Example: barber

BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI ...

M LL E T M BAKANLI I rakl k ve Yayg n E itim Genel M d rl B RO Y NET M VE SEKRETERL K ALANI Y NET C AS STANI MOD LER PROGRAMI (YETERL E DAYALI) 2009 ANKARA N S Z G n m zde mesleklerin de i im ile kar kar ya olmas ve daha karma k bir yap da bulunmaya ba lamas nedeniyle, meslek yeterliklerin de geni tabanl bilgilere, becerilere ve tav rlara dayal olmas n ve programlar n buna g re geli tirilmesini zorunlu h le getirmektedir. Program al malar kapsam nda yap lan sekt r tarama ve inceleme al malar sonucunda sekt rde faaliyet g sterilen meslekler saptanarak, bu meslekler ikinci, nc ve d rd nc seviye meslek gruplar na ayr lm t r.

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ. Sertifika programında yer alan modüllerde öngörülen eğitim öğretim uygulamaları yapılır. MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ. 1. Öğrenci/kursiyerin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of BÜRO YÖNETİMİ VE SEKRETERLİK ALANI YÖNETİCİ ASİSTANI ...

1 M LL E T M BAKANLI I rakl k ve Yayg n E itim Genel M d rl B RO Y NET M VE SEKRETERL K ALANI Y NET C AS STANI MOD LER PROGRAMI (YETERL E DAYALI) 2009 ANKARA N S Z G n m zde mesleklerin de i im ile kar kar ya olmas ve daha karma k bir yap da bulunmaya ba lamas nedeniyle, meslek yeterliklerin de geni tabanl bilgilere, becerilere ve tav rlara dayal olmas n ve programlar n buna g re geli tirilmesini zorunlu h le getirmektedir. Program al malar kapsam nda yap lan sekt r tarama ve inceleme al malar sonucunda sekt rde faaliyet g sterilen meslekler saptanarak, bu meslekler ikinci, nc ve d rd nc seviye meslek gruplar na ayr lm t r.

2 Sekt rde al an ki ilerin g r ve nerilerinden yola k larak her meslek dal na ait anket sorular haz rlanm , daha sonra anketler yurdun e itli b lgelerinde uygulanarak mesleklere zg yeterlikler belirlenmi tir. Program geli tirme s recinin her a amas nda niversitelerin ve lkemizin nde gelen sekt r temsilcileri ile i birli i yap lm ki i ve kurumlar n program al malar na do rudan katk lar sa lanm t r. Sekt r ve y ksek retim kurumlar n n beklentileri programa yans t larak, mesleklere ait belirlenen yeterlikler retim programlar ve mod llerin temel dayana n ve i eri ini olu turmu tur.

3 Uluslararas d zeyde meslek elemanlar ndan beklenen yeterlikler e itli ara t rmalar ve yerli/yabanc uzman g r lerine dayan larak tespit edilmi , elde edilen sonu lar program al malar na aktar lm t r. B ro Y netimi ve Sekreterlik alan retim programlar , geli melere ba l olarak esnek ve s rekli g ncellenmeye uygun bir yap da tasarlanm t r. Bireyler kazand klar g ncel meslek yeterlikler do rultusunda istihdam edilebileceklerdir. B ro Y netimi ve Sekreterlik alan alt nda yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararas d zeyde standartlara uygun, her ya ta ve d zeyde bireye meslek yeterlikler kazand racak e itim ve retim olana sunulmu tur.

4 B ro Y netimi ve Sekreterlik alan e itimi ki ilere; k k, orta ve b y k l ekli i letmelerde ve kamu kurumlar ndaki b rolarda b ro faaliyetlerini yerine getirebilecek yeterlili i kazand r r. Y netici Asistan e itiminde; kendi ba na ve belirli bir s re i erisinde, b ro makinelerini kullanarak, b ro y netimi, b ro i i ve d ileti imi sa lama, y neticinin g nl k i lerini organize etme, belge haz rlama, dosyalama i lemlerini y r tme, toplant ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli ki i yeti tirilmesi ama lanmaktad r.

5 1 NDEK LER N S Z .. 1 Y NET C AS STANI PROGRAMINA L K N A IKLAMALAR .. 3 MESLEK ELEMANI TANIMI .. 3 G R KO ULLARI .. 3 ST HDAM ALANLARI .. 3 E T M RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI .. 3 E T MC LER .. 3 L ME VE DE ERLEND RME .. 3 BELGELEND RME .. 3 YATAY VE D KEY GE LER .. 4 E T M S RES .. 4 RET M Y NTEM VE TEKN KLER .. 4 B RL YAPILACAK KURUM VE KURULU LAR .. 4 RENC /KURS YER KAZANIMLARI .. 4 E T M RET M FAAL YETLER .. 5 MESLEK GEL M MOD LLER .. 5 MOD L VE ER KLER .. 6 YETERL K VE MOD L TABLOSU .. 6 2Y NET C AS STANI PROGRAMINA L K N A IKLAMALAR ALAN : B RO Y NET M VE SEKRETERL K MESLEK : Y NET C AS STANI MESLEK SEV YES : MESLEK ELEMANI TANIMI B ro y netimi, ileti im, organizasyon ve belgeleme i lemlerini yapabilme bilgi ve becerisine sahip ki idir.

6 G R KO ULLARI 1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak. 2. Mesle in gerektirdi i i leri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel zelliklere sahip olmak. ST HDAM ALANLARI Mesle in gerektirdi i yeterlikleri kazanan bireyler B ro Y netimi ve Sekreterlik alan nda; 1. K k veya b y k l ekli i letmelerde, 2. Resmi ve zel kurumlarda al abilirler. E T M- RET M ORTAMLARI VE DONANIMLARI 1. Mesleki E itim Merkezleri, Halk E itimi Merkezleri ve sekt rdeki i letmelerde e itim verilmektedir. 2.

7 Program n uygulanabilmesi i in B ro Y netimi ve Sekreterlik alan standart donan mlar ve mesleklerin gerektirdi i ekipmanlar sa lanmal d r. E T MC LER 1. Program n uygulanmas nda B ro Y netimi alan nda e itim alm ve tercihen sekt r deneyimi olan alan retmenleri g rev almal d r. 2. Program n uygulanmas nda gerekti inde B ro Y netimi ve Sekreterlik alan nda sekt r deneyimi olan meslek elemanlar ndan yararlan labilir. 3. Usta retici ; bu programla ilgili mod l ve yeterlikleri alm olmal d r. L ME VE DE ERLEND RME Bireylerin, e itli l me ara lar kullan larak; 1.

8 Mod llerin sonunda kazand yeterlikler l lecektir. 2. Mod ller ile kazand klar bilgi, beceri ve tav rlar l lecektir. 3. l me sonu lar program sonunda de erlendirilecektir. 4. E itim kurumunda, i letmede ve kendi kendilerine yapt klar t m renim faaliyetleri de erlendirilecektir. BELGELEND RME Sertifika programlar nda; meslek elemanlar n n sahip oldu u yeterlikleri kazand rmaya y nelik e itim ve retim verilir. Bu programlarda mesle in yeterliklerine sahip meslek elemanlar yeti tirmek ama lanmaktad r. Sertifika retim program s recinde bireylerin tamamlad mod ller, ald e itimin t m ve kazand klar yeterlikler belgelendirilir.

9 3 retim program n n sonunda mesle in yeterliklerini kazanan bireylerin ald belgeler mevzuat do rultusunda sertifikada de erlendirilir. Bireyler mesle in d zeyine g re mesle inde sertifika alabilir. Bireyler gelecekte meslek de i tirmek veya mesle in ili kili oldu u di er mesleklere ge mek amac yla e itim almak isterse, kazand yeterlikler de erlendirilecektir. Fark mod llerini tamamlayanlar ikinci bir meslekte kendini yeti tirebilecektir. retim program ndan ayr lan bireyin kazand yeterlikler belgelendirilerek istendi inde di er sertifika programlar nda de erlendirilir.

10 Mesle in seviyesine ve yeterliklerine sahip olanlar sertifika almaya hak kazan r ve ilgili i yerlerinde al abilirler. YATAY VE D KEY GE LER Mesle e y nelik geni tabanl yeterlikler kazand rmak hedeflenmi tir. 1. E itimin sonunda, mesle inde sertifika alan birey gerektirdi inde fark e itimi alarak diploma program n tamamlayabilir. 2. Meslek e itim alan veya bitirmi olan birey; gerekli mod lleri tamamlayarak alandaki di er meslekler aras nda ge i yapabilir. E T M S RES 1. Meslek program n n toplam e itim s resi 440/344 saat olarak planlanm t r.