Example: barber

WWW.NOTARVANDERVEEN

Mr Anna van der Veen, kandidaat-notaris en als notarieel jurist verbonden aan Notariskantoor Van der Veen te DordrechtWAAROM EEN TESTAMENT NODIG HEEFTen de verschillende 1 Inhoud 1. Inleiding .. 2 2. Erfgenamen volgens de wet .. 4 3. Testament, testateur en de testamentaire bepalingen .. 7 4. Diverse Testamentsvormen .. 12 Testamentsvormen voor gehuwden of geregistreerde partners (de langstlevende) .. 13 De Wettelijke verdeling .. 13 De Ouderlijke Boedelverdeling en de OBVplus .. 15 De Quasi-wettelijke verdeling .. 17 Het Vruchtgebruiktestament .. 19 Het Tweetrapstestament (Radartestament).

5 graad van verwantschap kunnen alleen bij plaatsvervulling van u erven. Verdere plaatsvervulling dan tot en met de zesde graad (achterneven en –nichten) is niet

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of WWW.NOTARVANDERVEEN

1 Mr Anna van der Veen, kandidaat-notaris en als notarieel jurist verbonden aan Notariskantoor Van der Veen te DordrechtWAAROM EEN TESTAMENT NODIG HEEFTen de verschillende 1 Inhoud 1. Inleiding .. 2 2. Erfgenamen volgens de wet .. 4 3. Testament, testateur en de testamentaire bepalingen .. 7 4. Diverse Testamentsvormen .. 12 Testamentsvormen voor gehuwden of geregistreerde partners (de langstlevende) .. 13 De Wettelijke verdeling .. 13 De Ouderlijke Boedelverdeling en de OBVplus .. 15 De Quasi-wettelijke verdeling .. 17 Het Vruchtgebruiktestament .. 19 Het Tweetrapstestament (Radartestament).

2 21 Het Combinatietestament .. 23 Testament Langstlevende enig erfgenaam .. 24 Testamentsvormen voor samenwoners .. 25 Testament Langstlevende enig erfgenaam .. 27 Het Tweetrapstestament (Radartestament); .. 29 Het Vruchtgebruiktestament .. 31 Testamenten voor alleenstaanden .. 33 Het ondernemerstestament .. 34 Een fiscaal opgemaakt testament .. 35 Codicil .. 35 5. Het levenstestament .. 37 6. Schenkingen .. 40 7. Tarieven en vrijstellingen .. 43 Bijlage vrijstellingen en tarieven erf-en schenkbelasting 2013 .. 45 Hoewel aan de inhoud van de brochure veel aandacht is besteed, wordt niet ingestaan voor de juistheid en volledigheid hiervan alsmede onjuiste interpretatie daarvan; aan de inhoud van de brochure kunnen geen rechten worden ontleend.

3 2 1. Inleiding Ingeval u overlijdt en u heeft niets geregeld met betrekking tot uw nalatenschap voorziet de wet in uw vererving. De wet regelt in alle voorkomende gevallen wie er na uw overlijden uw erfgenamen zijn. Wilt u echter een andere verdeling van uw nalatenschap dan wettelijk is geregeld of wilt u bepaalde personen laten erven die volgens het wettelijk erfrecht niet van u erven f wilt u juist bepaalde personen die volgens de wet van u zouden erven uitsluiten, dan zult u een testament op moeten laten maken. Daarnaast kunt u door het opmaken van een testament voorzien in uw bedrijfsopvolging, een executeur aanwijzen, de voogdij van de minderjarige kinderen regelen of een legaat aan de kleinkinderen vermaken.

4 Dit zijn slechts enkele van de vele redenen waarom u een testament op zou kunnen maken. In een testament kunt u al uw persoonlijke wensen ten aanzien van de vererving van uw vermogen kenbaar maken en daarmee bent u diegene die bepaalt wat er na overlijden met uw vermogen gebeurt. Het is daarbij echter wel noodzaak te weten welke mogelijkheden een testament biedt. Daarbij moet worden stilgestaan bij de gevolgen die u beoogt met het testament. Betreft het een testament dat fiscaal voordeel voor de kinderen beoogt en bescherming voor uw echtgenoot danwel geregistreerd partner (ook wel de langstlevende genoemd) of betreft het een testament dat enkel ziet op belastingbesparing.

5 Met deze brochure hoop ik -in ieder geval de meesten van- u te overtuigen van de noodzaak van het opmaken van een testament. Ik heb getracht de brochure zo in te delen dat het voor u eenvoudig is om de voor u relevante informatie te vinden. Zoals de titel aangeeft zal ik in deze brochure stilstaan bij het belang van een testament en de verschillende testamentsvormen die in de praktijk merendeels worden gebruikt n die ook van toepassing kunnen zijn op uw persoonlijke situatie. Daarnaast wordt stilgestaan bij de fiscale aspecten van de diverse testamenten op het gebied van de erfbelasting en de inkomstenbelasting.

6 Voorts komen diverse bepalingen aan bod die u in uw testament kunt opnemen nadat u een keuze voor een bepaalde testamentsvorm heeft gemaakt en waarmee u een testament tot uw eigen testament maakt. Ook bespreek ik een testament dat thans in de media aandacht geniet en dat ziet op de situatie-tijdens leven- dat u tijdelijk of blijvend niet meer in staat bent 3 uw belangen zelf te regelen, het levenstestament. In hoofdstuk 6 besteed ik aandacht aan schenkingen -dit in het kader van vermogensplanning tijdens leven. Het doen van schenkingen verkleint uw vermogen en heeft daarmee niet alleen consequenties tijdens uw leven maar ook fiscale consequenties na uw overlijden.

7 En tot slot komen in het laatste hoofdstuk van deze brochure-hetgeen toch ook niet geheel onbelangrijk is- de tarieven en vrijstellingen voor de erf -en schenkbelasting aan bod. 4 2. Erfgenamen volgens de wet In dit hoofdstuk wordt uiteengezet hoe uw nalatenschap vererft in geval u geen testament heeft opgemaakt. Sinds 1 januari 2003 is het wettelijk erfrecht veranderd. Het nieuwe erfrecht ziet op de bescherming van de langstlevende (de echtgenoot/geregistreerd partner). Laat u bij uw overlijden naast de langstlevende ook kinderen na, dan is het is voor de kinderen niet langer mogelijk hun erfdelen in goederen op te eisen; zij verkrijgen een vordering ter grootte van hun erfdeel in geld op de langstlevende die pas opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende en bij een eventueel faillissement van de langstlevende.

8 Erfopvolging bij wet 1. Eerste groep: de echtgenoot/geregistreerd partner en kinderen; het gaat hierbij om uw niet van tafel en bed gescheiden echtgenoot. Samenwoners worden niet als elkaars partner aangemerkt. Een kind geboren tijdens het huwelijk van zijn/haar ouders erft automatisch van beide ouders; een kind geboren tijdens een geregistreerd partnerschap erft alleen automatisch van zijn/haar moeder; zijn/haar vader moet hem/haar eerst erkennen. 2. Tweede groep: de ouders, broers en zusters; 3. Derde groep: de grootouders; 4. Vierde groep: de overgrootouders.

9 De wettelijke erfgenamen zijn dus uw bloedverwanten en uw echtgenoot respectievelijk geregistreerd partner. Als in een groep bloedverwanten eerder dan u zijn overleden met achterlating van afstammelingen, dan treden diens kinderen (afstammelingen) in de plaats. Andere personen dan degenen in de vier groepen kunnen niet rechtstreeks van u erven. Bloedverwanten in een verdere Het huidige erfrecht beschermt de echtgenoot/geregistreerd partner tegen de vorderingen van kinderen. Ingeval u geen testament maakt geeft de wet aan wie uw erfgenamen zijn. De wet kent vier groepen erfgenamen die in een bepaalde volgorde van u erven.

10 Zijn er een of meer erfgenamen binnen een groep gevonden dan wordt er niet naar de volgende groep gekeken. 5 graad van verwantschap kunnen alleen bij plaatsvervulling van u erven. Verdere plaatsvervulling dan tot en met de zesde graad (achterneven en nichten) is niet mogelijk. Mochten er geen bloedverwanten tot en met deze graad vindbaar zijn dan vervalt uw nalatenschap aan de Staat. Als in een bepaalde groep, een erfgenaam wordt gevonden wordt niet verder gekeken in de volgende groepen. Erfdeel/plaatsvervulling In beginsel hebben erfgenamen-die uit eigen hoofde erven- een gelijk erfdeel, echter ingeval ouders erfgenaam zijn, geldt hierop een uitzondering.


Related search queries