Example: air traffic controller

Zmeny v predpisoch pre technické kontroly vozidiel …

1 Zmeny v predpisoch pre technick kontroly vozidiel od D om nadob daj innos dva nov v eobecne z v zn pr vne predpisy, ktor bud ma dopad i na vykon vanie technick ch kontrol: vyhl ka MDVRR SR . 9/2015 Z. z., ktorou sa men a dop a vyhl ka MDPT SR . 464/2009 Z. z., ktorou sa ustanovuj podrobnosti o prev dzke vozidiel v prem vke na pozemn ch komunik ci ch v znen neskor ch predpisov a vyhl ka MDVRR SR . 10/2015 Z. z., ktorou sa men a dop a vyhl ka MDPT SR . 29/2006 Z. z. o vzore a n le itostiach tla v, kontroln ch n lepiek, pe iatok a o vzore ozna enia stanice technickej kontroly , pracoviska emisnej kontroly , pracoviska kontroly originality a pracoviska mont e plynov ch zariaden a o vzore a n le itostiach preukazu kontrol

5 s kategóriami rýchlosti V, W, Y a Z je pri zvýšení rýchlosti potrebné zohľadniť závislosť na nosnosti podľa predpisu EHK č. 30:

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Zmeny v predpisoch pre technické kontroly vozidiel …

1 1 Zmeny v predpisoch pre technick kontroly vozidiel od D om nadob daj innos dva nov v eobecne z v zn pr vne predpisy, ktor bud ma dopad i na vykon vanie technick ch kontrol: vyhl ka MDVRR SR . 9/2015 Z. z., ktorou sa men a dop a vyhl ka MDPT SR . 464/2009 Z. z., ktorou sa ustanovuj podrobnosti o prev dzke vozidiel v prem vke na pozemn ch komunik ci ch v znen neskor ch predpisov a vyhl ka MDVRR SR . 10/2015 Z. z., ktorou sa men a dop a vyhl ka MDPT SR . 29/2006 Z. z. o vzore a n le itostiach tla v, kontroln ch n lepiek, pe iatok a o vzore ozna enia stanice technickej kontroly , pracoviska emisnej kontroly , pracoviska kontroly originality a pracoviska mont e plynov ch zariaden a o vzore a n le itostiach preukazu kontrol ra poveren ho vykon va t tny odborn dozor v znen neskor ch predpisov.

2 Zmeny v metodick ch pokynoch, ktor na tieto dve vyhl ky nadvia u, s v t diu pr pravy. Preh ad najd le itej ch zmien, ktor vypl vaj priamo z nov ch vyhl ok: 1. Zav dza sa po iadavka na s lad priestoru pre pacienta peci lnych vozidiel sanitn ch typu karos rie SC po prv kr t prihl sen ch do evidencie od s technick mi po iadavkami normy STN EN 1789+A1 ( 3 ods. 17 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). Sanitn vozidl pou van ako ambulancie r chlej zdravotnej pomoci a r chlej lek rskej pomoci musia na alej plni aj po iadavky ustanoven v nosom MZ SR.

3 10548/2009-OL v znen zmenenom a doplnenom v nosom MZ SR . 14016/2010-OL. 2. K po iadavk m na vybavenie vonkaj mi sp tn mi zrkadlami sa ako alternat va zav dza mo nos vybavenia in m zariaden m, ktor zabezpe uje nepriamy v h ad z vozidla ( 4 ods. 3 a 6 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). 3. Doteraj ie po iadavky na koles , pneumatiky a protisklzov re aze boli z sadn m sp sobom zmenen . Ide o tieto Zmeny : Schv len alebo homologizovan pneumatiky nemusia by pou it na vozidl ch kateg ri L1e, L2e a L6e s najv ou pr pustnou celkovou hmotnos ou vozidla rovnou alebo men ou 150 kg, na ktor ch je pr pustn pou i pneumatiky so rkou prierezu pneumatiky men ou alebo nanajv rovnou 67 mm; na vozidl ch kateg rie T, ktor ch najv ia r chlos vozidla neprevy uje 40 km/h.

4 Na vozidl ch kateg rie Ra, kateg rie Sa a kateg rie PS, ktor ch najv ia r chlos vozidla neprevy uje 40 km/h ( 5 ods. 2 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). Je mo n pou i i pneumatiky odli n od t ch, ktor ur il v robca vozidla, ak zodpovedaj najv ej technicky pr pustnej hmotnosti vozidla (technicky pr pustn m hmotnostiam pripadaj cim na n pravy), jeho najv ej kon truk nej r chlosti ur enej v robcom vozidla, pr padne in m podmienkam prev dzky ( 5 ods. 3 novelizovanej vyhl ky MDPT SR.)

5 464/2009 Z. z.). Rozmery pneumat k a r fikov v ak musia by i v tomto pr pade, tak, ako to ur uje ods. 1 toho ist ho paragrafu, zap san v osved en o evidencii as II alebo technickom osved en vozidla. 2 Definuj sa po iadavky na priestor, v ktorom sa koles vozidiel ot aj , m umo ni neobmedzen pohyb pri pou it maxim lnej pr pustnej ve kosti pneumat k a r fika i pri pou it protisklzov ch re az alebo obdobn ch zariaden ( 5 ods. 4 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). Menia sa podmienky na s asn pou itie pneumat k na n prav ch vozidla, respekt ve zhodn ch pneumat k na koles ch jednej n pravy vozidla ( 5 ods.

6 5 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). Na alej plat , e na vozidle nesm by pneumatiky r znych rozmerov a kon trukci , ak nebolo pri schv len ur en inak, zav dza sa v ak nov v nimka z tohto ustanovenia pre motocykle s postrann m voz kom (vozidl kateg rie L4e); doteraj ia v nimka pre pr pady n dzov ho dojazdu ost va zachovan . Na rovnakej n prave musia by na alej pou van iba zhodn pneumatiky, pri lo v ak k prave defin cie zhodnosti. K m dosia sa zhodn mi rozumeli pneumatiky s rovnak m rozmerom, kon trukciou, kateg riou pou itia, n zvom v robcu alebo obchodnou zna kou, indexom nosnosti, kateg riou r chlosti a prierezu , po novom s zhodn mi pneumatiky s rovnak m rozmerom, kon trukciou, kateg riou pou itia, n zvom v robcu, obchodnou zna kou, indexom nosnosti, kateg riou r chlosti a prierezom (rozdiely s pod iarknut ).

7 Men sa tie zoznam kateg ri pou itia, aktu lny je tak to: a) norm lna cestn pneumatika, b) pneumatika na jazdu na snehu ozna en horsk m symbolom (symbol horsk ho t tu so snehovou vlo kou alebo symbol snehovej vlo ky v horskom t te s tromi vrcholmi), napr.: c) pneumatika s vylep en mi trak n mi vlastnos ami v blate alebo erstvom alebo roztopenom snehu s ozna en m M+S alebo alebo M&S , d) peci lna pneumatika i. pneumatika na peci lne pou itie, napr klad na zmie an pou itie na cestu a mimo nej alebo na in peci lne ely s ozna en m MPT , ET , ML alebo POR definovan v predpise EHK.

8 117, ii. pneumatika s obmedzenou r chlos ou, iii. pneumatika pre niektor stavebn a po nohospod rske stroje s ozna en m IND , R-4 alebo F-3 , e) n hradn pneumatiky na do asn pou itie. Zav dza sa po iadavka na zv en tlak v pneumatik ch na zadn ch n prav ch vozidiel kateg ri M1 a N1 pri ahan pr pojn ho vozidla, a to aspo o 20 kPa (0,2 bar) nad odpor an hodnotu tlaku, ak v robca neur il inak ( 5 ods. 6 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). D vodom je predpokladan v ie za a enie zadnej n pravy sp soben pr pojn m vozidlom.

9 Menia sa po iadavky na nosnos pneumat k namontovan ch na vozidle ( 5 ods. 7 novelizovanej vyhl ky MDPT SR . 464/2009 Z. z.). Podmienky sa l ia pre jednotliv kateg rie vozidiel a usporiadania pneumat k takto: 3 kateg ria vozidiel usporiadanie pneumat k podmienka ne pecifikovan zhodn pneumatiky na v etk ch n prav ch v jednoduchom usporiadan nosnos ka dej pneumatiky rovn najmenej polovici najv ej pr pustnej celkovej hmotnosti pripadaj cej na najviac za a en n pravu pod a kon trukcie vozidla ur enej v robcom vozidla zhodn pneumatiky na jednotliv ch n prav ch v jednoduchom usporiadan nosnos pneumatiky rovn najmenej polovici maxim lne pr pustnej celkovej hmotnosti pre pr slu n n pravu ur enej v

10 Robcom vozidla, pri om pri triedach pneumat k C2 a C3 mo no zoh adni zmenu nosnosti v z vislosti od r chlosti pneumatiky pod a predpisu EHK . 54* M1, N1, O1 a O2 pneumatiky homologizovan pod a predpisu EHK . 30 v zdvojenom usporiadan (dvojmont ) nosnos rovn najmenej 0,27 n sobku maxim lne pr pustnej celkovej hmotnosti pre pr slu n n pravu ur enej v robcom vozidla M2, M3, N, O3 a O4 pneumatiky homologizovan pod a predpisu EHK . 54 v zdvojenom usporiadan (dvojmont ) nosnos rovn najmenej 0,25 n sobku maxim lne pr pustnej celkovej hmotnosti pre pr slu n n pravu ur enej v robcom vozidla L jedna pneumatika na n prave nosnos rovn najmenej najv ej technicky pr pustnej hmotnosti pripadaj cej na t to n pravu ur enej v robcom vozidla dve pneumatiky na n prave v jednoduchom usporiadan nosnos rovn najmenej polovici najv ej pr pustnej celkovej hmotnosti pripadaj cej na t to n pravu ur enej v robcom vozidla dve pneumatiky v zdvojenom usporiadan (dvojmont )