletin lkesi ve milletiyle b l n mez b t nl n n, mill egemenli in, Cumhuriyetin, milli g venli in, kamu d zeninin, genel asayi in, kamu yarar n n, genel ahl k n ve genel sa l n korunmas amac ile ve ayr ca Anayasan n ilgili maddelerinde ng r len zel sebeplerle, Anayasan n s z ne ve ruhuna uygun olarak kanunla s n rlanabilir.

10 Temel hak ve h rriyetlerle ilgili genel ve zel s n rlamalar demokratik toplum d zeninin gereklerine ayk r olamaz ve ng r ld kleri ama d nda kullan lamaz. Bu maddede yer alan genel s n rlama sebepleri temel hak ve h rriyetlerin t m i in ge erlidir. ///. Temel hak ve h rriyetlerin k t ye kullan lamamas MADDE 14. Anayasada yer alan hak ve h rriyetlerden hi biri, Devletin lkesi ve milletiyle b l nmez b t nl n bozmak, T rk Devletinin ve Cumhuriyetin varl m tehlikeye d rmek, temel hak ve h rriyetleri yok etmek, Devletin bir k i veya z mre taraf ndan y netilmesini veya sosyal bir s n f n di er sosyal s n flar ze rinde egemenli ini sa lamak veya dil, rk, din ve mezhep ay r m yaratmak veya sair herhangi bir yoldan bu kavram ve g r lere dayanan 'bir devlet d zenini kurmak ama c yla kullan lamazlar.


Related search queries