Example: dental hygienist

KİùİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU - …

K SEL VER LER N KORUNMASI KANUNU Kanun No. 6698 Kabul Tarihi: 24/3/2016 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama madde 1- (1) Bu Kanunun amac , ki isel verilerin i lenmesinde ba ta zel hayat n gizlili i olmak zere ki ilerin temel hak ve zg rl klerini korumak ve ki isel verileri i leyen ger ek ve t zel ki ilerin y k ml l kleri ile uyacaklar usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam madde 2- (1) Bu Kanun h k mleri, ki isel verileri i lenen ger ek ki iler ile bu verileri tamamen veya k smen otomatik olan ya da herhangi bir veri kay t sisteminin par as olmak kayd yla otomatik olmayan yollarla i leyen ger ek ve t zel ki iler hakk nda uygulan r. Tan mlar madde 3- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) A k r za: Belirli bir konuya ili kin, bilgilendirilmeye dayanan ve zg r iradeyle a klanan r zay , b) Anonim h le getirme: Ki isel verilerin, ba ka verilerle e le tirilerek dahi hi bir surette kimli i belirli veya belirlenebilir bir ger ek ki iyle ili kilendirilemeyecek h le getirilmesini, c) Ba kan: Ki isel Verileri Koruma Kurumu Ba kan n , ) lgili ki i: Ki isel verisi i lenen ger ek ki iyi, d) Ki isel veri: Kimli i belirli veya belirlenebilir ger ek ki iye ili kin her t rl bilgiyi, e) Ki isel verilerin i lenmesi: Ki isel verilerin tamamen veya k smen otomatik olan ya da herhangi bir veri kay t sisteminin par as olmak kayd yla otomati

KİùİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU Kanun No. 6698 Kabul Tarihi: 24/3/2016 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Tanımlar Amaç MADDE 1-(1) Bu Kanunun amacı, kiisel verilerin ilenmesinde baúta özel hayatın

Tags:

  Madde, Madde 1

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of KİùİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU - …

1 K SEL VER LER N KORUNMASI KANUNU Kanun No. 6698 Kabul Tarihi: 24/3/2016 B R NC B L M Ama , Kapsam ve Tan mlar Ama madde 1- (1) Bu Kanunun amac , ki isel verilerin i lenmesinde ba ta zel hayat n gizlili i olmak zere ki ilerin temel hak ve zg rl klerini korumak ve ki isel verileri i leyen ger ek ve t zel ki ilerin y k ml l kleri ile uyacaklar usul ve esaslar d zenlemektir. Kapsam madde 2- (1) Bu Kanun h k mleri, ki isel verileri i lenen ger ek ki iler ile bu verileri tamamen veya k smen otomatik olan ya da herhangi bir veri kay t sisteminin par as olmak kayd yla otomatik olmayan yollarla i leyen ger ek ve t zel ki iler hakk nda uygulan r. Tan mlar madde 3- (1) Bu Kanunun uygulanmas nda; a) A k r za: Belirli bir konuya ili kin, bilgilendirilmeye dayanan ve zg r iradeyle a klanan r zay , b) Anonim h le getirme: Ki isel verilerin, ba ka verilerle e le tirilerek dahi hi bir surette kimli i belirli veya belirlenebilir bir ger ek ki iyle ili kilendirilemeyecek h le getirilmesini, c) Ba kan: Ki isel Verileri Koruma Kurumu Ba kan n , ) lgili ki i: Ki isel verisi i lenen ger ek ki iyi, d) Ki isel veri: Kimli i belirli veya belirlenebilir ger ek ki iye ili kin her t rl bilgiyi, e) Ki isel verilerin i lenmesi.

2 Ki isel verilerin tamamen veya k smen otomatik olan ya da herhangi bir veri kay t sisteminin par as olmak kayd yla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanmas , muhafaza edilmesi, de i tirilmesi, yeniden d zenlenmesi, a klanmas , aktar lmas , devral nmas , elde edilebilir h le getirilmesi, s n fland r lmas ya da kullan lmas n n engellenmesi gibi veriler zerinde ger ekle tirilen her t rl i lemi, f) Kurul: Ki isel Verileri Koruma Kurulunu, g) Kurum: Ki isel Verileri Koruma Kurumunu, ) Veri i leyen: Veri sorumlusunun verdi i yetkiye dayanarak onun ad na ki isel verileri i leyen ger ek veya t zel ki iyi, h) Veri kay t sistemi: Ki isel verilerin belirli kriterlere g re yap land r larak i lendi i kay t sistemini, ) Veri sorumlusu: Ki isel verilerin i leme ama lar n ve vas talar n belirleyen, veri kay t sisteminin kurulmas ndan ve y netilmesinden sorumlu olan ger ek veya t zel ki iyi, ifade eder.

3 K NC B L M Ki isel Verilerin lenmesi Genel ilkeler madde 4- (1) Ki isel veriler, ancak bu Kanunda ve di er kanunlarda ng r len usul ve esaslara uygun olarak i lenebilir. (2) Ki isel verilerin i lenmesinde a a daki ilkelere uyulmas zorunludur: a) Hukuka ve d r stl k kurallar na uygun olma. b) Do ru ve gerekti inde g ncel olma. c) Belirli, a k ve me ru ama lar i in i lenme. ) lendikleri ama la ba lant l , s n rl ve l l olma. d) lgili mevzuatta ng r len veya i lendikleri ama i in gerekli olan s re kadar muhafaza edilme. Ki isel verilerin i lenme artlar madde 5- (1) Ki isel veriler ilgili ki inin a k r zas olmaks z n i lenemez. (2) A a daki artlardan birinin varl h linde, ilgili ki inin a k r zas aranmaks z n ki isel verilerinin i lenmesi m mk nd r: a) Kanunlarda a k a ng r lmesi. b) Fiili imk ns zl k nedeniyle r zas n a klayamayacak durumda bulunan veya r zas na hukuki ge erlilik tan nmayan ki inin kendisinin ya da bir ba kas n n hayat veya beden b t nl n n korunmas i in zorunlu olmas.

4 C) Bir s zle menin kurulmas veya ifas yla do rudan do ruya ilgili olmas kayd yla, s zle menin taraflar na ait ki isel verilerin i lenmesinin gerekli olmas . ) Veri sorumlusunun hukuki y k ml l n yerine getirebilmesi i in zorunlu olmas . d) lgili ki inin kendisi taraf ndan alenile tirilmi olmas . e) Bir hakk n tesisi, kullan lmas veya korunmas i in veri i lemenin zorunlu olmas . f) lgili ki inin temel hak ve zg rl klerine zarar vermemek kayd yla, veri sorumlusunun me ru menfaatleri i in veri i lenmesinin zorunlu olmas . zel nitelikli ki isel verilerin i lenme artlar madde 6- (1) Ki ilerin rk , etnik k keni, siyasi d ncesi, felsefi inanc , dini, mezhebi veya di er inan lar , k l k ve k yafeti, dernek, vak f ya da sendika yeli i, sa l , cinsel hayat , ceza mahk miyeti ve g venlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri zel nitelikli ki isel veridir.

5 (2) zel nitelikli ki isel verilerin, ilgilinin a k r zas olmaks z n i lenmesi yasakt r. (3) Birinci f krada say lan sa l k ve cinsel hayat d ndaki ki isel veriler, kanunlarda ng r len h llerde ilgili ki inin a k r zas aranmaks z n i lenebilir. Sa l k ve cinsel hayata ili kin ki isel veriler ise ancak kamu sa l n n korunmas , koruyucu hekimlik, t bb te his, tedavi ve bak m hizmetlerinin y r t lmesi, sa l k hizmetleri ile finansman n n planlanmas ve y netimi amac yla, s r saklama y k ml l alt nda bulunan ki iler veya yetkili kurum ve kurulu lar taraf ndan ilgilinin a k r zas aranmaks z n i lenebilir. (4) zel nitelikli ki isel verilerin i lenmesinde, ayr ca Kurul taraf ndan belirlenen yeterli nlemlerin al nmas artt r. Ki isel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim h le getirilmesi madde 7- (1) Bu Kanun ve ilgili di er kanun h k mlerine uygun olarak i lenmi olmas na ra men, i lenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkmas h linde ki isel veriler resen veya ilgili ki inin talebi zerine veri sorumlusu taraf ndan silinir, yok edilir veya anonim h le getirilir.

6 (2) Ki isel verilerin silinmesi, yok edilmesi veya anonim h le getirilmesine ili kin di er kanunlarda yer alan h k mler sakl d r. (3) Ki isel verilerin silinmesine, yok edilmesine veya anonim h le getirilmesine ili kin usul ve esaslar y netmelikle d zenlenir. Ki isel verilerin aktar lmas madde 8- (1) Ki isel veriler, ilgili ki inin a k r zas olmaks z n aktar lamaz. (2) Ki isel veriler; a) 5 inci maddenin ikinci f kras nda, b) Yeterli nlemler al nmak kayd yla, 6 nc maddenin nc f kras nda, belirtilen artlardan birinin bulunmas h linde, ilgili ki inin a k r zas aranmaks z n aktar labilir. (3) Ki isel verilerin aktar lmas na ili kin di er kanunlarda yer alan h k mler sakl d r. Ki isel verilerin yurt d na aktar lmas madde 9- (1) Ki isel veriler, ilgili ki inin a k r zas olmaks z n yurt d na aktar lamaz. (2) Ki isel veriler, 5 inci maddenin ikinci f kras ile 6 nc maddenin nc f kras nda belirtilen artlardan birinin varl ve ki isel verinin aktar laca yabanc lkede; a) Yeterli koruman n bulunmas , b) Yeterli koruman n bulunmamas durumunda T rkiye deki ve ilgili yabanc lkedeki veri sorumlular n n yeterli bir korumay yaz l olarak taahh t etmeleri ve Kurulun izninin bulunmas , kayd yla ilgili ki inin a k r zas aranmaks z n yurt d na aktar labilir.

7 (3) Yeterli koruman n bulundu u lkeler Kurulca belirlenerek ilan edilir. (4) Kurul yabanc lkede yeterli koruma bulunup bulunmad na ve ikinci f kran n (b) bendi uyar nca izin verilip verilmeyece ine; a) T rkiye nin taraf oldu u uluslararas s zle meleri, b) Ki isel veri talep eden lke ile T rkiye aras nda veri aktar m na ili kin kar l kl l k durumunu, c) Her somut ki isel veri aktar m na ili kin olarak, ki isel verinin niteli i ile i lenme ama ve s resini, ) Ki isel verinin aktar laca lkenin konuyla ilgili mevzuat ve uygulamas n , d) Ki isel verinin aktar laca lkede bulunan veri sorumlusu taraf ndan taahh t edilen nlemleri, de erlendirmek ve ihtiya duymas h linde, ilgili kurum ve kurulu lar n g r n de almak suretiyle karar verir. (5) Ki isel veriler, uluslararas s zle me h k mleri sakl kalmak zere, T rkiye nin veya ilgili ki inin menfaatinin ciddi bir ekilde zarar g rece i durumlarda, ancak ilgili kamu kurum veya kurulu unun g r al narak Kurulun izniyle yurt d na aktar labilir.

8 (6) Ki isel verilerin yurt d na aktar lmas na ili kin di er kanunlarda yer alan h k mler sakl d r. NC B L M Haklar ve Y k ml l kler Veri sorumlusunun ayd nlatma y k ml l madde 10- (1) Ki isel verilerin elde edilmesi s ras nda veri sorumlusu veya yetkilendirdi i ki i, ilgili ki ilere; a) Veri sorumlusunun ve varsa temsilcisinin kimli i, b) Ki isel verilerin hangi ama la i lenece i, c) lenen ki isel verilerin kimlere ve hangi ama la aktar labilece i, ) Ki isel veri toplaman n y ntemi ve hukuki sebebi, d) 11 inci maddede say lan di er haklar , konusunda bilgi vermekle y k ml d r. lgili ki inin haklar madde 11- (1) Herkes, veri sorumlusuna ba vurarak kendisiyle ilgili; a) Ki isel veri i lenip i lenmedi ini renme, b) Ki isel verileri i lenmi se buna ili kin bilgi talep etme, c) Ki isel verilerin i lenme amac n ve bunlar n amac na uygun kullan l p kullan lmad n renme, ) Yurt i inde veya yurt d nda ki isel verilerin aktar ld nc ki ileri bilme, d) Ki isel verilerin eksik veya yanl i lenmi olmas h linde bunlar n d zeltilmesini isteme, e) 7 nci maddede ng r len artlar er evesinde ki isel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme, f) (d) ve (e) bentleri uyar nca yap lan i lemlerin, ki isel verilerin aktar ld nc ki ilere bildirilmesini isteme, g) lenen verilerin m nhas ran otomatik sistemler vas tas yla analiz edilmesi suretiyle ki inin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya kmas na itiraz etme, )

9 Ki isel verilerin kanuna ayk r olarak i lenmesi sebebiyle zarara u ramas h linde zarar n giderilmesini talep etme, haklar na sahiptir. Veri g venli ine ili kin y k ml l kler madde 12- (1) Veri sorumlusu; a) Ki isel verilerin hukuka ayk r olarak i lenmesini nlemek, b) Ki isel verilere hukuka ayk r olarak eri ilmesini nlemek, c) Ki isel verilerin muhafazas n sa lamak, amac yla uygun g venlik d zeyini temin etmeye y nelik gerekli her t rl teknik ve idari tedbirleri almak zorundad r. (2) Veri sorumlusu, ki isel verilerin kendi ad na ba ka bir ger ek veya t zel ki i taraf ndan i lenmesi h linde, birinci f krada belirtilen tedbirlerin al nmas hususunda bu ki ilerle birlikte m tereken sorumludur. (3) Veri sorumlusu, kendi kurum veya kurulu unda, bu Kanun h k mlerinin uygulanmas n sa lamak amac yla gerekli denetimleri yapmak veya yapt rmak zorundad r. (4) Veri sorumlular ile veri i leyen ki iler, rendikleri ki isel verileri bu Kanun h k mlerine ayk r olarak ba kas na a klayamaz ve i leme amac d nda kullanamazlar.

10 Bu y k ml l k g revden ayr lmalar ndan sonra da devam eder. (5) lenen ki isel verilerin kanuni olmayan yollarla ba kalar taraf ndan elde edilmesi h linde, veri sorumlusu bu durumu en k sa s rede ilgilisine ve Kurula bildirir. Kurul, gerekmesi h linde bu durumu, kendi internet sitesinde ya da uygun g rece i ba ka bir y ntemle ilan edebilir. D RD NC B L M Ba vuru, ik yet ve Veri Sorumlular Sicili Veri sorumlusuna ba vuru madde 13- (1) lgili ki i, bu Kanunun uygulanmas yla ilgili taleplerini yaz l olarak veya Kurulun belirleyece i di er y ntemlerle veri sorumlusuna iletir. (2) Veri sorumlusu ba vuruda yer alan talepleri, talebin niteli ine g re en k sa s rede ve en ge otuz g n i inde cretsiz olarak sonu land r r. Ancak, i lemin ayr ca bir maliyeti gerektirmesi h linde, Kurulca belirlenen tarifedeki cret al nabilir. (3) Veri sorumlusu talebi kabul eder veya gerek esini a klayarak reddeder ve cevab n ilgili ki iye yaz l olarak veya elektronik ortamda bildirir.


Related search queries