Example: tourism industry

De balanstest in het WVV - BIBF

Pacioli Nr. 494 BIBF-IPCF / 12 november 20191 Tweewekelijks Verschijnt niet in de weken 28-36 BIBF | Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en FiscalistenINHOUDp. 1/ De balanstest in het WVVp. 6/ Werkzaamheden georganiseerd ter verkrijging van financi le steunp. 8/ De belastingvermindering voor premies van een rechtsbijstandsverzekeringDe balanstest in het WVVHet nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voorziet het voldoen aan een liquiditeitstest n een balanstest als nood-zakelijke voorwaarden om over te gaan tot uit-keringen aan de aandeelhouders in een beslo-ten vennootschap (bv).

dat wanneer de vennootschap zou beschikken over eigen vermogen dat krachtens de wet onbeschik-baar is (bv. onbeschikbare reserve bij inkoop eigen aandelen) of dat is op basis van de statuten, dat in die gevallen het netto actief zelfs niet mag dalen onder het bedrag van het onbeschikbaar eigen ver-mogen. Dit is niet onbelangrijk gezien voortaan bij

Tags:

  Wanneer

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of De balanstest in het WVV - BIBF

1 Pacioli Nr. 494 BIBF-IPCF / 12 november 20191 Tweewekelijks Verschijnt niet in de weken 28-36 BIBF | Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en FiscalistenINHOUDp. 1/ De balanstest in het WVVp. 6/ Werkzaamheden georganiseerd ter verkrijging van financi le steunp. 8/ De belastingvermindering voor premies van een rechtsbijstandsverzekeringDe balanstest in het WVVHet nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voorziet het voldoen aan een liquiditeitstest n een balanstest als nood-zakelijke voorwaarden om over te gaan tot uit-keringen aan de aandeelhouders in een beslo-ten vennootschap (bv).

2 In deze bijdrage staat de balanstest centraal. De test wordt toegelicht en wordt toegepast op een voorbeeld. Tot slot wor-den een aantal suggesties geformuleerd om de test te De nieuwe bepalingen omtrent uitkeringen in het WVVIn eerdere edities in Pacioli werd al duidelijk ge-maakt dat het WVV een nieuwe regeling voor uitke-ringen aan de aandeelhouders van de bv voorstelt. Deze regeling moet verhinderen dat er vermogen wordt uitgekeerd ten nadele van de schuldeisers nu er geen kapitaalvereiste meer is voor deze ven-nootschapsvorm. Om tot uitkeren over te kunnen gaan moet voldaan zijn aan een dubbele uitke-ringstest.

3 Enerzijds moet de liquiditeitstest ervoor zorgen dat de bv over voldoende liquide middelen blijft beschikken om haar verplichtingen aan de schuldeisers over minstens 12 maanden na te kun-nen komen. We verwijzen hiervoor naar het vorige nummer van Pacioli. Anderzijds is er de balanstest die moet staven dat uitkeringen er niet toe leiden dat de solvabiliteit in het gedrang komt. Voor nieu-we bv s zijn deze testen reeds van toepassing sinds 1 mei 2019. Voor bestaande vennootschappen zul-len de testen vanaf 1 januari 2020 van kracht SolvabiliteitNaast de liquiditeitstest is in het WVV dus ook een balanstest opgenomen die een inschatting maakt van de solvabiliteit.

4 In financieel-analytische ter-men vertelt solvabiliteit iets over de sterkte en fi-nanci le draagkracht van een vennootschap. Een analyse van de solvabiliteit laat toe na te gaan in welke mate de vennootschap erin slaagt al haar schulden, zowel op korte als op lange termijn te voldoen. De passiefzijde van de balans is het stu-dieobject bij de analyse van de solvabiliteit. Globaal kan men stellen dat een gezonde vennootschap over voldoende eigen vermogen moet beschikken. Heeft een vennootschap veel vreemd vermogen, dat betekent dus meer schulden en een lagere solvabili-teit, dan vergroot het risico op betalingsproblemen bijvoorbeeld wanneer de economie het even laat afweten, de rente spectaculair stijgt of belangrij-ke klanten afhaken.

5 Is het eigen vermogen sterk vertegenwoordigd, dan heeft de vennootschap in mindere gunstige economische tijden meer adem-ruimte en is ze financieel onafhankelijker. Wil ze investeren, dan hangt ze niet af van schuldeisers, maar kan de vennootschap steunen op eigen ver-mogen. Conceptueel meten de solvabiliteitsratio s dan ook de structuur van de financiering van de vennootschap. Voor interpretatie van de solvabili-teit kunnen diverse ratio s worden berekend, zoals de eigen vermogensgraad, de algemene schuld-graad, de financieringswijze van de vaste activa, de netto actieftest of de permanentie van het ver-mogen (of financieringsstabiliteit).

6 Pacioli Nr. 494 BIBF-IPCF / 12 november 201923. De wettelijke bepalingIn het WVV wordt de solvabiliteitstoets, die uitke-ring mogelijk maakt, benoemd als de balanstest . Eigenlijk betreft het een aangepaste netto actief-test. In artikel 5:142 WVV met betrekking tot het toelaten van uitkeringen staat dat geen uitkering mag gebeuren indien het netto actief van de ven-nootschap negatief is of ten gevolge van de uit-kering negatief zou worden . Wiskundig zou dus kunnen gesteld worden dat uitkering slechts mo-gelijk is als na uitkering geldt : Netto actief 0 Daar waar traditionele solvabiliteitsratio s vaak naar verhoudingen van eigen en vreemd vermogen kij-ken, kan de netto actieftest beschouwd worden als een iets fijnere solvabiliteitstest die ook iets meer ver-telt over de echte waarde van de vennootschap, door meer dan enkel naar het eigen vermogen te kijken.

7 De netto actieftest gaat eigenlijk na of in het extreme geval van liquidatie van de vennootschap alle schuld-eisers, dus zowel op korte als op lange termijn, kun-nen terugbetaald worden. Bij liquidatie zullen de activa te gelde gemaakt worden. De financi le mid-delen die hierdoor ontstaan worden dan aangewend om bij voorrang de schuldeisers te betalen. Wat nog overblijft aan middelen nadat alle schuldeisers zijn vergoed wordt het netto actief genoemd en staat ter beschikking van de verstrekkers van het eigen ver-mogen. Als dit netto actief positief is, betekent dit dat alle schuldeisers kunnen terugbetaald worden, wat geldt als een positieve dan bij de liquiditeitstest bepaalt de wet-gever voor de berekening van het netto actief in het eerder vermelde artikel 5:142 WVV wel expli-ciet hoe dit moet worden berekend.

8 Het netto actief moet namelijk bepaald worden als : Totaalbedrag van de activa Voorzieningen Schulden Niet-afgeschreven kosten van oprichting en uitbreiding Niet-afgeschreven kosten van onderzoek en ontwikkelingVaak wordt het netto actief gezien als het eigen ver-mogen, of nog het totaal van de activa verminderd met de voorzieningen en met de schulden. In boven-staande berekening van het netto actief wordt het totaal actief daarnaast echter ook verminderd met de nog niet-afgeschreven kosten van oprichting en uitbreiding en de niet-afgeschreven kosten van on-derzoek en ontwikkeling.

9 De reden hiervoor is te vinden in het feit dat dit eigenlijk fictieve activa be-treffen. Het zijn kosten die worden geactiveerd met als doel de last ervan te spreiden over verschillende boekjaren. Gezien sinds het KB van 18 december 2015 het bovendien niet meer mogelijk is om de kosten van onderzoek te activeren, is de expliciete vermelding van deze kosten enkel nog van belang voor vennootschappen waar er nog historisch ge-activeerde kosten van onderzoek zouden De verfijningBovenstaande bepaling zou op zich duidelijk moe-ten zijn. Als het verschil van het balanstotaal en de vier vermelde bedragen niet negatief is na uitke-ring, kan er uitgekeerd worden.

10 Toch zijn hier een aantal verfijningen bij te neemt de wetgever expliciet op dat het to-taal actief -naast de overige elementen- verminderd moet worden met de voorzieningen. Misschien is de wetgever hier te weinig accuraat geweest. In de in-terpretatie van de betekenis van het netto actief moet volgens ons hierbij ook rekening gehouden worden met de uitgestelde belastingen. Net als de voorzie-ningen zijn dit geraamde bedragen die zullen moe-ten betaald worden. Ze zijn dus ook een vorm van schuld en kunnen dus geen deel uitmaken van het netto actief. We stellen dus voor om in de geest van de doelstellingen van de balanstest het bedrag van de voorzieningen en uitgestelde belastingen zoals ze als totaalbedrag voorkomen op de balans in minde-ring te brengen eerder dan enkel de moet opgemerkt worden dat de wetge-ver in hetzelfde artikel 5:142 WVV bovendien stelt dat wanneer de vennootschap zou beschikken over eigen vermogen dat krachtens de wet onbeschik-baar is (bv.)


Related search queries