Example: biology

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE …

ZEL E T M HAKKINDA KANUN H KM NDE KARARNAME KANUN Numaras : 573 Kabul Tarihi : 6/6/1997 Resm gazete : 23011 B R NC KISIM Genel H k mler Ama Madde 1 - Bu KANUN H km nde Kararnamenin amac , zel e itim gerektiren bi reylerin, T rk Milli E itiminin genel ama lar ve temel ilkeleri do rultusun da, genel ve mesleki e itim g rme haklar n kullanabilmelerini sa lamaya y nelik esaslar d zenlemektir. Kapsam Madde 2 - Bu KANUN H km nde Kararname; zel e itim gerektiren bireyler ile onlara do rudan veya dolayl olarak sunulacak e itim hizmetlerini; bu hizmetleri sa layacak okul, kurum ve programlar kapsar.

ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME Kanun Numarası : 573 Kabul Tarihi : 6/6/1997 Resmî Gazete : 23011 BİRİNCİ KISIM

Tags:

  Gazete

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE …

1 ZEL E T M HAKKINDA KANUN H KM NDE KARARNAME KANUN Numaras : 573 Kabul Tarihi : 6/6/1997 Resm gazete : 23011 B R NC KISIM Genel H k mler Ama Madde 1 - Bu KANUN H km nde Kararnamenin amac , zel e itim gerektiren bi reylerin, T rk Milli E itiminin genel ama lar ve temel ilkeleri do rultusun da, genel ve mesleki e itim g rme haklar n kullanabilmelerini sa lamaya y nelik esaslar d zenlemektir. Kapsam Madde 2 - Bu KANUN H km nde Kararname; zel e itim gerektiren bireyler ile onlara do rudan veya dolayl olarak sunulacak e itim hizmetlerini; bu hizmetleri sa layacak okul, kurum ve programlar kapsar.

2 Tan mlar Madde 3 - Bu KANUN H km nde Kararnamede ge en; a) " zel e itim gerektiren birey", e itli nedenlerle, bireysel zellikleri ve e itim yeterlilikleri a s ndan akranlar ndan beklenilen d zeyden anlaml farkl l k g steren bireyi, b) " zel e itim", zel e itim gerektiren bireylerin e itim ihtiya lar n kar lamak i in zel olarak yeti tirilmi personel, geli tirilmi e itim programlar ve y ntemleri ile onlar n z r ve zelliklerine uygun ortamlarda s rd r len e itimi, c) "Kayna t rma", zel e itim gerektiren bireylerin di er bireylerle kar l kl etkile im i inde bulunmalar n sa lamak ve e itim ama lar n en st d zeyde ger ekle tirmek i in geli tirilmi e itim ortamlar n , d) "Tan lama", e itsel ama la, bireyin t m geli im alanlar ndaki zelliklerinin belirlenerek de erlendirilmesi s recini, e) "Bakanl k", Milli E itim Bakanl n , fade eder.

3 Zel e itimin temel ilkeleri Madde 4 - T rk Milli E itimini d zenleyen genel esaslar do rultusunda zel e itimle ilgili temel ilkeler unlard r: a) zel e itim gerektiren t m bireyler, ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri do rultusunda ve l s nde zel e itim hizmetlerinden yararland r l r. b) zel e itime erken ba lamak esast r. c) zel e itim hizmetleri, zel e itim gerektiren bireyleri sosyal ve fiziksel evrelerinden m mk n oldu u kadar ay rmadan planlan r ve y r t l r. d) zel e itim gerektiren bireylerin, e itsel performanslar dikkate al narak, ama , muhteva ve retim s re lerinde uyarlamalar yap larak di er bireylerle birlikte e itilmelerine ncelik verilir.

4 E) zel e itim gerektiren bireylerin her t r ve kademedeki e itimlerinin kesintisiz s rd r lebilmesi i in her t rl rehabilitasyonlar n sa layacak kurum ve kurulu larla i birli i yap l r. f) zel e itim gerektiren bireyler i in bireyselle tirilmi e itim plan geli tirilmesi ve e itim pro ramlar n n bireyselle tirilerek uygulanmas esast r. g) Ailelerin, zel e itim s recinin her boyutuna aktif kat lmalar n n sa lanmas esast r. h) zel e itim politikalar n n geli tirilmesinde, zel e itim gerektiren bireylerin rg tlerinin g r lerine nem verilir. i) zel e itim hizmetleri, zel e itim gerektiren bireylerin toplumla etkile im ve kar l kl uyum sa lama s recini kapsayacak ekilde planlan r.

5 K NC KISIM E itim retim B R NC B L M E itim retim Tan lama-De erlendirme-Yerle tirme Madde 5 - Her a amadaki tan lamada, bireyin e itsel performans d zeyi belirlenir, geli im alanlar ndaki zellikleri de erlendirilir ve bu de erlendirme sonu lar dikkate al narak e itim ama lar ve hizmetleri planlan r, en uygun e itim ortam na yerle tirilmesine karar verilir. Tan lama, de erlendirme ve yerle tirme s recinin her a amas nda ailenin de g r al narak kat l m sa lan r. Erken ocukluk d nemi e itimi Madde 6 - Erken ocukluk d nemindeki zel e itim hizmetleri ailenin bilgilendirilmesi ve desteklenmesi temeline dayal olarak evlerde ve kurumlarda s rd r l r.

6 Okul ncesi e itimi Madde 7 - Tan s konulmu zel e itim gerektiren ocuklar i in okul ncesi e itimi zorunludur. Bu e itim zel e itim okullar ile di er okul ncesi e itim kurumlar nda verilir. Geli im ve bireysel zellikleri dikkate al narak, zel e itim gerektiren ocuklar n okul ncesi e itim s releri uzat labilir. lk retim Madde 8 - Okul ncesi e itimini tamamlayan veya zorunlu ilk retim a na gelmi zel e itim gerektiren ocuklar i in haz rl k s n flar a labilir. Haz rl k s n flar n n amac , rencilerin geli im ve bireysel zellikleri ile gereksinimleri do rultusunda onlar rg n e itimi izleyebilecekleri duruma getirmektir.

7 Zel e itim gerektiren bireyler, ilk retimlerini zel e itim okullar ve/veya di er ilk retim okullar nda s rd r rler. Zorunlu ilk retim programlar n n ama lar n ger ekle tirecek durumda olmayan bireyler i in geli im alanlar ndaki performans d zeyleri dikkate al narak haz rlanm e itim programlar n n uygulanaca kurumlar a l r. Orta retim Madde 9 - zel e itim gerektiren bireyler, orta retimlerini zel e itim okullar nda ve/veya di er genel ve mesleki teknik orta retim okullar nda s rd r rler. Y ksek retim Madde 10 - zel e itim gerektiren bireylerin ilgi, istek, yetenek ve yeterlilikleri do rultusunda ve l s nde y ksek retim imkanlar ndan faydalanabilmeleri i in gerekli zel tedbirler al n r.

8 Yayg n e itim Madde 11 - zel e itimin temel ilkeleri do rultusunda farkl konu ve s r lerde, zel e itim gerektiren bireyler i in temel ya am becerilerini geli tirmek, renme ihtiya lar n kar lamak, i e ve mesle e haz rlamak amac yla yay g n e itim programlar d zenlenir. zel e itim gerektiren bireylerin aileleri ve yak n evrelerinin bireyin geli im s recinde aktif rol almalar na ve onlar la birlikte ya ama becerilerini geli tirmelerine y nelik yayg n e itim prog ramlar na ncelik verilir. K NC B L M E itim Ortamlar Kayna t rma Madde 12 - zel E itim gerektiren bireylerin e itimleri, haz rlanan bireysel e itim planlar do rultusunda akranlar ile birlikte her t r ve kademedeki okul ve kurumlarda uygun y ntem ve teknikler kullan larak s rd r l r.

9 Zel e itim okullar nda e itim Madde 13 - Benzer yetersizlikleri olan akranlar ile birlikte ayr bir okul veya kurumda e itim g rmeleri gereken zel e itim gerektiren rencilerin e itimi, uygun kayna t rma modelleri ile d zenlenerek, zel e itim okul ve kurum lar nda s rd r l r. zel e itim deste i Madde 14 - zel e itim gerektiren bireylere, her t r ve kademedeki e itim ortamlar nda devam etti i e itim programlar n n ama lar n ger ekle tirmek zere zel e itim deste i verilir. Bu ama la bireysel ve grupla e itim imkanlar sa lan r. Herhangi bir e itim kurumuna devam edecek durumda olmayan zorunlu e itim a ndaki zel e itim gerektiren bireylere yetersizlikten etkilenme d zeyine bak lmaks z n temel ya am becerilerini geli tirme ve renme ihtiya lar n kar lamaya y nelik e itim programlar uygulan r.

10 E itim programlar Madde 15 - zel e itimde, e itim programlar bireylerin e itsel performanslar dikkate al narak ve program n ama lar bireye uyarlanarak uygulan r. zel e itim okul ve s n flar nda normal okul programlar uygulan r, ancak; rencilerin zellikleri ve renme yeterlilikleri dikkate al narak, s zkonusu programlarda denkli i bozmayacak ekilde d zenlemeler yap l r. zel e itim okul ve s n f programlar , rencileri, e itimlerini normal okullarda akranlar yla birlikte s rd recek yeterliliklere ula t rmay ama layan bir yakla mla haz rlan r.


Related search queries