Example: barber

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ DEKOLTE VE …

M LL E T M BAKANLI I G ZELL K VE SA BAKIM H ZMETLER DEKOLTE VE Y Z MASAJI 815 SBG007 Ankara, 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. i A IKLAMALAR .. ii G R .. 1 RENME FAAL YET - 1 .. 3 1. Y Z VE DEKOLTE TEM ZLEME MASAJI .. 3 Tan m .. 3 Masaj .. 3 Klasik Masaj Hareketleri .. 3 Masaj n Genel Ama lar .. 4 Masaj Uygulamas n Etkileyen Etkenler .. 4 Kan Dola m .. 5 Lenf Dola m .. 5 Kemikler .. 6 Kafatas Kemikleri .. 8 Y z Kemikleri .. 8 Sinirler .. 9 Kaslar .. 10 Boyun ve Ba Kaslar .. 11 Mimik izgileri .. 15 Ba l ca Y z Kaslar .. 16 UYGULAMA FAAL YET.

t.c. mİllÎ eĞİtİm bakanliĞi gÜzellİk ve saÇ bakim hİzmetlerİ dekolte ve yÜz masaji 815sbg007 ankara, 2011

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ DEKOLTE VE …

1 M LL E T M BAKANLI I G ZELL K VE SA BAKIM H ZMETLER DEKOLTE VE Y Z MASAJI 815 SBG007 Ankara, 2011 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilere rehberlik etmek amac yla haz rlanm bireysel renme materyalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE SATILMAZ. i A IKLAMALAR .. ii G R .. 1 RENME FAAL YET - 1 .. 3 1. Y Z VE DEKOLTE TEM ZLEME MASAJI .. 3 Tan m .. 3 Masaj .. 3 Klasik Masaj Hareketleri .. 3 Masaj n Genel Ama lar .. 4 Masaj Uygulamas n Etkileyen Etkenler .. 4 Kan Dola m .. 5 Lenf Dola m .. 5 Kemikler .. 6 Kafatas Kemikleri .. 8 Y z Kemikleri .. 8 Sinirler .. 9 Kaslar .. 10 Boyun ve Ba Kaslar .. 11 Mimik izgileri .. 15 Ba l ca Y z Kaslar .. 16 UYGULAMA FAAL YET.

2 18 L ME VE DE ERLEND RME .. 30 RENME FAAL YET - 2 .. 32 2. BAKIM MASAJI .. 32 UYGULAMA FAAL YET .. 33 L ME VE DE ERLEND RME .. 46 MOD L DE ERLEND RME .. 47 CEVAP ANAHTARLARI .. 48 KAYNAK A .. 49 NDEK LER ii A IKLAMALAR KOD 815 SBG007 ALAN G zellik ve Sa Bak m Hizmetleri DAL/MESLEK Alan Ortak MOD L N ADI DEKOLTE ve Y z Masaj MOD L N TANIMI Y z ve DEKOLTE temizleme ve bak m masaj ile ilgili bilgilerinin verildi i renme materyalidir. S RE 40/24 N KO UL Klasik Masaj Teknikleri, Cilt Analizi, Cilt Bak m Kozmetikleri mod llerini ba ar ile tamamlamak. YETERL K DEKOLTE ve y ze masaj uygulamak. MOD L N AMACI Genel Ama Gerekli ara gere ve ortam sa land nda y ze ve dekolteye, klasik masaj tekniklerini kullanarak masaj uygulayabileceksiniz. Ama lar 1. DEKOLTE ve y ze temizleme masaj n uygulayabileceksiniz. 2. DEKOLTE ve y ze bak m masaj n uygulayabileceksiniz. E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI Ortam: At lye Donan m: Cilt bak m r nleri, havlu, k t havlu, masaj r nleri L ME VE DE ERLEND RME Mod l i inde yer alan her renme faaliyetinden sonra verilen l me ara lar ile kendinizi de erlendireceksiniz.

3 Retmen mod l sonunda l me arac ( oktan se meli test, do ru-yanl vb.) kullanarak mod l uygulamalar ile kazand n z bilgi ve becerileri l erek sizi de erlendirecektir. A IKLAMALAR 1 G R Sevgili renci, Y z v cuttan ok nce ya lan r. Y z kaslar s k nt ya, duygulara, gerilmeye, olumsuz tepki g sterir. Y z buru turmaya, ka atmaya, ka kald rmaya al mas kolayd r ve zamanla bu durum k r kl klar ortaya kart r. Bu nedenle k r kl klar n ve sarkmalar n geciktirilmesi i in y z n zenli bak m gerekmektedir. Y z bak m temizleme ile ba lar. Cilt do ru analiz edilerek uygun temizleme kozmeti iyle cilt zerindeki sebum, l deri h creleri ve ter gibi derinin fizyolojik art klar n n giderilmesi, cilt zerine yap m evresel kirliliklerinin uzakla t r lmas ve cildin makyajdan ar nd r lmas d r. Profesyonel cilt bak m i in uygun kozmetiklerinin se imin yan s ra, uygulama i in iyi masaj bilgisi gerekmektedir.

4 Bu nedenle y zdeki kaslar n y nlerini, sinir u lar n , kan ve lenf dola m n , masaj hareketlerini bilerek elleri iyi kullanma becerisi kazan lmal d r. renme faaliyetinin birinci k sm nda y z ve DEKOLTE temizleme masaj n , ikinci k sm nda y z ve DEKOLTE bak m masaj n ele ald k. Haz rlanan renim faaliyetleri sonunda cilt bak m i in gerekli olan y z ve DEKOLTE temizleme masaj ile bak m masaj n uygulayacak d zeye geleceksiniz. G R 2 3 RENME FAAL YET - 1 Y ze ve dekolteye temizleme masaj n tekni ine uygun uygulayabileceksiniz. Cilt bak m salonlar na giderek temizleme masaj n n nas l yap ld n ve masaj uygulamas nda dikkat edilecek noktalar sorarak g zlemleyiniz. rendiklerinizi s n fta arkada lar n zla payla n z. 1. Y Z VE DEKOLTE TEM ZLEME MASAJI Tan m Cilt bak m n n birinci ad m cildin temizlenmesidir. Burada ama , cilt zerinde birikmi sebum, sebumun oksidasyonu sonucu olu an yap lar, l deri h creleri, ter gibi derinin fizyolojik at klar n n giderilmesi, mikroorganizma ve cilt zerine yap m evresel kirliliklerin uzakla t r lmas ve cildin makyaj art klar ndan ar nd r lmas d r.

5 Cildi temizlerken cilt temizleme kozmetiklerinin yan s ra uygulanacak do ru masaj teknikleri kan dola m n h zland r r. Cilde hapis olmu sebumu ve ciltte birikmi l h creleri yumu at p ciltten uzakla t rmay kolayla t rarak ciltte daha derin temizleme sa lar. Cilt temizleme masaj nda klasik masaj teknikleri kullan l r. Bu teknikler a a da k saca anlat lm t r. Masaj Klasik Masaj Hareketleri floraj: Deri tabakas na paralel olarak hafif e yap lan s vazlama hareketleridir. Sakinle tirmeyi ve gerilimi azaltmay sa lar. Bu nedenle bu hareket t r masaj ba lang c nda yap l r. Bask artt nda st damarlar uyar l r. Friksiyon: K k dairesel hareketlerle bast rarak ovmad r. Ba dokusunun gev emesine yard mc olmas n n yan nda, kan dola m n artt r r ve erken k r k olu umuna kar nleyici etki yapar. Ama bu i lem yap l rken cilt ok fazla itilmemelidir, yoksa ba dokusuna zarar verilerek tam aksi bir sonu elde edilebilir.

6 RENME FAAL YET 1 AMA ARA TIRMA 4 Petrisaj: Bir e it yo urma hareketidir. Cilt ve kaslar kald r l r ve birbirine kar itilir. Bu derinlemesine etki sayesinde madde al veri i canland r l r ve tonu d zeltilir. ift ene, i kin yanak ense ve omuzlarda yap lmas yararl d r. Perk syon: Vurma hareketidir. Parmak u lar cilde dikey olarak tutulup hafif trampet alma hareketleri yap l r, b ylece cilt sinirleri uyar l r. Vibrasyon: Titreme etkisi olu turan ani hareketlerdir. Kaslarda gev emeyi sa layarak a r y azalt r ve sinir u lar n uyararak dinlenmeyi abukla t r r. Presyon: Bask hareketlerini i erir. Dola m art r r ve dokular n beslenmesini abukla t rarak art k maddelerin uzakla mas n sa layabilir. Masaj n Genel Ama lar Kan dola m n n h zland r lmas ile h cre ve dokulara daha ok kan gitmesi Madde al veri art klar n n (toksin) daha abuk at lmas cildin ba dokusu Elastikiyetinin art r lmas ya da devam ettirilmesi Cilt kaslar n n gerilmesi ve k r klar n nlenmesi Sakinle tirme ve gerilimin azalt lmas Ya bezlerinin uyar lmas Masaj Uygulamas n Etkileyen Etkenler Y z masaj izgilerinin y n Y z kaslar n n y n skelet yap s n n durumu Uyar (bas n ) farkl l klar , Hareketin ritmi ve h z Masaj n s resi Masaj n Etki Etti i Alanlar Uygulanan masaj hareketleri kan dola m , lenf dola m , sinir sistemi, kemikler ve kaslar zerine etki eder.

7 Masaj tekni inde ustala mak i in cilt bak m uzman anatomi ve fizyoloji bilgisine ve e itli hareketlerde belirli ustal a sahip olmak zorundad r. Ba m zda bulunan kemikleri, kaslar , sinir sistemini, kan ve lenf dola m sistemini ok iyi tan mam z gerekir. A a da bu sistemler anlat lm t r. ekil : Masaj y nleri 5 Kan Dola m V cudu bir a eklinde saran kan damarlar sayesinde v cudun en ufak h creleri aras na kadar yay l p onlara besin ta yan kan, ya am m z i in ok nemli bir maddedir. Kan n i inde iki t rl yuvarlak k g r r z. Bunlar alyuvarlar ve akyuvarlar d r. Alyuvarlar n i inde hemoglobin (kan yuvarla ) denilen bir madde vard r. Bu madde sayesinde alyuvarlar havadaki oksijen gaz n al r. Kan v cudu dola rken hayat i in ok gerekli olan bu gaz b t n h crelere ula t r r. Kan akci ere gelir, solunum sayesinde zehirli gazlar d ar at l r, onun yerine havadan yeniden oksijen al r.

8 Akyuvarlar i eri girmi mikroplara kar v cudu koruyan ordulard r. Kan n ba l ca i levleri u ekilde s ralan r: V cut dokular na O2 ta r. V cut dokular ndan CO2 ta r. V cut d na at lacak maddeleri ta r. Sindirilmi g dalar ta r. Hormonlar ta r. Is y ta r. Lenf Dola m V cudumuz i in kan gibi nemli bir s v da lenf (akkan)tir. Bunlar renksiz, berrak bir s v d r. Lenf kendine zg damarlar i inde dola r ve kendisine zg bir sistem meydana getirir. Lenf damarlar k lcallardan ba layarak lenf d mlerinden ge er ve oradan toplardamarlara a l r. Lenf damarlar v cudun her taraf na yay lm t r ve aralar nda a lar meydana getirir. Lenf damarlar n n ap kan k lcal damarlar ndan daha geni ve saydamd r. Kan n ta yamad b y k molek lleri rahatl kla ta r ve damarlardaki lenf d ar dan rahatl kla g r lebilir. nsan akkan nda %4 7 protein bulunur. Organizman n h creleri kan ve akkan taraf ndan beslenir.

9 Lenf d mleri mercimek b y kl nden zeytin b kl ne kadar de i ik boyda olur. Say lar b t n v cutta 400 600 aras nda de i ir. Lenf d mleri lenfosit denilen kan h crelerini yapar ve kana verir. Akkan ta yan damarlar, bu d mlere girer ve kar. Akkan n ta d mikroplar lenf d mlerinde tutularak yok edilir. V cudumuzun mikroplara kar bek ili ini yapar. rne in, ayaktan al nan bir mikrop hemen kas k d mlerinde ya da elden al nan bir mikrop koltukalt d mlerinde tutulur. Lenf d mleri bu mikroplar yok ederken i er. 6 Kemikler Kemik dokusunun bir k sm organik, bir k sm inorganik olan maddelerden meydana gelmi tir. Kemikler organik tuzlar n fazla bulunmas yla sert bir yap dad r. % 95 Kolojen liflerden olu ur. Bunlar kemi e sa laml k ve esneklik verir. Kemikler kemik zar yla evrilidir. Kemik zar , kan damarlar ve sinirler a s ndan zengindir. Bunlar n uzant lar kemik i ine kadar girerek kemik ili ini olu turur.

10 Kemik ili i, ya , kan, sinir bak m ndan zengin olup kemik h crelerinin beslenmesini ve yeniden olu mas n sa layarak kan yuvarlar n n yap m nda da nemli i g r r. Yeti kin bir insanda 206 kemik bulunur. ekil ve boyut y n nden 6 tip kemik vard r. Uzun kemikler: Uzunlu u geni li inden b y k olan kemiklerdir. zellikle kol ve bacaklarda bulunur. n kol, kol kemi i, uyruk kemi i, bacak ve parmak kemi i uzun kemiklerdir. K sa kemikler: Kabaca uzun, geni , kal nl birbirine e it, el ve ayak bile inde bulunan kemiklerdir. Yass kemikler: Yaprak gibi yass g r n ml olan kemiklerdir. Kafatas kemikleri, kaburgalar, k rek kemikleri yass kemiklerdir. D zensiz kemikler: Belli bir ekli yoktur. zerinde bulunan k nt lar ile kaslara yap msa yeri te kil ederlerken sa lam eklemler olu turur. Omuzlar, kuyruk sokumu kemi i, st ene ve alt ene kemikleri d zensiz kemiklerdir. Sesamoid kemikler: Baz kas giri leri ve kaslar kemiklere ba layan veya kaslar n kemiklere ba land yerde bulunur.


Related search queries