Example: tourism industry

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE …

M LL E T M BAKANLI I okul NCES E T M VE LK RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n T rk Mill E itiminin genel ama ve temel ilkelerine uygun olarak g rev ve i leyi i ile ilgili usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n g rev ve i leyi ine ili kin usul ve esaslar kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 say l lk retim ve E itim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu, 30/5/1997 tarihli ve 573 say l zel E itim Hakk nda Kanun H km nde Kararname ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n

(2) Okul yönetimi, öğrenim çağında olup nüfus kaydı bulunmayan çocukları, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde nüfus cüzdanı düzenlenmesi için …

Tags:

  Okul

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM VE …

1 M LL E T M BAKANLI I okul NCES E T M VE LK RET M KURUMLARI Y NETMEL B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (1) Bu Y netmeli in amac , Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n T rk Mill E itiminin genel ama ve temel ilkelerine uygun olarak g rev ve i leyi i ile ilgili usul ve esaslar n d zenlemektir. Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik, Mill E itim Bakanl na ba l resm ve zel, okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar n n g rev ve i leyi ine ili kin usul ve esaslar kapsar. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 5/1/1961 tarihli ve 222 say l lk retim ve E itim Kanunu, 14/6/1973 tarihli ve 1739 say l Mill E itim Temel Kanunu, 8/2/2007 tarihli ve 5580 say l zel retim Kurumlar Kanunu, 30/5/1997 tarihli ve 573 say l zel E itim Hakk nda Kanun H km nde Kararname ile 25/8/2011 tarihli ve 652 say l Mill E itim Bakanl n n Te kilat ve G revleri Hakk nda Kanun H km nde Kararnamenin 7 nci ve 27 nci maddelerine dayan larak haz rlanm t r.

2 Tan mlar MADDE 4 (1) Bu Y netmelikte ge en; a) Anaokulu: 36-66 ayl k ocuklar n e itimi amac yla a lan okulu, b) Ana s n f : 48-66 ayl k ocuklar n e itimi amac yla rg n ve yayg n e itim kurumlar b nyesinde a lan s n f , c) Bakan: Mill E itim Bakan n , ) Bakanl k: Mill E itim Bakanl n , d) Ders etkinliklerine kat l m: rencilerin, s n f veya okul i inde yapt klar ; ele tirel d nme, problem zme, okudu unu anlama, ara t rma yapma gibi bili sel, duyu sal, psikometri alan ndaki becerilerini kullanmas n ve geli tirmesini sa layan, performans n de erlendirmeye y nelik al malar , e) Ders y l : Derslerin ba lad tarihten, kesildi i tarihe kadar ge en ve iki d nemi kapsayan s reyi, f) Destek e itim odas : Kayna t rma uygulamalar yoluyla e itimlerine devam eden ocuklar ile st n yetenekli ocuklara ihtiya duyduklar alanlarda destek e itim hizmetleri verilmesi i in d zenlenmi ortam , g) D nem.

3 Derslerin ba lad tarihten yar y l tatiline, yar y l tatili bitiminden ders kesimine kadar ge en s reyi, ) e- okul : Bakanl a ba l okul /kurumlarda renci ve y netimle ilgili i ve i lemlerin elektronik ortamda y r t ld ve bilgilerin sakland sistemi, h) E itim ve retim y l : E itim ve retimin ba lad tarihten, sonraki e itim ve retim y l n n ba lad tarihe kadar ge en s reyi, ) kili e itim: okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar nda ayr gruplarla sabah ve leden sonra yap lan e itimi, i) lk retim kurumlar : Resm ve zel ilkokul, ortaokul ile e itim, retim, y netim ve b t e ile ilgili i ve i lemleri Din retimi Genel M d rl nce y r t len imam-hatip ortaokulunu, j) K lavuz: Merkez sistem ortak s navlar yla ilgili bilgi ve a klamalar kapsayan kitap , k) Normal e itim: lk retim kurumlar nda sabah ve leden sonray kapsayacak ekilde yap lan e itimi, l) okul ncesi e itim kurumu: okul ncesi e itim a ocuklar na e itim veren anaokulu, ana s n f ile uygulama s n f n , m) Proje.

4 Rencilerin grup h linde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, ara t rma ve yorum yapma, g r geli tirme, yeni bilgilere ula ma, zg n d nce retme ve kar mlarda bulunmalar amac yla ders retmeni rehberli inde yapacaklar al malar , n) Uygulama s n f : Mesleki ve teknik orta retim kurumlar nda ocuk geli imi ve e itimi alan nda 36-66 ayl k ocuklar n e itiminin yap ld uygulama birimini ifade eder. K NC B L M okul ncesi E itim ve lk retim Kurumlar n n leyi i Ders y l s resi ve haftal k ders program MADDE 5 (1) okul ncesi e itim ve ilk retim kurumlar nda ders y l s resinin 180 i g n nden az olmamas esast r.

5 A) Ders y l , yar y l ve yaz tatilinin ba lama ve biti tarihleri, Bakanl k a her y l d zenlenen al ma takviminde belirtilir. Bu tarihler g z n nde bulundurularak haz rlanan il al ma takvimi, il mill e itim m d rl klerinin nerisi ve valilik onay ile y r rl e girer. b) Ders y l s resi, derslerin ba lad g nden kesildi i g ne kadar okulun a k bulundu u g nler ile rencilerin t renlere kat ld klar resm tatil g nleri say larak hesaplan r. Resm tatil g nleri ile her ne sebeple olursa olsun okulun a k bulunmad g nler g z n nde bulundurulmaz. Normal retim yap lan okullarda sabah ve leden sonras yar m ar g n, ikili retim yap lan okullarda bu s reler tam g n say l r.

6 (2) Haftal k ders program , retim y l ba nda ve gerekli h llerde ders y l i inde okul y netimince haz rlan r. Bu programda y netici ve retmenlerin okutacaklar derslerin g n ve saatlere g re retmenlerin mazeretleri de dikkate al narak dengeli olarak da l m yap l r ve ilgililere imza kar l duyurulur. Etkinlik, ders, et t ve dinlenme s releri MADDE 6 (1) okul ncesi e itim kurumlar nda; a) okul ncesi e itim kurumlar nda g nde elli er dakikal k aral ks z 6 etkinlik saati s re ile ikili e itim yap l r. Ancak, ana s n flar nda kay t alan ndaki t m ocuklar n kay tlar n n yap lmas na ra men, ikili e itim i in grup olu turacak say da ocuk bulunamad takdirde okulun retim ekline uygun olarak normal e itim de yap labilir.

7 B) Bir gruptaki ocuk say s n n 10 dan az, 20 den fazla olmamas esast r. ocuk say s fazla oldu u takdirde ikinci grup olu turulur. Ancak, her bir grubun azami ocuk say s dolmadan yeni grup olu turulamaz. Tek ana s n f ve uygulama s n flar nda ise s n f kapasitesi dikkate al narak ocuk say s 25 e kadar kar labilir. E itim ve retim y l i inde ocuk say s 10 un alt na d en gruplar ncelikli olarak di er gruplarla birle tirilir. Bunun m mk n olmamas durumunda bu gruplar e itim ve retim y l sonuna kadar e itimine devam eder. c) okul ncesi e itimi yayg nla t rmak ve geli tirmek, al an anne ve baban n taleplerini kar lamak i in bu f kran n (b) bendinde belirtilen say da her ya grubundan ba vurunun olmas h linde; okul m d rl nce okul ncesi E itim Program do rultusunda, ocuklar i in nem ve ncelik arz eden konular kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program er evesinde iki ay ge memek zere yaz aylar nda da e itim yap labilir.

8 Yaz aylar nda yap lan e itimde, okul ncesi e itimden yararlanamayan ve gelecek e itim ve retim y l nda ilkokula ba layacak ocuklara ncelik tan n r. Yaz e itimine kat lm olmalar , bu ocuklara yeni e itim ve retim y l i in kay tta ncelik hakk sa lamaz. (2) lk retim kurumlar nda; a) Bir ders saati s resi 40 dakikad r. okul y netimince teneff sler i in en az 10 dakika ayr l r. b) Normal retim yap lan okullarda yemek ve dinlenme i in en az 40, en ok 90 dakika s re verilir. Bu s re okul y netimince okul evresinin artlar na g re d zenlenir, il/il e mill e itim m d rl ne bilgi verilir. kili retim yap lan ilk retim kurumlar nda sabah ve lenci grup rencilerinin k ve giri leri aras nda en fazla 30 dakikal k s re ayr l r.

9 C) Yat l b lge ortaokullar nda et t i in her g n iki ders saati s re ayr l r. ) Ortaokul ve imam-hatip ortaokullar nda dersler, retmenler kurulu karar ile blok olarak da yap labilir. Ancak her blok ders, iki ders saati s resini a amaz. Ola an st h ller MADDE 7 (1) E itim ve retimi aksatacak nitelikte ola an st durum, sel, deprem, hastal k, elveri siz hava artlar gibi nedenlerle m lki amirlerin ve il veya il e h fz ss hha kurulunun gerekli g rd durumlarda okullarda e itim ve retime ara verilir. Resm tatil g nleri MADDE 8 (1) Okullar n hafta sonu, yar y l ve yaz tatili d ndaki resm tatil g nleri 17/3/1981 tarihli ve 2429 say l Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakk nda Kanun ile 16/4/2012 tarihli ve 2012/3073 say l Bakanlar Kurulu Karar yla y r rl e konulan Ulusal ve Resm Bayramlar ile Mahalli Kurtulu G nleri, Atat rk G nleri ve Tarihi G nlerde Yap lacak T ren ve Kutlamalar Y netmeli i h k mlerine g re belirlenir ve y ll k al ma takviminde belirtilir.

10 Rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetleri ve sosyal etkinlikler MADDE 9 (1) lkokul, ortaokul ve imam-hatip ortaokullar nda; rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetlerini y r tmek amac yla rehberlik ve psikolojik dan ma servisi olu turulur. Rehberlik ve psikolojik dan ma hizmetleri ve sosyal etkinlikler ilgili mevzuat h k mlerine g re y r t l r. NC B L M okul Tespiti, Kay t Kabul ve Devam okul tespitinin planlanmas MADDE 10 (1) rencilerin, yerle tirilecekleri okullar belirlemek zere mart ay nda il/il e mill e itim m d r n n g revlendirece i m d r yard mc s veya ube m d r n n ba kanl nda, e itim b lgesindeki okullar n zelliklerine g re se ilen en ok be okul m d r nden renci yerle tirme komisyonu olu turulur.


Related search queries