Example: stock market

Paydaş Anketleri - sp.gov.tr

Bu rehber, Stratejik Planlama ve Politika Geli tirmede Kat l mc l k Projesi kapsam nda haz rlanm t r. Ana yararlan c s Kalk nma Bakanl olan proje, TEPAV taraf ndan y r t lm olup Birle ik Krall k Stratejik Program Fonu-Avrupa y Birle tirme Program nca desteklenmi Anketleri : Stratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberiPayda AnketleriStratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberiPayda AnketleriStratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberi 2012, Kalk nma Bakanl Bu rehberin telif hakk Kalk nma Bakanl na aittir. Bu rehber, Stratejik Planlama ve Politika Geli tirmede Kat l mc l k Projesi kapsam nda Yrd. Do . Dr. Sava Zafer ahin ve Yrd. Do . Dr. Emre Toros taraf ndan haz rlanm t r. Ana yararlan c s Kalk nma Bakanl olan proje, TEPAV taraf ndan y r t lm olup Birle ik Krall k Stratejik Program Fonu-Avrupa y Birle tirme Program nca desteklenmi tir.

Paydaş Anketleri Rehberi 1 HAZIRLIK Sf. 4-20 VERİ İŞLEME VE ANALİZ Sf. 23-27 UYGULAMA Sf. 21-22 EKLER Sf. 28-42 Rehberi Kullanmaya Başlamadan Önce…

Tags:

  Uygulama

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Paydaş Anketleri - sp.gov.tr

1 Bu rehber, Stratejik Planlama ve Politika Geli tirmede Kat l mc l k Projesi kapsam nda haz rlanm t r. Ana yararlan c s Kalk nma Bakanl olan proje, TEPAV taraf ndan y r t lm olup Birle ik Krall k Stratejik Program Fonu-Avrupa y Birle tirme Program nca desteklenmi Anketleri : Stratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberiPayda AnketleriStratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberiPayda AnketleriStratejik y netim s re lerinde payda anketi haz rlama, uygulama ve analiz rehberi 2012, Kalk nma Bakanl Bu rehberin telif hakk Kalk nma Bakanl na aittir. Bu rehber, Stratejik Planlama ve Politika Geli tirmede Kat l mc l k Projesi kapsam nda Yrd. Do . Dr. Sava Zafer ahin ve Yrd. Do . Dr. Emre Toros taraf ndan haz rlanm t r. Ana yararlan c s Kalk nma Bakanl olan proje, TEPAV taraf ndan y r t lm olup Birle ik Krall k Stratejik Program Fonu-Avrupa y Birle tirme Program nca desteklenmi tir.

2 Yay ma Haz rlayanlar: Muhammet Fatih Y ld r m- Kalk nma Bakanl , Erhan Karacan- Kalk nma Bakanl , Duygu Demir Say l -Kalk nma Bakanl , Emre Koyuncu-TEPAVG rafik ve Tasar m: Asl Ba ak z elikBask : Mattek Matbaac l k Bas. Yay. Tan. Tic. San. Ltd. tiAdakale Sk No 32/27 K z lay / Ankara Tel: (0312) 433 23 10 Mart 2012 Rehberi Kullanmaya Ba lamadan ..1 Payda Anketlerine li kin Baz Anahtar Bilgiler ..21. HAZIRLIK .. Payda Anketinin Amac n n Belirlenmesi .. Kurumsal Anket Kapasitesinin Tespit Edilmesi .. Ankette Kullan lacak Donan m ve Yaz l m n Tespit Edilmesi .. Anket Stratejisinin Belirlenmesi .. Hedef Kitlenin Belirlenmesi .. Anak tlenin Belirlenmesi .. rneklemin Belirlenmesi .. Anket Y nteminin Se ilmesi .. Anket Sorular n n Belirlenmesi .. Anket Formunun Olu turulmas .. Anket S recinde G rev Alacak Personelin ve Anket rlerin E itilmesi ..202. uygulama ..21 Deneme (Pilot) al mas.

3 21 Anketin Uygulanmas ..223. VER LER N LENMES VE ANAL Z ..23 Kodlama ve Veri Giri i ..23 statistiki Analiz Yaz l mlar n n Kullan m ..24 Anket Sonu lar n n Analiz Edilmesi ve Raporlanmas ..24 Anket S recinin zde erlendirilmesi ..26 Anket Soru ve Sonu lar n n Payda larla Payla m ve Ar ivlenmesi ..274. EKLER .. Yararlan labilecek Baz lave Kaynaklar .. Temel statistiki Kavram ve Ara lar .. rnek Anket Formu ..38 indekilerG R K resel rekabetin her alanda lkeler aras bir boyut kazand g n m zde, kamu y netiminde iyi uygulamalarla fark yaratabilen lkeler, bu alanda elde ettikleri kazan mlar k sa s rede di er alanlara ta yabilme imk n bulmaktad r. Bilgi ve ileti im teknolojilerindeki geli melere ba l olarak karar alma y ntem ve s releri h zla de i irken, kamu hizmetleri alan nda ula labilecek hedefler sonsuz say da olsa da hedeflerin g ncelli ini yitirmeden ger ekle tirilebilmesi i in gereken zaman aral her ge en g n daha s n rl bir hal almaktad r.

4 Bu durum, do ru tercihleri, do ru bi im ve zamanda yapmay ng ren nceliklendirmeyi ve bunun sistematik ara lar ndan biri olan stratejik planlama yakla m n farkl ekillerde ne karmaktad on y lda kamuda stratejik y netim alan nda nemli ad mlar n at ld lkemizde, stratejik planlama deneyimi sayesinde kamu kurumlar nda kat l mc ve effaf bir y netim anlay n n benimsenmeye ba land ; hesap verebilirlik, sonu ve performans odakl l k yakla mlar konusunda fark ndal k d zeyinin artt g zlenmektedir. Bu geli melere ba l olarak kamu kurumlar na; performanslar , kurumsal k lt rleri ve i leyi leri hakk nda payda lar taraf ndan geri besleme edinme imk n sunan daha kat l mc bir zemin olu maktad r. Payda kat l mc l n n sa lanmas nda nemli ara lar ndan biri anket al malar d r. Bununla birlikte anket uygulamalar , genel olarak teknik zorluklar n n yan s ra, payda lar n g r ve deneyimlerini tam olarak yans tmaya yarayan belirli standartlarda yap lamamaktad r.

5 Bu durum, niceliksel bir ara t rma arac olan anket uygulamalar n n zaman zaman stratejik planlama s recine beklenilen d zeyde katk sa lamas n n n ne ge ebilmektedir. Bu rehberin amac ; kamu kurum ve kurulu lar na, stratejik planlama s recindeki payda anketi uygulamalar nda destek sa lamakt r. Rehberin haz rlanmas nda y r rl kteki mevzuat ile sosyal bilimlerde ge erli kabul edilen niceliksel ara t rma y ntemleri dikkate al nm t r. Rehber, anket uygulama y ntemlerini derinlemesine tarif etmeyi de il uygulanabilir, etkili, stratejik planlama s reciyle uyumlu, standart bir anket uygulamas n ana a amalar yla anlatmay esas alm t r. Bu ve benzeri rehber al malar n n kamuda y r t len stratejik planlama al malar nda kat l m s re lerini g lendirece i d n lmektedir. Kalk nma Bakanl Kurumsal ve Stratejik Y netim Dairesi Ba kanl 1 Payda Anketleri RehberiHAZIRLIKSf. 4-20 VER LEME VE ANAL ZSf. 23-27 UYGULAMASf. 21-22 EKLERSf. 28-42 Rehberi Kullanmaya Ba lamadan Rehber, d rt ana k s mdan olu maktad r.

6 Bu k s mlar n her biri payda anketi s recindeki temel a amalar ifade etmektedir. A a da bu ana k s mlar n sayfa numaralar verilmektedir. K s mlar kendi i inde b t nl k olu turacak ekilde haz rlanm t r. Anlat mlarda yard mc bilgiler vermek zere iki tip kutu kullan lm t r. A a da rne i bulunan gri arka plan olan kutu konu hakk nda ilave bilgiler, teknik bilgiler veya konuyu a klay c rnekler vermektedir. rne in bir bakanl n hedef kitlesi sivil toplum rg tlerinden olu abilir. Ancak bu sivil toplum rg tlerinin ye say lar ok farkl say lardaysa, bu anket uygulamas nda mutlaka dikkate al nmal , gerekirse her bir sivil toplum rg t ne ka anket uygulanaca sivil toplum rg t n n b y kl ne g re a da rne i bulunan nlem simgeli kutu ise konu ile ilgili dikkat edilecek noktalar vurgulamakta ve ilave bilgiler n m zde niversiteler ve ara t rma kurulu lar taraf ndan kullan lan bir ok istatistik yaz l m bulunmaktad r.

7 Hatta basit hesap tablosu yaz l mlar bile bu ama la kullan labilmektedir. 2 Payda Anketleri RehberiPayda Anketlerine li kin Baz Anahtar BilgilerPayda anketi, payda lar n t m n temsil etme kabiliyetine sahip bir b l m n n incelenerek, payda lar n t m yle ilgili kar mlar yapmak i in kullan lan bir ara t rma y ntemidir. Payda Anketleri niceliksel olma e ilimindedir. Payda Anketleri ile elde edilen bilgiler sadece say lardan olu masa da ( r: s zel, znel ve tecr beye dayal bilgiler de olabilir) anketle eri ilen t m bilgiler m mk n oldu u kadar say sal y ntemler kullan larak analiz edilmeye al l r. Bu anketlerle bilgi, g r ve beklentileri belirlenmek istenen payda kitlesine ili kin sistematik bir ekilde veri toplanmas ama lan r. Payda anketi, nceden belirlenmi sorular ve standart hale getirilmi bir anket formu arac l yla payda lardan say salla t r labilecek bilgi toplamaya hizmet anketlerinde elde edilen say sal bilgiler, e itli y ntem ve ara lar kullan larak analiz edilir ve stratejik plan n haz rl k, uygulama ile izleme ve de erlendirme s re lerinde ihtiya duyulan bilgilerin elde edilmesi i in kullan l r.

8 Standart bir payda anketi; haz rl k, uygulama , veri i leme ve analiz a amalar ndan olu ur. Bu a amalar n her birinin nas l ger ekle tirilece i belirlenirken kurumun stratejik planlama s recine etkili girdi sa lanabilmesi i in stratejik plan n haz rlanmas , uygulanmas ile izleme ve de erlendirmesine y nelik yol haritas ndan faydalan l r. Veri i leme ve analiz a amas tamamlan p payda anketi sona erdi inde, elde edilen sonu lar, esas olarak stratejik plan n ama , hedef ve stratejilerin olu turulmas nda destek i levini yerine getirir. Bir payda anketinin ba l ca a amalar yan sayfadaki emada yer almaktad r. Buna g re payda anketinin amac belirlenirken, neden bir ankete ihtiya duyuldu u, ilgili taraflar n ve hedef kitlenin kimler oldu u, hangi konular n ara t r lmas gerekti i sorular yan tlan r. Bundan sonraki a ama ise kaynak tespitinin yap lmas d r. Kaynaklar tespit edilirken hangi i ve d kaynaklara ihtiya duyulaca ve ne kadar insan g c nden yararlan labilece inin belirlenmesi gerekir.

9 Bunlar yap ld ktan sonra anketin uygulanmas nda amaca en uygun y ntem tespit edilir. Ard ndan anket formu yaz l r. Form yaz l rken hangi sorular n sorulaca , cevap bi imlerinin t rleri ve anket formunun plan belirlenir. Anket formu ile ilgili sorunlar n nceden g r lebilmesi i in anket, belirli denekler zerinde denenir ve sorunlar tespit edilerek anket formu d zeltilir, gerekirse y ntem g zden ge irilir. Anket rler e itilerek sahaya g nderilir. Veriler toplan r, i lenir ve istatistiki y ntemlerle de erlendirilir. Sonu lar analiz edilir. Elde edilen sonu lar n nda ger ekle tirilen uygulama de Anketleri RehberiHAZIRLIKA nket Stratejisinin BelirlenmesiAnket Formunun Olu turulmas Anket ve Y nteminin Se imi ve Anket rlerin E itimiAnket Hedef Kitlesinin, Anak tlesinin ve rneklemin BelirlenmesiKurumsal Anket Kapasitesinin TespitiKullan lacak Donan m ve Yaz l m n Haz rlanmas Anketin Amac n n BelirlenmesiUYGULAMAD eneme (Pilot) al mas Anketin Uygulanmas ANAL ZAnketin ve Sonu lar n n Payda lar yla Payla m ve Ar ivlenmesiAnket Sonu lar n n Kodlanmas ve Veri Giri iSonu lar n Analizi ve Stratejik Planlama S recine Girdi Olu turacak Bi imde Raporlanmas Anket S recinin zde erlendirilmesiBir Payda Anketinin Ba l ca A amalar 4 Payda Anketleri Rehberi1.

10 Payda Anketinin Amac n n BelirlenmesiStratejik planlama s recinde payda anketi, mevcut durumun ve payda lar n kurum alg s n n tespiti, kurumsal ama ve hedeflerin belirlenmesi, geli tirilmesi ile iyile tirilmesi istenen r n/hizmet/g rev/birimlerin tespiti gibi farkl sebeplerle ger ekle tirilebilir. Anket haz rlanmaya ba lamadan nce anket sonu lar ndan ne renilmek istendi i ve/veya ortaya kan sonu lar n nerede ve nas l kullan laca na ili kin bir ng r de bulunulmas gerekir. Bu yap l rken kurum i erisindeki di er birimlerle e g d m sa lanmal d r. Kurum i erisinde e g d m sa lanmas , payda anketi ile kurum i erisinde farkl birimlerin ihtiya duyduklar verilerin toplanmas i in nemli bir olanak sa lar. Anketin amac n n belirlenmesi, anket sorular n n, stratejisinin, y nteminin ve di er ayr nt lar n belirlenmesinde y nlendirici olacakt r. Stratejik planlama s recinde ara t rma teknikleri ile toplanmas ama lanan bilgiler birka ba l kta toplanabilir: Kurumun D ar dan Alg lanmas ve Kuruma li kin Beklentiler, Kuruma li kin Durum Tespiti, Kurumsal birli i ve E g d m, GZFT, nerilerin Tespiti vb.


Related search queries