Example: biology

AMARYL 3 mg tablet (Glimepirid) KULLANMA …

1 KULLANMA TAL MATI AMARYL 3 mg tablet A zdan al n r. Etkin madde: glimepirid Yard mc maddeler: Laktoz monohidrat, sodyum ni asta glikolat, povidon 25000, mikrokristalin sel loz, magnezyum stearat ve boyar madde olarak sar demir oksit (E 172). Bu KULLANMA Talimat nda: nedir ve ne i in kullan l r? i kullanmadan nce dikkat edilmesi gerekenler nas l kullan l r? yan etkiler nelerdir? in saklanmas Ba l klar yer almaktad r. 1. AMARYL nedir ve ne i in kullan l r? AMARYL oral olarak al nan aktif kan ekeri d r c bir ila t r. S lfonil re ad verilen kan ekerini d r c ila grubuna ait bir ila t r. AMARYL pankreas n zdan salg lanan ins lin miktar n artt rarak etki eder. Daha sonra ins lin kan ekerini d r r. AMARYL in i inde glimepirid etkin maddesi bulunur. 1 tablet i inde 3 mg etkin madde vard r.

1 KULLANMA TALİMATI AMARYL 3 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Glimepirid Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat, sodyum nişasta glikolat, povidon 25000, ...

Tags:

  Tablets, Mg tablets, Kullanma, Amaryl, Glimepirid

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of AMARYL 3 mg tablet (Glimepirid) KULLANMA …

1 1 KULLANMA TAL MATI AMARYL 3 mg tablet A zdan al n r. Etkin madde: glimepirid Yard mc maddeler: Laktoz monohidrat, sodyum ni asta glikolat, povidon 25000, mikrokristalin sel loz, magnezyum stearat ve boyar madde olarak sar demir oksit (E 172). Bu KULLANMA Talimat nda: nedir ve ne i in kullan l r? i kullanmadan nce dikkat edilmesi gerekenler nas l kullan l r? yan etkiler nelerdir? in saklanmas Ba l klar yer almaktad r. 1. AMARYL nedir ve ne i in kullan l r? AMARYL oral olarak al nan aktif kan ekeri d r c bir ila t r. S lfonil re ad verilen kan ekerini d r c ila grubuna ait bir ila t r. AMARYL pankreas n zdan salg lanan ins lin miktar n artt rarak etki eder. Daha sonra ins lin kan ekerini d r r. AMARYL in i inde glimepirid etkin maddesi bulunur. 1 tablet i inde 3 mg etkin madde vard r.

2 AMARYL in ayr ca 1 mg, 2 mg ve 4 mg glimepirid etkin maddesi i eren di er dozajlar da mevcuttur. B t n dozaj formlar 30 adet tablet i eren, blister ambalajlarda kullan ma sunulmu tur. AMARYL , diyet, egzersiz ve kilo verilmesi yoluyla kan ekeri d zeyinin kontrol alt na al namad , ins line ba ml olmayan eker hastal n n tipinin (Tip 2 diyabet) tedavisinde kullan l r. 2. AMARYL i kullanmadan nce dikkat edilmesi gerekenler AMARYL i a a daki durumlarda KULLANMAYINIZ E er, glimepirid veya di er s lfonil reler (glibenklamid gibi kan ekerini d rmek i in kulland n z ila lar) veya s lfonamidler (s lfametoksazol gibi bakteriyel enfeksiyonlar i in Bu ilac kullanmaya ba lamadan nce bu KULANMA TAL MATINI dikkatlice okuyunuz, nk sizin i in nemli bilgiler i ermektedir.)

3 Bu KULLANMA talimat n saklay n z. Daha sonra tekrar okumaya ihtiya duyabilirsiniz. E er ilave sorular n z olursa, l tfen doktorunuza veya eczac n za dan n z. Bu ila ki isel olarak sizin i in re ete edilmi tir, ba kalar na vermeyiniz. Bu ilac n kullan m s ras nda, doktora veya hastaneye gitti inizde doktorunuza bu ilac kulland n z s yleyiniz. Bu talimatta yaz lanlara aynen uyunuz. la hakk nda size nerilen dozun d nda y ksek veya d k doz kullanmay n z. 2ila lar) veya bu ilac n i erdi i di er maddelerden herhangi birine kar (bak n z: Yard mc maddeler) alerjiniz varsa, ns line ba ml olan eker hastal n z (Tip 1 diyabet) varsa, eker hastal n za ba l olarak ketoasidoz denen bir durum ya yorsan z (bu durum eker hastal n n bir komplikasyonudur; kandaki asit seviyeniz y kselir ve halsizlik, hasta hissetme, bulant , s k idrara kma ve kas tutuklu u gibi belirtileriniz olabilir), Diyabetik komadaysan z, iddetli b brek rahats zl n z varsa, iddetli karaci er rahats zl n z varsa, E er yukar dakilerden herhangi biri sizin i in ge erliyse, bu ilac almay n z.

4 E er emin de ilseniz, AMARYL i almadan nce doktorunuz ve eczac n z ile konu unuz. AMARYL i a a daki durumlarda D KKATL KULLANINIZ E er, Kaza, ameliyat, ate li bir hastal k veya sizde stres yaratan herhangi bir durumu yeni ya am san z ve hen z iyile me d nemindeyseniz, tedavinizde ge ici de i iklik gerekebilece inden doktorunuza bilgi veriniz. Ciddi karaci er veya b brek rahats zl n z varsa, AMARYL i almadan nce eczac n za veya doktorunuza dan n z. Sizde glukoz-6-fosfat dehidrogenaz adl bir enzim eksikli i varsa (b yle bir durumunda kan ndaki hemoglobin seviyesi d ebilir, k rm z kan h creleri par alanabilir ve hemolitik anemi geli ebilir. AMARYL in 18 ya n alt ndaki ocuklarda kullan m yla ilgili etkililik ve g venlilik bilgileri yetersizdir.)

5 Bu nedenle bu hastalarda kullan m tavsiye edilmez. Kan ekeri d kl (hipoglisemi) hakk nda nemli bilgiler AMARYL al rken kan ekeri d kl (hipoglisemi) ya ayabilirsiniz. Kan ekeri d kl (hipoglisemi) hakk nda ilave bilgiler i in a a ya bak n z. A a daki fakt rler kan ekeri d kl (hipoglisemi) ya ama riskinizi artt rabilir: Yetersiz beslenme, d zensiz n aral klar , atlanan veya geciken nler, bir d nem a kalmak, Diyette de i iklik yapman z, Alman z gerekenden daha fazla AMARYL kullanman z, B brek i levlerinizde bozulma olmas , Karaci er i levlerinizde ciddi bozulma olmas , salg bezleriyle ilgili bozukluklar n (tiroid bezi, hipofiz ve b brek st bezi bozukluklar ) olmas Alkol t ketmeniz ( zellikle n atlad n zda) Belirli di er ila lar AMARYL ile birlikte alman z ( Di er ila larla birlikte kullan m k sm na bak n z) Fiziksel egzersizi artt r p, yeterince g da almaman z veya normalden daha d k karbonhidrat alman z, 3 Kan ekeri d kl (hipoglisemi) durumu kendini a a daki belirtilerle g sterebilir.

6 A r a l k hissi, ba a r s , bulant , kusma, tembellik, uyuklama hali, uyku bozuklu u, huzursuzluk, sald rganl k, konsantrasyon bozuklu u, dikkat ve reaksiyon vermede bozulma, km ruh durumu (depresyon), bilin bulan kl (konf zyon), konu ma ve g rme bozukluklar , sarsakl k, otokontrol kayb , k smi fel , duyu bozukluklar , ba d nmesi, aresizlik, A a daki belirtiler de g r lebilir: Terleme, nemli cilt, endi e hali, kalp at m say s n n artmas , arp nt , kan bas nc n n artmas , kom u v cut b lgelerine yay labilen, g ste ani ve iddetli a r (anjina pektoris ve kardiyak aritmi), kalp at m nda d zensizlikler E er kan ekeri d zeyi d meye devam ederse, a a daki belirtiler ortaya kabilir: Zihin bulan kl (deliryum), kas lma geli mesi (konv lsiyon), kendi kontrol n kaybetme, y zeysel soluk al p verme, kalp at m h z n n d mesi.

7 Bilin kayb olabilir. Ciddi kan ekeri d kl , bir fel tablosuna benzeyebilir. Hipoglisemi tedavisi Vakalar n o unda kan ekeri d kl ne ba l belirtiler, ekerli bir g da veya i ecek alman zla (kesme eker, ekerli meyve suyu, ekerli ay gibi) h zla kaybolur. Bu nedenle her zaman yan n zda ekerli bir g da (kesme eker) bulundurunuz. Yapay tatland r c lar etkili de ildir. E er eker ald n z halde belirtileriniz ge mezse veya tekrarlarsa, doktorunuza haber veriniz veya hastaneye ba vurunuz. Laboratuar testleri Kan n zdaki ve idrar n zdaki eker d zeyi d zenli olarak kontrol ediniz. Doktorunuz ayr ca kan h crelerinizin seviyesini izlemek ve karaci er i levlerinizi denetlemek i in sizden baz kan testleri yapt rman z da isteyebilir. Bu uyar lar, ge mi teki herhangi bir d nemde dahi olsa sizin i in ge erliyse l tfen doktorunuza dan n z.

8 AMARYL in yiyecek ve i ecek ile kullan lmas Alkol al m AMARYL in kan ekeri d r c etkisini ng r lmeyecek ekilde artt rabilir veya azaltabilir. Hamilelik lac kullanmadan nce doktorunuza veya eczac n za dan n z. AMARYL i hamilelik s ras nda kullanmay n z. Hamileyseniz veya hamile kalmay planl yorsan z doktorunuza s yleyiniz. Hamilelik s ras nda kan ekeri d zeyinde g r len anormallikler, bebekte do u tan anomali veya do um ncesi/sonras nda l m riskini art rabilir. Bu nedenle hamileli iniz s resince kan ekeri d zeylerinizi s k s k kontrol ediniz. Kan ekeri d zeyleriyle ilgili sorunlar g r lmesi halinde, doktorunuz ins lin kullanman z nerebilir. Tedaviniz s ras nda hamile oldu unuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczac n za dan n z. Emzirme lac kullanmadan nce doktorunuza veya eczac n za dan n z.

9 4 AMARYL s te ge ebilir. Emzirme s ras nda AMARYL kullanmay n z. Herhangi bir ila almadan nce doktor veya eczac n za dan n z. Ara ve makine kullan m Kan n zdaki eker d zeyinin d k (hipoglisemi) veya y ksek (hiperglisemi) olmas , konsantrasyon ve reaksiyon verme yetene inizi bozabilir veya bunlar n bir sonucu olarak g rme problemi geli ir. Bunun kendinizi veya ba kalar n tehlikeye atabilece ini ak lda tutunuz. ( rn. Ara ve makine kullan rken) E er, S k s k kan ekeri d kl ya yorsan z, Kendinizde kan ekeri d kl n g steren belirtileri tan yam yorsan z, ya da bu belirtiler sizde ortaya km yorsa, ara veya makine kullan p kullanamayaca n z doktorunuza dan n z. AMARYL in i eri inde bulunan baz yard mc maddeler hakk nda nemli bilgiler AMARYL in i inde yard mc madde olarak laktoz bulunur.

10 E er daha nceden doktorunuz taraf ndan baz ekerleri tolere edemedi iniz s ylenmi se, bu t bbi r n almadan nce doktorunuzla temasa ge iniz. Di er ila lar ile birlikte kullan m A a da s ralanan ila lar AMARYL in kan ekerini d r c etkisini artt rabilir ve kan ekeri d kl (hipoglisemi) riskine yol a abilir: eker hastal n n tedavisinde kullan lan di er ila lar (ins lin veya metformin gibi) A r ve inflamasyon tedavisinde kullan lan ila lar (fenilbutazon, azopropazon, oksifenbutazon ve aspirin-benzeri ila lar) drar yollar ndaki enfeksiyonlar n n tedavisinde kullan lan ila lar (uzun etkili s lfonamidler gibi) Bakteri veya mantarlar n neden oldu u enfeksiyonlar n tedavisinde kullan lan ila lar (tetrasiklinler, kloramfenikol, flukonazol, mikonazol, kinolonlar, klaritromisin) Kan n p ht la mas n nleyen ila lar (varfarin gibi kumarin t revleri) Kas geli imini destekleyen ila lar (anabolik ila lar) Erkek cinsiyet hormonu yerine koyma tedavisinde kullan lan ila lar Depresyon tedavisinde kullan lan ila lar (fluoksetin, MAO-inhibit rleri)