Example: dental hygienist

TMS 23 Borçlanma Maliyetleri - kgk.gov.tr

BOR LANMA MAL YETLER G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 23 Bor lanma Maliyetleri Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 09/11/2005 tarih ve 25988 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla 1. 15/07/2007 tarih ve 26583 say l Resmi Gazetede yay mlanan 46 s ra no lu, 2. 28/11/2008 tarih ve 27068 say l Resmi Gazetede yay mlanan 114 s ra no lu, 3. 12/11/2014 tarih ve 29173 say l Resmi Gazete de yay mlanan 34 s ra no lu, 4. 19/12/2017 tarih ve 30275 say l Resmi Gazete de (M kerrer) yay mlanan 101 s ra no lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. Birinci de i iklik TMS 23 n Uluslararas Muhasebe Standartlar Kurulu taraf ndan yay mlanan yeni halinin mevzuat m za kazand r lmas na ili kin olup, esas itibariyle 31/12/2008 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir.

2 Türkiye Muhasebe Standardı 23 (TMS 23) Borçlanma Maliyetleri Temel İlke 1. Bir özellikli varlığın elde edilmesi, inşası veya üretimi ile doğrudan ilişkilendirilebilen borçlanma

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TMS 23 Borçlanma Maliyetleri - kgk.gov.tr

1 BOR LANMA MAL YETLER G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 23 Bor lanma Maliyetleri Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 09/11/2005 tarih ve 25988 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla 1. 15/07/2007 tarih ve 26583 say l Resmi Gazetede yay mlanan 46 s ra no lu, 2. 28/11/2008 tarih ve 27068 say l Resmi Gazetede yay mlanan 114 s ra no lu, 3. 12/11/2014 tarih ve 29173 say l Resmi Gazete de yay mlanan 34 s ra no lu, 4. 19/12/2017 tarih ve 30275 say l Resmi Gazete de (M kerrer) yay mlanan 101 s ra no lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. Birinci de i iklik TMS 23 n Uluslararas Muhasebe Standartlar Kurulu taraf ndan yay mlanan yeni halinin mevzuat m za kazand r lmas na ili kin olup, esas itibariyle 31/12/2008 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir.

2 S z edilen yeni TMS 23 n erken uygulanma imk n da bulunmaktad r. Erken uygulama durumunda nceki TMS 23 y r rl kten kalkmaktad r. kinci de i iklik ise do rudan TMS 23 taraf ndan yap lm olup, 31/12/2008 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. nc de i iklik do rudan TMS 23 taraf ndan yap lm olup, 31/12/2015 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. D rd nc de i iklik TFRS 9 (2017 S r m ) taraf ndan yap lm olup 31/12/2017 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Yukar da yer verilen Tebli in erken uygulanma imk n da bulundu undan, bu kitapta TMS 23 n ilgili Tebli de yer verilen yeni ekli yer almaktad r. Standard bu ekliyle uygulamay tercih etmeyen i letmeler, TMS 23 n bu Tebli den nceki ekline Kurumumuzun resmi internet sitesinden ( ) ve ilgili Resmi Gazetelerden ( ) ula abilirler. TMS 23 2 T rkiye Muhasebe Standard 23 (TMS 23) Bor lanma Maliyetleri Temel lke 1.

3 Bir zellikli varl n elde edilmesi, in as veya retimi ile do rudan ili kilendirilebilen bor lanma Maliyetleri bu varl n maliyetinin bir par as n olu turur. Di er bor lanma Maliyetleri gider olarak muhasebele tirilir. Kapsam 2. letmeler, bor lanma maliyetlerinin muhasebele tirilmesinde bu Standard uygularlar. 3. Bor olarak s n fland r lmayan, imtiyazl hisseler dahil, zkaynaklar n ger ekle en veya tahmini Maliyetleri ile ilgili konular bu Standard n kapsam nda de ildir. 4. letmelerce a a daki varl klar n elde edilmesi, in as veya retimi ile do rudan ili kilendirilebilen bor lanma Maliyetleri ile ilgili olarak bu Standard n uygulanmas gerekli de ildir: (a) Ger e e uygun de eri zerinden l len bir zellikli varl k, rne in TMS 41 Tar msal Faaliyetler Standard kapsam ndaki bir canl varl k, (b) ok miktarda ve tekrarlanarak imal edilen veya retilen stoklar. Tan mlar 5. Bu Standartta ge en terimlerin anlamlar a a daki gibidir: Bor lanma Maliyetleri : Bir i letme taraf ndan yap lan bor lanmalarla ilgili olarak katlan lan faiz ve di er giderlerdir.

4 Zellikli varl klar: Ama lanan kullan ma veya sat a haz r duruma getirilebilmesi zorunlu olarak uzun bir s reyi gerektiren varl klard r. 6. Bor lanma Maliyetleri aras nda a a dakiler say labilir: (a) TFRS 9 da tan mlanan etkin faiz y ntemi kullan larak hesaplanan faiz gideri, (b) - (c) - (d) "TMS 17 Kiralama lemleri" Standard uyar nca finansal tablolara yans t lan finansal kiralamalara ili kin bor lanma Maliyetleri ve (e) Yabanc para ile bor lanmalarda, faiz Maliyetleri ile ilgili d zeltme olarak dikkate al nd klar l de olmak zere, kur farklar . 7. A a dakilerden herhangi biri ko ullara ba l olarak, zellikli varl k olabilir: (a) Stoklar, (b) malat tesisleri, (c) Enerji retim tesisleri, (d) Maddi olmayan duran varl klar, (e) Yat r m ama l gayrimenkuller, (f) Ta y c bitkiler. Finansal varl klar ve k sa s re i erisinde retilen veya imal edilen stoklar zellikli varl k de ildir. Elde edildiklerinde ama lanan kullan ma veya sat a haz r hale gelen varl klar da, zellikli varl k de ildir.

5 3 Muhasebele tirme 8. letmelerce, bir zellikli varl n elde edilmesi, in as veya retimi ile do rudan ili kilendirilebilen bor lanma Maliyetleri , ilgili zellikli varl n maliyetinin bir par as olarak aktifle tirilir. letmeler, di er bor lanma maliyetlerini olu tuklar d nemde gider olarak muhasebele tirirler. 9. Bir zellikli varl n elde edilmesi, in as veya retimi ile do rudan ili kilendirilebilen bor lanma Maliyetleri ilgili varl n maliyetine dahil edilir. Bu t r bor lanma Maliyetleri , g venilir bir bi imde l lebilmeleri ve i letmeye gelecekte ekonomik fayda sa lamalar n n muhtemel olmas durumunda, zellikli varl n maliyetinin bir par as olarak aktifle tirilir. Bir i letmenin TMS 29: Y ksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama Standard n uygulamas durumunda; bor lanma maliyetlerinin ayn d nem boyunca enflasyonun etkisine isabet eden k sm , TMS 29 un 21 inci Paragraf er evesinde gider olarak muhasebele tirilir. Aktifle tirilebilir bor lanma Maliyetleri 10.

6 Bir zellikli varl n elde edilmesi, in as veya retimi ile do rudan ili kilendirilebilen bor lanma Maliyetleri , zellikli varl kla ili kili harcamalar n hi yap lmam olmas durumunda ortaya kmayacak bor lanma maliyetleridir. Bir i letme, m nhas ran bir zellikli varl n elde edilmesi amac ile bor lanm sa, o varl kla ilgili olan bor lanma Maliyetleri kolayl kla belirlenebilir. 11. Belirli bir bor lanma ile bir zellikli varl k aras nda do rudan bir ili ki olup olmad n n tespit edilmesi ve belirli bir harcaman n hi yap lmamas halinde ka n labilecek bor lanmalar n belirlenmesi baz durumlarda zor olabilir. rne in; bu t r bir g l k, finansman faaliyetlerinin tek bir merkezden y r t ld durumlarda meydana gelir. Bir irketler toplulu unun, bor lanma ihtiya lar i in ok say da de i ik faiz oranl bor lanma ara lar kulland ve bu fonlar de i ik esaslara g re grup irketlerine kulland rd durumlarda da g l kler ortaya kar.

7 Di er zorluklar ise, y ksek enflasyonlu ekonomilerde faaliyet g steren bir grubun, d viz zerinden veya d vize endeksli olarak kulland krediler ile d viz kurlar nda dalgalanmalar oldu u durumlarda ortaya kar. Sonu olarak, zellikli varl klar n elde edilmesi ile do rudan ili kili bor lanma maliyetlerinin tutar n belirlemek zordur, yorum yap lmas n gerektirir. 12. Bir i letme bir zellikli varl n edinilmesi amac yla zellikle bor lanm ise, bu durumda aktifle tirilecek bor lanma maliyeti tutar ; ilgili d nem boyunca s z konusu bor lanmaya ili kin olu an bor lanma maliyetlerinden, s z konusu fonlar n ge ici olarak nemaland r lmas ile sa lanan gelirlerin d lmesi suretiyle belirler. 13. Bir i letme zellikli bir varl n finansman na ili kin yap lan i lemleri, fonlar n bir k sm n n veya tamam n n s z konusu varl k i in kullan m ndan belli bir s re nce ger ekle tirebilir ve bu s re i inde bor lanma maliyeti olu abilir. B yle durumlarda zellikli varl klara ili kin harcama yap lana kadar bu fonlar genellikle ge ici olarak nemaland r l r.

8 Bu durumda belirli bir d neme ili kin aktifle tirilebilecek bor lanma maliyeti tutar n n belirlenmesinde, bu t r bor al nm fonlardan sa lanan gelirler, katlan lan bor lanma maliyetlerinden indirilir. 14. Bir i letmenin genel ama l olarak bor land fonlar n bir k sm n n, bir zellikli varl n finansman i in kullan ld durumlarda; aktifle tirilebilecek bor lanma maliyeti tutar , ilgili varl a ili kin yap lan harcamalara uygulanacak bir aktifle tirme oran yard m ile belirlenir. Bu aktifle tirme oran , zellikli varl k al m na y nelik yap lm bor lanmalar hari olmak zere, i letmenin ilgili d nem s resince mevcut t m bor lar na ili kin bor lanma maliyetlerinin a rl kl ortalamas d r. Bir d nem boyunca aktifle tirilen bor lanma maliyetlerinin tutar , ilgili d nem boyunca olu an bor lanma Maliyetleri tutar n a amaz. 15. Baz durumlarda bor lanma maliyetlerinin a rl kl ortalamas hesaplan rken hem ana ortakl k hem de ba l ortakl klar n bor lanma tutarlar dikkate al n r.

9 Di er durumlarda, ba l ortakl klar n her birinin kendi bor lanmalar na ili kin a rl kl ortalama bor lanma maliyetini kullanmalar daha uygundur. zellikli varl klar n defter de erinin geri kazan labilir tutar n a an k sm 16. Bir zellikli varl n defter de eri veya beklenen nihai maliyeti, geri kazan labilir tutar n veya net ger ekle ebilir de erini a arsa; ilgili varl n defter de eri, di er T rkiye Muhasebe Standartlar na uygun olarak azalt l r veya tamamen kay tlardan silinir. Belli durumlarda, azalt lan veya kay ttan silinen tutarlar, di er T rkiye Muhasebe Standartlar na uygun olarak yeniden kay tlara al n r. 4 Aktifle tirmenin ba lamas 17. letmelerce bor lanma maliyetlerinin bir zellikli varl n maliyetinin par as olarak aktifle tirilmesine, aktifle tirme ko ullar n n sa land tarihte ba lan r. Aktifle tirmenin ba lama tarihi, i letmenin a a daki ko ullar n t m n sa lad tarihtir: (a) letme, varl k i in harcama yapt nda; (b) Bor lanma Maliyetleri olu tu unda; (c) letme, ilgili varl n ama lanan kullan ma veya sat a haz r duruma getirilmesi i in gerekli i lemlere ba lad nda.

10 18. Bir zellikli varl a ili kin harcamalar sadece; nakit deme, di er varl klar n transferi veya faiz i eren y k ml l klerin stlenilmesini kapsar. S z konusu varl kla ilgili olarak tahsil edilen hakedi ler ve devlet te vikleri, zellikli varl a ili kin harcamalardan d l r (Bak n z: TMS 20 Devlet Te viklerinin Muhasebele tirilmesi ve Devlet Yard mlar n n A klanmas ). Bir varl n, nceki d nemlerde aktifle tirilmi olan bor lanma Maliyetleri de d hil olmak zere, bir d nem i erisindeki ortalama defter de eri; normal artlar alt nda ayn d nemde aktifle tirme oran n n uyguland yakla k harcama tutar d r. 19. Bir varl n ama lanan kullan ma veya sat a haz r duruma getirilmesi i in gerekli i lemler; ilgili varl n fiziksel olarak in a edilmesi ile s n rl de ildir. Bu i lemler; s z konusu varl kla ilgili fiziksel in aat n ba lamas ndan nceki, gerekli izinlerin al nmas gibi teknik ve idari faaliyetleri de i erir. Ancak, bu t r i lemler, varl n durumunu de i tiren herhangi bir retim veya geli me olmaks z n varl n elde tutulmas n kapsamaz.