Example: air traffic controller

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA …

Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Say s : 28532 SA LI I VE G VENL KURULLARI HAKKINDA Y NETMEL K B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama madde 1 (1) Bu Y netmeli in amac , i sa l ve g venli i ile ilgili al malarda bulunmak zere i sa l ve g venli i kurullar n n hangi i yerlerinde kurulaca ve bu kurullar n olu umu, g rev ve yetkileri, al ma usul ve esaslar ile birden ok kurul bulunmas halinde kurullar aras nda koordinasyon ve i birli i y ntemlerini belirlemektir. Kapsam madde 2 (1) Bu Y netmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunu kapsam na giren, elli ve daha fazla al an n bulundu u ve alt aydan fazla s ren s rekli i lerin yap ld i yerlerini kapsar. Dayanak ve tan mlar madde 3 (1) Bu Y netmelik, 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine g re d zenlenmi tir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Son Hükümler Yürürlükten kaldırılan mevzuat MADDE 13 – (1) 7/4/2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Tags:

  Madde

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULLARI HAKKINDA …

1 Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Say s : 28532 SA LI I VE G VENL KURULLARI HAKKINDA Y NETMEL K B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama madde 1 (1) Bu Y netmeli in amac , i sa l ve g venli i ile ilgili al malarda bulunmak zere i sa l ve g venli i kurullar n n hangi i yerlerinde kurulaca ve bu kurullar n olu umu, g rev ve yetkileri, al ma usul ve esaslar ile birden ok kurul bulunmas halinde kurullar aras nda koordinasyon ve i birli i y ntemlerini belirlemektir. Kapsam madde 2 (1) Bu Y netmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 say l Sa l ve G venli i Kanunu kapsam na giren, elli ve daha fazla al an n bulundu u ve alt aydan fazla s ren s rekli i lerin yap ld i yerlerini kapsar. Dayanak ve tan mlar madde 3 (1) Bu Y netmelik, 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununun 22 ve 30 uncu maddelerine g re d zenlenmi tir.

2 (2) Bu Y netmeli in uygulanmas bak m ndan al an, i veren, kurul ve al an temsilcisi ve benzeri kavramlar 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununda tan mland gibidir. K NC B L M Genel H k mler verenin y k ml l madde 4 (1) Elli ve daha fazla al an n bulundu u ve alt aydan fazla s ren s rekli i lerin yap ld i yerlerinde i veren, i sa l ve g venli i ile ilgili al malarda bulunmak zere kurul olu turur. (2) Alt aydan fazla s ren as l i veren-alt i veren ili kisinin bulundu u hallerde; a) As l i veren alt i verenin al an say lar ayr ayr elli ve daha fazla ise as l i veren ve alt i veren ayr ayr kurul kurar. sa l ve g venli i faaliyetlerinin y r t lmesi ve kurullarca al nan kararlar n uygulanmas konusunda i birli i ve koordinasyon as l i verence sa lan r. b) Bir i yerinde sadece as l i verenin al an say s elli ve daha fazla ise bu durumda kurul as l i verence kurulur.

3 Kurul olu turma y k ml l bulunmayan alt i veren, kurul taraf ndan al nan kararlar n uygulanmas ile ilgili olarak koordinasyonu sa lamak zere vek leten yetkili bir temsilci atar. c) Alt i verenin al an say s elli ve daha fazla, as l i verenin al an say s ellinin alt nda ise i yerinde kurul alt i verence olu turulur. As l i veren alt i verenin olu turdu u kurula i birli i ve koordinasyonu sa lamak zere vek leten yetkili bir temsilci atar. ) As l i veren ve alt i verenin al an say lar ayr ayr ellinin alt nda ve toplam al an say s elliden fazla bulundu u durumlarda ise koordinasyon as l i verence yap lmak kayd yla, as l i veren ve alt i veren taraf ndan birlikte bir kurul olu turulur. Kurulun olu umunda yeler 6 nc maddeye g re her iki i verenin ortak karar ile atan r. (3) As l i veren alt i veren ili kisi bulunmayan ve ayn al ma alan nda birden fazla i verenin bulunmas ve bu i verenlerce birden fazla kurulun olu turulmas h linde i verenler, birbirlerinin al malar n etkileyebilecek kurul kararlar hakk nda di er i verenleri bilgilendirir.

4 (4) verenler, i sa l ve g venli i mevzuat na uygun kurul kararlar n uygular. Kurulun kurulaca di er i yerleri madde 5 (1) verene ba l , fabrika, m essese, i letme veya i letmeler grubu gibi birden ok i yeri bulundu u hallerde elli ve daha fazla al an n bulundu u her bir i yerinde ayr ayr kurul kurulur. (2) Birinci f krada belirtilen durumlarda ihtiya duyulmas halinde kurullar aras nda koordinasyon ve bilgi al veri i i verence sa lan r. veren, birden ok i yerinin her birinde kurulacak kurullar n al ma usullerini d zenlemek, i ve g r birli ini sa lamak amac yla bu i yerlerine ait i sa l ve g venli i ile ilgili raporlar n, en az ayda bir, ilgili teknik eleman ve uzmanlarca incelenmesini sa lar. Ayr ca bu raporlar g z n nde tutarak al nmas gereken tedbirleri tespit eder ve uygulanmas n sa lar.

5 Kurulun olu umu madde 6 (1) Kurul a a da belirtilen ki ilerden olu ur: a) veren veya i veren vekili, b) g venli i uzman , c) yeri hekimi, ) nsan kaynaklar , personel, sosyal i ler veya idari ve mali i leri y r tmekle g revli bir ki i, d) Bulunmas halinde sivil savunma uzman , e) Bulunmas halinde formen, ustaba veya usta, f) al an temsilcisi, i yerinde birden ok al an temsilcisi olmas halinde ba temsilci. (2) Kurulun ba kan i veren veya i veren vekili, kurulun sekreteri ise i g venli i uzman d r. g venli i uzman n n tam zamanl al ma zorunlulu u olmayan i yerlerinde ise kurul sekretaryas ; insan kaynaklar , personel, sosyal i ler veya idari ve mali i leri y r tmekle g revli bir ki i taraf ndan y r t l r. (3) Bu maddenin birinci f kras n n (b), (c), ( ) ve (d) bentlerinde g sterilen yeler i veren veya i veren vekili taraf ndan atan rlar.

6 (4) Birden fazla i g venli i uzman ve i yeri hekiminin bulundu u i yerlerinde i veren taraf ndan g revlendirme yap l r. g venli i uzman n n g revlendirilmesinde o i yerinin tehlike s n f na uygun uzmanlar aras ndan birisi g revlendirilir. (5) Bu maddenin birinci f kras n n (e) bendinde belirtilen ye o i yerindeki formen, ustaba veya ustalar n yar dan fazlas n n kat laca toplant da a k oyla se ilir. Se imle belirlenememesi halinde i veren taraf ndan atan r. (6) Bu maddenin birinci f kras n n (e) ve (f) bentlerinde s z ge en kurul yelerinin ayn usullerle yedekleri se ilir. (7) 4 nc maddenin ikinci f kras n n ( ) bendine g re kurulacak kurullarda yeler ve kurul sekreteri as l i veren ve alt i veren taraf ndan ortak kararla atan r. E itim madde 7 (1) veren taraf ndan, kurulun yelerine ve yedeklerine i sa l ve g venli i konular nda e itim verilmesi sa lan r.

7 Kurul yelerinin ve yedeklerinin e itimleri asgari a a daki konular kapsar; a) Kurulun g rev ve yetkileri, b) sa l ve g venli i konular nda ulusal mevzuat ve standartlar, c) S k a rastlanan i kazalar ve tehlikeli vakalar n nedenleri, ) hijyeninin temel ilkeleri, d) leti im teknikleri, e) Acil durum nlemleri, f) Meslek hastal klar , g) yerlerine ait zel riskler, ) Risk de erlendirmesi. (2) As l i veren alt i veren ili kilerinde ortak kurul olu umunda e itimden her iki i veren birlikte sorumludur. G rev ve yetkiler madde 8 (1) Kurulun g rev ve yetkileri unlard r; a) yerinin niteli ine uygun bir i sa l ve g venli i i y nerge tasla haz rlamak, i verenin veya i veren vekilinin onay na sunmak ve y nergenin uygulanmas n izlemek, izleme sonu lar n rapor haline getirip al nmas gereken tedbirleri belirlemek ve kurul g ndemine almak, b) sa l ve g venli i konular nda o i yerinde al anlara yol g stermek, c) yerinde i sa l ve g venli ine ili kin tehlikeleri ve nlemleri de erlendirmek, tedbirleri belirlemek, i veren veya i veren vekiline bildirimde bulunmak, )

8 Yerinde meydana gelen her i kazas ve i yerinde meydana gelen ancak i kazas olarak de erlendirilmeyen i yeri ya da i ekipman n n zarara u ratma potansiyeli olan olaylar veya meslek hastal nda yahut i sa l ve g venli i ile ilgili bir tehlike halinde gerekli ara t rma ve incelemeyi yapmak, al nmas gereken tedbirleri bir raporla tespit ederek i veren veya i veren vekiline vermek, d) yerinde i sa l ve g venli i e itim ve retimini planlamak, bu konu ve kurallarla ilgili programlar haz rlamak, i veren veya i veren vekilinin onay na sunmak ve bu programlar n uygulanmas n izlemek ve eksiklik g r lmesi halinde geri bildirimde bulunmak, e) yerinde yap lacak bak m ve onar m al malar nda gerekli g venlik tedbirlerini planlamak ve bu tedbirlerin uygulamalar n kontrol etmek, f) yerinde yang n, do al afet, sabotaj ve benzeri tehlikeler i in al nan tedbirlerin yeterlili ini ve ekiplerin al malar n izlemek, g) yerinin i sa l ve g venli i durumuyla ilgili y ll k bir rapor haz rlamak, o y lki al malar de erlendirmek, elde edilen tecr beye g re ertesi y l n al ma program nda yer alacak hususlar de erlendirerek belirlemek ve i verene teklifte bulunmak, ) 6331 say l Sa l ve G venli i Kanununun 13 nc maddesinde belirtilen al maktan ka nma hakk talepleri ile ilgili acilen toplanarak karar vermek, h) yerinde teknoloji, i organizasyonu, al ma artlar , sosyal ili kiler ve al ma ortam ile ilgili fakt rlerin etkilerini kapsayan tutarl ve genel bir nleme politikas geli tirmeye y nelik al malar yapmak.

9 (2) Kurul yeleri bu Y netmelikle kendilerine verilen g revleri yapmalar ndan dolay haklar k s tlanamaz, k t davran ve muameleye maruz kalamazlar. al ma usulleri madde 9 (1) Kurul inceleme, izleme ve uyarmay ng ren bir d zen i inde ve a a daki esaslar g z n nde bulundurarak al r. a) Kurullar ayda en az bir kere toplan r. Ancak kurul, i yerinin tehlike s n f n dikkate alarak, tehlikeli i yerlerinde bu s renin iki ay, az tehlikeli i yerlerinde ise ay olarak belirlenmesine karar verebilir. b) Toplant n n g ndemi, yeri, g n ve saati toplant dan en az k rk sekiz saat nce kurul yelerine bildirilir. G ndem, sorunlar n ve varsa i sa l ve g venli ine ili kin projelerin nem s ras na g re belirlenir. Kurul yeleri g ndemde de i iklik isteyebilirler. Bu istek kurulca uygun g r ld nde g ndem buna g re de i tirilir.

10 C) l ml , uzuv kay pl veya a r i kazas halleri veya zel bir tedbiri gerektiren nemli hallerde kurul yelerinden herhangi biri kurulu ola an st toplant ya a rabilir. Bu konudaki tekliflerin kurul ba kan na veya sekreterine yap lmas gerekir. Toplant zaman , konunun ivedilik ve nemine g re tespit olunur. ) Kurul toplant lar n n g nl k al ma saatleri i inde yap lmas as ld r. Kurulun toplant lar nda ge ecek s reler g nl k al ma s resinden say l r. d) Kurul, ye tam say s n n salt o unlu u ile i veren veya i veren vekili ba kanl nda toplan r ve kat lanlar n salt o unlu u ile karar al r. ekimser oy kullan lamaz. Oylar n e itli i halinde ba kan n oyu karar belirler. o unlu un sa lanamad veya ba ka bir nedenle toplant n n yap lmad hallerde durumu belirten bir tutanak d zenlenir. e) Her toplant da, g r len konularla ilgili al nan kararlar i eren bir tutanak d zenlenir.


Related search queries