Example: biology

T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR TEZ VE RAPOR YAZIM KILAVUZU ...

TAHYA DUMLUPINAR N VERS TES L SANS ST E T M ENST T S TEZ VE RAPOR YAZIM ve KapsamBu k lavuzun amac , K tahya Dumlup nar niversitesi Lisans st E itim Enstit s 'ne ba l t m Anabilim / Anasanat dallar taraf ndan yapt r lacak y ksek lisans ve doktora tezlerinin yaz m nda standartla may sa layacak ilke ve kurallar belirlemektir. Bu k lavuzda ge erli say lan ekil esaslar n n tamam ; tezler, d nem projeleri, seminer al malar ve ara t rma raporlar i in de ge saltmalar ve Tan mlarBu y nergede kullan lan k saltmalar a a daki kar l klar ifade eder:Enstit : Lisans st E itim Enstit s .Senato: K tahya Dumlup nar niversitesi Dal : Enstit b nyesinde e itim program bulunan Anabilim/Anasanat Dal .Tez: Y ksek Lisans tezi, Doktora tezi ya da Sanatta Yeterlik nem Projesi: Tezsiz Y ksek Lisans d nem Konusunun Belirlenmesi renci, dan man ile birlikte y ksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik tez konusunu belirlerken al man n zg n olmas na dikkat etmelidir.

1 16.06.2020 2020-05 Ek-2 T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ TEZ VE RAPOR YAZIM KILAVUZU 1.Amaç ve Kapsam Bu kılavuzun amacı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'ne

Tags:

  Kapsam

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of T.C. KÜTAHYA DUMLUPINAR TEZ VE RAPOR YAZIM KILAVUZU ...

1 TAHYA DUMLUPINAR N VERS TES L SANS ST E T M ENST T S TEZ VE RAPOR YAZIM ve KapsamBu k lavuzun amac , K tahya Dumlup nar niversitesi Lisans st E itim Enstit s 'ne ba l t m Anabilim / Anasanat dallar taraf ndan yapt r lacak y ksek lisans ve doktora tezlerinin yaz m nda standartla may sa layacak ilke ve kurallar belirlemektir. Bu k lavuzda ge erli say lan ekil esaslar n n tamam ; tezler, d nem projeleri, seminer al malar ve ara t rma raporlar i in de ge saltmalar ve Tan mlarBu y nergede kullan lan k saltmalar a a daki kar l klar ifade eder:Enstit : Lisans st E itim Enstit s .Senato: K tahya Dumlup nar niversitesi Dal : Enstit b nyesinde e itim program bulunan Anabilim/Anasanat Dal .Tez: Y ksek Lisans tezi, Doktora tezi ya da Sanatta Yeterlik nem Projesi: Tezsiz Y ksek Lisans d nem Konusunun Belirlenmesi renci, dan man ile birlikte y ksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik tez konusunu belirlerken al man n zg n olmas na dikkat etmelidir.

2 Tez konusuna karar verme s recinde Y ksek retim Kurulu (Y K) sayfas nda bulunan tezler ayr nt l bi imde incelenmelidir. ayet renci daha nce al lm bir konuyu al acaksa mutlaka konuya yeni bir boyut, yeni bir metodolojik yakla m veya yeni bir bak a s getirmelidir. Ba l n n BelirlenmesiTez ba l ; tez konusunu a k a belirten, yal n, sade ve k sa olmal d r. ok uzun, anla lmas g ve ok genel tez adlar ndan ka n lmal ve tezin ad , gereksiz s zc klerden ar nd r lmal d r. Dan man n n BelirlenmesiLisans st programa kay t hakk kazanan her renci i in, en ge birinci yar y l n sonuna kadar EABDK/EASDK nin nerisi ve Enstit Y netim Kurulu onay yla niversite kadrosundaki retim yeleri aras ndan tez dan man atan Y netim Kurulu, dan man n ve Anabilim/Anasanat Dal Ba kan n n nerisi zerine gerekli g r ld h llerde y ksek lisans veya doktora rencisi i in bir ikinci dan man Gereken Etik KurallarD nem projesi, y ksek lisans tezi ve doktora tezinin yaz m nda en ba ta dikkat edilmesi gereken husus; etik kurallara uymak, bu konuda gerekli hassasiyeti g stermektir.

3 Bilimsel yay nlarda etik d davran lar T B TAK Ara t rma ve Yay n Eti i Kurulu Y netmeli inin nc b l m 9. maddesinde tan mlanm t r. Buna g re eti e ayk r kabul edilecek davran lar 2020-05Ek-2 unlard r:a)Uydurma: Hayal veriler sunmak, RAPOR etmek veya yay nlamak,b) arp tma: De i ik sonu verebilecek ekilde ara t rma ara gere leri, i lemleri veya kay tlar nda de i iklik yapmak veya sonu lar de i tirmek,c)A rma: Ba kalar n n fikirlerini, y ntemlerini, verilerini, yaz lar n ve ekillerini sahiplerine usul ne uygun at f yapmadan veya gerekti inde sahiplerinden izin almadan kendisine aitmi gibi kullanmak,d)Tekrar Yay n: Ayn ara t rma sonu lar n birden fazla yay nlamak veya yay nlamak i in giri imde bulunmak,e)Dilimleme: Bir ara t rman n sonu lar n , ara t rman n b t nl n bozacak ekilde ve uygun olmayan bi imde par alara ay rarak ok say da yay n yapmak veya yay nlamak i in giri imde bulunmak,f)Desteklenerek y r t len ara t rmalar n sonu lar n i eren sunum veya yay nlarda destek veren kurum veya kurulu un deste ini belirtmesi gerekirken belirtmemek,g)Birden fazla ara t rmac yla yap lan ara t rmalar n sonu lar n n sunum veya yay n nda, katk s bulunanlar n onay olmadan isimlerini kartmak veya yazarl k s fat n hak etmeyen yazar veya yazarlar eklemek veya yazar s ralamas n uygun olmayan bir bi imde d zenlemek,h)Kendi al mas ndan usul ne uygun olarak kaynak g stermeden al nt yapmak,i)Kurumca sa lanan kaynaklar usul ne ve amac na ayk r bir bi imde kullanmak,j)Hakem, dan man, edit r, panelist, moderat r, izleyici, raport r ve benzeri g revleri k t ye kullanmak,k)

4 As ls z veya dayanaks z olarak etik ihlal iddias nda bulunmak,l)Etik ilkeleri ile ba da mayan di er davran larda bulunmak (T B TAK, 2010). Tezin etik ilke ve kurallara uygunlu unun sa lanmas renci sorumlulu undad r. Etik kurallar n ihl l edilmesi durumunda Enstit Y netim Kurulu; tez ve renci ile ilgili hangi i lemin yap laca na karar t zellikleriKa t l s ve Gramaj : A4 (21 x 29,7 cm) l s nde en az 75 g/m2 ka t kullan lmal d D zeniSayfalar n Kullan lmas : Tezler, bilgisayar ortam nda yaz l r ve k da iste e ba l olarak tek y n ya da ift y n (200 sayfan n zerindeki tezler) olarak bas lmal d r. Tezin Enstit ye teslim edilen n shalar orijinal kt olmak zorunda de ildir, ancak teslim ama l yap lacak o altmalar n, orijinal kt kalitesinde olmas gerekir. o altma s ras nda sayfalarda kararmalar vb. kusurlar olmamal d r. Kenar Bo luklar : Tek y nl bask i in yaz mda her sayfan n st kenar ndan 2,5 cm ve alt kenar ndan 2,5 cm, sol kenar ndan (ciltlenecek k s m) 4 cm, sa kenar ndan 2 cm bo luk b rak l r.

5 Ift y nl bask i in ise (sayfan n arka y z ne denk gelen k s m) sol kenar ndan 2 cm, sa kenar ndan (ciltlenecek k s m) 4 cm bo luk b rak l r. Bu bo luk er evesi d na kesinlikle k lmaz. Ba l k ve dipnotlar d hil her sayfadaki metin yaz lar n n eni ve boyu s ras yla en ok 15 cm ve 24,7 cm olur. Yaz m alan n n tamam kullan lmaya al l r. (Ek 1) 2020-05Ek-2 Tek y nl bask i in sayfa aral klar yukar daki tabloya g re yap lmal d r. ift y nl bask i in sayfa aral klar yukar daki tabloya g re yap lmal d Numaralar : Sayfa numaralar parantez, izgi vb. i aretler kullan lmadan k d n st kenar ndan 1,5 cm a a ya, yaz er evesinin sa st k esine yaz lmal d r. kapaktan sonra b t n sayfalar numaraland r l r. Tezin n k sm n n sayfalar k k Romen rakamlar yla (i,ii,iii, iv ..gibi) ( rnek 1), tezin metin k sm ise, giri ten ba layarak ekler k sm n n sonuna kadar 1,2,3, eklinde ( rnek 2) numaraland r l r.

6 Numaralama, tezin n k sm n n bir par as olan i kapaktan ba lat l r. Ancak, Kapak, Tez Onay sayfas , Yemin Metni ve zge mi te sayfa numaralar g r nmez. Numaralar n g sterildi i ilk sayfa, zet sayfas d r. Bu sayfan n numaras , Romen rakam yla v (be )' 2020-05Ek-2 rnek 1 rnek 2 Yaz Tipi ve Boyutu: Times New Roman tipinde 12 punto boyutlar nda yaz karakteri kullan lmal d r. Bloklanm al nt lar ile izim ve tablolarda 10 punto kullan lmal d Tipi ve Boyutu Ayar Blok Al nt lar, izim ve Tablolar Yaz Tipi Ayar Yaz m ve mla Kurallar : T rk Dil Kurumu nun T rk e S zl k ve mla K lavuzu na uyulmal d r Aralar : T m tez metni boyunca paragraflar aras nda yukar dan 6 nk, a a dan da 6 nk olacak ekilde bo luk b rak l r. Sat r aral ise 1,5 de erinde olmal d r. Ayr ca; -Kaynak ada iki kaynak aras nda alttan ve stten 6 nk bo luk b rak l r; sat r aral ise 1,5 olarak yaz l r.

7 Ki sat rdan fazla kaynak alarda alt sat rlar bir tab i eriden t m sat r aral klar 1 olarak ayarlan r. Tablo ba l klar ile tablo aras nda 1,5 sat r aral b rak l ba l klar, son sat r olarak yaz lmaz. Sayfa sonundaki ba l klar n alt nda en az iki sat r bulunmal d r. ayet iki sat r s m yorsa ba l k takip eden sayfadan ba lar. Yine sayfa sonlar nda yeni bir paragrafa ait tek sat r yer alamaz. Sayfa sonunda yeni bir paragraf yaz lacaksa en az iki sat r sayfa alt nda yer almal d i inde bloklanm al nt larda 1 sat r aral bo luk b rak lmal d 2020-05Ek-2 Sat r aral klar , aral k ayarlar Paragraf ayarlar ndan istenilen zelliklere g re ayarlanmal d : Tez metninde sat rlar iki yana yasla bi iminde yaz lmal d r. Her paragraf, yaz alan tezin sol kenar ndan 1,5 cm i eriden ba lar. Bloklanm al nt larda soldan ve sa dan 1 cm girinti yap lmal d r.

8 Metin i indeki paragraflar aras nda 1,5 aral k bulunmal d Ayarlar yukar daki tabloya g re yap lmal d r. Bloklanm al nt larda ayarlar belirtilen de erlere g re uyarlanmal d r. ekiller ve Tablolar: ekil ve Tablolar, metinde ilk de inildi i sayfada veya bir sonrakinde yer almal d r. Bunlar n yerle tirilmelerinde, sayfan n kenarlar ndan b rak lmas gerekli bo luklar a lmamal d r. Ta ma durumunda olanlar ya k lt lmeli ya da Ek te sunulmal d r. Tez i inde katlanm ekil veya izelge olmamal d r. Bir sayfadan uzun olan tablolar tez metni i inde 2020-05Ek-2bulunmak zorunda ise bir sayfa boyutunda (uygun bir yerden) b l nmelidir. Tablonun devam bir sonraki sayfada ayn tablo numaras ile ve ayn ba l kla verilmeli; ancak, tablo numaras ndan sonra (Devam) ibaresi yaz lmal d r. T m ekil ve tablolar n kendine ait bir numaras olmal d r. Numaralama rakamlarla yap lmal d r.

9 Numaralar her b l m i in birbirinden ba ms z olarak verilmelidir (Ek 13). l m Ba l klar B l m ba l klar , tek sayfada (b l m kapa rne i sayfas nda, Ek 12) ve b t n s zc kler b y k harfle, koyu ve 12 punto boyutlar nda yaz karakteriyle yaz l r ve metin ortalan d zey ba l klarda b t n s zc kler b y k harfle, 12 punto ve koyu (bold) yaz l r, sol kenardan hizalan r. kinci ve daha alt d zeylerdeki ba l klarda b t n s zc klerin ilk harfleri b y k, 12 punto ve koyu di erleri k k harfle yaz l r, sol kenardan hizalan r. B t n ba l klar numaraland r l r ve ba l klardan nce 2 sat r, sonra 1,5 sat r bo luk b rak l , Projenin ve Raporun D zenlenmesiTezin, projenin ve raporun b l m ve sayfalar n n s ralanmas u ekilde olmal d r: Kapak: kapak s ras yla, niversite, Enstit ve Anabilim/Anasanat Dal blo u, Tezin/Raporun T r , Tezin/Raporun Ba l , Tez Dan man n n nvan , Ad Soyad , rencinin Ad ve Soyad , Bas m Yeri ve Y l b l mlerinden olu n sol ve sa kenarlar nda 3 cm, st ve alt kenarlar nda ise 2 cm bo luk b rak l r.

10 B t n yaz lar ortalan r. Ba l k 14 punto, tamam b y k harflerle ve koyu, ba l n alt sat ra ge mesi halinde iki sat r aras 1,5 sat r olmal , di er yaz lar ise 12 punto ve normal olmal d r. Tezin t r olarak Y ksek Lisans Tezi, Doktora Tezi ya da Sanatta Yeterlik Tezi, raporun t r olarak ise Sanat Eseri Raporu ya da Sanatta Yeterlik Eseri al mas Raporu yaz l r (Ek 3).Kabul ve Onay Sayfas : Kabul ve Onay Sayfas , Ek 4 te g sterildi i gibi haz rlan Etik Bildirimi: Bilimsel Etik bildirimi, Ek 5 te yer almaktad r zge mi : Ara t rmac n n, biyografisi ve yay nlar zge mi ba l alt nda verilir. Bu b l mde, tez, uzmanl k dal , e itim ve varsa i deneyimi, yay nlar ve al nan d llere yer verilir. zge mi sayfas bir sayfay a mamal d r. zge mi sayfas 3. tekil ah s kullan larak yaz lmal d r (bitirdim, yapt m de il bitirdi, bitirildi, yap lm t r, yapt vb.)


Related search queries