Example: quiz answers

Demir Eksikliği Anemisi Tedavisinde İki ve Üç …

72 Demir Eksikli i Anemisi Tedavisinde ki ve De erlikli Demirin Etkinli i ve Multivitamin Deste inin Tedaviler zerine EtkisiNurdan D NLEN *, Atilla AYIR **, Ali FETTAH **, T lin Revide AYLI ** ocuk Dergisi 12(2):72-77, 2012 t rmaDemir Eksikli i Anemisi Tedavisinde ki ve De erlikli Demirin Etkinli i ve Multivitamin Deste inin Tedaviler zerine EtkisiAma : Demir eksikli i; aneminin yan s ra imm n bozukluklar, davran ve entelekt el performans bozukluklar na da yol a arak nemli bir morbidite nedeni olmaktad r. lkemizde bir ya alt n-daki t m bebeklere 400 IU/g n D vitamini deste i verilmekte ve bazen bu destek multivitamin olarak yap lmaktad r. Bu d nemde Demir eksikli i Anemisi (DEA) de s k g r lmekte olup, Demir tedavisine de ba vurulmaktad r. Bu al mada DEA olan ocuk-larda ferr zs lfat (Fe+2) ve ferrikpolimaltoz (Fe+3) tedavi etkinliklerinin kar la t r lmas ve e zamanl verilen multivita-min tedavisinin bu tedaviler zerine olan etkisi ara t r ld.

73 N. Dinlen ve ark., Demir Eksikliğ Anemisi Tedavisinde İki ve Üç Değerlikli Demirin Etkinliği ve Multivitamin Desteğinin Tedaviler Üzerine

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Demir Eksikliği Anemisi Tedavisinde İki ve Üç …

1 72 Demir Eksikli i Anemisi Tedavisinde ki ve De erlikli Demirin Etkinli i ve Multivitamin Deste inin Tedaviler zerine EtkisiNurdan D NLEN *, Atilla AYIR **, Ali FETTAH **, T lin Revide AYLI ** ocuk Dergisi 12(2):72-77, 2012 t rmaDemir Eksikli i Anemisi Tedavisinde ki ve De erlikli Demirin Etkinli i ve Multivitamin Deste inin Tedaviler zerine EtkisiAma : Demir eksikli i; aneminin yan s ra imm n bozukluklar, davran ve entelekt el performans bozukluklar na da yol a arak nemli bir morbidite nedeni olmaktad r. lkemizde bir ya alt n-daki t m bebeklere 400 IU/g n D vitamini deste i verilmekte ve bazen bu destek multivitamin olarak yap lmaktad r. Bu d nemde Demir eksikli i Anemisi (DEA) de s k g r lmekte olup, Demir tedavisine de ba vurulmaktad r. Bu al mada DEA olan ocuk-larda ferr zs lfat (Fe+2) ve ferrikpolimaltoz (Fe+3) tedavi etkinliklerinin kar la t r lmas ve e zamanl verilen multivita-min tedavisinin bu tedaviler zerine olan etkisi ara t r ld.

2 Gere ve Y ntemler: al mam zda DEA tan s alan 200 hasta d rt gruba ayr ld . I. gruba Fe+2 (ferr zs lfat), II. gruba Fe+2 ile e zamanl multivitamin, III. gruba Fe+3 (ferrikpolimaltoz) ve IV. gruba Fe+3 ile e zamanl multivitamin verildi. Demir tedavi-si t m gruplarda 3 mg/kg/g n ay s re ile tek doz olarak uygu-land . Multivitamin tedavisi ise Demir tedavisi ile e zamanl verildi. Tedavi ncesi, tedavinin 1. ay ve tedavi sonras tam kan de erleri ve ferritin d zeylerindeki de i iklikler : Tedavi sonunda Grup I ve II de Hb ve Htc art n n Grup III e g re daha fazla oldu u g r ld (p<0,01). Grup IV te, Grup III e g re Hb ve Htc d zeyinde istatistiksel olarak anlaml art saptand (p<0,017 ve p=0,003). Grup II deki anemi d zel-me oran grup I e g re istatistiksel olarak y ksek bulundu (p= ). Grup IV teki anemi d zelme oran nda grup III e g re daha fazla oldu u g r ld (p<0,01). Grup II de, Grup I e g re ferritin d zeyindeki art istatistiksel olarak anlaml bulundu (p= ).

3 Grup IV te de Grup III e g re ferritin d zeyinde ista-tistiksel olarak anlaml art tespit edildi (p=0,003).Sonu : Sonu olarak, DEA Tedavisinde Fe+2 nin ilk se enek olarak kullan lmas n n daha uygun olaca kan s na var ld . DEA olan ocuklarda D vitamini deste i multivitamin olarak yap ld nda ve Demir tedavisi ile e zamanl verildi inde Fe+3 tedavisinin de etkin oldu u sonucuna ula ld .Anahtar kelimeler: Demir eksikli i, Demir eksikli i Anemisi , multivitamin, ferr zs lfat, ferrikpolimaltoz ocuk Dergisi 2012; 12(2):72-77 Efficiency of Ferrous Sulphate and Ferric Polymaltose Treatment in Iron Deficiency Anemia and The Effects of Multivitamin Support on Relevant TherapiesObjective: Iron deficiency is an important morbidity that causes immune system deficiency, behavioral and cognitive problems besides anemia. In Turkey, 400 IU/day vitamin D supplementation is given to all babies and sometimes this support is given as mul-tivitamin.

4 In infancy, ron deficiency anemia (IDA) is also seen occasionally and iron treatment is given to children. In this study, we compared the efficiency ferrous sulphate and ferric polymalto-se treatment and the effect of concomitant multivitamin support on therapy. Material and Methods: Two hundred anemic children were ran-domly assigned to four groups; Group I, Fe+2 (ferrous sulphate); Group II, simultaneous administration of Fe +2 plus multivitamin; Group III, Fe+3 (ferric polymaltose); Group IV, combination of Fe+3 and multivitamin. Iron treatment was given as one daily doses of 3 mg/kg for three months. Complete blood count and fer-ritin level of these children were examined at the beginning, at the first month and at the end of the : At the end of the treatment, in Groups I and II, increases in hemoglobin and hematocrit values were higher than Group III (p< ) and hematocrit levels were better in Group IV than in Group III (p= ).

5 The correction ratio of anemia was better in Group II than in Group I, and better in Group IV than in Group III (p= and p< ). Ferritin levels in Group II increased rela-tive to Group I (p= ) and increase in ferritin levels in Group IV was more than Group III (p= ).Conclusion: In conclusion, we think that Fe +2 should be the first choice in the treatment of IDA rather than Fe+3. If vitamin D is given in the form of multivitamin at the same time with iron treat-ment, Fe+3 can also be words: Iron deficiency, iron deficiency anemia, multivitamin, ferrous sulphate, ferric polymaltoseJ Child 2012; 12(2):72-77G R Demir eksikli i, lkemizde ve t m d nyada en s k rastlanan nutrisyonel eksiklik olup, en s k g r ld ya gruplar n 6-36 ayl k ocuklar ve do urganl k a kad nlar olu turmaktad r (1-3). lkemizde Demir eksikli i ve Demir Eksikli i Anemisi (DEA), ocuk-Al nd tarih: tarihi: * Dr.

6 Sami Ulus Kad n Do um, ocuk Sa l ve Hastal klar E i-tim ve Ara t rma Hastanesi** Atat rk niversitesi T p Fak ltesi, ocuk Sa l ve Hastal k-lar Anabilim Dal ** Ankara ocuk Sa l ve Hastal klar Hematoloji Onkoloji E itim ve Ara t rma HastanesiYaz ma adresi: Uzm. Dr. Nurdan Dinlen, Dr. Sami Ulus Kad n Do um, ocuk Sa l ve Hastal klar E itim ve Ara t rma Hasta-nesi, Neonataoloji B l m e-posta: Dr. Nurdan Dinlen 748 14 2073N. Dinlen ve ark., Demir Eksikli Anemisi Tedavisinde ki ve De erlikli Demirin Etkinli i ve Multivitamin Deste inin Tedaviler zerine Etkisiluk ya grubunda yap lan e itli ara t rmalarda % ile %62,5 aras nda bildirilmi tir (2,4). DEA nin tedavisin-de a zdan ferr z tuzlar (Fe+2) ve ferrik polimaltoz (Fe+3) preparatlar kullan lmaktad r. Ferr z sulfat teda-visi anemiyi d zeltmede iyi sonu lar vermesine kar n gastrointestinal sisteme ait yan etkiler g r lmekte, y k-sek dozlarda kolayl kla toksisite geli ebilmektedir (5).

7 Bu nedenle yan etkisi en aza indirilmi yeni form l olarak ferrik polimaltoz zeltisi nerilmi tir. Yap lan al malarda Demir eksikli i Anemisi tan s alm ocuk-larda multivitam n eksikli inin de oldu u g r lm , zellikle geli mekte olan lkelerde 6-36 ayl k d nemde multivitamin deste i nerilmi tir (6).Bu al mada DEA olan ocuklarda ferr z s lfat ve ferrik polimaltoz tedavilerinin etkinli inin kar la t -r lmas n n yan nda, e zamanl olarak verilen multivi-tamin preparat n n da tedavi zerine olan etkisi ara -t r lm t r. GERE ve Y NTEM al mam za genel ocuk poliklini i ve hematoloji poliklini ine ba vuran ya lar 6-48 ay aras nda de i- en toplam 200 hasta al nm t r. Hastalar, solukluk nedeniyle tetkik edilen; hipokrom mikrositer Anemisi olup, Demir eksikli i Anemisi tan s konulan ve fizik muayenesi normal olanlar aras ndan rastgele se il-mi tir. Bilinen sistemik hastal olanlar ve tedavisin-de Demir ya da multivitamin preparatlar olanlar al ma d b rak lm t r.

8 Tedaviye uyum sorunu olan veya takibe gelmeyen hastalar izlemden kar l-m t r. al man n kayna ara t rmac lar taraf ndan kar lanm t r. Hastalar 4 gruba ayr lm t r. 1. Grup: Ferr zs lfat (Fe+2) (Ferrosanol damla ) tedavisi alan 2. Grup: Ferr zs lfat + multivitamin (Polivit urup ) tedavisi alan 3. Grup: Ferrikpolimaltoz (Fe+3) (Ferrum urup ) tedavisi alan 4. Grup: Ferrikpolimaltoz + multivitamin tedavisi alan Hemoglobin de eri 6 ay-6 ya aras 11 g/dL nin alt n-da olmas , hematokrit de eri 6 ay-6 ya i in %33 n alt nda olmas , MCV nin 6-24 ay aras i in 70 fL nin, 2-6 ya aras 75 fL nin alt nda olmas , MCH de eri i in 6 ay-6 ya aras 26 pg alt nda olmas , RDW de eri %14,5 un st nde olmas , serum demirinin 50 mol/L, transferin saturasyonu %16 n n alt , total Demir ba lama kapasitesi i in 400 mol/L zeri ve ferritin (28-365 ng/mL) i in kitin alt de eri olan 28 ng/ml nin alt tan kriteri olarak kabul edilmi tir.

9 Hastalardan; tam kan say m , serum demiri (SD), total Demir ba lama kapasitesi (TDBK), transferrin saturasyonu (TS), ferritin d zeyi i in kan al nm t r. Kan al mlar tedavi verilmeden, tedavinin 1. ay nda ve 3. ay nda sabah a karn na, t m tetkikler i in ayn anda ven z kan eklindedir. Aneminin de erlendirili- i 1. ayda tam kan say m ile yap lm t r. Tedavi bitiminde ise Demir durumu ve depolar n de erlendi-ri i i in tam kan say m ile ferritin d zeyi tekrar edilmi tir. Tedavi yemeklerden yar m saat nce 3 mg/kg/g n dozunda, vitamin ile birlikte verilirken de bir l ek vitaminle beraber verilmi tir. E zamanl multi-vitamin verilmeyen hastalar Demir tedavisinden on iki saat sonra D vitamini alm lard analizi SPSS for Windows istatistik paket program nda yap ld . S rekli de i kenlerin da l m n n normale uygun olup olmad Shapiro Wilk testi ile ara t r ld.

10 Gruplar i erisinde yineleyen l mler aras nda anlaml farkl l n olup olmad Tekrarl l ml Varyans analizi veya Friedman tes-tiyle incelendi. Tekrarl l ml Varyans analizi veya Friedman test istatisti i sonucunda fark n nem-li bulunmas halinde Bonferroni D zeltmeli oklu kar la t rma testi veya Wilcoxon aret testi ile izlem zamanlar aras nda ikili kar la t rmalar yap ld . Gruplar aras nda ortalamalar y n nden fark n nem-lili i Tek Y nl Varyans analizi ile ortanca de erler y n nden fark n nemlili i ise Kruskal Wallis testi ile ara t r ld . Tek Y nl Varyans analizi sonucunun nemli bulunmas halinde post hoc Tukey testi ile Kruskal Wallis testi sonucunun nemli bulunmas durumunda ise parametrik olmayan oklu kar la t r-ma testleriyle anlaml farka neden olan grup/gruplar belirlendi. p< i in sonu lar istatistiksel olarak anlaml kabul edildi. BULGULARD emir eksikli i Anemisi tan s konularak, ferr z s l-fat (Fe+2) ve ferrik polimaltoz (Fe+3) tedavisi alan toplam 200 hastan n ya ve cinsiyet da l mlar Tablo 1 de izlenmektedir.