Example: confidence

İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve …

Yeri Bina ve Eklentilerinde Al nacak Sa l k ve G venlik nlemlerine li kin Y netmelik Resmi Gazete: 10 ubat 2004 Sal , 25369 say l . al ma ve Sosyal G venlik Bakanl ndan: B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . Madde 1 Bu Y netmeli in amac , i yeri bina ve Eklentilerinde bulunmas gereken asgari sa l k ve g venlik artlar n belirlemektir. Kapsam Madde 2 Bu Y netmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l . Kanunu kapsam na giren t m i yerlerini kapsar. Ancak;. a) yeri d nda kullan lan ta ma ara lar nda veya ara lar n i indeki i yerlerinde, b) Ge ici veya hareketli i alanlar nda, c) Maden, petrol ve gaz karma i lerinde, d) Bal k teknelerinde, e) Tar m veya orman i yerlerine ait olup i yeri binalar ndan uzaktaki tarla ve ormanlarda, uygulanmaz.

İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete: 10 Şubat 2004 Salı, 25369 sayılı

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve …

1 Yeri Bina ve Eklentilerinde Al nacak Sa l k ve G venlik nlemlerine li kin Y netmelik Resmi Gazete: 10 ubat 2004 Sal , 25369 say l . al ma ve Sosyal G venlik Bakanl ndan: B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . Madde 1 Bu Y netmeli in amac , i yeri bina ve Eklentilerinde bulunmas gereken asgari sa l k ve g venlik artlar n belirlemektir. Kapsam Madde 2 Bu Y netmelik, 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l . Kanunu kapsam na giren t m i yerlerini kapsar. Ancak;. a) yeri d nda kullan lan ta ma ara lar nda veya ara lar n i indeki i yerlerinde, b) Ge ici veya hareketli i alanlar nda, c) Maden, petrol ve gaz karma i lerinde, d) Bal k teknelerinde, e) Tar m veya orman i yerlerine ait olup i yeri binalar ndan uzaktaki tarla ve ormanlarda, uygulanmaz.

2 Dayanak Madde 3 Bu Y netmelik, 4857 say l Kanununun 78 inci maddesine g re d zenlenmi tir. Tan m Madde 4 Bu Y netmelikte ge en;. yeri : ilerin istihdam s releri i inde al t klar alanlar ile girip kabilecekleri bina, eklenti ve di er t m alanlar ifade eder. K NC B L M. verenlerin Y k ml l kleri Yeni A lacak yerleri Madde 5 Bu Y netmeli in y r rl e girdi i tarihten sonra a lacak i yerleri Ek-I'deki asgari sa l k ve g venlik ko ullar n yerine getirecektir. Mevcut yerleri 1. Madde 6 Bu Y netmeli in y r rl e girdi i tarihten nce kurulmu olan i yerleri Ek-II'de belirtilen sa l k ve g venlik ko ullar n , Y netmeli in y r rl e girdi i tarihten sonra 6 (alt ) ay i inde yerine getirecektir. yerinde De i iklikler Madde 7 Mevcut i yerlerinde, bu Y netmeli in y r rl e girdi i tarihten sonra geni leme ve/veya i de i tirme eklinde bir de i iklik yap ld nda i veren, Ek-I'de belirtilen asgari sa l k ve g venlik artlar n temin etmek i in gerekli nlemleri alacakt r.

3 Genel artlar Madde 8 veren i ilerin sa l k ve g venli ini korumak i in a a daki hususlar yerine getirecektir: a) Acil k yollar ve kap lar her zaman kullan labilir durumda tutulacakt r. b) yeri ile ekipman, ara -gere lerin ve zellikle bunlardan Ek-I. ve Ek-II'de belirtilenlerin d zenli olarak teknik bak mlar yap lacak, al anlar n sa l k ve g venlikleri i in tehlikeli olabilecek aksakl klar en k sa zamanda giderilecektir. c) yeri ile ekipman, ara -gere ler, zellikle havaland rma sistemleri uygun hijyen artlar sa lanacak ekilde d zenli olarak temizlenecektir. d) Tehlikeleri nleyecek veya yok edecek g venlik ekipman ile ara -gere lerinin ve zellikle bunlardan Ek-I ve Ek-II'de belirtilenlerin d zenli bak m ve kontrol yap lacakt r.

4 Ilerin Bilgilendirilmesi Madde 9 9/12/2003 tarihli ve 25311 say l Resm Gazete'de yay mlanan Sa l ve G venli i Y netmeli inin 10 uncu maddesinde belirtilen hususlar sakl kalmak kayd ile i iler ve/veya temsilcileri, i yerinde al nan sa l k ve g venlikle ilgili t m nlemler hakk nda bilgilendirilecektir. ilerin G r lerinin Al nmas ve Kat l mlar n n Sa lanmas . Madde 10 veren, bu Y netmelik ve eklerinde belirtilen konularda Sa l ve G venli i Y netmeli inin 11 inci maddesine uygun olarak i ilerin veya temsilcilerinin g r lerini alacak ve kat l mlar n sa layacakt r. NC B L M. lgili Avrupa Birli i Mevzuat , Y r rl k ve Y r tme lgili Avrupa Birli i Mevzuat . Madde 11 Bu Y netmelik Avrupa Birli inin 30/11/1989 tarihli ve 89/654/EEC say l Konsey Direktifi esas al narak haz rlanm t r.

5 2. Uygulama Madde 12 Bu Y netmelikte belirtilen daha s k ve zel nlemler sakl kalmak kayd ile i yeri bina ve Eklentilerinde , Sa l ve G venli i Y netmeli i h k mleri de uygulan r. Y r rl k Madde 13 Bu Y netmelik yay m tarihinde y r rl e girer. Y r tme Madde 14 Bu Y netmelik h k mlerini al ma ve Sosyal G venlik Bakan y r t r. EK-I. Y NETMEL N Y R RL E G RD TAR HTEN SONRA. KURULACAK YERLER NDE UYGULANACAK ASGAR SA LIK VE. G VENL K GEREKLER . 1. Bu ekte belirtilen hususlar, i yerinin ve yap lan i in niteli inin ve tehlikesinin gerektirdi i her durumda uygulan r. 2. Binalar n yap s ve dayan kl l . yeri binalar yap lan i in zelli ine uygun ve yeterli sa laml kta in a edilmi olacakt r. 3. Elektrik Tesisat . Elektrik tesisat yang n veya patlama tehlikesi yaratmayacak ekilde projelendirilip tesis edilecek ve al anlar do rudan veya dolayl.

6 Temas sonucu kaza riskine kar korunacakt r. Tesisat n projelendirilmesi, kurulmas , malzemesinin ve koruyucu cihazlar n se imi, kullan lacak voltaja ve ortam artlar na uygun olacak, y r rl kteki mevzuatta belirtilen yetkili ki iler taraf ndan i letilecektir. 4. Acil k yollar ve kap lar . Acil k yollar ve kap lar do rudan d ar ya veya g venli bir alana a lacak ve k nleyecek hi bir engel bulunmayacakt r. Herhangi bir tehlike durumunda, t m al anlar n i yerini derhal ve g venli bir ekilde terk etmeleri m mk n olacakt r. Acil k yollar ve kap lar n n say s , boyutlar ve yerleri yap lan i in niteli ine, i yerinin b y kl ne ve al anlar n say s na uygun olacakt r. Acil k kap lar d ar ya do ru a lacakt r. Acil k kap s olarak rayl veya d ner kap lar kullan lmayacakt r.

7 Acil k kap lar , acil durumlarda al anlar n hemen ve kolayca a abilecekleri ekilde olacakt r. 3. Acil k yollar ve kap lar 23/12/2003 tarihli ve 25325 say l . Resm Gazete'de yay mlanan G venlik ve Sa l k aretleri Y netmeli ine uygun ekilde i aretlenmi olacakt r. aretler uygun yerlere konulacak ve kal c olacakt r. Acil k kap lar kilitli veya ba l olmayacakt r. Acil k yollar ve kap lar ile buralara a lan yol ve kap larda k . zorla t racak hi bir engel bulunmayacakt r. Ayd nlat lmas gereken acil k yollar ve kap lar nda elektrik kesilmesi halinde yeterli ayd nlatmay sa layacak yedek ayd nlatma sistemi bulunacakt r. 5. Yang nla m cadele yerinin b y kl ne, yap lan i in zelli ine, kullan lan maddelerin fiziksel ve kimyasal zelliklerine ve al anlar n say s na g re i yerinde etkili ve yeterli yang n s nd rme ekipman ile gerekti inde yang n dedekt rleri ve alarm sistemleri bulunacakt r.

8 Yang n s nd rme ekipman kolay kullan l r olacak, g r n r ve kolay eri ilir yerlere konulacak, nlerinde engel bulunmayacakt r. Yang n s nd rme ekipman ve bulundu u yerler G venlik ve Sa l k aretleri Y netmeli ine uygun ekilde i aretlenecek, i aretler uygun yerlere konulacak ve kal c olacakt r. 6. Kapal i yerlerinin havaland r lmas . Kapal i yerlerinde al ma ekline ve al anlar n yapt klar . i e g re, ihtiya duyacaklar yeterli temiz hava bulunmas . sa lanacakt r. Cebri havaland rma sistemi kullan ld nda sistemin her zaman al r durumda olmas sa lanacakt r. Havaland rma sisteminin al mamas , al anlar n sa l . y n nden tehlikeli ise ar zay bildiren uyar sistemi bulunacakt r. Suni havaland rma sistemlerinde hava ak m , al anlar.

9 Rahats z etmeyecek ekilde olacakt r. al ma ortam havas n kirleterek al anlar n sa l na zarar verebilecek art k ve pislikler derhal d ar at lacakt r. 7. Ortam s cakl . al lan ortam n s cakl al ma ekline ve al anlar n harcad klar g ce uygun olacakt r. Dinlenme yerleri, soyunma yerleri, du ve tuvaletler, bekleme yerleri, yemekhaneler, kantinler ve ilk yard m odalar kullan m amac na g re yeterli s cakl kta olacakt r. 4. yerinin ve yap lan i in zelli ine g re pencereler ve at . ayd nlatmalar , g ne n n olumsuz etkilerini nleyecek ekilde olacakt r. 8. Ayd nlatma yerlerinin g n yla yeter derecede ayd nlat lm olmas . esast r. in konusu veya i yerinin in a tarz nedeniyle g n ndan yeterince yararlan lamayan hallerde yahut gece al malar nda, suni kla uygun ve yeterli ayd nlatma sa lanacakt r.

10 Al ma mahalleri ve ge i yollar ndaki ayd nlatma sistemleri, al anlar i in kaza riski olu turmayacak t rde olacak ve uygun ekilde yerle tirilecektir. Ayd nlatma sistemindeki herhangi bir ar zan n al anlar i in risk olu turabilece i yerlerde acil ve yeterli ayd nlatmay sa layacak yedek ayd nlatma sistemi bulunacakt r. 9. yeri taban , duvarlar , tavan ve at s . yerlerinde, taban d eme ve kaplamalar sa lam, kuru ve m mk n oldu u kadar d z ve kaymaz bir ekilde olacak, tehlikeli e imler, ukurlar ve engeller bulunmayacakt r. yerinde yap lan i in niteli i ve al anlar n yapt klar i dikkate al narak i yeri uygun ekilde b l mlere ayr lacakt r. yerlerinde, taban d eme ve kaplamalar , duvarlar ve tavan, uygun hijyen artlar n sa layacak ekilde temizlemeye elveri li malzemeden yap lm olacakt r.


Related search queries