Example: barber

encheiridion - epictetus - Ars Floreat

encheiridion epictetus Deze tekst is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik is niet toege-staan. Evenmin is het toegestaan de tekst te wijzigen, bewerken, geheel of gedeeltelijk te publiceren, of anderszins te vermenigvuldi-gen. Toegestaan is het kopi ren van citaten of kleine tekstgedeelten voor studie- en discussiedoeleinden. Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 1 Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 2 epictetus encheiridion handboekje gevolgd door capita selecta uit 'de gesprekken' de driehoek / amsterdam Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 3 copyright en vertaling: stichting school voor filosofie / amsterdam omslagontwerp: rob metz tweede druk CIP-GEGEVENS epictetus encheiridion : zedekundig handboekje: gevolgd door capita selecta uit 'de gesprekken' / epictetus ; (vert.)

25. Werd iemand meer dan gij geeerd op een gastmaal of bij een begroeting of bij gelegenheid van het inroepen van advies? Als het terecht is, wees dan verheugd dat het hem

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of encheiridion - epictetus - Ars Floreat

1 encheiridion epictetus Deze tekst is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Commercieel gebruik is niet toege-staan. Evenmin is het toegestaan de tekst te wijzigen, bewerken, geheel of gedeeltelijk te publiceren, of anderszins te vermenigvuldi-gen. Toegestaan is het kopi ren van citaten of kleine tekstgedeelten voor studie- en discussiedoeleinden. Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 1 Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 2 epictetus encheiridion handboekje gevolgd door capita selecta uit 'de gesprekken' de driehoek / amsterdam Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 3 copyright en vertaling: stichting school voor filosofie / amsterdam omslagontwerp: rob metz tweede druk CIP-GEGEVENS epictetus encheiridion : zedekundig handboekje: gevolgd door capita selecta uit 'de gesprekken' / epictetus ; (vert.)

2 Uit het Grieks door de Stichting School voor Filosofie). - Amsterdam: De Driehoek. - (Symposion reeks). Met bibliogr. ISBN 90-6030-339-3 SISO UDC Trefw.: stoicisme. isbn 90 6030 339 3 niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. no part of this book may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means without written permission from the publisher. Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 4 inhoud Woord vooraf 7 Over epictetus en zijn leer 9 encheiridion 15 De gesprekken van epictetus 59 Bibliografie 100 Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 5 Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 6 woord vooraf Deze vertaling ontstond vooral teneinde de leemte te vullen die ontstaan is nu de voor-treffelijke vertaling van Dr.

3 D. F. Scheurleer slechts antiquarisch verkrijgbaar is. Tevens wil zij een bescheiden bijdrage leveren aan de hernieuwde belangstelling in het Westen voor filosofie, religie en mystiek. Wij hebben vooral getracht een moderne vertaling te brengen die ook de niet-classici zou kunnen aanspreken. Voor een opsomming van de verschillende manuscripten die van de werken van epictetus bestaan, verwijzen wij naar de bibliografie. Deze vertaling is gebaseerd op de standaard Griekse tekst van W. A. Oldfather. Tenslotte willen wij nog vermelden dat dit werkje besloten wordt met een vertaling van een negental hoofdstukken uit de Diatribae (Gesprekken).

4 Hierdoor kan de lezer zich een beter beeld vormen van epictetus en zijn leer, temeer daar het encheiridion ons slechts een verkorte samenvatting van de uitspraken van Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 7 epictetus geeft, zoals bijeengebracht door zijn leerling Arrianus. De Diatribae daarentegen, vormen een stenografisch verslag van zijn gesprekken en tonen ons de gedachtengang van epictetus op een vollediger wijze. Justus Lipsius, een Romeins geleerde, zegt van epictetus : 'Telkens als ik zijn geschriften herlees, groeit mijn waardering voor epictetus . Want hij schijnt steeds weer nieuw te zijn.

5 En zelfs nadat ik hem weer heb gelezen, voel ik dat ik nogmaals naar hem zal moeten terugkeren.' Moge deze vertaling daartoe bijdragen. De vertalers. Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 8 over epictetus en zijn leer Een anoniem Romeins epigram vertelt ons het volgende van epictetus : 'Ik werd geboren als epictetus , een slaaf, was lam van lichaam, zo arm als Irus en een vriend van de onsterfelijken.' Over de levensloop van epictetus is zeer weinig bekend, ofschoon hij in zijn eigen tijd grote bekendheid genoot. Hij werd omstreeks het jaar 50 n. Chr. geboren in Hierapolis en kwam als slaaf naar Rome.

6 Hij werd vrijgelaten en bestudeerde er de leer van de Stoicijnen, onder Gaius Maximus Rufus, zijn leermeester. In 89 n. Chr. werd hij met alle andere filosofen door Keizer Domitianus uit Rome verbannen. epictetus vestigde zich toen te Nicopolis, in Epirus, Griekenland, waar hij een school stichtte en er tot zijn dood ( 120 n. Chr.) doceerde. Keizer Hadrianus (117 - 138) kende hem persoonlijk. Keizer Marcus Aurelius was welbekend met de leer van epictetus , maar er zijn geen bewijzen dat hij epictetus ook persoon- Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 9 lijk gekend heeft.

7 epictetus heeft zelf geen enkel geschrift nagelaten. Zijn colleges zijn echter door zijn leerling Arrianus stenogra-fisch opgenomen en op schrift gesteld: de Diatribae. Van de acht oorspronkelijke boeken zijn er vier bewaard gebleven alsmede een verzameling van citaten die door Arrianus opgesteld is onder de naam ' encheiridion ' ('ponjaard' of datgene wat men bij de hand heeft) en die het onderwerp van deze uitgave vormt. Daarnaast zijn nog een aantal fragmentarische en twijfelachtige teksten bewaard gebleven. De school der Stoicijnen is omstreeks 300 v. Chr. door Zeno te Athene gesticht.

8 Andere namen die aan deze school verbonden zijn, zijn die van Cleanthus en Chrysippus. De Stoicijnen leggen vooral de nadruk op de eenheid van de schepping en die van de menselijke ziel (of Natuur). Het Universum is geordend en ontwikkelt zich volgens wetten. Het Universum is als het ware de gemanifesteerde substantie van God. God is tevens de hoogste Rede en de menselijke ziel is een directe uitdrukking daarvan. Vandaar het voortdurend onderstrepen van de noodzaak voor de mens die zich wenst te ontwikkelen Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 10 om te leven overeenkomstig zijn eigen (Goddelijke) Natuur.

9 De Natuur is in wezen goed en haar oorspronkelijke wens is de waarheid te kennen en te dienen in iedere situatie. epictetus hield zich vooral bezig met de dagelijkse praktijk van het leven. Zijn aanwijzingen zijn dan ook dikwijls uiterst praktisch en direct toe te passen. Vandaar dat zijn opmerkingen, zelfs als kleine citaten, zo aanspreken en ook voor de hedendaagse mens nog zo levend zijn. Vragen over de onsterfelijkheid van de ziel worden door hem nauwelijks aangeroerd, maar hij verwijst regelmatig naar Socrates als de meest voortreffelijke filosoof. Men kan wel zeggen dat epictetus een zeer aparte plaats onder de filosofen inneemt.

10 Zelfs de Christelijke kerkvaders zoals Johannes Chrysostomus, Augustinus en Origenus prijzen zijn wijsheid en zijn Godsvrucht. Men zou epictetus tevens als realist kunnen beschouwen: voortdurend komt hij terug op het nutteloze van 'het tegen windmolens vechten'. Feiten zijn als feiten niet te veranderen, dat is hun realiteit. Wat kan veranderen zijn onze meningen omtrent de feiten en onze wijze van observeren. Deze gedachte, gekoppeld aan de kennis van Copyright 2003 - Stichting Ars Floreat - ( encheiridion ) 11 de Goddelijke en de onsterfelijke oorsprong van de mens en van zijn Natuur, maakt epictetus tot een blijvend lichtbaken van het menselijk denken.