Example: bachelor of science

İL ÖZEL İDARESİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

9285 L ZEL DARES KANUNU Kanun Numaras : 5302 Kabul Tarihi : 22/2/2005 Yay mland : Tarih: 4/3/2005 Say : 25745 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 44 B R NC KISIM Genel H k mler B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; il zel idaresinin kurulu unu, organlar n , y netimini, g rev, yetki ve sorumluluklar ile al ma usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun il zel idaresini kapsar. Tan mlar Madde 3- Bu Kanunun uygulanmas nda; a) l zel idaresi: l halk n n mahall m terek nitelikteki ihtiya lar n kar lamak zere kurulan ve karar organ se menler taraf ndan se ilerek olu turulan, idar ve mal zerkli e sahip kamu t zel ki isini, b) l zel idaresinin organlar : l genel meclisini, il enc menini ve valiyi, fade eder.

9286-1 İl özel idaresinin yetkileri ve imtiyazları Madde 7- İl özel idaresinin yetkileri ve imtiyazları úunlardır: a) Kanunlarla verilen görev ve hizmetleri yerine getirebilmek için her türlü faaliyette bulunmak, gerçek ve tüzel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İL ÖZEL İDARESİ KANUNU - mevzuat.gov.tr

1 9285 L ZEL DARES KANUNU Kanun Numaras : 5302 Kabul Tarihi : 22/2/2005 Yay mland : Tarih: 4/3/2005 Say : 25745 Yay mland D stur : Tertip : 5 Cilt : 44 B R NC KISIM Genel H k mler B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama Madde 1- Bu Kanunun amac ; il zel idaresinin kurulu unu, organlar n , y netimini, g rev, yetki ve sorumluluklar ile al ma usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam Madde 2- Bu Kanun il zel idaresini kapsar. Tan mlar Madde 3- Bu Kanunun uygulanmas nda; a) l zel idaresi: l halk n n mahall m terek nitelikteki ihtiya lar n kar lamak zere kurulan ve karar organ se menler taraf ndan se ilerek olu turulan, idar ve mal zerkli e sahip kamu t zel ki isini, b) l zel idaresinin organlar : l genel meclisini, il enc menini ve valiyi, fade eder.

2 K NC B L M l zel daresinin Kurulu u ve S n rlar Kurulu Madde 4- l zel idaresi, ilin kurulmas na dair kanunla kurulur ve ilin kald r lmas yla t zel ki ili i sona erer. l zel idaresinin g rev alan Madde 5- l zel idaresinin g rev alan il s n rlar n kapsar. NC B L M l zel daresinin G rev, Yetki ve Sorumluluklar l zel idaresinin g rev ve sorumluluklar Madde 6- l zel idaresi mahall m terek nitelikte olmak art yla; a) Gen lik ve spor Sa l k, tar m, sanayi ve ticaret; Belediye s n rlar il s n r olan B y k ehir Belediyeleri hari ilin evre d zeni pl n , bay nd rl k ve isk n, topra n korunmas , erozyonun nlenmesi, k lt r, sanat, turizm, sosyal hizmet ve yard mlar, yoksullara mikro kredi verilmesi, ocuk yuvalar ve yeti tirme yurtlar.

3 Ilk ve orta retim kurumlar n n arsa temini, binalar n n yap m, bak m ve onar m ile di er ihtiya lar n n kar lanmas na ili kin hizmetleri il s n rlar i inde, (1)(2)(3) (1)Bu bentte yer alan "Sa l k ibaresnden nce gelmek zere, 28/4/2005 tarihli ve 5340 say l Kanunun 24 nc maddesiyle "Gen lik ve spor ibaresi eklenmi ve metne i lenmi tir. (2) 3/7/2005 tarihli ve 5393 say l Kanunun 85 inci maddesiyle erozyonun nlenmesi, ibaresinden sonra gelmek zere k lt r, sanat, turizm, ibaresi eklenmi ve metne i lenmi tir. (3) 1/7/2006 tarihli ve 5538 say l Kanunun 26 nc maddesiyle bu bentte yer alan " lin evre d zeni plan " ibaresinden nce gelmek zere "Belediye s n rlar il s n r olan B y k ehir Belediyeleri hari " ibaresi eklenmi ve metne i lenmi tir. 9286 b) mar, yol, su, kanalizasyon, kat at k, evre, acil yard m ve kurtarma (.

4 (1); orman k ylerinin desteklenmesi, a a land rma, park ve bah e tesisine ili kin hizmetleri belediye s n rlar d nda, Yapmakla g revli ve yetkilidir. (Ek f kra: 3/7/2005-5393/85 md.; De i ik ikinci f kra: 24/7/2008-5793/42 md.) Bakanl klar ve di er merkezi idare kurulu lar ; yap m, bak m ve onar m i leri, devlet ve il yollar , i me suyu, sulama suyu, kanalizasyon, enerji nakil hatt , sa l k, e itim, k lt r, turizm, evre, imar, bay nd rl k, iskan, gen lik ve spor gibi hizmetlere ili kin yat r mlar ile bakanl klar ve di er merkezi idare kurulu lar n n g rev alan na giren di er yat r mlar , kendi b t elerinde bu hizmetler i in ayr lan denekleri il zel idarelerine aktarmak suretiyle ger ekle tirebilir. Aktarma i lemi ilgili bakan n onay yla yap l r ve bu denekler tahsis amac d nda kullan lamaz.

5 , il zel idaresinin tabi oldu u usul ve esaslara g re sonu land r l r. l zel idareleri de b t e imkanlar l s nde bu yat r mlara kendi b t esinden denek aktarabilir. Bu f kraya g re, bakanl klar ve di er merkezi idare kurulu lar taraf ndan aktar lacak denekler ile ger ekle tirilecek yat r mlar, birinci f krada ng r len g rev alan s n rlamas na tabi olmaks z n b t n il s n rlar i inde yap labilir. (Ek c mle: 6/4/2011-6225/1 md.) Bu f kra kapsam nda belirli bir projenin ger ekle tirilmesi amac yla il zel idaresine aktar ld halde, aktar ld mali y l takip eden y l sonuna kadar tahsis edildi i proje i in kullan lamayaca anla lan denekler, ilgili Bakan n onay ile bu f kra kapsam nda de erlendirilmek ve ba ka bir projede kullan lmak zere ayn veya ba ka bir il zel idaresine veya ilgili mevzuat er evesinde kullan lmak zere Toplu Konut daresine aktar labilir.

6 (Ek f kra: 1/7/2006-5538/26 md.; De i ik nc f kra: 24/10/2011-KHK-661/61 md.) Kamu kurum ve kurulu lar n n 5/1/1961 tarihli ve 237 say l Ta t KANUNU kapsam ndaki ara lar n n al m , i letilmesi, bak m ve onar m ile b rolar n n ihtiya lar ; kamu konutlar n n yap m, bak m, i letme ve onar m ile emniyet hizmetlerinin gerektirdi i te hizat al m yla ilgili harcamalar il zel idaresi b t esinden kar lanabilir. l evre d zeni pl n ; valinin koordinasyonunda, b y k ehirlerde b y k ehir belediyeleri, di er illerde il belediyesi ve il zel idaresi ile birlikte yap l r. l evre d zeni pl n belediye meclisi ile il genel meclisi taraf ndan onaylan r. (Ek c mle: 1/7/2006-5538/26 md.) Belediye s n rlar il s n r olan B y k ehir Belediyelerinde il evre d zeni plan ilgili B y k ehir Belediyeleri taraf ndan yap l r veya yapt r l r ve do rudan Belediye Meclisi taraf ndan onaylan r.

7 Hizmetlerin yerine getirilmesinde ncelik s ras , il zel idaresinin mal durumu, hizmetin ivedili i ve verildi i yerin geli mi lik d zeyi dikkate al narak belirlenir. l zel idaresi hizmetleri, vatanda lara en yak n yerlerde ve en uygun y ntemlerle sunulur. Hizmet sunumunda engelli, ya l , d k n ve dar gelirlilerin durumuna uygun y ntemler uygulan r.(2) Hizmetlerin di er mahall idareler ve kamu kurulu lar aras nda b t nl k ve uyum i inde y r t lmesine y nelik koordinasyon o ilin valisi taraf ndan sa lan r. 4562 say l Organize Sanayi B lgeleri KANUNU ile Sanayi ve Ticaret Bakanl na ve organize sanayi b lgelerine tan nan yetki ve sorumluluklar bu Kanun kapsam d ndad r. (1) 3/7/2005 tarihli ve 5393 say l Kanunun 85 inci maddesiyle bu arada yer alan k lt r, turizm, gen lik ve spor ibaresi madde metninden kar lm t r.

8 (2) 25/4/2013 tarihli ve 6462 say l Kanunun 1 inci maddesiyle bu f krada yer alan z rl ibaresi engelli olarak de i tirilmi tir. 9286-1 l zel idaresinin yetkileri ve imtiyazlar Madde 7- l zel idaresinin yetkileri ve imtiyazlar unlard r: a) Kanunlarla verilen g rev ve hizmetleri yerine getirebilmek i in her t rl faaliyette bulunmak, ger ek ve t zel ki ilerin faaliyetleri i in kanunlarda belirtilen izin ve ruhsatlar vermek ve denetlemek. b) Kanunlar n il zel idaresine verdi i yetki er evesinde y netmelik karmak, emir vermek, yasak koymak ve uygulamak, kanunlarda belirtilen cezalar vermek. c) Hizmetlerin y r t lmesi amac yla, ta n r ve ta nmaz mallar almak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, takas etmek, bunlar zerinde s n rl ayn hak tesis etmek. d) Bor almak ve ba kabul etmek.

9 E) Vergi, resim ve har lar d nda kalan ve miktar yirmibe milyar T rk Liras na kadar olan dava konusu uyu mazl klar n anla mayla tasfiyesine karar vermek. f) zel kanunlar gere ince il zel idaresine ait vergi, resim ve har lar n tarh, tahakkuk ve tahsilini yapmak. g) Belediye s n rlar d ndaki gayri s hh m esseseler ile umuma a k istirahat ve e lence yerlerine ruhsat vermek ve denetlemek.(Ek c mle: 6/3/2007-5594/4 md.) Ancak, sivil hava ula m na a k havaalanlar b nyesinde yer alan t m tesislere i yeri a ma ve al ma ruhsat dahil her t rl ruhsat, Sivil Havac l k Genel M d rl taraf ndan verilir. Bu konuya ili kin us l ve esaslar Sivil Havac l k Genel M d rl nce haz rlanacak bir y netmelikle d zenlenir. h) (Ek: 4/4/2015-6645/83 md.) Belediye s n rlar d nda, yap ruhsat veya yap kullanma izni hangi idare taraf ndan verilmi olursa olsun, hizmete sunulacak olan asans rlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat er evesinde y ll k periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmi muayene kurulu lar arac l yla yapt rmak, gerekli h llerde asans rleri hizmet d b rakmak.

10 Bu bent uyar nca asans rlerin y ll k periyodik kontrol n yapabilecek il zel idareleri ile yetkilendirilmi muayene kurulu lar n n sahip olmas gereken ko ullar, y ll k periyodik kontrol esaslar ile y ll k periyodik kontrol cretleri Vilayetler Hizmet Birli i, T rk M hendis ve Mimar Odalar Birli i ve T rk Standardlar Enstit s temsilcilerinin de yer alaca bir komisyon taraf ndan belirlenir. Konuya ili kin d zenlemeler, komisyon kararlar do rultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl taraf ndan yap l r. l zel idaresi, hizmetleri ile ilgili olarak, halk n g r ve d ncelerini belirlemek amac yla kamuoyu yoklamas ve ara t rmas yapabilir. l zel idaresinin mallar na kar su i leyenler Devlet mal na kar su i lemi say l r. (Ek c mle: 1/7/2006-5538/26 md.) 2886 say l Devlet hale Kanununun 75 inci maddesi h k mleri il zel idaresi ta nmazlar hakk nda da uygulan r.


Related search queries