Example: marketing

CEZA MUHAKEMESİNDE ARA MUHAKEME ... - …

CEZA MUHAKEMES NDE. ARA MUHAKEME , KOVU TURMA EVRES VE. KANUN YOLLARI. Avukat lkercan zbey lhan, Ankara Barosu CMK Kurulu yesi, Gelincik Merkezi Rehber Avukat . Ara MUHAKEME Evresi l taraf ndan haz rlanan iddianamenin ilgili mahkemeye g nderilmesi ile ba layan s re tir. ddianamenin iadesi sebepleri? (CMK 174-170). ddianamenin iadesi? Bir CMK avukat n n g revi? DD ANAMEN N ADES . Madde 174 Madde 170'e yap lan at fla . Kovu turma nedir? Ne zaman ba lar? Kovu turma en genel tan m yla, soru turma evresinin sona ererek iddianamenin kabul ile ba layan, yarg lama ve bunun sonucunda h k m verilmesini kapsayan s re tir. Bir CMK avukat n n g revi ne zaman ba lar? Kural olarak soru turma evresinde g revlendirildiyseniz, iddianamenin kabul ile g reviniz biter. Kovu turma i in Baro taraf ndan ayr ca g revlendirilmeniz gerekir. Bu halde g reviniz ba lar. Ancak fiilen uygulamada Mahkemeler tebligat g nderiyor. Bu durumda ne yap lacak?

CEZA MUHAKEMESİNDE ARA MUHAKEME, KOVUŞTURMA EVRESİVE KANUN YOLLARI Avukat Ülkercan Özbey İlhan, Ankara Barosu CMK Kurulu üyesi, Gelincik Merkezi Rehber Avukatı

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of CEZA MUHAKEMESİNDE ARA MUHAKEME ... - …

1 CEZA MUHAKEMES NDE. ARA MUHAKEME , KOVU TURMA EVRES VE. KANUN YOLLARI. Avukat lkercan zbey lhan, Ankara Barosu CMK Kurulu yesi, Gelincik Merkezi Rehber Avukat . Ara MUHAKEME Evresi l taraf ndan haz rlanan iddianamenin ilgili mahkemeye g nderilmesi ile ba layan s re tir. ddianamenin iadesi sebepleri? (CMK 174-170). ddianamenin iadesi? Bir CMK avukat n n g revi? DD ANAMEN N ADES . Madde 174 Madde 170'e yap lan at fla . Kovu turma nedir? Ne zaman ba lar? Kovu turma en genel tan m yla, soru turma evresinin sona ererek iddianamenin kabul ile ba layan, yarg lama ve bunun sonucunda h k m verilmesini kapsayan s re tir. Bir CMK avukat n n g revi ne zaman ba lar? Kural olarak soru turma evresinde g revlendirildiyseniz, iddianamenin kabul ile g reviniz biter. Kovu turma i in Baro taraf ndan ayr ca g revlendirilmeniz gerekir. Bu halde g reviniz ba lar. Ancak fiilen uygulamada Mahkemeler tebligat g nderiyor. Bu durumda ne yap lacak?

2 Kovu turma evresi ka a ayr l r? Duru ma haz rl , Duru ma, Son karar evresi Duru ma haz rl evresi nedir? Duru ma haz rl evresinde Mahkeme taraf ndan ekli i lemler yap l r. Bu a amada san a ve san k m dafiine, ma dura ve vekiline duru ma g n n bildiren bir tebligat g nderilecektir. stisnai olarak, esasa ili kin i lemler de yap labilir.( zt rk, Bahri: Uygulamal Yeni Ceza Muhakemesi Hukuku, Se kin, Ankara, 2006, ) rne in san k m dafiin yapaca tutuklulu a itirazlar, taraflar n delillerin toplanmas n istemesi gibi. Duru ma evresi nedir? Duru ma evresi, kovu turma evresinin en nemli a amalar ndan olup, bir m dafi veya vekilin de g revlerinin en yo un oldu u a amad r. CMK'da kullan lan geni anlam yla duru ma, mahkeme taraf ndan son karar n verilmesine kadar yap lan t m faaliyetleri ifade eder. Duru mada G zetilmesi Gereken lkeler Aleniyet lkesi Kapal l k karar . S zl l k lkesi Do rudan Soru Y neltme Duru man n Aleniyeti ilkesi ve istisnas - Kapal l k Kural olarak duru malar, alenidir; yani herkese a kt r.

3 Ancak baz durumlarda, Mahkeme taraf ndan duru man n kapal . yap lmas na karar verilebilir. Duru malar n kapal olmas n n istisna de il de kural oldu u yarg lama, ocuk yarg lamas d r. E er san k onsekiz ya n . doldurmam ise, kural olarak duru malar kapal yap l r. Duru man n S zl l . S zl l k, duru ma devresinde esast r. (Toroslu, Nevzat ve Feyzio lu Metin, Ceza Muhakemesi Hukuku, Sava Yay., Ankara, 2009, ). Yani, bir CMK m dafii, t m beyanlar n . s zl olarak duru mada dile getirebilecektir. Ancak elbette yaz l olarak da i lemler yap labilir. Do rudan Soru Y neltme Hakk . zellikle avukatlar y n nden olumlu bir d zenleme, Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 201. maddesi ile m dafiin veya vekilin tan klara do rudan soru y neltme hakk n n getirilmesidir. B ylece AVUKATLAR, HAK MLER ARACI. KILMAKSIZIN DO RUDAN SANI A, M TEK YE, TANI A, B L RK YE. DO RUDAN SORU. Y NELTEB LECEKT R. Duru ma evresinde haz r bulunmas gereken ki iler kimlerdir?

4 Sulh Ceza Mahkemeleri kald r ld !!! Asliye Ceza Mahkemelerinde; 2011 y l na kadar Cumhuriyet Savc s duru malara kat lmak durumunda iken, 2011 y l nda yap lan de i iklik ile, Asliye Ceza Mahkemelerinde l makam kald r lm t . 2014. Ocak ay ndan itibaren l makam yeniden getirildi. (Detayl bilgi i in Yarg n n H zland r lmas . Kanun Tasar s ge ici madde 3). A r Ceza Mahkelemerinde ise, biri ba kan ikisi ye olmak zere hakim, bir s , zab t katibi, m teki/kat lan ve varsa vekili, san k ve san k m dafiin haz r bulunmas gerekmektedir. Zorunlu m dafiilik (CMK 150, 188). Zorunlu m dafiili i gerektiren hallerden birinin varl halinde, m dafiin duru mada haz r bulundurulmas artt r. M dafii olmadan duru ma g r lemez. Ayn ekilde zorunlu m dafiili i gerektirmese de, san n m dafii talep etmesi halinde, Baro arac l yla kendisine bir m dafii atan r. Madde 150 - (De i ik madde: 06/12/2006 - 5560 ). (1) pheli veya san ktan kendisine bir m dafi se mesi istenir.

5 Pheli veya san k, m dafi se ebilecek durumda olmad n beyan ederse, istemi halinde bir m dafi g revlendirilir. (2) M dafii bulunmayan pheli veya san k; ocuk, kendisini savunamayacak derecede malul veya sa r ve dilsiz ise, istemi aranmaks z n bir m dafi g revlendirilir. (3) Alt s n r be y ldan fazla hapis cezas n gerektiren su lardan dolay yap lan soru turma ve kovu turmada ikinci f kra h km uygulan r. (4) Zorunlu m dafilikle ilgili di er hususlar, T rkiye Barolar Birli inin g r al narak kar lacak y netmelikle d zenlenir. Duru man n ilk celsesinde yap lacaklar 1. Duru ma ba lad ilk celsede, duru mada haz r bulunmas gereken ki iler yerini ald ktan sonra, iddianamenin kabul karar Mahkeme ba kan veya hakimi taraf ndan okunur ve duru man n ba lad bildirilerek haz r bulunanlar tespit edilir. 2. San n sorgusu ba lamadan nce g revsizlik, yetkisizlik ve hakimin reddine ili kin istemler yap larak bu istemler karara ba lan r.

6 (Toroslu ve Feyzio lu, s. 293,294). 3. San k sorguya haz r ise, san n sorgusu yap l r. 4. San k sorguland ktan sonra delillerin toplanmas . a amas na ge ilir. Devrim kabul edilen d zenleme, madde 178: Mahkeme ba kan veya h kim, san n veya kat lan n g sterdi i tan k veya uzman ki inin a r lmas hakk ndaki dilek eyi reddetti inde, san k veya kat lan o ki ileri mahkemeye getirebilir. Bu ki iler duru mada dinlenir.. Mahkemenin takdir hakk ortadan kald r larak taraflar n bildirdi i tan k ve bilirki inin dinlenmesi zorunlu hale getirilmi tir. lker Ba bu 'un talebi?? Beyanlar al n rken uygulanan s ra nedir? Beyanlar al n rken s rayla nce m teki (kat lan) tarafa ve vekiline, sonra s na ve en son san k ve m dafiine s z verilmelidir. Neden? Uygulama nas l? Duru mada Tutanak Tutulmas ve Avukat n Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Duru mada tutanak tutulmas zorunludur. Bir avukat olarak gerek m vekkilinizin gerek kar taraf n gerekse dinlenen tan k veya bilirki ilerin ifadelerinin tutana a aynen ge ti inden emin olunuz.

7 Avukat olarak isminizin tutana a yaz ld ndan emin olunuz. CMK AVUKATLARININ CRET BAKIMINDAN. NEML !!! Ma dur Haklar Davaya Kat lma Genel olarak CMK 234'de ma dur haklar . d zenlenmi tir. 1. Duru madan haberdar edilme hakk . 2. Kamu davas na kat lma: CMK 237'ye g re, ma dur, su tan zarar g ren ger ek ve t zel ki iler kovu turma evresinin her a amas nda h k m verilinceye kadar ik yet i olduklar n . bildirerek kamu davas na kat labilirler. Ma dur, delillerin toplanmas n , kovu turman n geni letilmesini, h km n temyiz edilmesini isteyebilir. Ancak ma dur kamu davas na kat lmasa dahi, 234/1-b'deki haklar n kullanabilir. KATILMA KONUSUNDA CMK AVUKATLARININ. SORUMLULU U? 3. Tutanak ve belgelerden vekili arac l ile rnek isteme 4. Tan klar n davetini isteme: Bu hak, asl nda delilleri toplanmas n isteme hakk n n bir par as d r. 5. Vekili yoksa, cinsel sald r su u ile alt s n r be y ldan fazla hapis cezas n.

8 Gerektiren su larda, baro taraf ndan kendisine bir avukat g revlendirilmesini isteme (DE EN MADDE). 6. Davaya kat lm olma ko uluyla davay . sonu land ran kararlara kar kanun yollar na ba vurma Delillerin Sunulmas , Toplanmas . ve Tart lmas . San k sorgusu tamamland ktan sonra, her t r delil ortaya konulabilir. Ancak;. -Deliller kanuna ayk r olarak elde edilmi se / stem davay uzatma maksad yla yap lmakta ise / Delillerin s z konusu davayla bir ilgisi yoksa ve karara da bir etkisi olmayacaksa delillerin toplanmas talebi reddedilebilir. Hukuka ayk r deliller? 09/03/2012. tarihli Y CE D VAN KARARI? Su Niteli inin De i mesi- EK. Savunma hakk . Su un iddianamede belirtilen niteli inin de i mesi halinde, san k ve m dafiine ek savunma yapmas i in s re verilebilir. Bir m dafi olarak siz e er ek savunma i in s re isterseniz, mahkeme duru maya ara vererek size istedi iniz s reyi verir. Duru man n son celsesi Karar vermeye elveri li t m delillerin toplanm olmas ve mahkemece bir kanaate var lm olmas halinde; karar vermeden nce san a son s z sorulur.

9 Son Karar Evresi Hakim, yarg lama boyunca ileri s r len ve ve tart lan delilleri de erlendirerek, iddianamede san a atfedilen su un olu up olu mad n de erlendirmek zere, m zakereye ekilmesi ile ba layan ve san k hakk nda h k m verilmesi ile son bulan evredir.( zt rk, ). Son beyanlar n al nmas , m zakere ve k sa karar a amalar ndan olu ur. Bu evre, duru man n son celsesidir. Uygulamada son celsede karar verilir, ancak verilen bu karar k sa karard r. Gerek eli karar daha sonra yay nlan r ve taraflara tebli edilir. H k m H k m e itleri: 1. Beraat Karar . 2. Ceza Verilmesine Yer olmad na dair karar 3. Durma karar -davan n d r lmesi karar . 4. Davan n reddi karar . 5. Mahkumiyet karar . 6. H km n a klanmas n n geri b rak lmas . karar . Ceza verilmesine yer olmad na hangi hallerde karar verilerbilir? San n ya k k, ak l hastas veya sa r dilsiz ise, Su , hukuka ayk r ancak ba lay c bir emrin yerine getirilmesi, zorunluluk hali veya cebir tehdit alt nda i lenmi se Me ru m dafaa halleri ?

10 Hata Veya etkin pi manl k, ahsi cezas zl k halleri, kar l kl hakaret, i lenen fiilin haks zl k i eri inin azl ( rne in h rs zl k su unda mal n de erinin azl gibi.). Beraat Karar hangi hallerde verilir? lenen eylem, Ceza Kanunu kapsam nda bir su te kil etmiyorsa, lenen su san k taraf ndan i lenmemi se, San n su i leme iradesi yoksa, Hukuka uygunluk nedenlerinden biri varsa, lenen su un san k taraf ndan i lendi i kan tlanamam sa ( zt rk, ). Hangi hallerde mahkumiyet karar verilebilir? San n su u i ledi i sabit ise Gerek soru turma gerekse kovu turma evresinde toplanan delillerle san n at l . su u i ledi i sabit hale gelmi olmal d r Mahkumiyet+g venlik tedbirleri Durma -davan n d r lmesi karar nedir? Soru turma ve kovu turman n bir art n varl na ba l olmas halinde, bu art hen z ger ekle memi se ;. DURMA KARARI: Bu durumda dava a lm t r, ancak ESASA G R LMEDEN, ger ekle mesi gereken art hen z ger ekle medi inden durma karar verilir ve art ger ekle ene kadar kovu turma durdurulmu.


Related search queries