Example: air traffic controller

STOMA BAKIMI ve TORBA DEĞİŞİMİ - Acıbadem …

STOMA BAKIMI ve TORBA DE M nce birka nemli hat rlatma yapal m !!!! STOMA : K k delik anlam na gelir. KOLOSTOM : Kal n barsaklar n ge ici olarak bat na a zla t rmas i lemidir. EKOSTOM : Travma, perforasyon veya kanser nedeniyle ekumun cerrahi a zla t r lmas . LEOSTOM : Genellikle sa alt kadranda ince barsaklara a lan cerrahi a zla t rma. PASTA: STOMA bak m nda kullan lan krem. OSTOM TORBASI: Gaitay toplamak i in zel retilmi r nlerdir. Unutmamal y z ki STOMA bak m verirken ve TORBA de i imini yaparken; Hastan n gizlili i korunmal ve mahremiyetine dikkat edilmelidir. Stomal bireyler fizyolojik, sosyal ve psikolojik olmak zere pek ok problemle kar la abilmektedir. Birey beden imgesinin de i mesi ile birlikte, v cudunda olan de i ikli i kabullenmez ve stomas n g rmek istemez.

STOMA BAKIMI ve TORBA DEĞİŞİMİ 1. Malzemelerinizi hazırlayın: Hastaya uygun kolostomi torbası Makas Gerekirse kolostomi pastası

Tags:

  Stoma

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of STOMA BAKIMI ve TORBA DEĞİŞİMİ - Acıbadem …

1 STOMA BAKIMI ve TORBA DE M nce birka nemli hat rlatma yapal m !!!! STOMA : K k delik anlam na gelir. KOLOSTOM : Kal n barsaklar n ge ici olarak bat na a zla t rmas i lemidir. EKOSTOM : Travma, perforasyon veya kanser nedeniyle ekumun cerrahi a zla t r lmas . LEOSTOM : Genellikle sa alt kadranda ince barsaklara a lan cerrahi a zla t rma. PASTA: STOMA bak m nda kullan lan krem. OSTOM TORBASI: Gaitay toplamak i in zel retilmi r nlerdir. Unutmamal y z ki STOMA bak m verirken ve TORBA de i imini yaparken; Hastan n gizlili i korunmal ve mahremiyetine dikkat edilmelidir. Stomal bireyler fizyolojik, sosyal ve psikolojik olmak zere pek ok problemle kar la abilmektedir. Birey beden imgesinin de i mesi ile birlikte, v cudunda olan de i ikli i kabullenmez ve stomas n g rmek istemez.

2 Zellikle TORBA de i imi ve STOMA bak m nda hasta bireyi i leme dahil etmek bu endi eli s recin daha k sa s rede a lmas n kolayla t r r. Beden imgesinde de i me, depresyon, cinsel sorunlar vb. endi eler stomal bireylerin sosyal ya ant lar n olumsuz etkilemektedir. STOMA torbas kullan m ile ilgili farkl alternatifler sunmak, benzer tan konmu ki iler ile biraya gelmelerini sa lamak, bireylerin daha k sa s rede yeniden sosyal ya ant lar na d nmelerini sa layabilir. Post-op d nemde hastay psikolojik olarak desteklemek ok nemlidir. Hasta kolostomisine bakmas ve bak ma e lik etmesi konusunda cesaretlendirilmelidir. imdi sizlerle STOMA bak m ve TORBA de i imini inceleyelim. STOMA BAKIMI ve TORBA DE M 1. Malzemelerinizi haz rlay n: Hastaya uygun kolostomi torbas Makas Gerekirse kolostomi pastas Temizleme mendilleri Gerekirse yara rt s Kare gaz Il k su / Distile su Kolostomi adapt r At klar n at laca uygun po et Non steril eldiven B brek k vet 2.

3 Hastay uygulama hakk nda bilgilendirin 3. lem i in hastan zdan izin al n 4. Malzemeleriniz i in uygun ve temiz bir alan se in 5. Ellerinizi y kay n, eldiven giyin Birazdan birlikte torban z de i tirece iz ve STOMA bak m n z .. 6. Hastan za uygun pozisyon verin Bunu yaparken mahremiyetine zen g sterin (Hasta s rt st yatar pozisyona getirilir. E er i lemi hasta kendisi yapacak ise oturur pozisyonda olmas sa lan r.) Hasta bak m nda temel hedef hastan n ba ms z olarak bak m n evde de yapabilmesini sa lamakt r. de i tirirken b lgenin alt na hasta alt serme koyun 8. Adapt r st k sm ndan ba layarak yava a yukar dan a a ya do ru deriden ay r n.

4 (Bu esnada adapt r n deriden ayr lmas zor oluyorsa evresini l k su ile slatt ktan sonra adapt r karmaya ba lay n.) 9. B brek k vet i eresine l k su / distile su koyup kare gazlar i inde slat n. Islat lm s k lm kare gaz ile stoman n etraf n silerek tamamen temizleyin. Temizleme i leminiz bitince stoman n etraf n kuru kare gaz ile tamamen kurulay n. Silme i lemi i in temizleme mendilleri de kullan labilir. Stoman n etraf n n kuru olmas , temiz olan adapt r n yap mas i in nemlidir. Temizlikten sonra stoman n etraf n n kuru oldu undan emin olun. STOMA , STOMA evresi, cilt bu basamakta komplikasyonlar a s ndan g zlemlenir. Ciltte tahri varsa koruyucu olarak hekim bilgisi dahilinde yara rt leri kullan n.

5 Ciltte fazla t y varsa tra n yap n. de i tirin. Stoman n ap n n ka mm oldu unu STOMA cetveli yard m yla l n Uygun olan l ; torban n kenar ile STOMA aras nda 2mm bo luk olmas d r. Bu mesafe nemlidir nk ok dar olursa STOMA adapt r bas yaparak stomay tahri eder, geni olursa stama etraf ndaki deri a kta kal r ve d k deriye bula arak tahri e yol a ar. TORBA de i imi esnas nda stoman n etraf n n kuru kalmas n sa lamak i in, zerini k k kuru bir karegaz koyabilirsiniz. 11. Haz r kesilmi adapt r varsa uygun l de olan kullan n. Kesilebilir adapt r kullan yorsan z stoman n l t n z ap na g re, ucu e ri bir makas yard m yla adapt r kesin. 12. Kesti iniz adapt r n yap kan k sm ndaki ka d kar n ve i k sm na di macunu kal nl nda pasta s r n.

6 (Pasta STOMA ile TORBA aras nda engel olup s z nt y nler. Pastan n g revi STOMA etraf ndaki deriyi d k dan korumakt r.) 13. Ortadaki delik stomay i ine alacak ekilde adapt r cilde yerle tirin. Elinizin s s adapt r n daha iyi yap mas n sa layaca m zdan, parma n z yar m dakika adapt r n zerinde gezdirin. Adapt r v cut s s na ula t k a yumu ayacak ve daha kolay ekillendirilebilir bir hal alacakt r. 14. Adapt r n orta k sm n yerle tirdikten sonra kenarlar ndaki yapi kan ka tlar da kald rarak adapt r , tam olarak cilde yap t r n. 15. Adapt re uygun STOMA torbas n bir noktadan ba layarak dairesel hareklerlerle adapt re yerle tirin. 16. Adapt re torbay yerle tirdikten sonra kendinize do ru hafif e gererek iyice yerle ip yerle medi ini kontrol edin.

7 E er alttan bo altmal bir TORBA tak yorsak i lem bitiminde torban n klembini kapat n. TORBA zerinde bulunan gaz filtresi uygun olan k sma yerle tirilir. 17. At klar uygun at k torbalar na at n, eldivenlerinizi kar n, ellerinizi y kay n. TORBA de i imi, stama bak m ve g zlemlerinizi kaydedin. Haz rlayanlar Hicran im ek Ay eg l Toraman Ac badem Kayseri Hastanesi Ac badem Sa l k Grubu Onkoloji Sorumlu Hem iresi E itim&Geli im Hem iresi Kaynaklar: 1. elimen, D., Akg n, M., Erdim A.(1998) STOMA Bak m , Marmara niversitesi Teknik E itim Fak ltesi Matbaas , stanbul 2. Karada A., Mente B., Ayaz S., rk r c O., Alabaz . (2003) Kolostomili ve leostomili Hastalar n Bak m na Y nelik Rehber Kitap 3. Karada ,A., Mente , B. (2001) Bir ok hastal n Cerrahi Tedavisinde STOMA , (Eri im Tarihi : ) 4.

8 Kongevej, L.(2003) G nl k STOMA Bak m le lgili pu lar , (Eri im tarihi: ) 5) Erko ak, E. ( 2004) STOMA . Alemdaro lu, K., Ak al T., Bu ra D (Ed). T rk Kolon Cerrahisi Derne i Yay n , stanbul, 309-330


Related search queries