Example: barber

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU , E İRSALİYE ve E- …

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU , E RSAL YE ve E- M STAHS L MAKBUZU KULLANILMASI zorunlu DE LD R. De erli yemiz, 17/12/2017 GENEL B LG : Maliye Bakanl Gelir daresi Ba kanl E- rsaliye , E-M stahsil MAKBUZU ve E-SERBEST MESLEK MAKBUZU kullan lmas na ili kin usul ve esaslar belirleyen 487 Seri numaral Vergi Usul Kanunu Genel Tebli ini bu g n (17/12/2017) Resmi gazetede yay mlam t r. Tebli de; 213 say l Vergi Usul Kanununun M kerrer 242 nci maddesinin ikinci f kras ile Maliye Bakanl ; elektronik defter, kay t ve belgelerin olu turulmas , kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazas ve ibraz ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmas ve d zenlenmesine ili kin usul ve esaslar belirlemeye, elektronik ortamda tutulmas na ve d

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU , E – İRSALİYE ve E- MÜSTAHSİL MAKBUZU KULLANILMASI ZORUNLU DEĞİLDİR. Değerli Üyemiz, 17/12/2017 GENEL BİLGİ : Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı “E- İrsaliye”, “ E-Müstahsil Makbuzu” ve

Tags:

  Zorunlu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of E-SERBEST MESLEK MAKBUZU , E İRSALİYE ve E- …

1 E-SERBEST MESLEK MAKBUZU , E RSAL YE ve E- M STAHS L MAKBUZU KULLANILMASI zorunlu DE LD R. De erli yemiz, 17/12/2017 GENEL B LG : Maliye Bakanl Gelir daresi Ba kanl E- rsaliye , E-M stahsil MAKBUZU ve E-SERBEST MESLEK MAKBUZU kullan lmas na ili kin usul ve esaslar belirleyen 487 Seri numaral Vergi Usul Kanunu Genel Tebli ini bu g n (17/12/2017) Resmi gazetede yay mlam t r. Tebli de; 213 say l Vergi Usul Kanununun M kerrer 242 nci maddesinin ikinci f kras ile Maliye Bakanl.

2 Elektronik defter, kay t ve belgelerin olu turulmas , kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazas ve ibraz ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmas ve d zenlenmesine ili kin usul ve esaslar belirlemeye, elektronik ortamda tutulmas na ve d zenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer almas gereken bilgileri internet de dahil olmak zere her t rl elektronik bilgi ileti im ara ve ortam nda Maliye Bakanl na aktarma zorunlulu u getirmeye, bilgi aktar m nda uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ili kin usul ve esaslar tespit etmeye, Vergi Usul Kanunu kapsam na giren i lemlerde elektronik imza kullan m usul ve esaslar n d zenlemeye ve denetlemeye yetkili k l nm t r.

3 S z konusu f krada, Vergi Usul Kanunu ve di er vergi kanunlar nda defter, kay t ve belgelere ili kin olarak yer alan h k mlerin elektronik defter, kay t ve belgeler i in de ge erli oldu u; Maliye Bakanl n n, elektronik defter, belge ve kay tlar i in di er defter, belge ve kay tlara ili kin usul ve esaslardan farkl usul ve esaslar belirlemeye yetkili oldu u h kme ba lanm t r. VUK M kerer 257. maddeye g re ; Maliye Bakanl na verilen yetkilere istinaden, yayg n olarak kullan lan belgeler aras nda yer alan sevk irsaliyesi , m stahsil MAKBUZU ve serbest MESLEK MAKBUZU belgelerinin elektronik ortamda elektronik belge olarak d zenlenebilmesi, al c s na elektronik veya ka t ortam nda iletilmesi ile muhafaza ve ibraz edilebilmesine ili kin usul ve esaslar bu tebli i ile belirlenmi tir.

4 ELEKTRON K RSAL YE (E- RSAL YE) Mal hareketlerinin elektronik ortamda d zenli bir ekilde izlenebilmesi amac yla; 213 say l Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin birinci f kras n n be inci bendine g re hali haz rda ka t ortamda d zenlenmekte olan sevk irsaliyesi belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda d zenlenmesi, al c s na elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine ili kin yap lan d zenlemeler yap lm t r. e- rsaliye belgesi, yeni bir belge t r olmay p, ka t ortamdaki sevk irsaliyesi belgesi ile ayn hukuki niteliklere sahiptir.

5 Uygulamadan Yararlanma Y ntemleri ve Ba vuru Esaslar : M kellefler e- rsaliye Uygulamas ndan; a) Kendi bilgi i lem sistemlerinin Ba kanl k sistemlerine entegrasyonu yoluyla, b) e- rsaliye Uygulamas na ait temel fonksiyonlar n internet zerinden genel kullan m n sa lamak amac ile Ba kanl k taraf ndan olu turulan ve internet adresinde hizmete sunulan G B Portal arac l yla, c) Ba kanl ktan izin alm zel entegrat rlerin bilgi i lem sistemleri arac l yla, olmak zere, e-Fatura Uygulamas ndan yararland klar y ntem ile yararlanabilecek olup, Ba kanl k a aksi belirtilmedi i s rece, e-Fatura Uygulamas ndan yararland klar y ntem d nda bir y ntem kullanamayacaklard r.

6 M kellefler, (a) ve (b) alt bentlerinde belirtilen y ntemlerden biri ile uygulamaya dahil olmak istediklerinde; Gelir daresi Ba kanl n n internet adresinde yay mlanan Elektronik rsaliye Ba vuru K lavuzu na uygun olarak e- rsaliye Uygulamas na ili kin gerekli ba vuru i lemlerini yerine getirmeleri gerekmektedir. e- rsaliye Uygulamas na (c) alt bendinde belirtilen y ntemle dahil olmak isteyen m kellefler; do rudan Ba kanl ktan izin alm zel entegrat rlerden herhangi birine ba vuracak olup, ayr ca Ba kanl a ba vuruda bulunmalar na gerek bulunmamaktad r.

7 De erlendirme ve zin: e- rsaliye Uygulamas ndan kendi bilgi i lem sistemlerinin Ba kanl k sistemlerine entegrasyonu y ntemiyle yararlanmak i in Ba kanl a yap lan ba vurular; Ba kanl k taraf ndan m kellefe ait sistemin yap s , i leyi i ile bu sistemde elektronik olarak d zenlenen e- rsaliye rneklerinin, bu Tebli de ve internet adresinde yay mlanan teknik k lavuzlarda belirlenen usul ve esaslara uygun olup olmad a s ndan de erlendirilecektir. Ba kanl k gerek g rmesi halinde ilave teknik bilgi ve belge talebinde bulunabilecektir.

8 Ba kanl k a yap lacak de erlendirme sonras nda ba vurular uygun bulunan ve test s re lerini ba ar l bir ekilde tamamlayan m kelleflere e- rsaliye Uygulamas ndan kendi bilgi i lem sistemlerinin Ba kanl k sistemlerine entegrasyonu y ntemiyle yararlanmas na ili kin olarak izin verilecektir. De erlendirme a amas nda eksiklikleri tespit edilen m kelleflere, s z konusu eksiklikleri gidermeleri i in en ok bir y l s re verilir. Bu s re i erisinde eksikliklerini gidermeyen m kelleflerin ba vurular reddedilir.

9 Ba vurular reddedilen m kelleflerin reddi izleyen bir y l i erisinde yapacaklar ba vurular kabul edilmeyecektir. Bu durum, m kelleflerin e- rsaliye Uygulamas kapsam nda G B Portal ya da zel entegrat rl k izni alan m kellefler vas tas yla e- rsaliye Uygulamas ndan yararlanmalar na engel te kil etmez. E- RSAL YE KULLANILMASI zorunlu DE LD R Genel tebli in 3. Maddesinin (6) f kras na g re ; E- rsaliye uygulamas zorunlu bir uygulama olmay p, uygulamadan; a) 397 S ra Vergi Usul Kanunu Genel Tebli i kapsam nda getirilen e-Fatura Uygulamas ndan yararlanma iznine sahip olan, b) Bu Tebli de a klanan usul ve esaslara uygun olarak, e- rsaliye d zenleyebilme ve iletebilme konusunda gerekli haz rl klar n tamamlam olan ve c) Tebli de belirtilen ekilde e- rsaliye Uygulamas na dahil olmak i in gerekli ba vuruyu yapan, m kellefler, istemeleri halinde 1/1/2018 tarihinden itibaren faydalanabilirler.

10 ELEKTRON K M STAHS L MAKBUZU (E-M STAHS L MAKBUZU ) Ger ek usulde vergiye tabi olmayan ift ilerden mal sat n al nmas nda fatura yerine ge en ticari bir vesika olarak kullan lmakta olan m stahsil makbuzunun elektronik ortamda izlenebilmesi amac yla, 213 say l Vergi Usul Kanununun 235 inci maddesine g re hali haz rda ka t ortamda d zenlenmekte olan m stahsil MAKBUZU belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda d zenlenmesi ile ka t ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi ve Ba kanl a elektronik ortamda raporlanabilmesine ili kin d zenlemeler yap lm t r.


Related search queries