Example: biology

5 S

Sayfa 1 / 18 5 S 1. SEIRI 2 SEITON 3. SEISO 4. SEIKETSU 5. SHITSUKE SEIRI Ay klama-S n fland rma SHITSUKE SEITON 5S S STEM E itim Disiplin D zenleme-Yerle tirme SEIKETSU SEISO Standartla t rma Temizlik 5 S ; al ma alan n temiz, d zenli ve amaca uygun bi ime sokulmas i in uygulanan bir Toplam Kalite tekni idir.

sayfa 3 / 18 5 s ¾ normalİn ne olduĞuna İlİŞkİn tanim getİren ¾ İsrafi gÖrselleŞtİren bİr İletİŞİm ve ÖĞrenme aracidir. 5 s temİzlİk ve dÜzen yÖntemİ grup odakli bİr faalİyet olup,

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of 5 S

1 Sayfa 1 / 18 5 S 1. SEIRI 2 SEITON 3. SEISO 4. SEIKETSU 5. SHITSUKE SEIRI Ay klama-S n fland rma SHITSUKE SEITON 5S S STEM E itim Disiplin D zenleme-Yerle tirme SEIKETSU SEISO Standartla t rma Temizlik 5 S ; al ma alan n temiz, d zenli ve amaca uygun bi ime sokulmas i in uygulanan bir Toplam Kalite tekni idir.

2 S ile ba layan 5 japonca kelimenin ba harflerinin bir arada ifade edilmesi nedeniyle 5S ad ile bilinmektedir. 5 S, i letmelerdeki d zen ve disiplini sa lamak i in kullan lan hem basit, hem de i letmenin en k k ayr nt lar n n denetimini sa layan ve di er iyile tirme al malar n n temelini olu turan bir sistemdir. 5 S sistemi i yerini organize ve standardize eden, sistematik bir yakla md r. 5 S g venli ini artt r lmas na , iyile tirilmi i ak n n sa lanmas na, daha iyi r n kalitesinin elde edilmesine, stok savurganl n n nlenmesine ve al ma alan m zdaki kontrol ettiklerimiz hakk ndaki verimli imizin artmas na yard mc olur.

3 5 S uygulamas ile birlikte, ara -gerecin, malzemenin ve insanlar n, al ma ortam nda, yepyeni bir yakla mla bir arada var olmalar gerekti ini anlayabiliriz. 5 S Teknikleri uyguland nda normalden sapmalar , ok h zl tespit etme yetene ine kavu abiliriz ve zaman i inde s re lerimizdeki geli meler devaml l k kazan r. G rsel ve a k bi imde neyin normal oldu unu ortaya koydu umuzda art k herkes anormal ko ullar daha iyi saptayabilecek demektir. Sayfa 2 / 18 NEDEN 5 S VE LETMEYE SA LADI I YARARLAR 5 S faaliyetleri yap lmas g zel olarak g r lse de, yaln z bu sebeple ba ar lamaz.

4 Nsanlar, al ma ortam ndaki y ksek performans destekleyen bir ok zel yarar koruyabilmek i in 5 S faaliyetlerini yaparlar. Baz rneklere bakt m zda; G venlik : Organize, d zenli ve temiz bir i ortam al mak i in daha g venlidir. 5S faaliyetleri, d melere, yang nlara ve yaralanmalara sebep olabilecek sa lm , d k lm ve da n k e yalar ortadan kald r r. G rsel g stergeler insanlar tehlikelere kar korur. yi yap lm organizasyon, e yalar daha iyi yerle tirece inden bunlara ula ma veya kald rma esnas ndaki kazalar azalt r, ve bununla birlikte tehlikeli kimyasal maddeleri daha g venli kullanmam za ve saklamam za yard m eder.

5 Geli tirilmi retim ak ve verim: 5 S sistemi daha d z bir retim ak i in e itli yollarda yard m eder. Gereksiz malzemelerin kald r lmas ve malzemelerin en gerekli oldu u yere konmas ile arama s resi azalt l r. Yerle im g stergeleri herkese do ru prosed rleri g sterir ve insanlar sadece bir g z atma ile malzemelerin yerini bulmalar n sa lar. Temizlik ve muayene,ar za kaynaklar n , ekipman ar zalanmadan nce bulmaya imkan verdi i i in plans z kay p zaman azal r. Artan Kalite: G nl k temizlik faaliyetleri, mamulleri ve retim a amalar n kirden uzak tutmaya yard m eder.

6 G nl k temizlik esnas ndaki ekipman ve makine kontrolleri mamul hatalar na yol a abilecek ar zalar n bulunmas i in sizi uyar p bulman z sa lar. yerine t m yle hakim olma: Bu belki de en nemli yarard r. 5 S sisteminde al ma alan nda neye ihtiyac m z oldu unu tan mlama, Malzemelerin nerede olmas gerekti ine karar verme, Malzemeleri bu yolda tutma, Sonucunda en verimli al ma ortam olu turulmu olacakt r. 5 S Sisteminde esrarengiz veya sihirli bir eyler yoktur. 5 s sadece basit bir sa duyudur. Bir ok ba ar l firma 5 S sistemini kurmaktad r ve di er bir ok firman n da 5 S den haberdar olmas uzun s rmeyecektir.

7 5 S TE AMA VER ML L ARTTIRMAK N, ALI MA ORTAMININ TEM Z, D ZENL VE KULLANIMA UYGUN B R EKLE D N T R LMES D R. 5 S TOPLAM KAL TEN N B R PAR ASI VE S REKL GEL MEN N AYA IDIR. 5 S TEM ZL K VE D ZEN Y NET M YER Y LE T R LMES NDE B R NC NCEL E SAH P OLDU U VE LETMEDEK D ER Y LE T RME ABALARININ TEMEL N OLU TURDU U N NEML D R. Sayfa 3 / 18 5 S NORMAL N NE OLDU UNA L K N TANIM GET REN SRAFI G RSELLE T REN B R LET M VE RENME ARACIDIR.

8 5 S TEM ZL K VE D ZEN Y NTEM GRUP ODAKLI B R FAAL YET OLUP, D ER Y LE T RME ALI MALARININ TEMEL N OLU TURUR. 5 S KAL TE GEL T RME A ISINDAN BAS T, G L B R KAL TE ARA VE TEKN D R. TEM Z VE D ZENL ALI MA ZAMAN KAZANDIRIR. HATA ORANINI AZALTIR. VER M VE KAL TEY ARTIRIR. MAL YET D R R. KAZALARINI NLER. LETMEYE REKABET G C KAZANDIRIR. 5S N RET C YE YARARLARI 1. AZALAN MAK NE ARZALARI 2. ARTAN VER ML L K 3. AZALAN SRAF 4.

9 AZALAN AYAR ZAMANI 5. ARTAN G VENL 6. AZALAN DEVAMSIZLIK 7. Y KSELEN MOT VASYON 8. ARTAN KAR 5S N M TER YE YARARLARI 1. TAM ZAMANINDA PERFORMANS 2. ARTAN DA ITIM PERFORMANSI 3. D EN F AT 4. D EN D NG ZAMANI 5. Y LE EN RET C M TER L K S 6. STEKLERE KAR I HIZLANAN TEPK 7. ARTAN M TER TALEPLER N N KAR ILANMASI Sayfa 4 / 18 5S, G RENLER N DE ; 1. YARATICILIKLARINI SERG LEMELER NE, 2. BAKI A ILARINI GEN LETMELER NE, 3. KEND LER N Y NETMELER NE, 4.

10 ALI KANLIKLARINI G ZDEN GE RMELER NE FIRSAT SA LAYAN NEML VE G L B R ARA D ER FAYDALARI; 1. SORUNLAR ERKEN TE H S ED L R. 2. KEY FLE ALI AN ORTAMLAR YARATILIR. 3. KATILIM VE PAYLA IMI ARTTIRIR. 4. ETK N ZAMAN Y NET M NE KATKI SA LAR. 5 S ( 5 Ad m ) BASAMAKLARI JAPONCASI T K ES RNEK 1- SEIRI Ay klama S n fland rma al ma Alan ndaki gerekli ve gereksiz nesnelerin ay klanmas 2- SEITON D zenleme- Yerle tirme Yaz l bir kayna a 30 sn de ula ma ( veya malzemeye)