Example: confidence

Gids voor de invoering van een …

Federaal Agentschapvoor de Veiligheidvan de VoedselketenGids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswarenDossier Nr: G-007 GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN Belgische Federatie van de handel en diensten aangesloten bij Unizo Association professionnelle du libre service ind pendant en alimentation Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswaren G-007 versie 2 dd 8-05-13 GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN G-007- versie 2 dd 8-05-2013 Inhoudstafel - 2/6

gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswaren g-007- versie 2 dd 8-05-2013 inhoudstafel - 2/6

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Gids voor de invoering van een …

1 Federaal Agentschapvoor de Veiligheidvan de VoedselketenGids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswarenDossier Nr: G-007 GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN Belgische Federatie van de handel en diensten aangesloten bij Unizo Association professionnelle du libre service ind pendant en alimentation Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de detailhandel in voedingswaren G-007 versie 2 dd 8-05-13 GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN G-007- versie 2 dd 8-05-2013 Inhoudstafel - 2/6

2 Bericht voor de gebruiker van deze gids De redacteurs van de gids hebben ernaar gestreefd rekening te houden met alle van toepassing zijnde reglementering. In het geval van een divergentie tussen de inhoud van de gids en de wettelijke bepalingen, primeren de wettelijke bepalingen boven de inhoud van de gids. Er wordt de gebruiker van een gids bijgevolg aangeraden de evolutie van de reglementering op te volgen. GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN G-007- versie 2 dd 8-05-2013 Inhoudstafel - 3/6 INHOUDSTAFELDeel I: Algemene bepalingen voor alle activiteiten 1 INLEIDING.

3 EEN WOORDJE VOORAF .. Opzet van deze gids .. Autocontrole voor meer veiligheid .. Een gids per sector als referentiewerk .. Versoepelingen voor kleine TOEPASSINGSGEBIED VAN DE GIDS .. AUTOCONTROLE OPSTARTEN .. STRUCTUUR EN GEBRUIK VAN DE GIDS .. INITIATIEFNEMERS EN VERTEGENWOORDIGING .. GEBRUIKTE MIDDELEN .. Basis voor deze gids .. Experts .. Begeleidend Comit .. Overleg met andere partijen .. Codes en verklarende brochures .. Boeken/Handleidingen .. VERDELING EN UPDATE VAN DE GIDS .. 2 WETTELIJK KADER .. REGELGEVING .. 3 VOEDINGSMIDDELEN EN DIERVOEDER IN DE HANDEL: WELKE GEVAREN?

4 DE GEVAREN VOOR VOEDINGSMIDDELEN EN DIERVOEDER .. FYSIEKE GEVAREN .. CHEMISCHE GEVAREN .. DE Niet allemaal gevaarlijk .. De pathogene micro-organismen .. De spore: een vorm van weerstand van bacteri n .. De vermenigvuldiging van bacteri n en groeihindernissen .. Virussen .. DE ALLERGENEN .. DE OORZAAK VAN GEVAREN .. Het personeel .. De werkwijze .. De grondstoffen .. De omgeving .. Materiaal en uitrusting .. 4 HET BEHEER VAN UW AUTOCONTROLESYSTEEM .. DOCUMENTBEHEER .. Documenteer het autocontrolesysteem .. De documenten beheren .. De documenten bewaren .. BEHEER VAN NON-CONFORMITEITEN.

5 Spoor non-conforme producten op .. GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN G-007- versie 2 dd 8-05-2013 Inhoudstafel - 4/6 Identificeer en blokkeer non-conforme producten .. Informeer eventueel het FAVV en roep de producten terug .. Behandel de oorzaak van non-conformiteiten met corrigerende maatregelen .. Non-conformiteiten registreren .. KLACHTENBEHANDELING .. 5 HYGIENE VAN UW WERKOMGEVING .. HYGIENE: HOE EN WAAROM? .. Waarom goede hygi nepraktijken toepassen?

6 De wettelijke vereisten met betrekking tot hygi ne .. Hygi ne in de praktijk: basisprogramma s en controlelijsten .. LOKALEN EN UITRUSTING .. Algemene hygi nevoorwaarden van toepassing in alle lokalen .. Hygi nevoorwaarden voor lokalen waar de producten gehanteerd of verpakt worden .. WATERBEHEER .. ONGEDIERTE .. AFVAL .. Voedingsmiddelen die uit de verkoop gehaald zijn en afval van dierlijke oorsprong .. REINIGING EN ONTSMETTING .. Reinigen volgens een methode .. De reinigingsmethode aanpassen aan de risicograad .. Materiaal en producten .. HYGIENE, GEZONDHEID EN OPLEIDING VAN HET PERSONEEL.

7 Algemene hygi nevoorwaarden voor de medewerkers .. Specifieke hygi nevoorwaarden voor medewerkers die voedingsmiddelen hanteren of verpakken .. 6 TRACEERBAARHEID .. INLEIDING .. REGISTRATIE VAN ONDERNEMINGEN .. REGISTRATIE VAN Het ingangsregister .. Het uitgangsregister .. De aard van de registers .. Het updaten van de registers .. De interne traceerbaarheid in de vestigingseenheid: relatie tussen binnenkomende en uitgaande goederen en gegevens .. invoering van een gemeenschappelijk traceersysteem .. De bewaartijd van de registers .. Extra verplichtingen voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

8 7 MELDINGSPLICHT, UIT DE HANDEL NAME EN TERUGROEPING (RECALL) .. INLEIDING .. DE MELDINGSPLICHT .. Wanneer melden? .. Meldingslimieten .. Waar en hoe melden? .. UIT DE HANDEL NAME EN TERUGROEPING (RECALL) VAN PRODUCTEN .. VOORBEELD .. 8 DE VALIDATIE EN CONTROLE VAN UW AUTOCONTROLESYSTEEM .. GIDS VOOR DE invoering VAN EEN AUTOCONTROLESYSTEEM VOOR DE DETAILHANDEL IN VOEDINGSWAREN G-007- versie 2 dd 8-05-2013 Inhoudstafel - 5/6 DE ORGANISATIE VAN DE CONTROLES: WIE CONTROLEERT WAT? .. DE GIDS ALS REFERENTIE HULPMIDDEL.

9 HET VERLOOP VAN DE CONTROLES .. De controlehulpmiddelen voor de validatie van het ACS .. Duur en frequentie van de Staalname .. Verslag ter attentie van de vestigingseenheden .. EISEN VOOR DE CONTROLEORGANISMEN .. Accreditatie .. Erkenning .. Kwalificatie van de auditeurs en inspecteurs .. Verplichtingen ten opzichte van Comeos, Unizo en Aplsia .. Deel II: Voedingswinkel 9 DE GOEDE DISTRIBUTIEPRAKTIJKEN IN DE VOEDINGSWINKEL .. WERKEN VOLGENS EEN METHODE .. DE TEMPERATUUR VAN PRODUCTEN BEHEERSEN .. De koude- en de warmteketen .. Hoe verloopt een temperatuurcontrole? .. HET RISICO OP KRUISBESMETTINGEN VERMINDEREN.

10 AANKOOP .. ONTVANGST .. OPSLAG .. VERSNIJDING, VERPAKKING (PRIMAIR) .. ETIKETTERING .. VERKOOP .. Richtlijnen voor de inrichting van een frigomeubel .. Algemene voorwaarden van toepassing bij de verkoop van alle voedingsmiddelen .. Afdeling bulkgoederen .. Verkoopafdeling eieren .. Afdeling fruit, groenten en aardappelen (fga) .. Afdeling vleeswaren en salades die vers of onverpakt te koop gesteld worden .. Kaasafdeling .. Visafdeling .. Afbakafdeling en/of snijden van brood .. Verkoop van pesticiden .. Verkoop van meststoffen en zaden .. Verkoop van diervoeders afkomstig van de leveranciers.


Related search queries