Example: marketing

KURSU YÖNETMELİĞİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Say s : 28661 M LL E T M BAKANLI I ZEL MOTORLU TA IT S R C LER KURSU Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , zel motorlu ta t s r c leri kurslar n n i leyi iyle ilgili usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu kapsam nda a lan zel motorlu ta t s r c leri kurslar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 13/10/1983 tarihli ve 2918 say l Karayollar Trafik Kanununun 123 nc maddesi ile 5580 say l zel retim Kurumlar Kanununa dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (De i ik:RG-5/12/2015-29553)3 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , b) Di er personel: Kursta e itim ve retim hizmetleri s n f d ndaki g revli personeli, c) Direksiyon e itim sim lat r : Kursiyerlere, akan trafikte e itim alacak d zeye ula lmas n sa lamak amac yla bilin li ara kullan m n n temel unsurlar n kazand r p, ger ek i bir trafik ak ile e itim almalar n sa layan yaz l m ve donan m , ) D nem: Teorik ve direksiyon e itimi derslerinin toplam s resini, d) E itim personeli: Kursta g revli y netici, retmen, uzman retici, usta retici gibi g revlileri, e) E itim ve s nav arac ( C s n f sertifika i in): Aza

ş) Sürücü: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracı veya taşıtı sevk ve idare eden kişiyi, t) Şehirler arası karayolu: 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı

Tags:

  Dayanak

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of KURSU YÖNETMELİĞİ Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

1 Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Say s : 28661 M LL E T M BAKANLI I ZEL MOTORLU TA IT S R C LER KURSU Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , zel motorlu ta t s r c leri kurslar n n i leyi iyle ilgili usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu kapsam nda a lan zel motorlu ta t s r c leri kurslar n kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 13/10/1983 tarihli ve 2918 say l Karayollar Trafik Kanununun 123 nc maddesi ile 5580 say l zel retim Kurumlar Kanununa dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (De i ik:RG-5/12/2015-29553)3 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , b) Di er personel: Kursta e itim ve retim hizmetleri s n f d ndaki g revli personeli, c) Direksiyon e itim sim lat r : Kursiyerlere, akan trafikte e itim alacak d zeye ula lmas n sa lamak amac yla bilin li ara kullan m n n temel unsurlar n kazand r p, ger ek i bir trafik ak ile e itim almalar n sa layan yaz l m ve donan m , ) D nem: Teorik ve direksiyon e itimi derslerinin toplam s resini, d) E itim personeli: Kursta g revli y netici, retmen, uzman retici, usta retici gibi g revlileri, e) E itim ve s nav arac ( C s n f sertifika i in): Azami y kl a rl kilogramdan fazla y k ta mak i in imal edilmi ift fren, ift debriyaj sistemli kamyonu, f) E itim ve s nav arac ( C1 s n f sertifika i in).

2 Azami y kl a rl 3500 kilogramdan fazla ve 7500 kilogram ge meyen y k ta mak i in imal edilmi ift fren, ift debriyaj sistemli kamyonu, g) E itim ve s nav arac ( F s n f sertifika i in): 13/10/1983 tarihli ve 2918 say l Karayollar Trafik Kanununun 3 nc maddesinde tan mlanan lastik tekerlekli trakt r , ) E itim ve s nav arac ( D1 s n f sertifika i in): Yap s itibar yla s r c yerinden ba ka sekizden fazla on yediden az oturma yeri olan ve insan ta mak i in imal edilmi ift fren ve ift debriyaj sistemli minib s , h) E itim ve s nav arac ( M s n f sertifika i in Moped): Azami h z saatte 45 kilometreyi, i ten yanmal motorlu ise silindir hacmi 50 santimetrek p , elektrik motorlu ise azami s rekli nominal g k 4 kilovat ge meyen iki tekerlekli motorlu bisikleti, ) E itim ve s nav arac ( A s n f sertifika i in): G c 35 kilovat ve g c n n a rl na oran 0,2 yi ge en iki tekerlekli motosikleti, i) (De i ik: RG-7/3/2017-30000) E itim ve s nav arac ( A1 s n f sertifika i in): G c 11 kilovat ve g c n n a rl na oran 0,1 i ge meyen, iki tekerlekli motosikleti, j) (De i ik: RG-7/3/2017-30000) E itim ve s nav arac ( A2 s n f sertifika i in): G c 11-35 kilovat aras nda olan ve g c n n a rl na oran 0,2 yi ge meyen, iki tekerlekli motosikleti, k) E itim ve s nav arac ( B s n f sertifika i in otomobil/kamyonet): ift fren ve ift debriyaj sistemli en az d rt kap l , s r c s d hil en az d rt oturma yeri olan otomobil veya kamyoneti, l) E itim ve s nav arac ( B1 s n f sertifika i in): Net motor g c 15 kilovat , net a rl 400 kilogram ge meyen d rt tekerlekli motosikleti, m) E itim ve s nav arac ( D s n f sertifika i in).

3 Ift fren ve ift debriyaj sistemli s r c s d hil en az yirmi d rt oturma yeri olan otob s , n) E itim ve s nav arac (Otomatik anz manl ): Sadece otomatik ara kullanacak kursiyerler i in alacaklar sertifika s n f na uygun otomatik anz manl arac , o) (De i ik: RG-7/3/2017-30000) E itim ve s nav arac (R mork): Motorlu ara la ekilen, y kl a rl BE sertifika s n f i in 750 kilogram n zerinde kilogram ge meyen, C1E ve D1E sertifika s n flar i in kilogram n zerinde kilogram ge meyen, CE ve DE sertifika s n flar i in kilogramdan fazla olan insan veya y k ta mak i in imal edilmi motorsuz ta t , ) (De i ik: RG-7/3/2017-30000) E itim ve s nav arac (Yar R mork): Y kl a rl BE sertifika s n f i in 750 kilogram n zerinde kilogram ge meyen, C1E ve D1E sertifika s n flar i in kilogram n zerinde kilogram ge meyen, CE ve DE sertifika s n flar i in kilogramdan fazla olan insan veya y k ta mak i in imal edilmi , bir k sm motorlu ta t veya ara zerine oturan, ta d y k n ve kendi a rl n n bir k sm motorlu ara taraf ndan ta nan motorsuz ta t , p) Genel m d rl k: zel retim Kurumlar Genel M d rl n , r) Kurs: 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu kapsam nda faaliyette bulunan zel motorlu ta t s r c leri kurslar n , s) M d r: zel motorlu ta t s r c leri kursunun m d r n , ) S r c : Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir arac veya ta t sevk ve idare eden ki iyi, t) ehirler aras karayolu.

4 18/7/1997 tarihli ve 23053 m kerrer say l Resm Gazete de yay mlanan Karayollar Trafik Y netmeli inde belirtilen yerle im yeri d nda motorlu ara lar n cins ve kullan m ama lar na g re en ok h z s n rlar nda s r lebilece i ehirler aras ift y nl karayollar , b l nm yollar ve otoyollar , u) Ta t: Karayolunda insan, hayvan ve y k ta maya yarayan ara lar , ) Trafik: Yayalar, hayvanlar ve ara lar n karayollar zerindeki h l ve hareketlerini, v) Valilik: zel motorlu ta t s r c leri kursunun bulundu u ilin valili ini, ifade eder. K NC B L M Kurslarda Verilen E itimin Amac , Sertifika S n flar ve S releri Kurslarda verilen e itimin amac MADDE 5 (1) zel motorlu ta t s r c leri kurslar nda verilen e itim hizmetlerinin amac , motorlu ta t s r c s e itimi vermek ve yap lan s navlar sonucunda ba ar l olanlara sertifika d zenlemektir. Ara cinslerine g re s r c belgesine d n t r lmek zere verilecek sertifika s n flar MADDE 6 (Ba l yla Birlikte De i ik:RG-5/12/2015-29553)3 (1) Kurslar, karayollar nda seyreden ara lar n cins ve gruplar na g re a a da belirtilen sertifika s n flar nda e itim verirler: a) M s n f sertifika.

5 B) A1 s n f sertifika. c) A2 s n f sertifika. ) A s n f sertifika. d) B1 s n f sertifika. e) B s n f sertifika. f) BE s n f sertifika. g) C1 s n f sertifika. ) C1E s n f sertifika. h) C s n f sertifika. ) CE s n f sertifika. i) D1 s n f sertifika. j) D1E s n f sertifika. k) D s n f sertifika. l) DE s n f sertifika. m) F s n f sertifika. n) G s n f sertifika. (2) Birinci f krada yer alan sertifika s n f na ait ara lar n otomatik anz manl olanlar ile e itim al p s navda ba ar l olanlar n sertifikalar nda sadece otomatik ara kullanabilecekleri belirtilir. (3) Bu Y netmelikte belirtilen artlar ve esaslara g re ara s rmeyi renmek zere kursiyerlere e itim ve s navlarda ara lar kullanmalar i in kurs m d rl klerince (Ek ibare: RG-7/3/2017-30000) akan trafikte direksiyon e itimi dersinin ba lad tarihten itibaren 6 ay s reyle ge erli K S n f S r c Aday Belgesi d zenlenir.

6 Sertifika s n flar n n e itim s releri MADDE 7 (De i ik:RG-5/12/2015-29553)3 (1) B t n sertifika s n flar nda trafik ve evre dersi 16, ilk yard m dersi 8, ara tekni i dersi 6 ve trafik adab dersi 4 saat teorik olarak verilir. Direksiyon e itimi derslerine ise direksiyon e itim alan nda veya sim lat r zerinde 2 saatten az olmamak kayd yla direksiyon usta reticisi taraf ndan kursiyerin akan trafikte e itim alacak d zeye ula t na karar verilinceye kadar devam edilir. Bu d zeye gelen kursiyerlere akan trafikte en az verilecek direksiyon e itimi ders s releri a a daki ekildedir: a) M , A1 , A2 , A (24 ya n doldurup iki y ll k deneyim art aranmayan) ve B1 s n f sertifikalar i in 12 saat, b) A s n f sertifikalar i in 6 saat, c) B s n f sertifikalar i in 14 saat, ) D1 s n f sertifikalar i in 7 saat, d) D s n f sertifikalar i in 14 saat, e) C1 s n f sertifikalar i in 10 saat, f) C s n f sertifikalar i in 20 saat, g) BE , C1E , CE , D1E ve DE s n f sertifikalar i in 6 saat, ) F s n f sertifikalar i in 12 saattir.

7 (2) Birinci f krada belirtilen direksiyon e itimi dersleri, ehir i i ve/veya ehirleraras karayollar nda akan trafikte yap l r. (3) M , A1 , A2 , A , B1 , B , BE , F , C1 , C , C1E , D1E , DE ve D s n f sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat akan trafikte gece ara kulland r larak uygulama yapt r lmas zorunludur. 24 ya n doldurmu olmas nedeniyle deneyim art aranmayan A s n f sertifika alacak kursiyerlere en az 2 saat akan trafikte gece ara kulland r larak uygulama yapt r lmas zorunludur. Sa l k raporunda gece ara kullanamayaca y n nde k s tlama bulunan kursiyerlere gece e itimi verilmez. (4) Direksiyon e itimi dersi sonunda kendilerini yeterli g rmeyen kursiyerlere, talep etmeleri durumunda akan trafik i erisinde ek direksiyon e itimi dersi verilir. Bu durumdaki kursiyerler ald klar dersler i in o y l ilan edilen direksiyon e itimi dersi creti zerinden deme yapar.

8 (5) Direksiyon e itimi derslerinin tamam ve s navlar 4 nc maddede yer alan s r c sertifikas s n flar na g re belirlenen zelliklere sahip ara lar ile yap l r. Engelli kursiyerlerin s navlar ise ilgili mevzuata g re kursiyerlere d zenlenen raporda belirtilen artlar ta yan direksiyon e itim ve s nav arac ile yap l r. (6) kinci f krada belirtilen s reler kadar e itim verilmedi inin tespit edilmesi h linde dersi veren usta retici ve kurs hakk nda i lem yap l r. (7) Direksiyon usta reticisi taraf ndan, s nava girece i d zeye ula t na karar verilen kursiyerler kurs taraf ndan direksiyon e itimi dersi n s nav na al n rlar. n s navda ba ar l g r lerek il/il e mill e itim m d rl klerince yap lacak direksiyon e itimi dersi s nav na girmesi uygun g r len kursiyerler i in kurs taraf ndan zel MTSK Mod l zerinden onay verilir. Bu s navlar n sonu lar Genel M d rl k e de erlendirilir.

9 (M lga ibare: RG-7/3/2017-30000) (..) (8) (Ek: RG-7/3/2017-30000) Direksiyon e itimi dersi s nav nda zel MTSK Mod l zerinden il/il e mill e itim m d rl klerince yap lan de erlendirme sonucunda, kursun bir d nemde B sertifika s n f nda s nava giren kursiyerlerinden Direksiyon E itimi Dersi S nav De erlendirme Formunda (EK-4) k rm z renkli kutu ile g sterilen davran lardan ba ar s z olanlar n oran n n %55 ve st nde olmas durumunda ilgili kurs hakk nda Kanunun 7 nci maddesi er evesinde i lem yap l r. Ancak kursun de erlendirmeye al nan kursiyer say s 10 un alt nda ise i lem yap lmaz. NC B L M Kursun A lmas , Kapat lmas ve Cezaland r lmas Kurslar n a lmas MADDE 8 (De i ik: RG-7/3/2017-30000) (1) zel motorlu ta t s r c leri kursuna, 5580 say l Kanun ve 20/3/2012 tarihli ve 28239 say l Resm Gazete de yay mlanan Mill E itim Bakanl zel retim Kurumlar Y netmeli i h k mleri do rultusunda iller ve il elerin n fusu da dikkate al narak Bakanl k a kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat d zenlenir.

10 G s n f sertifika hari biri B s n f sertifika olmak art yla en az sertifika s n f retim program uygulamak zere kurum a ma izni ile i yeri a ma ve al ma ruhsat d zenlenir. (2) Merkez il e ve il elerin n fusuna g re merkez il e ve il ede a lacak kurum say s belirlenirken T rkiye statistik Kurumunun her y l belirledi i say lar esas al n r. N fusu; a) aras olan il elerde bir, b) aras olan il elerde iki, c) aras olan il elerde , ) den sonraki her n fus i in ise , kurum a lmas na izin verilir. Toplam n fusu in alt nda olan il elerde ise kurs a lamaz. (3) N fusu azalan il elerde, mevcut kurslar faaliyetlerine devam eder. Ancak bu il elerdeki kurslar n herhangi bir nedenle kapat lmas halinde yeni kurs a lmas , ikinci f kra h k mlerine g re belirlenir. (4) T rkiye statistik Kurumu taraf ndan her y l ilan edilen il ve il elerin n fusuna g re kurs a lacak il ve il eler, Genel M d rl n internet sitesinde Bakanl k a ubat ay i erisinde ilan edilir.


Related search queries