Example: barber

TMS 24 İlişkili Taraf Açıklamaları - kgk.gov.tr

L K L Taraf A IKLAMALARI G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 24 li kili Taraf A klamalar Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 31/12/2005 tarih ve 26040 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla 1. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 71 s ra no lu 2. 31/12/2009 tarih ve 27449 say l Resmi Gazetede yay mlanan 167 s ra no lu, 3. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 216 s ra no lu 4. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 217 s ra no lu 5. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 218 s ra no lu, 6. 12/03/2013 tarih ve 28585 say l Resmi Gazete de yay mlanan 9 s ra no lu 7.

2 Türkiye Muhasebe Standardı 24 (TMS 24) İlişkili Taraf Açıklamaları Amaç 1. Bu Standardın amacı; işletmenin finansal durumu ile kâr veya zararının, ilişkili tarafların

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of TMS 24 İlişkili Taraf Açıklamaları - kgk.gov.tr

1 L K L Taraf A IKLAMALARI G NCELLEMELER VE Y R RL K TAR HLER TMS 24 li kili Taraf A klamalar Standard 31/12/2005 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in uygulanmak zere ilk olarak 31/12/2005 tarih ve 26040 say l Resmi Gazetede yay mlanm t r. S z konusu Standart, Uluslararas Finansal Raporlama Standartlar nda meydana gelen de i ikliklere paralellik sa lanmas amac yla 1. 13/08/2008 tarih ve 26966 say l Resmi Gazetede yay mlanan 71 s ra no lu 2. 31/12/2009 tarih ve 27449 say l Resmi Gazetede yay mlanan 167 s ra no lu, 3. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 216 s ra no lu 4. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 217 s ra no lu 5. 28/10/2011 tarih ve 28098 say l Resmi Gazete de yay mlanan 218 s ra no lu, 6. 12/03/2013 tarih ve 28585 say l Resmi Gazete de yay mlanan 9 s ra no lu 7.

2 05/03/2014 tarih ve 28932 say l Resmi Gazete de yay mlanan 13 s ra no lu, 8. 18/09/2014 tarih ve 29123 say l Resmi Gazete de yay mlanan 26 s ra no lu Tebli ler arac l yla g ncellenmi tir. Birinci de i iklik yeni yay mlanan TMS 1 Taraf ndan yap lm olup, esas itibariyle 31/12/2008 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Yeni TMS 1 in erken uygulanma imk n da bulunmaktad r. Erken uygulanma durumunda ilgili de i iklik 31/12/2007 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. kinci de i iklik TMS 24 n Uluslararas Muhasebe Standartlar Kurulu Taraf ndan yay mlanan yeni halinin mevzuat m za kazand r lmas na ili kin olup, esas itibariyle 31/12/2010 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. S z edilen yeni TMS 24 n erken uygulanma imkan da bulunmaktad r.

3 Erken uygulama durumunda nceki TMS 24 y r rl kten kalkmaktad r. nc , d rd nc ve be inci de i iklikler TFRS 10, TFRS 11 ve TFRS 12 Taraf ndan yap lm olup, bu de i iklikler 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Alt nc de i iklik yeni yay mlanan TMS 19 Taraf ndan yap lm olup, 31/12/2012 tarihinden sonra ba layan hesap d nemleri i in ge erlidir. Yedinci de i iklik TMS 24 Taraf ndan yap lm olup, 31/12/2013 tarihinden sonra ba layan hesap d nemler i in ge erlidir. Sekizinci de i iklik do rudan TMS 24 Taraf ndan yap lm olup, 30/06/2014 tarihinden sonra ba layan hesap d nemler i in ge erlidir. Yukar da yer verilen Tebli in erken uygulanma imk n da bulundu undan, bu kitapta TMS 24 n ilgili Tebli e g re d zeltilmi son ekli yer almaktad r.

4 Standard bu ekliyle uygulamay tercih etmeyen i letmeler, TMS 24 n bu de i iklik ncesindeki ekline Kurumumuzun resmi internet sitesinden ( ) ve ilgili Resmi Gazetelerden ( ) ula abilirler. TMS 24 2 T rkiye Muhasebe Standard 24 (TMS 24) li kili Taraf A klamalar Ama 1. Bu Standard n amac ; i letmenin finansal durumu ile k r veya zarar n n, ili kili taraflar n mevcudiyetinden, s z konusu taraflarla ger ekle tirilen i lemlerden ve i letme ile ili kili taraflar aras ndaki taahh tler dahil olmak zere, mevcut bakiyelerden etkilenebilece i olas l na dikkat ekmek i in gerekli olan a klamalar n, i letmenin finansal tablolar nda yer almas n sa lamakt r. Kapsam 2. Bu Standart, (a) li kili taraflarla olan ili ki ve i lemlerin belirlenmesinde; (b) letme ile ili kili taraflar aras ndaki taahh tler dahil olmak zere, mevcut bakiyelerin belirlenmesinde; (c) (a) ve (b) maddelerinde yer alan kalemlerin a klanmas n n gerekli oldu u ko ullar n belirlenmesinde ve (d) S z konusu kalemlere ili kin olarak yap lacak a klamalar n tespit edilmesinde uygulan r.

5 3. Bu Standart, ili kili taraflarla olan ili ki ve i lemler ile taahh tler d hil olmak zere, mevcut bakiyelerin; bir ana ortakl n veya yat r m yap lan i letme zerinde ortak kontrol ya da nemli etkisi bulunan bir yat r mc i letmenin TFRS 10 Konsolide Finansal Tablolar veya TMS 27 Bireysel Finansal Tablolar uyar nca sundu u konsolide ve bireysel finansal tablolar nda a klanmas n gerektirir. Bununla birlikte bu Standart ayr finansal tablolara da uygulan r. 4. Bir grup i indeki di er i letmelerle yap lan ili kili Taraf i lemleri ve mevcut bakiyeler, i letmenin finansal tablolar nda a klan r. Grup i i ili kili Taraf i lemleri ve mevcut bakiyeler, yat r m i letmesi ile yat r m i letmesinin ger e e uygun de er fark k r veya zarara yans t larak l len ba l ortakl aras ndakiler hari olmak zere, ilgili grubun konsolide finansal tablolar n n haz rlanmas s ras nda elimine edilir.

6 Li kili Taraf a klamalar n n amac 5. li kili Taraf ili kileri, i ve ticaret hayat n n normal bir par as d r. rne in, i letmeler faaliyetlerinin bir k sm n o u kez ba l ortakl klar , i ortakl klar ve i tirakleri zerinden s rd r r. Bu hallerde i letmenin, kontrol, m terek kontrol veya nemli etki arac l yla, i tirak edilen i letmenin finansal politikalar n ve faaliyet politikalar n etkileme g c bulunur. 6. Bir ili kili Taraf ili kisi, i letmenin k r veya zarar ile finansal durumu zerinde etkili olabilir. li kili taraflar, ili kili olmayan taraflar n yapmayaca i lemler i erisine girebilirler. rne in, ana ortakl na maliyet bedelinden r n satan bir i letme, di er bir m teriye ayn ko ullarda sat yapmayabilir. Ayr ca, ili kili taraflar aras ndaki i lemler ili kili olmayan taraflarla yap lan i lemlerle ayn tutarlarda ger ekle meyebilir.

7 7. letmenin k r veya zarar ile finansal durumu, ili kili Taraf i lemleri ger ekle memi olsa bile ili kili taraflarla olan ili kilerden etkilenebilir. Yaln zca ili kinin var olmas bile bir i letmenin di er taraflarla olan i lemlerini etkilemeye yeterli olabilir. rne in bir ba l ortakl k, ticari ili kide bulundu u bir i letmeyle ayn alanda faaliyet g steren bir ba ka ba l ortakl n ana ortakl Taraf ndan sat n al nmas zerine, s z konusu i letme ile olan ili kisine son verebilir. Ya da bir Taraf di er bir Taraf n nemli etkisinden dolay bir faaliyeti ger ekle tirmekten ka nabilir. rne in, bir ba l ortakl a ara t rma ve geli tirme faaliyetinde bulunmamas konusunda ana ortakl Taraf ndan talimat verilmi olabilir. 8. Bu nedenle, ili kili taraflarla olan ili kilerin, i lemlerin ve taahh tler dahil olmak zere mevcut bakiyelerin bilinmesi, finansal tablo kullan c lar n n i letmenin kar la t riskler ve f rsatlar ile i letmenin faaliyetleri hakk nda yapacaklar de erlendirmeleri etkileyebilir.

8 3 Tan mlar 9. Bu Standartta ge en terimlerin anlamlar a a daki gibidir: li kili Taraf : Finansal tablolar n haz rlayan i letmeyle (bu Standartta raporlayan i letme olarak kullan lacakt r) ili kili olan ki i veya i letmedir. (a) Bir ki i veya bu ki inin yak n ailesinin bir yesi, a a daki durumlarda raporlayan i letmeyle ili kili say l r: S z konusu ki inin, (i) Raporlayan i letme zerinde kontrol veya m terek kontrol g c ne sahip olmas durumunda, (ii) Raporlayan i letme zerinde nemli etkiye sahip olmas durumunda, (iii) Raporlayan i letmenin veya raporlayan i letmenin bir ana ortakl n n kilit y netici personelinin bir yesi olmas durumunda. (b) A a daki ko ullardan herhangi birinin mevcut olmas halinde i letme raporlayan i letme ile ili kili say l r: (i) letme ve raporlayan i letmenin ayn grubun yesi olmas halinde (yani her bir ana ortakl k, ba l ortakl k ve di er ba l ortakl k di erleri ile ili kilidir).

9 (ii) letmenin, di er i letmenin (veya di er i letmenin de yesi oldu u bir grubun yesinin) i tiraki ya da i ortakl olmas halinde. (iii) Her iki i letmenin de ayn bir nc Taraf n i ortakl olmas halinde. (iv) letmelerden birinin nc bir i letmenin i ortakl olmas ve di er i letmenin s z konusu nc i letmenin i tiraki olmas halinde. (v) letmenin, raporlayan i letmenin ya da raporlayan i letmeyle ili kili olan bir i letmenin al anlar na ili kin olarak i ten ayr lma sonras nda sa lanan fayda pl nlar n n olmas halinde. Raporlayan i letmenin kendisinin b yle bir pl n n n olmas halinde, sponsor olan i verenler de raporlayan i letme ile ili kilidir. (vi) letmenin (a) maddesinde tan mlanan bir ki i Taraf ndan kontrol veya m tereken kontrol edilmesi halinde.

10 (vii) (a) maddesinin (i) bendinde tan mlanan bir ki inin i letme zerinde nemli etkisinin bulunmas veya s z konusu i letmenin (ya da bu i letmenin ana ortakl n n) kilit y netici personelinin bir yesi olmas halinde. (viii) letmenin veya onun bir par as oldu u grubun ba ka bir yesinin, raporlayan i letmeye veya raporlayan i letmenin ana ortakl na kilit y netici personel hizmetleri sunmas halinde. li kili tarafla yap lan i lem: Raporlayan i letme ile ili kili bir Taraf aras nda kaynaklar n, hizmetlerin ya da y k ml l klerin, bir bedel kar l olup olmad na bak lmaks z n transferidir. Bir bireyin yak n aile yeleri: letme ile ilgili i lemler zerinde etkisi olmas ya da i lemlerden etkilenmesi beklenen aile bireyleridir ve a a da belirtilenler bireyin yak n aile yesi kapsam nda yer al r: (a) Bireyin e ve ocuklar , (b) Bireyin e inin ocuklar ve (c) Bireyin ya da bireyin e inin bakmakla y k ml oldu u ki iler.