Example: tourism industry

CanMEDS-rollen

CanMEDS-rollen in de praktijk van de ouderenzorg PR KWA ERA. R. EN VOR. TO. BE. OF. ICA. ES LITE R. SIO ITS. UN. D. NA - MM. L. A. CO. ZORG- ORGANISATOR. VERLENER SAMENWERKINGS- PARTNER. AA S- RE FESS. PR. R. RD HEID. FL. O. ER. EC IONA. BE OND. TIE. VO. VE L. Z. GE. Bijlage 11. Brondocument UITGAVE DECEMBER 2017. SAMENWERKINGSPARTNERS. WERKGROEP LEDEN. Trudy Riezebos/Lyvore Geertje Tuin/Lyvore Lieke van Lith/Lyvore Jeannet van Deuveren/Lyvore Petra Adelaar/Lyvore Gabri lle Peereboom/Utrechtzorg Rita Scholten/Utrechtzorg Manuela Koops van Halteren/School voor gezondheidszorg MBO- Amersfoort Toon Honer/. Gezondheidszorg College ROC Midden Nederland Jacqueline Dijkstra/Opleiding tot Bachelor Verpleegkunde Hogeschool Utrecht (HU) Natasha van Rooij/.

en hbo door de 7 CanMEDS rollen en KD’s van Zorg & Welzijn niveau 1 t/m 4 naast elkaar te zetten. Onderstaande ontwikkelingen spelen hierbij een belangrijke rol: • Invoering van de nieuwe Kwalificatiedossiers (KD) in het mbo per 1-8-2015 en met name de verbreding van de nieuwe niveau 2 opleiding per 1-8-2016 naar Dienstverlening.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of CanMEDS-rollen

1 CanMEDS-rollen in de praktijk van de ouderenzorg PR KWA ERA. R. EN VOR. TO. BE. OF. ICA. ES LITE R. SIO ITS. UN. D. NA - MM. L. A. CO. ZORG- ORGANISATOR. VERLENER SAMENWERKINGS- PARTNER. AA S- RE FESS. PR. R. RD HEID. FL. O. ER. EC IONA. BE OND. TIE. VO. VE L. Z. GE. Bijlage 11. Brondocument UITGAVE DECEMBER 2017. SAMENWERKINGSPARTNERS. WERKGROEP LEDEN. Trudy Riezebos/Lyvore Geertje Tuin/Lyvore Lieke van Lith/Lyvore Jeannet van Deuveren/Lyvore Petra Adelaar/Lyvore Gabri lle Peereboom/Utrechtzorg Rita Scholten/Utrechtzorg Manuela Koops van Halteren/School voor gezondheidszorg MBO- Amersfoort Toon Honer/. Gezondheidszorg College ROC Midden Nederland Jacqueline Dijkstra/Opleiding tot Bachelor Verpleegkunde Hogeschool Utrecht (HU) Natasha van Rooij/.

2 Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB) Inge Lauwrier/Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB) Ada van de Veen/De Koperhorst Joke van Alten/Leren in bedrijf Karin Derksen/KADE. INLEIDING. Achtergrond Om een betere aansluiting te kunnen realiseren tussen onderwijs en praktijk heeft een aantal partners begin 2016. het brondocument CanMEDS binnen de praktijk van de ouderenzorg opgesteld. Dit brondocument bestaat uit een schematische weergave van de opleidingsprofielen van het mbo en hbo verpleegkunde onderwijs (van niveau 1 t/m 6). De CanMEDS rollen zijn hierbij als uitgangspunt genomen. Opdracht desgewenst ook behulpzaam zijn bij de doorstroming van medewerkers De partners in deze samenwerking zijn Lyvore, Utrechtzorg, MBO Amers- naar een ander niveau.

3 Foort, ROC Midden Nederland, Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en Hogeschool Utrecht. Medewerkers van deze organisaties Het complete overzicht is gebruikt voor het maken van bijpassende func- hebben een projectgroep gevormd, die de volgende opdracht heeft tieprofielen en vormt de onderlegger' van de bijbehorende pilot. Voor de gekregen: medewerkers in de teams is een handzame versie gemaakt: Samenvat- Maak een helder overzicht van de opleidingsprofielen van mbo ting CanMEDS-rollen . en hbo door de 7 CanMEDS rollen en KD's van Zorg & Welzijn niveau 1 t/m 4 naast elkaar te zetten. Werkwijze De projectgroep heeft de tekst van de KD's van Gezondheidszorg niveau Onderstaande ontwikkelingen spelen hierbij een belangrijke rol: 1 t/m 4 en die van BN2020 in bijgevoegd schema naast elkaar gezet.

4 Om- Invoering van de nieuwe Kwalificatiedossiers (KD) in het mbo wille van de zorgvuldigheid is de tekst van een werkproces letterlijk en als per 1-8-2015 en met name de verbreding van de nieuwe niveau n geheel overgenomen. In het schema is ook de link naar de oorspron- 2 opleiding per 1-8-2016 naar Dienstverlening. kelijke bron(nen) te vinden. Invoering van Bachelor Nursing 2020 (BN2020) per 1-8-2016. in het hbo. Overlap De nieuwe zorgorganisatie Lyvore; 1-1-2016 ontstaan uit een fusie. Bij het schematisch in kaart brengen bleek er in de beschrijvingen van verschillende onderdelen grote overlap te bestaan. Bij de kernbegrippen De huidige, sterk veranderende, praktijk maakt dat Lyvore behoefte heeft van bijvoorbeeld de rollen van communicator en samenwerkingspartner aan een handvat ter verduidelijking van de rollen en taken van de mede- is er sprake van overlap.

5 Wij hebben ervoor gekozen om niet te knippen werkers in de zelfsturende teams. Een handvat, gebaseerd op de huidi- in de oorspronkelijke tekst van het bijbehorende werkproces en deze dan ge en vernieuwde opleidingsprofielen, moet duidelijk de samenhang en te verdelen over de beide kernbegrippen, maar de complete tekst van het ook het verschil tussen de niveaus in kaart brengen. Met behulp van dit werkproces bij het best passende kernbegrip te plaatsen. Hierdoor blijft overzicht kunnen de medewerkers met elkaar in gesprek gaan om de sa- bij het overlappende kernbegrip de beschrijving vanuit het KD leeg en menwerking in de zelfsturende teams te optimaliseren. Het overzicht kan wordt het onderscheid helderder. INHOUDSOPGAVE. De zeven rollen 1.

6 Zorgverlener 5. 2. Communicator 15. 3. Samenwerkingspartner 17. 4. Reflectieve EBP professional 22. 5. Gezondheidsbevorderaar 29. 6. Organisator 31. 7. Professional en kwaliteitsbevorderaar 35. Beroepsspecifieke onderdelen Mbo-V C: 23182 40. Verzorgende IG C: 23187 41. Dienstverlening C:23189 Helpende Zorg en Welzijn C: 25498) 43. Entree: Assistent dienstverlening en zorg 43. Bachelor verpleegkundige Mbo-V Verzorgende IG Dienstverlening C:23189 Entree: Assistent (bachelor nursing 2020) C: 23182 C: 23187 Helpende Zorg en Welzijn C: 25498 dienstverlening en zorg 1. Zorgverlener 1. Kernbegrip klinisch B1-K1-W1: Neemt een B1-K1-W3: Stelt (mede) het redeneren anamnese af en stelt een zorgplan op Het continu procesmatig verpleegkundige diagnose (zie omschrijving bij gegevens verzamelen en menwerkingspartner/8.

7 Analyseren gericht op het Omschrijving gezamenlijke besluitvorming). vaststellen van vragen De mbo-verpleegkundige en problemen van de verkrijgt snel inzicht in de zorgvrager (en mantelzorg), eigen kracht, mogelijkheden, en het kiezen van daarbij ziektegeschiedenis en passende zorgresultaten en de zorgbehoefte van de interventies. zorgvrager door een gesprek te voeren en verbindend samen te werken met de zorgvrager en indien van toepassing met de naastbetrokkenen en betrokken disciplines en ze te observeren. Zij analyseert beschikbare gegevens en stelt de verpleegkundige diagnose in samenwerking met de zorgvrager. Ze maakt daarbij gebruik van de controles van de vitale functies, gegevens uit laboratoriumonderzoek, van standaarden, recente wetenschappelijke, verpleegkundige en medisch psychiatrische gegevens.

8 Zij bespreekt haar diagnose met het behandelteam. Pagina 5 Schema CanMEDS - Rollen & Kwalificatiedossiers - VP - VZIG-Dienstverlening en Entree Bachelor verpleegkundige Mbo-V Verzorgende IG Dienstverlening C:23189 Entree: Assistent (bachelor nursing 2020) C: 23182 C: 23187 Helpende Zorg en Welzijn C: 25498 dienstverlening en zorg 1. Zorgverlener B1-K1-W3: Stelt een verpleegplan op (zie omschrijving bij 8. gezamenlijke besluitvorming). 2. Kernbegrip uitvoeren B1-K1-W4: Biedt B1-K1-W4: Biedt P2-K1-W2 Ondersteunt bij P2-K1-W2 Voert zorgend van zorg: persoonlijke verzorging en persoonlijke verzorging persoonlijke zorg en ADL en/of dienstverlenend Het verlenen van integrale monitort welbevinden werk uit in werk-, woon- en zorg door zelfstandig alle Omschrijving Omschrijving leefomgeving voorkomende (inclusief Omschrijving De verzorgende-IG De helpende zorg en voorbehouden en risicovolle) De mbo-verpleegkundige ondersteunt de zorgvrager welzijn ondersteunt de Omschrijving verpleegkundige ondersteunt een zorgvrager bij persoonlijke verzorging, cli nt, naastbetrokkenen De assistent dienstverlening handelingen in complexe bij persoonlijke verzorging, activiteiten van het dagelijks of collega's vraaggericht en zorg verleent zorgsituaties.

9 Uit te voeren activiteiten van het dagelijks leven (ADL), opname bij persoonlijke zorg en uiteenlopende diensten met inachtneming van de leven (ADL), het zorgdragen van voeding en vocht, activiteiten van het dagelijks op een werklocatie of geldende wet- en regelgeving voor opname van voeding en uitscheiding, uiterlijke leven (ADL), zoals eten, bij particulieren ter en vanuit een holistisch vocht en voor uitscheiding, verzorging, mobiliteit drinken, aan- en uitkleden ondersteuning van perspectief. het zorgdragen voor en waak- en slaapritme. en bewegen. Zij gaat na werken en wonen. Hij kan mobiliteit, het bewaken Zij voorkomt zoveel wat de afspraken in het bijvoorbeeld periodiek van vitale functies en mogelijk (bed)complicaties zorgplan zijn wat betreft onderhoud uitvoeren het regelen van de en ongemakken bij de de persoonlijke verzorging aan het interieur en/of lichaamstemperatuur.

10 Ze zorgvrager. Ze is er alert op en ADL van de cli nt en sanitair op een werkplek houdt het welbevinden van dat gedrag veroorzaakt kan biedt op basis daarvan of een woning, kleine de zorgvrager in de gaten en worden door fysieke ondersteuning. Zij draagt mankementen verhelpen voorkomt zoveel mogelijk problemen of ongemakken. er aan bij dat de cli nt zo aan gebruiksvoorwerpen en (bed)complicaties en Zij observeert en signaleert veel mogelijk zelf kan doen. hulpmiddelen, eenvoudige ongemakken. Ze is er alert veranderingen in gedrag en Ze geeft de cli nt en/of facilitaire taken uitvoeren, op dat gedrag veroorzaakt gezondheid, beredeneert naastbetrokkenen informatie assisteren in de bediening kan worden door fysieke vervolgens welke volgende over activiteiten en helpt in een instelling, kapsalon of problemen of ongemakken.


Related search queries