Example: marketing

ORTAÖĞRETİM KİMYA DERSİ

ORTA RET MK MYA DERS RET M PROGRAMI(9, 10, 11 ve 12. SINIFLAR) LL E T M BAKANLI ITalim ve Terbiye Kurulu Ba kanl ANKARA 2013G R .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS N N AMA LARI .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ GENEL AMA LARI .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMIYLAKAZANILMASI NG R LEN BECER LER .. 2 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ RENME- RETME YAKLA IMI .. 4 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ L ME DE ERLEND RME YAKLA IMI .. 49. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 510. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 13 LER D ZEY K MYA DERS N N AMA LARI .. 23 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ GENEL AMA LARI .. 23 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMIYLAKAZANILMASI NG R LEN BECER LER .. 24 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ RENME- RETME YAKLA IMI .. 26 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ L ME DE ERLEND RME YAKLA IMI.

Kimya Dersi Öğretim Programı; kimyanın gündelik hayattaki yerini kavrayan ve değerini fark eden, kimyaya ilgi duyan, analitik düşünen …

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ORTAÖĞRETİM KİMYA DERSİ

1 ORTA RET MK MYA DERS RET M PROGRAMI(9, 10, 11 ve 12. SINIFLAR) LL E T M BAKANLI ITalim ve Terbiye Kurulu Ba kanl ANKARA 2013G R .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS N N AMA LARI .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ GENEL AMA LARI .. 1 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMIYLAKAZANILMASI NG R LEN BECER LER .. 2 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ RENME- RETME YAKLA IMI .. 4 TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ L ME DE ERLEND RME YAKLA IMI .. 49. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 510. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 13 LER D ZEY K MYA DERS N N AMA LARI .. 23 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ GENEL AMA LARI .. 23 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMIYLAKAZANILMASI NG R LEN BECER LER .. 24 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ RENME- RETME YAKLA IMI .. 26 LER D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ L ME DE ERLEND RME YAKLA IMI.

2 2611. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 2712. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI .. 39 NDEK LEROrta retim Kimya Dersi retim Program Kimya Dersi retim Program ; kimyan n g ndelik hayattaki yerini kavrayan ve de erini fark eden, kimyaya ilgi duyan, analitik d nen kimya okur-yazar bireyler yeti tirmeyi ama lar. Kimya okur-yazar renciler;A. Kimya biliminin temel kavram, ilke, model, teori, yasa ve becerilerini kazan r, bu bilgi ve becerileri g ndelik hayat, insan sa l , sanayi ve evre sorunlar yla ilgili olaylar a klamada kullan Kimyasal teknolojilerin insan hayat na yans yan olumlu ve olumsuz yanlar n ay rt edebile-cek tutum geli tirir; bunlar insan sa l , toplum, evre ve hayat kalitesi a s ndan de Kimya biliminin ve bilimsel bilginin geli im s recini ve do as n anlar; bu s reci etkileyen fakt rleri irdeler.. Deneyimleri ile elde etti i/haz r verileri z mler; gerekti inde bili im teknolojilerinden de yararlanarak bunlar kimyan n sembolik diline ve bilimsel i eri e uygun olarak d zenler, sunar, rapor eder/payla D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ GENEL AMA LARI1 Orta retim Kimya Dersi retim Program Temel D zey Kimya Dersi retim Program 1739 say l Milli E itim Temel Kanunu nun 2.

3 Maddesinde ifade edilen T rk Milli E itiminin genel ama lar ile T rk Milli E itimin Temel lkeleri esas al narak haz rlanm t r. Temel d zey kimya dersinin amac , kimya bilimini, tarihsel geli imi ve sebep sonu ili kileri te-melinde tan tarak, rencilerde kariyer bilinci ve giri imcilik a s ndan fark ndal k olu turmak; kim-yan n kavramlar na ve sembolik diline a inal k kazand rmak suretiyle g ndelik hayata girmi e itli kimyasallar n zellikleriyle i levleri aras ndaki ili kiyi ke fetmelerini, kimyasallar n insan ve evre sa l a s ndan etkilerinin fark na varmalar n ve do ru kullan mlar na y nelik bilin edinmelerini sa lamakt r. Di er bir deyi le, rencilerin kimya dersi kapsam nda edindikleri bilgi ve becerilerini hayata dair farkl durumlar ile ili kilendirerek, kendi sa l klar ve evrenin korunmas na duyarl ve bilin li bireyler olarak yeti melerine katk da bulunmakt r.

4 Orta retim Kimya Dersi retim Program , ilki 9. ve 10. s n f, ikincisi 11. ve 12. s n f i in ha-z rlanm Temel D zey ve leri D zey evrelerinden olu maktad r. Temel D zey Kimya Dersi retim Program nda bireyin g ndelik hayat yla do rudan ili kili fakat ayr nt lardan ar nm bir kimya k l-t r kazand rmaya y nelik bir i erik verilmektedir. leri D zey Kimya Dersi retim Program nda ise, bireyin kimya altyap s na dayal mesleklere y nelece i varsay m ile, ilkeler, kavramlar, teoriler, yasalar ve matematik temelli uygulamalar bak m ndan zengin bir i erik yer almaktad r. Temel D zey Kimya Dersi retim Program , haftada 2 saat kimya dersi esas na g re iki y lda (9. ve 10. S n f) toplam 144 saatlik s re; leri D zey Kimya Dersi retim Program ise, haftada 4 saat kimya dersi esas na g re iki y lda (11. ve 12. S n f) toplam 288 saatlik s rede i lenmesi ng -r lm t D ZEY K MYA DERS N N AMA LARIG R 2 Orta retim Kimya Dersi retim Program Kimya retim Program n tamamlayan rencilerin genelde bilimsel okur-yazarl k, zelde kimya okur-yazarl ba lam nda a a daki tabloda belirtilen kazan mlar edinmesi ng r lmekte-dir.

5 Bu kazan mlardan Bilimsel S re Becerileri ve Ya am Becerileri alt kategorilere ayr lm t r fakat bu kazan mlar n o u birden fazla alt kategoride d n lebilece i i in alt kategorilerle e le -tirilmemi a daki izelgede yer alan becerilerle, tutum ve de erlere, kimya dersi yan nda rg n e iti-min her alan az veya ok katk da bulunur. Bu kazan mlar n baz lar n n edinimi m r boyu devam eder. Bundan dolay kimya i erik kazan mlar yla aralar nda birebir ili kilendirme yap lmam t r. Bu programda s z ge en ve a a daki izelgede yer alan kazan mlar i erik kazan mlar na yedirilmi durumda olup i erik kazan mlar n n ger ekle mesi, bu kazan mlar n da ger ekle mesi anlam na gelir. TEMEL D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMIYLAKAZANILMASI NG R LEN BECER LERB ilimsel Okur-Yazarl k Temalar Kazan mlarBilimin do as 1. Bilimin s nanabilir, sorgulanabilir, delillerle do rulanabilir ya da yanl lana-bilir bir yap s oldu unu Bilimsel teori ve modelleri, olaylar betimlemede ve tahmin etmede kullan r.

6 3. Bilimsel bilgi t rlerinden teori ile yasa aras ndaki fark Bilimsel bilgi ile ki isel g r ve de erleri birbirinden ay rt Bilimsel bilginin nihai ve mutlak do ru olmad n , fakat ge erli oldu u d nem i in ger e e en yak n bilgi oldu unu fark bilgiyi anlama1. Kimyan n kendine zg terminolojisini tan r ve bunlar ileti im s recinde kullan r. 2. Kimyan n sembolik dilini tan r ve kullan r. 3. Bilimsel bilginin olu turulmas nda ve sunumunda modellerden yararlan-man n nemini Kimyasal olgular ifade etmede matemati i kullan r. BecerilerBilimsel s re becerileri Temel s re becerileri Nedensel s re becerileri Deneysel s re becerileri1. Olgular anlamaya y nelik olarak kimya dersi kapsam nda geli tirdi i analitik ve ele tirel d nme becerilerini kullan r. 2. G zlem, deney ve ara t rma ile ula t sonu lar matematiksel ve s zel olarak ifade eder. 3. Deneyimlerine, g zlemlerine ve bulgulara dayal olarak tahminlerde Hipotez kurar; hipotezini desteklemek ya da r tmek zere deney Deney yaparak veri elde eder; bu verileri i leyerek kar m yapar; yorumlar ve genellemelere ula r.

7 6. l lebilir b y kl kleri uygun birimlerle ifade eder. 7. Deney sonu lar n izelge, grafik gibi g sterimlerle ifade eder. 8. izelge ve grafikleri am becerileri Bili im becerileri Tak m al mas Yarat c l k ve yenilik Problem zme Sorumluluk bilinci Giri imcilik leti im 1. Bilgisayar ve di er elektronik ayg tlar arac l yla kimya bilgisine ula r; bu bilgileri i ler; koruma alt na al r ve payla birli i yaparak al maya g n ll d r. 3. Deneysel al ma s ras nda kendi g venli i ve birlikte al t bireylerin g venli i a s ndan gerekli nlemleri al Kimya dersinde rendiklerini g nl k hayat nda kar la t problemleri zmede kullan r. 5. evre sorunlar na kar duyarl l k kazan r. 6. Hedefine ula mak i in yeni denemeler yapmakta srarc Uzun s reli hedeflere ula mak i in k sa s reli hedefler belirler ve bu hedeflere ula p ula mad n kontrol Farkl fikirleri dikkatle dinler, kendini ifade eder, genel kabul g r r temellere dayanarak talep ve iddia ne s retim Kimya Dersi retim Program Bilimsel Okur-Yazarl k Temalar Kazan mlarBilim, teknoloji, toplum, evre ve ekonomi1.

8 Kimyan n topluma sosyal, ekonomik ve teknolojik etkilerinin fark na var r. 2. Bilim ve teknolojideki geli melerin insanlar ve do a zerine olumlu/olumsuz etkilerini analitik olarak G nl k hayatta kullan lan teknolojik r nlerin al ma prensiplerini ve/veya i levini bilimsel bilgiyi kullanarak a ve de erler1. Bilime ve onun bir bile eni olan kimyaya ilgi duyar. 2. evre sorunlar n n z m ne katk da bulunmaya isteklidir. 3. renmenin kendisini bir d l sayar ve m r boyu renmeye beceriler1. Deney yapabilme becerisi kazan Kimyasal olaylar temsil etmek zere model/maket tasarlar. Kimya Dersi retim Program , renmeyi bireye zg fakat sosyal evreden etkilenen ve k s-men de olsa farkl bireyler aras nda benzer anlam yap lanmalar olu turabilen bir s re olarak kabul eder. Bu temel yakla m do rultusunda, rencinin somut materyallerle do rudan ili ki ve etkile i-mini sa layacak ekilde zenginle tirilmi bir ortamda renme ve retme etkinliklerinin retmen taraf ndan organize edilip y netilmesi esast r.

9 Zel e itime ihtiya duyan renciler i in Temel D zey Kimya Dersi retim Program esas olmay p bir yard mc kaynak gibi d n lmelidir. Bu ama la, her bir rencinin akademik, zihinsel, sosyal, bedensel yetileri ve bireysel farkl l klar dikkate al narak o renciye / rencilere zg Bi-reyselle irilmi E itim Program (BEP) haz rlanmas ng r lm t D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ RENME- RETME YAKLA IMI4 Orta retim Kimya Dersi retim Program Kimya Dersi retim Program l me ve de erlendirme al malar yla, rencilerin renme s re lerini izlemeyi ve bu s re te kazand klar bilgi ve becerileri de erlendirerek gerekti inde kulla-n lan renme etkinliklerini de i tirmeyi ng rmektedir. Yap lacak olan de erlendirme al malar -n n dersin ama lar ve kazan mlar na uygun olarak, olabildi ince retim etkinlikleri ile e zamanl y r t lmesi esast r. l me de erlendirmede rencilerin analitik d nme yeteneklerinin belirlen-mesine ve geli iminin izlenmesine nem atfedilecektir.

10 Rencilerin ba ar s n de erlendirmede farkl ara ve y ntemlerin birlikte kullan lmas nemli-dir. retmenlerin kimya dersinde rencilerin bilgi, beceri ve tutumlar n de erlendirmek amac yla her t rl ara ve y ntemleri kullanmalar nerilmektedir. zel e itime ihtiya duyan bireyler i in, bireyin akademik, zihinsel, sosyal, bedensel yetileri ve bireysel farkl l klar dikkate al narak haz rlanm Bireyselle irilmi E itim Program (BEP) temelin-de uygun bir l me de erlendirme arac se D ZEY K MYA DERS RET M PROGRAMININ L ME DE ERLEND RME YAKLA IMI9. SINIF K MYA DERS RET M PROGRAMI5 nite No nite Ad nerilen S re(Ders Saati)Y zde Oran 1 Kimya Bilimi14192 Atom ve Periyodik Sistem 20283 Kimyasal T rler Aras Etkile imler18254 Maddenin H lleri2028 Toplam721009. S n f nite Plan ve Zaman Da l m nite: Kimya BilimiBu nitenin amac , kimya bilimini tarihsel geli imi ve sebep sonu ili kileri temelinde tan tarak bir yandan kariyer bilinci ve giri imcilik a s ndan fark ndal k olu turmak, di er yandan da kimyan n sembolik diline a inal k kazand rmak; ayr ca, modern g ndelik hayata girmi e itli kimyasallar n zellikleriyle i levleri aras ndaki ili kiyi ke fedip kimyasallar n insan ve evre sa l a s ndan etki-lerine y nelik bilin edinimi sa lamakt r.


Related search queries