Example: biology

CİRO PRİMİ FATURASININ ERTESİ YIL TARİHLİ …

C RO PR M FATURASININ ERTES YIL TAR HL D ZENLENMES HAL NDE KDV ND R M NDE YA ANAN SIKINTILAR sitesinde g n yay nlanm t r. 1. G R Bilindi i zere ciro primi, al c n n belli bir d nem boyunca daha nce sat c ile kar l kl mutab k kald anla maya g re belirli bir seviyenin zerinde mal al m yapt takdirde kazand ek bir menfaattir. Bize g re ciro primi KDV ne tabi olacak bir i lem de ildir; nk sat lan mal ile do rudan bir ili kisi yoktur ve al nan ciro primi mallar n birim maliyetini veya sat fiyat n etkilememektedir.

dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri, 34/1’inci maddesinde ise yurt içinden sağlanan veya ithal edilen

Tags:

  Fatura, Fatura ve

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of CİRO PRİMİ FATURASININ ERTESİ YIL TARİHLİ …

1 C RO PR M FATURASININ ERTES YIL TAR HL D ZENLENMES HAL NDE KDV ND R M NDE YA ANAN SIKINTILAR sitesinde g n yay nlanm t r. 1. G R Bilindi i zere ciro primi, al c n n belli bir d nem boyunca daha nce sat c ile kar l kl mutab k kald anla maya g re belirli bir seviyenin zerinde mal al m yapt takdirde kazand ek bir menfaattir. Bize g re ciro primi KDV ne tabi olacak bir i lem de ildir; nk sat lan mal ile do rudan bir ili kisi yoktur ve al nan ciro primi mallar n birim maliyetini veya sat fiyat n etkilememektedir.

2 Ciro primi sat c n n bir pazarlama stratejisidir. Ancak Vergi daresi Ocak 2012 d nemine kadar ciro primini al c n n verdi i bir hizmet olarak vergilemi , Ocak 2012 de yay nlanan 116 KDV Genel Tebli i ile ciro primini hizmet olarak g rmekten vazge mi ; fakat bu defa da KDV Kanununun matrah ve indirim miktarlar n n de i mesi ba l kl 35. maddesi kapsam nda matrah d zeltimi h k mleri kapsam nda vergiye tabi tutmaya ba lam t r. Ciro primi faturalar genellikle y l n son ay nda g ndeme gelen, 31/12 itibariyle al c n n son mal al m sonras kar l kl hesaplamalar n yap l p, mutab k kal nd ktan sonra faturas kesilen bir husustur.

3 Uygulamada bir ok m kellef Aral k ay n n son g nlerinde fatura ay rmak suretiyle, Ocak ay n n ortalar na do ru kesinle en ciro primleri i in geriye d n k 31/12 tarihli ciro primi faturas kesebilmektedir. Her ne kadar bu uygulama ilgili yasa maddelerinin lafz na ayk r olsa da, Vergi daresinin bu konuda uygulamadan kopuk ve kat yorumu kar s nda m kellefler bu ekilde k yollar yaratmak zorunda kalmaktad r. Ancak baz zamanlarda ise bu hesaplamalar e itli nedenlerle Aral k ay KDV beyannamesinin verilece i tarihe kadar da yeti meyebilmektedir.

4 Netice itibariyle b t n bir y l n d nem sonu i lemleri yo unlu u ya an rken bir de bu i lerle u ra mak san ld kadar kolay de ildir ve maalesef d nemsellik denen kavran kitaplarda anlat ld gibi her zaman m kemmel bir ekilde uygulanamayabilmektedir. al mam zda, mal teslimi veya hizmet ifas kapanan hesap d neminde ger ekle en ancak faturas ertesi hesap d nemine sarkan i lemlerde KDV indirimi a s ndan bize g re Vergi daresi nin kendi i in tutars zl klar ya ayan zelgeleri zerinden g r lerimizi a klamaya al aca z. 2. KDV MEVZUATINDA VERG ND R M ZAMANI VE EKL KDV Kanununda verginin indirim zaman ve ekli hakk nda konumuz a s ndan nem arz eden d zenlemeler a a daki gibidir: Madde-29 / 3.

5 Ndirim hakk vergiyi do uran olay n vuku buldu u takvim y l a lmamak art yla, ilgili vesikalar n kanuni defterlere kaydedildi i vergilendirme d neminde kullan labilir. Madde- 34 / 1. Yurt i inden sa lanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma De er Vergisi, al faturas veya benzeri vesikalar ve g mr k makbuzu zerinden ayr ca g sterilmek ve bu vesikalar kanun defterlere kaydedilmek art yla indirilebilir. G r ld zere, KDV Kanunu nun 29/3 maddesi gayet a k ve nettir. KDV indirimi vergiyi do uran olay n ger ekle ti i (mal teslimi ve hizmet ifas n n ger ekle ti i) hesap d nemi i inde, ilgili vesikalar kanuni defterlere kaydedildi i (bilgisayar program na kay t de il, tasdikli resmi defterlerin yazd r lmas ) d nemde indirim konusu yap labilecektir.

6 Bu durumda, Ocak 2012 tarihli bir faturay Aral k 2012 de kay tlara al rsan z KDV indirimi Aral k 2012 KDV beyannamesinde olabilecektir. 3. ARALIK TAR HL OLMASI GEREKEN ANCAK MECBUREN OCAK TAR H NE SARKAN FATURALAR Yukar da a klamaya al t m z gibi, d nemsellik ilkesi her zaman m kemmel bir ekilde i leyemeyebilmektedir. D nem sonu i lemleri 31/12 g n gecesi b akla kesmi gibi, her ey 31/12 gece yar s na kadar tamamlan yormu gibi bitmemektedir. Sonu ta Vergi daresi dahi 45 g n sonra (14 ubat) ge ici vergi beyannamesi almaktad r. Bu da vergi idaresinin vergisel a dan d nem sonu i lemlerine 45 g n s re tan d anlam na gelmektedir.

7 Hatta ge ici vergide tan nan %10 luk hata pay n dikkate al rsak, yevmiye defterinin kapan tasdikinin yap laca Mart ay sonuna kadar d nem sonu i lemlerinin tamamlanabilmesi i in vakit vard r. Ancak, ciro primi faturalar na kar Vergi daresinin olumsuz bir tavr bulunmaktad r. Vergi daresi, i lem hangi hesap d nemine ait ise (ciro primine konu mal al mlar hangi hesap d nemine ait ise) o hesap d nemine ait tarih ta yan bir fatura ile ayn hesap d neminin resmi defterlerine kay t yap lmad s rece KDV indirimine m saade etmemektedir. Buna imkan olmamas halinde, KDV Kanununun 58.

8 Maddesinin mefhumu muhalifinden hareketle, indirilemeyen KDV nin gider veya maliyet unsuru olarak dikkate al nabilece ini belirtmektedir. KDV Kanunun 58. maddesinde, vergiye tabi i lemler zerinden hesaplanan KDV ile m kellef e indirilebilecek KDV nin, gelir veya kurumlar vergisi matrahlar n n tespitinde gider olarak kabul edilmeyece i h kme ba lanm t r. Bu durumda, takvim y l a lmas nedeniyle indirim konusu yap lamayan KDV nin, ticari kazanc n tespitinde gider olarak dikkate al nmas gerekir. (Maliye Bakanl n n; tarih ve 49/4913-130/045423, ve tarih ve 49/4922-48/47004 say l zelgelerinde yer verilen g r ler.)

9 1 Konuya ili kin olarak Bo azi i Kurumlar Vergisi Dairesi Ba kanl n n tarih ve say l muktezas da a a daki gibidir. lgili dilek enizde; irketinizin tarihinden sonra 2003/Aral k d nemine ili kin olarak gelen sat c faturalar n 2004 y l kay tlar na nceki d nem gideri olarak almay d nd n dolay s yla tarihine kadar firman za gelen ge mi d nem faturalar ndaki KDV nin 2003 Aral k KDV beyannamesinde indirim konusu yap l p yap lamayaca ile bu tarihten ( ) 30 Nisan a kadar gelecek olan sat c faturalar n n KDV nin nceki d nem gideri olarak kurumlar vergisi beyannamesinde gider olarak dikkate al n p al namayaca hususu sorulmaktad r.

10 Bilindi i zere, Katma De er Vergisi Kanununun 29/1 maddesinde m kelleflerin yapt klar vergiye tabi i lem zerinden hesaplanan katma de er vergisinden, bu kanununda aksine h k m olmad k a, faaliyetlerine ili kin olarak kendilerine yap lan teslim ve hizmetler 1 G ray RED K, ndirilemeyecek KDV nin Hangi Hallerde Gider, Maliyet veya Kanunen Kabul Edilmeyen Gider Olarak Dikkate Al naca ve zellik Arz Eden Durumlar ve neriler , Lebib Yalk n Mevzuat Dergisi, Kas m 2006 dolay s yla hesaplanarak d zenlenen fatura ve benzeri vesikalarda g sterilen katma de er vergisini indirebilecekleri, 34/1 inci maddesinde ise yurt i inden sa lanan veya ithal edilen mal ve hizmetlere ait katma de er vergisinin, al faturas veya benzeri vesikalar zerinde ayr ca g sterilmek ve kanuni deftere kaydedilmek suretiyle indirilece i h k mleri yer almaktad r.


Related search queries