Example: marketing

MESLEKİ GELİŞİM - megep.meb.gov.tr

M LL E T M BAKANLI I MESLEK GEL M PROJE HAZIRLAMA Ankara, 2014 i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. ii A IKLAMALAR .. v G R .. 1 RENME FAAL YET -1 .. 3 1. RENMEY RENME .. 3 renmek Nedir? .. 3 renmeyi Etkileyen Fakt rler Nelerdir? .. 3 renenle lgili Fakt rler .. 4 Y ntemle lgili Fakt rler .. 8 renme Malzemesiyle lgili Fakt rler .. 9 Nas l reniyoruz? .. 10 renme Y ntemleri .. 11 G rsel A rl kl renme .. 14 itsel A rl kl renme .. 15 Dokunsal / Kinestetik A rl kl renme.

1 GİRİŞ Sevgili Öğrenci, Günümüzde bilginin gücünün her türlü alana hâkim olması, bir anlamıyla bilgi çağı içerisinde yaşıyor olmamız, bilgi …

Tags:

  Megep

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MESLEKİ GELİŞİM - megep.meb.gov.tr

1 M LL E T M BAKANLI I MESLEK GEL M PROJE HAZIRLAMA Ankara, 2014 i Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. ii A IKLAMALAR .. v G R .. 1 RENME FAAL YET -1 .. 3 1. RENMEY RENME .. 3 renmek Nedir? .. 3 renmeyi Etkileyen Fakt rler Nelerdir? .. 3 renenle lgili Fakt rler .. 4 Y ntemle lgili Fakt rler .. 8 renme Malzemesiyle lgili Fakt rler .. 9 Nas l reniyoruz? .. 10 renme Y ntemleri .. 11 G rsel A rl kl renme .. 14 itsel A rl kl renme .. 15 Dokunsal / Kinestetik A rl kl renme.

2 15 Ki isel, Kurumsal ve Toplumsal A dan renmenin nemi .. 17 UYGULAMA FAAL YET .. 18 L ME VE DE ERLEND RME .. 19 RENME FAAL YET 2 .. 21 2. PROBLEM ZME .. 21 Problem Nedir? .. 21 Problem zme A amalar .. 22 Problemin Fark Edilmesi .. 22 Problemin Tan mlanmas .. 22 Hipotezlerin Olu turulmas .. 22 Problemle lgili Bilgi Toplanmas .. 22 Hipotezlerin Test Edilmesi .. 22 En Uygun Olan n n Se ilmesi .. 23 Genel Bir Sonuca Var lmas .. 23 Problem zme Teknikleri .. 23 Beyin F rt nas .. 24 oklu Oylama Tekni i .. 25 Nominal Grup Tekni i .. 25 PUK D ng s .. 26 5N-1K Tekni i .. 27 Sebep-Sonu (Bal k K l ) Diyagram .. 28 Pareto Analizi .. 29 A a Diyagram (Problem A ac ) .. 30 Kuvvet / G Alan Analizi .. 31 UYGULAMA FAAL YET .. 32 L ME VE DE ERLEND RME .. 33 RENME FAAL YET -3 .. 35 3. B LG / VER TOPLAMA.

3 35 Bilgi ve Bilimsel Bilgi .. 35 Bilgi Kaynaklar .. 35 Bilgiye Ula ma Yollar .. 36 Bilgiyi Toplama .. 36 NDEK LER iii Bilginin G venilirli i .. 36 Ara t rma Y ntemleri .. 37 Deneysel Ara t rma Y ntemleri .. 37 Alan Ara t rmalar .. 37 Tan t c Ara t rmalar .. 37 statistik Ara t rmalar .. 38 Veri e itleri ve Veri Toplama Y ntemleri .. 38 Veri Toplama Ara lar Geli tirme (Anket Formlar n Haz rlama) .. 38 Verilerin Toplanmas .. 41 UYGULAMA FAAL YET .. 42 L ME VE DE ERLEND RME .. 43 RENME FAAL YET -4 .. 45 4. B LG LER / VER LER KULLANMA .. 45 Verilerin D zenlenmesi .. 45 Verilerin Analizi .. 46 Verilerin Yorumlanmas ve De erlendirilmesi .. 48 Bilgiyi Etkili ve Verimli Kullanma .. 49 Bilgiyi htiyac na G re Kullanma .. 50 Bilgiyi Amaca Uygun, Do ru ve Yerinde Kullanma .. 50 Bilgiyi Transfer Etme.

4 51 Yeni Bilgi retme .. 51 Bilgiyi S rekli G ncelleme .. 51 Bilgiyi Sunma .. 52 UYGULAMA FAAL YET .. 53 L ME VE DE ERLEND RME .. 54 RENME FAAL YET 5 .. 56 5. PROJE GEL T RME .. 56 Proje Nedir? .. 56 Projenin Planlanmas .. 57 Proje S reci .. 59 Ba latma S reci .. 59 Planlama S reci .. 59 Y r tme S reci .. 59 zleme ve Kontrol S reci .. 59 Sonland rma S reci .. 60 Projenin Yaz lmas .. 60 Kapak .. 60 indekiler .. 60 zet .. 60 Ko ullar .. 60 Proje Gerek esi .. 61 Projenin Ama lar .. 61 Hedef Kitle .. 62 Proje Uygulamas .. 62 B t e .. 62 Y netim ve Personel .. 63 Zaman .. 63 iv Uygulama, Kontrol ve zleme .. 65 Kontrol Sistemi Kurulmas .. 65 zleme .. 66 De erlendirme .. 68 De erlendirme Toplant lar .. 68 Raporlama .. 68 Rapor Yazma .. 68 Projenin Bitirilmesi .. 71 Projenin Nihai De erlendirmesi.

5 71 UYGULAMA FAAL YET .. 72 L ME VE DE ERLEND RME .. 73 MOD L DE ERLEND RME .. 75 CEVAP ANAHTARLARI .. 78 KAYNAK A .. 80 v A IKLAMALAR ALAN T m Alanlar DAL/MESLEK T m Meslekler MOD L N ADI Proje Haz rlama MOD L N TANIMI renme, bilgiye ula ma ve veri toplama, bilgileri / verileri kullanma, problem zme, proje geli tirme y ntemlerinin kazand r ld bir renme materyalidir. S RE 40/14 N KO UL Bu mod l n n ko ulu yoktur. YETERL K Ara t rma y ntemlerini kullanarak proje haz rlamak MOD L N AMACI Genel Ama Gerekli ortam sa land nda kar la t n z problem er evesinde uygun y ntemleri kullanarak toplad n z bilgi ve veriler do rultusunda proje haz rlamaya y nelik bilgi ve becerileri kazanacaks n z. Ama lar 1. renme ihtiya lar n z tespit ederek renme yollar n ve kendi renme s re lerinizi planlayabileceksiniz. 2. renme ihtiya lar n z do rultusunda uygun y ntemleri kullanarak se ici bir ekilde bilgi ve veri toplayabileceksiniz.

6 3. Elde etti iniz bilgileri / verileri ihtiya lar n z do rultusunda kullanabileceksiniz. 4. Problemi kavrayarak problem zme y ntemlerini a klayabileceksiniz. 5. Kar la t n z problem durumuna uygun proje haz rlayabileceksiniz. E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI Ortam: At lye, s n f, i letme, k t phane, ev, bilgi teknolojileri ortam vb. kendi kendinize veya grupla al abilece iniz t m ortamlar Donan m: Projeksiyon, bilgisayar, internet, televizyon ve VCD, dijital kay t cihaz vb. retim materyalleri L ME VE DE ERLEND RME Mod l i inde yer alan her renme faaliyetinden sonra verilen l me ara lar ile kendinizi de erlendireceksiniz. retmen, mod l sonunda l me arac ( oktan se meli test, do ru-yanl testi, bo luk doldurma, e le tirme vb.) kullanarak mod l uygulamalar ile kazand n z bilgi ve becerileri l erek sizi de erlendirecektir.

7 A IKLAMALAR 1 G R Sevgili renci, G n m zde bilginin g c n n her t rl alana h kim olmas , bir anlam yla bilgi a i erisinde ya yor olmam z, bilgi ihtiyac n n nemini daha da art rmaktad r. Bu ama la hedef, her alanda gerekli olan bilgiyi m mk n olan en k sa zamanda elde etmek ve yar nlara daha g venle bakabilmek olmal d r. Elinizdeki bu mod l size renmeyi renme, bilgiye ula ma, veri toplama, bilgiyi kullanma, problem zme ve proje haz rlama becerilerini kazand racakt r . G R 2 3 RENME FAAL YET -1 renme ihtiya lar n z tespit ederek, renme y ntemlerini kullanarak kendi renme s re lerinizi planlayabileceksiniz. Bir konuyu nas l rendi inizi ve renmenin hangi a amadan sonra meydana geldi ini d n n z. " rendim." dedi imizde neyi kastederiz, s n f arkada lar n zla tart n z. 1. RENMEY RENME renmek Nedir?

8 Renme, bireyin olgunla ma d zeyine g re ya ant lar arac l yla veya evresiyle etkile imi sonucunda yeni davran lar kazanmas ya da eski davran lar n de i tirmesi s recidir. renme hangi kayna a dayan rsa dayans n, davran lar m zda nispeten kal c izli de i ikliklere yol a ar. Bir davran n de i mesi demek eskiden yap lmayan bir hareketin yap labilmesi, bilinmeyen bir eyin bilinir h le gelmesi, bir g r ya da d n n benimsenmesi ya da b rak lmas anlam na gelir. meyi ya da buna ba l olarak titremeyi renemeyiz. Ancak yen biri nas l s naca n , memek i in neler yapmas gerekti ini renir ve ya am n s rd rebilmesi i in bunun gibi ok say da davran da renmesi gerekir. Davran lar n renilmesi iki yolla m mk nd r: 1. Planl programl e itim (Formal e itim) 2. Geli ig zel k lt rleme yoluyla ( nformal e itim) renmeyi Etkileyen Fakt rler Nelerdir?

9 Nsan n di er canl lardan farkl ve st n y n , zek s ve renme yetene idir. renme yetene i her insanda farkl d r. Baz insanlar daha kolay ve abuk renirken baz lar daha ge ve zor renir. AMA ARA TIRMA RENME FAAL YET 1 4 Tablo : renmenin ger ekle mesinde etkili olan fakt rler renenle lgili Fakt rler T re zg Haz rolu renecek olan organizman n istenilen davran g stermesi i in gerekli olan biyolojik donan ma sahip olmas d r. rne in papa ana konu may retebiliriz ama ser eye retemeyiz. Olgunla ma Organizman n bir davran ger ekle tirebilecek fiziksel ve zihinsel yeterlili e sahip olmas d r. Ya ve zek olarak alt ba l klar h linde incelenebilir. renmenin ger ekle mesi i in bili sel ve fiziksel olgunla man n tamamlanm olmas gerekmektedir. Ya : yi bir renmenin olabilmesi i in organizman n o davran renebilmek i in gerekli ya a gelmi olmas gerekir.

10 Rne in insan n y r meyi renebilmesi i in 9 ay civar nda bir ya a gelmi olmas gerekir. Zek : Baz ki iler ya olarak olgunla m olsalar bile renemeyebilirler nk zihinsel a dan yeterli olgunlu a ula mam olabilirler. Zihinsel a dan olgunluk genel olarak zek kavram ile ele al n r. Zek , herkesin zerinde anla abildi i bir tan m yap lmam olmakla birlikte, yeni durumlara uyum yapabilme g c eklinde tan mlanabilir. 5 Genel Uyar lm l k H li Belli bir renmenin ger ekle mesi i in birey bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal a dan renmeye haz r olmal d r. Bireyin renmeye haz r olmas sadece renme konusu i in gerekli olgunlu a sahip olmas de il, o konuyu renmeye istekli ve hevesli olmas n da kapsamaktad r. Birey, bir konuyu renmek i in ne kadar istekli ise o kadar abuk ve kolay renir. Foto raf : Genel uyar lm l k h li Uyar lm l n d zeyi bireyin d ar dan gelen uyar c lar alma derecesi olarak anla labilir.


Related search queries