Example: barber

Isolatiematerialen

A - ISOLATIEMATERIALENIII - A / 1 III ISOLATIES toffen bestaande uit een structuur opgebouwd uit een netwerk met vele kleine celletjesvertonen een lage warmtegeleiding en zijn geschikt om als isolatiemateriaal te wordengebruikt. De vele celletjes zijn gevuld met lucht of een ander gas en de afmetingen van decelletjes zijn zodanig dat het warmtetransport door het materiaal uitsluitend geschiedtdoor geleiding van het netwerk en het gas. Deze geleiding kan nog verder onderdruktworden door de lucht te verwijderen zodat een vacu misolatie ontstaat met een zeer isolatiemateriaal kan een natuurlijk materiaal zijn dat zonder meer als stortisolatiekan worden gebruikt zoals vlasscheven, turfmolm en dergelijke materialen.

A - ISOLATIEMATERIALEN III — ISOLATIE III - A / 1 Stoffen bestaande uit een structuur opgebouwd uit een netwerk met vele kleine celletjes vertonen een lage warmtegeleiding en zijn geschikt om als isolatiemateriaal te worden

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Isolatiematerialen

1 A - ISOLATIEMATERIALENIII - A / 1 III ISOLATIES toffen bestaande uit een structuur opgebouwd uit een netwerk met vele kleine celletjesvertonen een lage warmtegeleiding en zijn geschikt om als isolatiemateriaal te wordengebruikt. De vele celletjes zijn gevuld met lucht of een ander gas en de afmetingen van decelletjes zijn zodanig dat het warmtetransport door het materiaal uitsluitend geschiedtdoor geleiding van het netwerk en het gas. Deze geleiding kan nog verder onderdruktworden door de lucht te verwijderen zodat een vacu misolatie ontstaat met een zeer isolatiemateriaal kan een natuurlijk materiaal zijn dat zonder meer als stortisolatiekan worden gebruikt zoals vlasscheven, turfmolm en dergelijke materialen.

2 Tegenwoordigwordt in het algemeen geen stortisolatie meer toegepast maar isolatiemateriaal in de vormvan platen en isolatie is noodzakelijk in een breed temperatuur gebied - van cryogene tem-peraturen tot zeer hoge temperaturen- met als gevolg op de markt een veelvoud van isola-tiematerialen .De vereiste eigenschappen waaraan een isolatiemateriaal moet voldoen, zijn geheel af-hankelijk van de toepassing. Enige eigenschappen van belang zijn: de warmtegeleiding diffusie weerstand voor gassen.(waterdamp en blaasmiddel) maximale en minimale werktemperaturen mechanische sterkte (vooral druk en treksterkte) lineaire uitzettingsco ffici nt elasticiteitsmoduul brandbaarheid veroudering milieubelasting soortelijke massaDe Isolatiematerialen zijn in algemene zin in twee hoofdgroepen in te delen en wel:A.

3 De organische isolatiematerialenB. de anorganische organische Isolatiematerialen worden toegepast voor lage temperaturen zoals in dekoudetechniek optreden. De anorganische Isolatiematerialen komen meer in aanmerkingIsolatiematerialenPRAKTIJKBOEK VOOR DE KOUDETECHNIEKIII - A / 2 III ISOLATIE voor de hoge temperaturen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel zoals het ge-bruik van cellulair glas in de de koudetechniek worden een aantal typen Isolatiematerialen gebruikt en de voor-naamste zijn:1. Ge xpandeerd materiaal wordt geproduceerd door het thermoplastische polystyreen te verwarmen verdampend pentaan te schuimen en te Polyurethaan hardschuim (PUR)Het schuim is het resultaat van een chemische reactie, voor te stellen als:Polyol + isocyanaat + blaasmiddel + water = PURHet water reageert met de componenten waarbij CO2 ontstaat dat tezamen met het ver-dampende blaasmiddel het polyurethaan doet blaasmiddel heeft tevens tot taak de maximale temperatuur tijdens de chemische reac-tie te Polyisocynuraat hardschuim (PIR)Dit schuim is ook het resultaat van een chemische reactie , voor te stellen als.

4 Polyol + isocyanaat + blaasmiddel + water = PIROok hier geldt dat het water reageert met de componenten waarbij CO2 ontstaat dat teza-men met het verdampende blaasmiddel het polyisocynuraat doet schuimen. Het blaasmid-del heeft tevens tot taak de maximale temperatuur tijdens de chemische reactie te beheer-sen. In dit geval is er een overmaat isocyanaat waardoor er een wat andere chemischereactie Synthetisch-rubber schuim (synthetische elastomeer)Dit isolatiemateriaal wordt geproduceerd door de extrusie van een mengsel elastomerenen blaasmiddel. Na de extrusie wordt het mengsel verwarmd zodat schuimvorming op-treedt en vulkanisatie van de materiaal is flexibel en bezit een hoge dampdiffusie weerstand.

5 Het materiaal is vooralbekend als slangvormige pijp Cellulair glasDit materieel wordt verkregen door een mengsel glas en anorganische blaasmiddel ophoge temperatuur te brengen, waarbij het blaasmiddel gas produceert en het glas doetopschuimen. Het resultaat is een glasstructuur met vele kleine gesloten celletjes. Het ma-teriaal is hard en kan door zijn aard in een groot temperatuur gebied worden Minerale wolHiertoe behoren glaswol en wordt vervaardigd door een mengsel van glasscherven en zand te smelten en teverstuiven. De bij het verstuiven gevormde draden worden afgekoeld en ontstaat de wolach-tige structuur die versterkt wordt door de toevoeging van een bindmiddel.

6 Steenwol wordtvervaardigd door een mengsel van graniet, diabaas en bouwafval te smelten en te verstui-ven. De bij het verstuiven gevormde draden worden afgekoeld en ontstaat de wolachtigestructuur die versterkt wordt door de toevoeging van een kunsthars bindmiddel. A - ISOLATIEMATERIALENIII - A / 3 III ISOLATIE7. Vacu misolatieIn opkomst is vacu misolatie, die tot nu toe door de zeer lage warmtegeleiding, voorcryogene toepassingen werd gebruikt. Dit type isolatie wint nu terrein in de meer gebrui-kelijke koudetechnische temperaturen voor de isolatie van koelkasten en de onderstaande tabellen is een overzicht gegeven van de bekende isolatiematerialenzowel voor lage als hoge warmtegeleidings co ffici nt en de soortelijke massa van de materialen worden gegevens over de andere boven genoemde eigenschappen wordt verwezen naar deinformatie van de fabrikanten en leveranciers.

7 Voor de gebruiker van het PraktijkboekKoudetechniek zijn de Isolatiematerialen voor hoge temperaturen van minder belang, maarzijn toch opgenomen om een volledig overzicht te geven van de verkrijgbare VOOR DE KOUDETECHNIEKIII - A / 4 III ISOLATIET hermische isolatiematerialenAlfabetisch overzicht van productnamenProductnaamfabrikant/leveran ciermateriaalAccoflexArmstrongsynth. rubberAccothermArmstrongsynth. rubberAeroflexEPI/Clementesynth. , +Van Damsteenw.+ + KRKrenssteenw.+ (zie Fiberfrax) +Van Damsteenw.+ Constructsteenw.+ staal A - ISOLATIEMATERIALENIII - A / 5 III ISOLATIEF endoliteReppelvermiculiteFescoSitek/ APSArgo Paneelbouw Systemssteenw.

8 + rtsteenw.+ CorningfoamglasGoflexRedenkosynth. rubberGlasbordACMsteenw.+ rubberIsoIsoglass/Van + rubberKao- der + staalLHLLHL steenwolLo-Con + staalMicrothermMicrothermtitaan FiremasterThermoheatglasvezelNewthermThe rmisolcalcium silicaatNorm+Van Damsteenw.+ +Geerdink+Van VOOR DE KOUDETECHNIEKIII - A / 6 III ISOLATIEP olyfenCoolagresolPolyfoamVan Teed/HamarglaswolUltraliteCertain +perliteVapoplexVapothermmultiplex+ A - ISOLATIEMATERIALENIII - A / 7 III ISOLATIEV idoflexAnavid/Vidoflexsynth. rubberWackerHamartitaan Panelensteenw.+ .. aluminium silicaatalu.

9 Aluminiumbepl.. diverse beplatingencalcium sil.. calcium silicaatglasb.. polyethyleenpir .. polyurethaanpvc .. polyvinylchloridesteenw.. steenwolsynth. rubber .. synthetisch rubbertitaan sil.. titaan silicaatPRAKTIJKBOEK VOOR DE KOUDETECHNIEKIII - A / 8 III ISOLATIEA lfabetisch overzicht van leveranciers en materialenleveranciermaterialenACMG lasbord Conrock IsopaneelAkisolAkipur, Akipir, Versi-foam , kurk,steenwol, polystyreen ( Fina-X en Kocofoam), rtFireshield steenwol sandwichpanelenAlisoAwatekt , Aliputhaan , Heraperm perliteArgo PaneelbouwSystemsFipro APS steenwol panelenArmstrongArmaflex, IT/Accotherm, AC/Accoflex en Armalok synth.

10 Rubber, glaswol, steenwol, synth. rubber, , , pir, calsium silicaatBASFS tyrodur , roofmate, wallmate, floormate synth. rubberCoolagPolykon en pir, kurk, Coorock bochten, Rectifoam,Thermalpur, Thermalpir/Tarecpir CR 40, Polycold enPolypakaan pir, Styropor , Tubolit , Lowphen fenolvan DamNorm+, Eco+ en Box+ steenwol panelenDelbouwAprithan pirFabidorAirisol glas- en steenwol, Fabisol steenwolFebo ConstructFebowall en Feboroof steenwolpanelenFrigo-importNeroflex, Insultube synth. rubberGeerdinkGypglas glaswol, Fesco perlite, UltraGard resolschuim, , , foamglas, Paroc steenwol, Compotherm (styrofoam + beton)HamarUltralite ductliner, Ultraflex , Rath keramische wol,Wacker titaan silicaat, Scandura glasvezelmaterialen,glaswol, steenwolHermans TechniekStar Pipe ge soleerde leidingsystemenImbemaAirex pvc-schuim, Alveolit en Alveolux , Lo-Confelt en Saffil al.


Related search queries