Example: bankruptcy

Mesures de protecció a la persona consumidora vulnerable d ...

Mesures de protecci a la persona consumidora vulnerable d energia Guia elaborada per ECOSERVEIS per enc rrec de: Associaci Catalana de Municipis Diputaci de Barcelona Federaci de Municipis de Catalunya Gener de 2018 3 Mesures de protecci a les persones consumidores vulnerables d energia Recentment s ha aprovat el Reial Decret 897/2017 pel qual es regula la figura de consumidor vulnerable , el bo social i d altres mesur es de protecci per als consumidors dom stics d energia que modifica la situaci de moltes persones usu ries de serveis socials ja que afegeix nous criteris per avaluar la condici de vulnerabilitat. Aquest document valora la situaci actual i el paper dels serveis socials municipals en aquest moment, sabent que anir canviant i definint-se en els propers mesos.

3 Mesures de protecció a les persones consumidores vulnerables d’energia Recentment s’ha aprovat el Reial Decret 897/2017 pel qual es regula la figura de

Tags:

  Resume, Mesures de

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Mesures de protecció a la persona consumidora vulnerable d ...

1 Mesures de protecci a la persona consumidora vulnerable d energia Guia elaborada per ECOSERVEIS per enc rrec de: Associaci Catalana de Municipis Diputaci de Barcelona Federaci de Municipis de Catalunya Gener de 2018 3 Mesures de protecci a les persones consumidores vulnerables d energia Recentment s ha aprovat el Reial Decret 897/2017 pel qual es regula la figura de consumidor vulnerable , el bo social i d altres mesur es de protecci per als consumidors dom stics d energia que modifica la situaci de moltes persones usu ries de serveis socials ja que afegeix nous criteris per avaluar la condici de vulnerabilitat. Aquest document valora la situaci actual i el paper dels serveis socials municipals en aquest moment, sabent que anir canviant i definint-se en els propers mesos.

2 Marc normatiu vigent de protecci a la persona consumidora vulnerable d energia 1. A Catalunya conviuen diferents normes que protegeixen a la persones consumidora en situaci de vulnerabilitat en funci del subministrament. Electricitat Gas Aigua Descomptes en la factura RD 897/2017 i Ordre ETU/943/2017 de Bo social x -Llei 3/2015 pel c non social - Tarifa social: Variable segons municipi Evitar tall de subministrament -Llei 24/2015 de Mesures urgents Llei 24/2015 de Llei 24/2015 de per afrontar la pobresa Mesures urgents Mesures urgents per energ tica. per afrontar la afrontar la pobresa - RD 897/2017 i Ordre pobresa energ tica energ tica ETU/943/2017 de Bo social 2. El Real Decret 897/2017 de Bo social que ha estat publicat recentment, nom s fa refer ncia al subministrament d electricitat establint les condicions de vulnerabilitat, i atorgant protecci a trav s del Bo social, que s un descompte sobre la tarifa.

3 Bo social: Descomptes en la factura d electricitat (veure Annex I) 3. El nou Bo social per a l electricitat associa el descompte en la factura a un llindar de renda que t en compte el nombre de membres de la unitat familiar i que pot veure s incrementat en cas d acreditar-se determinades circumst ncies especials. En el cas de fam lies nombroses no aplica el criteri de renda. Per tots els casos es limita el consum d energia mensual amb descompte. 4. El RD de Bo social identifica tres tipus de p e r s o n a consumidora en situaci de vulnerabilitat: consumidora vulnerable amb dret a un 25% de descompte en la factura, consumidora vulnerable severa amb dret a un descompte d un 40% i la persona consumidora en risc d exclusi social que passa a ser subministrament essencial al que no se li pot suspendre el subministrament el ctric i on el cost de la factura s assumeix entre l administraci p blica i les empreses subministradores.

4 4 Garantia dret d acc s als subministraments b sics 5. Pel que fa a la no suspensi del subministrament el ctric conviuen a Catalunya, a dia d avui, tres normes: la Llei 24/2013 del Sector el ctric, el RD 897/2017 i la Llei 24/2015. Els criteris per acollir-se a la no suspensi no coincideixen en tots els casos, per la conviv ncia d aquestes lleis s vigent sempre i quan un rgan judicial no indiqui el contrari1. 6. La llei 24/2013 del sector el ctric prohibeix el tall de subministrament a aquelles persones que estiguin rebent al seu domicili un tractament m dic en el que s indispensable la utilitzaci d un aparell el ctric. Cal aportar un certificat m dic. 7. La Llei catalana 24/2015 obliga a les administracions p bliques a garantir el dret d acc s als subministraments b sics d aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situaci de risc d exclusi residencial.

5 Estableix el principi de precauci pel qual l empresa subministradora ha de sol licitar un informe a serveis socials municipals per determinar si la persona es troba en situaci de risc d exclusi residencial abans d efectuar un tall de subministrament. (veure Annex II) 8. La Llei estatal 24/2013 de sector el ctric aix com el RD 897/2017 de Bo social garanteixen el subministrament a les persones usu ries de serveis socials en situaci d exclusi social. 9. El RD de Bo social el ctric contempla la suspensi del subministrament un cop transcorreguts 4 mesos de l impagament per les persones acollides al bo social i a partir dels 2 mesos per la resta de persones usu ries.

6 10. En el cas dels subministraments de gas i aigua la llei de refer ncia que garanteix el dret d acc s als subministraments b sics s la Llei 24/2015. Aquestes lleis supediten la garantia de subministrament al pagament del deute de les persones usu ries de diferents maneres, que es detallen a continuaci : Pagament de factures de subministraments 11. La llei del sector el ctric (Llei 24/2013) estableix que la consideraci de servei p blic del bo social i el cost de subministrament el ctric per a persones consumidores vulnerables severes tamb passa a ser obligaci de servei p blic. Segons la Llei del Sector el ctric el cost del subministrament el ctric de les persones consumidores vulnerables severes ha de ser cofinan at entre les empreses subministradores i les Administracions P bliques competents (sense determinar quines).

7 1 La Sent ncia n mero 268/2017, de 4 de desembre, del Jutjat contenci s administratiu 2 de Barcelona, sobre el protocol de pobresa energ tica, es mostra contr ria a l establiment de la prohibici del tall de subministrament a les companyies. La Sent ncia, per , encara no s ferma perqu ha estat recorreguda en apel laci per les entitats municipalistes. 5 12. Segons el RD 897/2017 de Bo Social, en el cas de persones consumidores vulnerables en risc d exclusi social, per tal d evitar el tall de subministrament, l administraci p blica auton mica o local ha d assumir almenys el 50% de l import de la factura abans de l aplicaci del descompte per bo social. 13.

8 Segons la Llei 24/2015 els ajuts per pagar les factures poden venir tant de les administracions p bliques com de les companyies que hagin accedit a subscriure acords o convenis. Com afecten aquests canvis als circuits dels serveis socials municipals Pel que fa als subministraments de gas i aigua, es mantenen els criteris utilitzats fins ara pel que fa a pagament de factures i les Mesures per evitar el talls de subministraments acollint-se a la Llei 24/2015. Pel que fa al subministrament el ctric: - cal informar a les persones usu ries que ja es beneficiaven de l antic descompte de que s ha de sol licitar de nou el Bo social abans de l abril de 2018, ja que els criteris han canviat (informaci i formularis a ).

9 A banda de l acc s al descompte, ser beneficiari del bo social, ofereix m s protecci a la persona . - per aquelles persones en circumst ncies especials de discapacitat reconeguda igual o superior al 33%, v ctima de viol ncia de g nere o v ctima de terrorisme, els serveis socials han d emetre un certificat o document que acrediti que es compleix alguna d aquestes circumst ncies sense reflectir de forma expressa en quina de les circumst ncies concretes es troba. (Model de certificat a Annex III). La Generalitat ha de designar en els propers mesos l rgan i els procediments per desplegar i garantir la protecci efectiva de les persones consumidores en situaci de vulnerabilitat.

10 6 Annex I. Qui es pot acollir al Bo Social? Resid ncia habitual del titular El titular s persona f sica Estar acollit a PVPC i en cas de no estar-ho, acceptar el canvi a PVPC Valors v lids per 2017 i referenciats a Valors v lids per 2017 i referenciats a l IPREM. 7 Annex 11. Garantia de subministrament segons la Llei 24/2015 UN COP D'ULL A LA LLEI 24/2015 En aquesta notificaci ha d'informar deis drets relatius a la pobresa energetica establerts per la Ll ei 24/2015. Risc d'exclusi residencial o dependencia energetica: - I RSC x 2 (sola), IRSC x 2,5 (fam lies), IRSC x 3 (persones dependents), o - risc imminent de perdua de l'habitatge habitual, o - un membre necessita una maquina assistida.


Related search queries