Example: dental hygienist

NORMATIVPRIVINDSECURITATEALA …

NORMATIV PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU A CONSTRUC IILOR, Partea a II a INSTALA II DE STINGERE Indicativ P118/2 2013 32 C U P R I N S C U P R I N S Partea I-a PREVEDERI GENERALE 1. Obiect. Domenii de aplicare2. Condi ii tehnice generale de realizare a instala iilor de stingere a Incendiilor3. Cerin ePartea a II-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE CU AP A INCENDIILOR 4. Instala ii cu hidran i de incendiu interiori5. Coloane uscate6. Instala ii cu hidran i de incendiu exteriori7. Instala ii de stingere a incendiilor cu sprinklere8. Instala ii de stingere a incendiilor cu ap pulverizat 9. Instala ii de stingere a incendiilor cu cea de ap 10. Bran amentele instala iilor interioare de stingere cu ap a incendiilor lare elele exterioare11. Re ele exterioare de alimentare cu ap pentru stingerea incendiilor12.

4 i instalaii, indiferent de specific, forma de proprietate i destinaia acestora, precum i la extinderea, schimbarea de destinaie, modernizarea sau refacerea celor existente.

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of NORMATIVPRIVINDSECURITATEALA …

1 NORMATIV PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU A CONSTRUC IILOR, Partea a II a INSTALA II DE STINGERE Indicativ P118/2 2013 32 C U P R I N S C U P R I N S Partea I-a PREVEDERI GENERALE 1. Obiect. Domenii de aplicare2. Condi ii tehnice generale de realizare a instala iilor de stingere a Incendiilor3. Cerin ePartea a II-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE CU AP A INCENDIILOR 4. Instala ii cu hidran i de incendiu interiori5. Coloane uscate6. Instala ii cu hidran i de incendiu exteriori7. Instala ii de stingere a incendiilor cu sprinklere8. Instala ii de stingere a incendiilor cu ap pulverizat 9. Instala ii de stingere a incendiilor cu cea de ap 10. Bran amentele instala iilor interioare de stingere cu ap a incendiilor lare elele exterioare11. Re ele exterioare de alimentare cu ap pentru stingerea incendiilor12.

2 Rezervoare i bazine pentru rezerva de ap necesar stingerii de ap .13. Sta ii de pompare a apei i compresoare de aer destinate stingeriiincendiilorPartea a III-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR CU GAZE 14. Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon15. Conditii generale pentru utilizarea gazelor, (altele dec t dioxidul de carbon) n instala ii fixe de stingere a incendiilor16. Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu IG 10017. Instala ii fixe de stingere a incendiilor, cu substan e HFC 227ea18. Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu IG 54119. Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu IG-0120. Instala ii de stingere a incendiilor cu substan e HCFC AMESTEC A21. Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu substan e HFC 12522.

3 Instala ii fixe de stingere a incendiilor cu substan a FK-5-1-12 Partea a IV-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR CU AEROSOLI 43 23. Instala ii de stingere a incendiilor cu aerosoliPartea a V-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR CU SPUM ii de stingere a incendiilor cu spum Partea a VI-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR CU PULBERE ii fixe de stingere cu pulberi a incendiilorPartea a VII-a PROIECTAREA I EXECUTAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR CU ABUR 26. Instala ii de stingere cu abur a incendiilorPartea a VIII- a EXPLOATAREA INSTALA IILOR DE STINGERE A INCENDIILOR 27. Organizarea exploat rii instala iilor de stingere a incendiilor28. Exploatarea instala iilor de stingere cu ap a incendiilor29.

4 Exploatarea instala iilor fixe de stingere a incendiilor cu gaze30. Exploatarea instala iilor fixe de stingere a incendiilor cu aerosoli31. Exploatarea instala iilor fixe de stingere a incendiilor cu spum 32. Exploatarea instala iilor fixe de stingere a incendiilor cu pulberi33. Exploatarea instala iilor fixe de stingere a incendiilor cu aburANEXE 54 i instala ii, indiferent de specific, forma de proprietate i destina ia acestora, precum i laextinderea, schimbarea de destina ie, modernizarea sau refacerea celor existente.(2) Atunci c nd, n mod justificat tehnic, la construc iile i instala iile existente, nu potfi ndeplinite unele prevederi ale normativului, trebuie s se asigure prin proiect, n func ie de riscurile i/sau pericolele de incendiu actualizate, m suri alternative care s asigure nivelurile minime de performan pentru cerin a fundamental securitatea la incendiu stabilite prin reglement ri tehnice specifice.

5 (3) Normativul cuprinde i prevederi referitoare la proiectarea, executarea iexploatarea re elelor exterioare de alimentare cu ap pentru interven ii n caz de incendiu la ansambluri de cl diri i incinte de produc ie i depozitare. Proiectarea i executarea de noi tipuri de instala ii pentru stingerea incendiilor este admis numai dac sunt, dup caz, certificate sau agrementate tehnic, conform legii. Pentru construc ii i obiective ale structurilor de ap rare na ional , ordine public i siguran na ional nominalizate prin acte normative ale conducatorilor structurilor respective n care nu are acces publicul, prevederile normativului nu sunt obligatorii. La acestea se asigura m surile de securitate la incendiu stabilite de organele proprii de specialitate ale acestora, aprobate de conducatorii structurilor respective.

6 Pentru construc iile monumente istorice sau de arhitectur , prevederile prezentului normativ au caracter de recomandare, urm nd a fi aplicate de la caz la caz, sau nlocuite cu m suri de mbun t ire a cerin ei fundamentale securitate la incendiu posibil de realizat i care s nu afecteze caracterul monumentului. Pentru construc iile destinate fabric rii, manipul rii i depozit rii explozivilor, substan elor nucleare, instala iilor subterane hidroenergetice, ale metroului, specifice organiz rii de antier precum i instala iile i echipamentele tehnologice de produc ie (sisteme, utilaje, agregate, dispozitive etc.), prevederile normativului se aplic n m sura n care nu contravin altor reglement ri specifice. Pentru asigurarea ndeplinirii m surilor de securitate la incendiu, a criteriilor i nivelurilor de performan prev zute n normativ, n proiectare, execu ie i exploatare trebuie s fie utilizate numai produse pentru construc ii i instala ii pentru care sunt efectuate determin ri func ionale de comportare la foc i condi iile legii.

7 Standardele de referin men ionate n prezentul normativ se consider cu edi ia n vigoare (anexa ). 6 Partea I-a PREVEDERI GENERALE 1. Obiect. Domenii de (1) Prevederile prezentului normativ reprezint condi iile minime care se aplic la proiectarea, executarea i exploatarea instala iilor noi de stingere a incendiilor n construc ii 5 Proiectarea instala iilor de stingere a incendiilor (1) La proiectarea instala iilor de stingere a incendiilor, se au n vedere compatibilitatea dintre substan ele de stingere utilizate i mediul combustibil, eficien a de stingere a substan elor utilizate, siguran a utilizatorilor spa iului protejat, precum i efectele asupra mediului. (2) Principalele propriet i specifice ale substan elor utilizate n instala iile destingere, trebuie s asigure n principal: a) eficien a stingerii;b) afectarea ntr-o c t mai mic m sur a obiectelor i a materialelor din spa iulincendiat;c) continuarea desf ur rii n siguran a activit ii oamenilor n spa iul protejat;d) nedeteriorarea calitativ a substan ei de stingere n timpul stoc rii;e) consecin e nesemnificative asupra mediului, s n t ii i a vie ii utilizatorilor dec tre substan a de stingere i produ ii rezulta i n urma ac iunii de stingere;f) caracteristici dielectrice.

8 (3) Domeniile recomandate, mecanismul stingerii i propriet ile substan elor destingere tratate n normativ sunt men ionate n anexe. (1) Alegerea tipului de instala ie de stingere a incendiului, a substan ei de stingere utilizat i valorile intensit ilor de stingere, protec ie i r cire, trebuie s corespund naturii produselor combustibile din spa iul protejat, condi iilor specifice concrete ale incintei respective, importan ei i valorii produselor protejate, tipului de construc ie etc. (2) n lipsa unor valori normate, se recomand folosirea valorilor intensit ilor destingere, protec ie i r cire redate n anexa nr. 2. Componentele specifice instala iilor de stingere a incendiilor trebuie s ndeplineasc cerin ele minime prev zute de normativ, sau s aib performan e de stingere echivalente.

9 Componentele instala iilor de stingere a incendiilor care n mod normal lucreaz sub presiune, trebuie s ndeplineasc cerin ele reglement rilor tehnice specifice. (1) Proiectul instala iilor de stingere a incendiilor trebuie s cuprind piese scrise i desenate i instruc iuni de func ionare i verificare periodic , conform celor precizate n standardele europene de referin , acolo unde acestea exist . (2) Aceste instruc iuni trebuie s cuprind schemele de principiu, parametriiproiecta i (debite, presiuni etc.), descrierea, modul de utilizare i ntre inere a instala iilor n situa ia normal i n caz de incendiu, n anumite cazuri inclusiv pentru situa ia de avarie. 2. Condi ii tehnice generale de realizare a instala iilor de stingere aIncendiilor Echiparea i dotarea tehnic a cl dirilor cu instala ii de stingere a incendiilor Echiparea i dotarea tehnic minim obligatorie a construc iilor i instala iilor cu sisteme i instala ii de stingere a incendiilor, trebuie s corespund prezentului normativ i reglement rilor specifice, ndeplinind principiile i cerin ele din normele generale de ap rare mpotriva incendiilor.

10 Investitorul poate solicita echiparea i dotarea suplimentar a construc iilor i instala iilor i cu alte sisteme i instala ii sau elemente de instala ii de stingere a incendiului, n condi iile n care nu este afectat cerin a de securitate la incendiu referitor la condi iile, criteriile i nivelurilor de performan specifice. 76 Dimensionarea instala iilor de stingere a incendiilor La dimensionarea instala iilor de stingere a incendiilor i a componentelor acestora se respect prevederile specifice substan elor de stingere utilizate, precum i condi iile i specifica iile produc torilor de echipamente. Dimensionarea i executarea sistemelor de ventilare aferente incintelor protejate la incendiu cu instala ii de stingere, se realizeaz conform prevederilor reglement rii tehnice specifice i specifica iilor produc torilor de echipamente.


Related search queries