Example: marketing

MUHASEBE FİNANSMAN DIŞTİCARETTE ÖDEME …

LL E T M BAKANLI IMUHASEBE F NANSMANDI T CARETTE DEME EK LLER 344MV0049 Ankara, 201 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE R ..1 RENME FAAL YET PE N Pe in demede Do abilecek deme Yap lacak D viz Al m demenin Kullan m S Gemi n as Di er hra Mal n G hracatta Mal G nderilirken G mr k k Hesab n Kapat lmas.

t.c. mİllÎ eĞİtİm bakanliĞi muhasebe fİnansman diŞtİcarette Ödeme Şekİllerİ 344mv0049 ankara, 201

Tags:

  Muhasebe

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of MUHASEBE FİNANSMAN DIŞTİCARETTE ÖDEME …

1 LL E T M BAKANLI IMUHASEBE F NANSMANDI T CARETTE DEME EK LLER 344MV0049 Ankara, 201 Bu mod l, mesleki ve teknik e itim okul/kurumlar nda uygulanan er eve retim Programlar nda yer alan yeterlikleri kazand rmaya y nelik olarak rencilererehberliketmekamac ylahaz rlanm bireysel renmemateryalidir. Mill E itim Bakanl nca cretsiz olarak verilmi tir. PARA LE R ..1 RENME FAAL YET PE N Pe in demede Do abilecek deme Yap lacak D viz Al m demenin Kullan m S Gemi n as Di er hra Mal n G hracatta Mal G nderilirken G mr k k Hesab n Kapat lmas.

2 Fiili hra Suretiyle Pe in Bedelin FAAL YET ..10 L ME DE ERLEND RENME FAAL YET MAL VE VESA K MUKAB L Mukabili (Belge Kar l ) Do abilecek deme Yap lacak Tahsilat Sat S zle Mallar n G Bedelin Mallar n G mr kten Mal Mukabili Sat S zle Mallar n G Bankaya Hesab n Kapat lmas ..16 UYGULAMA FAAL YET ..17 L ME DE ERLEND RENME FAAL YET AKRED T FL VE KRED L S zle hracat Dosyas .. Akreditif A Akreditif lemleri Ve Mallar n NDEK Aval Ve Kabul Kabul Kredili deme e itleri Ve Hesab n Kapat lmas.

3 Kredili hracat Talebi Ve zin S FAAL YET ..31 L ME DE ERLEND RENME FAAL YET KONS NYE HRACAT-KONS (CONSIGNATIONS).. (Konsinyi).. hracat S zle artlar .. G mr k Sat .. Sat Sonras Konsinyasyon Suretiyle Yap lan Sat FAAL YET ..38 L ME DE ERLEND RENME FAAL YET ZEL TAKAS VE BA LI zel Takas Ba l veya ba l muamele yoluyla yap lacak ihracatta yap lacak i lemler;..45 UYGULAMA FAAL YET ..47 L ME DE ERLEND L DE ERLEND IKLAMALARKOD344MV0049 ALANF inanmanve MuhasebeDAL/MESLEKD Ticaret Ofis Eleman MOD L N ADID Ticarette deme ekilleriMOD L N TANIMID ticarette yap lanpe in, mal ve vesaik kar l , akditifli,kredili ve konsinye deme ekillerinin tan t larakuygulamalar n verildi i renme RE40/24 N KO ULYETERL KD ticarette deme ekillerini takip etmekMOD L N AMACIG enel Ama Bu mod l ile.

4 Pe in, mal ve vesaik kar l , akditifli,kredili ve konsinye deme ekillerini ay rt ticarette pe in deme i lemi ve belgeleriniay ticarettemal ve vesaik kar l deme i lemini vebelgeleriniay ticaretteakreditifli ve kredili deme i lemini vebelgelerini di erlerinden ay ticarettekonsinye sat ve deme i lemi vebelgelerini di erlerinden ay ticarette zel takas ve ba l muamele i lemi vebelgelerini di erlerinden ay T M RET MORTAMLARI VEDONANIMLARIB ilgisayar, Yaz c , Ka t, Formbelgeler,Bilan o,CD,Bilgisayar masas ,Hesap makinas L ME VEDE ERLEND RMEMod l n i inde yer alan her faaliyetten sonra,verilen l me ara lar yla kazand n z bilgi ve becerileri l erekkendi kendinizi de erlendireceksiniz.

5 Retmen; mod l sonunda sizin zerinizde l me arac uygulayacak, mod l ile kazand n z bilgi ve becerileri l erek, de IKLAMALAR1G R Sevgili renci;G n m zde d ticaret, kalk nman n en nemli unsurlar ndan ticaret i d nyas na yeni a l mlar sa lamakta ama bir yandan da, lkelerfarkl hukuk sistemlerine ve farkl mevzuata sahip old klar ndan, birbirlerini yeterincetan mayan ve g ven duymayand ticaretle u ra an taraflar a s ndan riskler yaratmaktad r. hracat larla ithalat lar n kar la t klar ikilem; makul bir risk d zeyinde uluslararas ticaretinas lger ekle tirdikleridir.

6 Hracat ve thalat a s ndan temel riskler nelerdir? thalat i in; mallar n zaman nda ve sipari edildi i ekilde y klenmemesi,ihracat i in demenin yap lmamas d taraf sorumlulu unu yerine getirmedi i takdirde, di er taraf n onu zorlamas n ng olaca da bilnmektedir. Taraflar birbirlerine g ven duysalar da, tedbirli davranmalar n gerektirecek bir ok neden vard r. Yabanc lkedeki kar tarafa g venmeme sorunu, d ticarette deme y ntemleriile z mlenebilir. demeler uluslararas i lem yapan bankalar arac l ile yap l r.

7 Mal bedelinin denmesini sa layan e itli uluslararas deme ekilleri vard r. deme ekillerinin baz lar daha ok al c n n, baz lar da daha ok sat c n n yarar na oldu undanmal bedelinin hangi deme ekline g re denece i taraflar aras nda yap lacak pazarl k ve var lacak anla masonucunda belli mod lded ticaretteuluslararas deme arac olarak kulan lanpe in,malmukabili,akreditifve konsinye deme ekillerini R 2 RENME FAAL YET 1Bu renme faaliyetiiled ticarettepe in deme i lemi ve belgeleriniay faaliyete ba lamadan nce yapman z gereken ara t rmalar unlard r.

8 D Ticaret M ste arl , G mr k M ste arl , hracat Geli tirme Merkezi gibid ticarete y n verenkurum ve kurulu lar n web sayfalar n ve k t phaneleriniziyaret ederek, d ticarette pe in deme i lemi hakk nda bilgi N DEMED ticarette kullan lan deme ekilleri i lemin zelli ine g re de i mektedir. Bunedenle uygulamada alt farkl deme ekli mevcuttur. Bunlar: Pe in deme Vesaik Mukabili deme Mal Mukabili deme Akreditif Kredili deme Konsinye Sat lar Takas ve ba l muamele i lemleriYukar daki deme ekillerinden birincisi olan pe in deme, ihracat taraf ndan ihra edilen mallar n bedellerinin, ithalat taraf ndan mal n teslim al nmas ndan nce, bankalaryolu ileal c n n kendisi veya vekili ya da onun ad na harket eden nc bir ki i taraf ndansat c ya pe in olarak denmesianlam na zel sipari zerine retilenmallar n sat nda kullan lmaktad r.

9 Lk olarakPe in deme, en fazla ihracat n n yarar na olan,satt mal n bedelininhemen tahsilini sa layan,ithalat n n dememe ihtimalini ortadan kald ran deme c n n sermayesiniuzuns re ba l kalmaktan kurtar lkeler kambiyo rejimleriyle,d vizlerin pe in olarak transferini ve ihracat n ger ekle memesi dolay s yla d vizlerin geriiadesini zel kay tlamalara tabi tutmu tur. RENMEFAAL YET 1 AMA ARA in demede TaraflarPe in deme genelliklebirbirini ok iyi tan yanal c ve sat c aras nda yap lmaktad deme ekli ihracat ve ithalat aras ndaki g vene dayan abilecek RisklerD ticaret i lemlerinde firmalar o u zaman farkl risklerle kar kar ya kalmaktad ticarete taraf olan firmalar n farkl lkelerde bulunmalar , mevzuatlar n n farkl olmas ,de i ik para birimlerini kullanmalar , ayr dillerin konu ulmas gibi nedenler firmalar demekonusunda e itli risklerle kar kar ya b rakmaktad r.

10 Hracat satt mal n bedelini zaman nda ve belirtilen ekildetahsil etmeyi, ithalat ise bedelini deyece i mal zaman nda ve istenilen zelliklerde almay ama lamaktad in deme ekli, ihracat a s ndan en elveri li deme eklidir. Ancak mallarg nderilmedenparas dendi i i in riskin t m ithalat (al c ) deme eklindeal c i in olas baz riskleri vard n sevki, sat c firmadan yahut lkenin artlar ndan kaynaklanan nedenlerleaksayabilir ve gecikebilir. Bu durumda al c firma en az ndan paran n kendisinde beklemesiile kazanabilec i faiz gelirinden mahrum olacakt s zle mede belirtilen kalite, miktar vedi er zelliklerine riskler ihracat n n bankas ndan temin edilecek teminatlar ile garanti alt naal deme Yap lacak BankaMal ve hizmet ihrac ile ihracat say lan sat ve teslimler kar l nda gelen pe inbedeller ihracat veya yurt d nda yerle ik ki iler ad na a lan D viz Tevdiat Hesaplar na(DTH)


Related search queries