Example: biology

VERGLLHBARISONUCUÖDENECEK …

G R hbar k saca ,su lu sayd bir ini vey asu sayd bir olay yetki limaka -ma gizl ice bildir me ele verme anlam ndad r. lkemi zde hangi konuda ol ursaolsun yap lan ihb arlar genel olar ak bir husumetsonucu kendi ni ma dur veyaaldat lm g ren ki iler taraf ndan yap lmaktad r. Yoksa s regeleni yanl ya p l yo r da olsa e er o g ne kadar ihbar c ya bir sorun get irmem i ise ihbarm esse sesi pek kullan lmamaktad lkemizdeilgin olan konu ihbar c ya bak a s n n olumsuzol ma-s d r . Her ne kadar yanl giden vey a usuls z yap lan i l emleri n d zelt ilm esiamac y la ihbar edilmekteis e de ihbar edilenleryapt klar i leml erden dol ay kendile rini sorgulamaktan ok mer ak ettikleri veya bul maya gayre t et tikl eri ey ihbarc n nkendis nsu sayd olaylar r enen ve tes pit eden ki i ler in yet ki limakam lara habe r vermeyi bir vatanda l kg revi ol ar ak kabul etm el eri gere.

siiçinihbarınsürekliyükümlülükgerektirenvergilerleilgiliolmasıgerektiği belirtilmektedir.Sürekliyükümlülüklerisevergiyidoğuranolayıntekrarlan-

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Advertisement

Transcription of VERGLLHBARISONUCUÖDENECEK …

1 G R hbar k saca ,su lu sayd bir ini vey asu sayd bir olay yetki limaka -ma gizl ice bildir me ele verme anlam ndad r. lkemi zde hangi konuda ol ursaolsun yap lan ihb arlar genel olar ak bir husumetsonucu kendi ni ma dur veyaaldat lm g ren ki iler taraf ndan yap lmaktad r. Yoksa s regeleni yanl ya p l yo r da olsa e er o g ne kadar ihbar c ya bir sorun get irmem i ise ihbarm esse sesi pek kullan lmamaktad lkemizdeilgin olan konu ihbar c ya bak a s n n olumsuzol ma-s d r . Her ne kadar yanl giden vey a usuls z yap lan i l emleri n d zelt ilm esiamac y la ihbar edilmekteis e de ihbar edilenleryapt klar i leml erden dol ay kendile rini sorgulamaktan ok mer ak ettikleri veya bul maya gayre t et tikl eri ey ihbarc n nkendis nsu sayd olaylar r enen ve tes pit eden ki i ler in yet ki limakam lara habe r vermeyi bir vatanda l kg revi ol ar ak kabul etm el eri gere -kir.

2 Bunun tersi her ne ekilde olur sa olsun su a ortak ol makt r . te t m bunlar dikkate al narak su say lan i lem leri yet kili makam larahaber verenlerite vik etme k amac ylabelirli konulardave belirl i artl ardaihbarc yaikramiye denere k bu y nde te vik uygulanmaktad o uva tanda lar m ztar af ndan bilinen bir konu ol mad ndan ok da uygulam aolana bulunma maktad bu yaz m z n konus unu ver gi ihbar sonucu denecekihbar ikramiy esinin hangi ar tlar la yap laca ve ne eki lde denece l-Ekim2010VE RG HBARISONUCU DE NEC EK HBAR KRAM YES N NUS UL VE ESA SLAR IAy e GINA LI * Z M *An talya Verg i Dai res i Ba ka nl KurumlarVergi Dairesi M d r Yr

3 DAYANAK hbar ikramiyesi ihli Resmi Gazet ede yay nlanaraky r r -l e giren ve halen uygu lanmaktaolan 19 05 Kanun No l u MenkulveGa yrime nk ul Emv al ile Bunlar n ntifa Hakl ar ve Daimi Verg ile rinMektumat Muh birler ine Ver ilecek kramiyeHakk ndaKanunun6 nc mad -desi h km neistinadenverilmektedir. lgi li kanun ma ddesi nde B ina, ar azi ve ars alardan tahr ir har ic ika lan lar ilekaz an , hayv anlar, veraset ve intikal, muamele,dahili istihlak ve damg a gib idai mi vergilerden yanl beyannameve rmek veya ift defter tutmak vey a sa irsur etler le ketmedilmi olanlar haber verenlereta hakkuk edec ek ver gi ve mis ilce zalar mecmuu ze rinden a a daki nis petler dahilindeik ramiye ve rilir.

4 500 liray a ka dary zde 155 000 liray a kadar, 500 lir adan yukar olan k s m i in" 3015 000 liraya kadar, 5000 liradan yukar olan k s m i in" 2015 000 lirada nyukar olan k s m i in" 10Bu nispetlereg r e hesap olunacakikramiyenin te biri vergi nin kat isurette tahakkukundave te ikisi verginintahs ili akabindever ili olupta tahakkukmuamelesi hen z inta edi lmem i olan bu kabil mektumlar n muhbir lerine dah i i bu maddeninh k m leri neg re mumma lmemurlar ile tahrir ve tahm in heyetler i mens uplar na vetahakkukmuame lesinde vazifedarolanlar a ikr amiye veri lmez. deni lm ekt yan n da Maliye Bakanl n nyay nl ad genel yaz lar ve vergiihbarlar i genelgeleri ile birlikte uygulamayay n veril mi t ir.

5 Hbar kram iyesinin Konus una Giren Vergil er:Kanununyay nl and 1931 y l ndan g n m ze79 y l ge mi tirbu d nem zar f nda bir ok vergikald r lm vey a t r de i tir ilmi ya da uygul ama alan kalm am t r. Bunedenle madde metnini g n m z artlar ile yor umlayar ak dene cek ihbarikramiyesininhangi vergile ri kaps ad n belirtm ekte fayda var .Madde h km ndeyap l an ihbar zer ine ihbar ikrami yes inin veri lebil me -144 Eyl l-Ekim2010 Z M si i in ihbar n s r ekli y k m l l k gerektir en ver gilerl e il gili olmas gerekt i ibelirtilmektedir. S r ekli y k ml l kler ise ver giyi do uranolay n tekrarl an -mas vey a s rd r lmes i dolay s ylabirden fazla d nemdedev am edeny k ml l klerdir.

6 Ayr ca s reklilikniteli i tarhiyat us ul ne ba l de i ldir ,vergiden muaf olunmas da s r eklilik niteli inide i ti rmez. rne in: Gel irVergisi, KurumlarVer gisi ve Katma De er Ver gisi gi bi vergi ler s rekli ver -giler kapsam ndad ada nemli nokta ihbar ikramiy es inin konusunas r ekli vergi ler vesadece bu vergi as llar naba l ver gi z ya cezalar n n gir di idi r. Bu vergi lereba l gecikmezamm , gecikmefaizi, us uls uzl k ve zel usul s zl k gi bi ceza -lar ile s reksiz vergiler vebir def aya mahsus kart lan ek ver giler ihbar ikra -miyesin in konus una girmemektedir. hb ar Konular ndaAranacak art lar:Bir muhbir taraf ndan herhangibir m kellefhakk ndavergi ka ak l naili k in ol arak yap l an ihba r nsomutolaylarave delillereday anmas ca ihbar konular n n vergiincelemesisonundabuluna n matrah far klar ile ba lant s olm al d r.

7 Yok sa herha ngi bir m kellefhakk ndaver gi ka ak l yapt y n ndeihbarda bulunup,ver ginin hangi ekilde ka r ld n n a klanmamas , som utolaylar g sterilmemesive deliller verilmemesidur umlar nda ihbar ikram iye-sinin denmesim mk nde ihbarc som ut bi r bi lgi veya del ilibraz etmemi olsa da s zl olar ak verdi i bilgiler edayan larakyap lan ince -leme so nucundamatr ah fark tespit edilmi ise bu durum da ikr ami ye alm ayahak kazan r. hb ar EdenlerdeAranacak artlar:Bir muhbi re ihbar ikram iyesi nin denebilmesii in;1-) hbarc kendini gizl ememelidir. hbar yapan ahs n ver gi incel em esi -ne ba la nmadan vey aincele me s r as nda gerekli g r ld durum larda ince -leme eleman ile temas age mesi ve istenilenbil gileri verm esi ger ek mekt ) simsiz ih bar lar da ver gi incelemesibitmedenihbarc n nor taya km olmas gerekme ktedir.

8 Nc eleme bittiktensonra ihbar mektupl ar na sahi p k lmas durumundaihbar c do ru ki i olsa dahi ihbar ikram iyes ini n den -mesi m mk nde l-Ekim2010 Z M 3-) hbarda bulunan ki i incelemebitmedenihbar ndanvazge memeli di r. ncelemeninherh angi bir saf has nda ihbar ndan vazge ti ini bil diren ihbar c -ya ikramiye ) hbarc n nver gi ka r maya dahil olup ol mamas n n nemi yokt ur. Bi rm kellefinvergi ka rmaktaoldu unubilen ve deli lleri yle bu ka ak l haber veren muh bir in bu m kellefinor taklar ndanveya al anlar ndanya dakan veya h s ml kba ile ba l oldu u birinin olm as ikrami ye denmes ineen gel de ) hbarc bir den fazla olurs a, ihbar konul ar ile matr ah far klar aras ndaba lant olup olmad n nara t r lmas gerekir.

9 Her iki ihbarda ba l ant l is ebu durumdaikramiyeihbar ilk yapan ki iye veri lir .Bir m kellefad na al nan iki vey adaha fazl aihbar zeri ne incel em eba -lat ld ndamuhbirlerin ihb ar konular ile incelemesonucundabulunan mat -rah far k aras n da ncelikleba lant olup olm ad ara t r lacak ve ayn m kellefhakk ndave ayn konuda iki veya daha fazla ihbar var sa di lek el e-rin veya s zl yap lar ak tutana aba lananihbarlar n res mi kay tl ara ge i tarihi dikkate al nar ak nce ihbarda bulunan muhbir e ikram iye denir .Ayr ca maddeninson f kras n Vergi Usul Kanununun5. maddesi ni di k-kate alarak de e durum da ;- Vergi muameleleri ve incelemeleriile u ra an memur lar,- Vergi kanunlar na g re olu tur ulan kom isy onlara i tir ak edenl er,- Vergi mahkemeleri, b lge idare mahkem eleri ve Dan tay da g revl iolanlar,- Vergi i lerindekullan lan bilirki iler,taraf ndanyap lan bir vergi ihbar sonucu do acakbir matrah far k i i nihbar ikramiyesinin denmes i m mk nde ildi r.

10 Nc ele me Ele manl ar Y n ndenYa p l mas Gereke n lem le r:Herhangibir ihbar zerine vergi incelemeelemanlar na inti kal eden ihbarmektubuveya tutanak zer ine vergi incelemerapor uveihbar ikr amiyesi rapo -ru d zenlenir. hbar Mektubuveya hbar Tut ana : hbar ikramiyesi de nebil mes ii in muhbir taraf ndan ver ilmi bir ihbar dilek esis zl yap lan ihbar n is e146 Eyl l-Ekim2010 Z M resmiye t kazanmas i in re smi kay tlarage m i bir ihbar tut ana n n bulun -mas gerekmektedir. nc eleme ele man gere kli g rd zamanlardamuhbi ri dinl em e kendi -sinden bilgi ve delil isteme hakk na her zaman sahipt ncelemesi :Yap lan incelemede zell ikle ihbar konular zeri ndedurulup ihbar n ger ekli i bulunmal d r.