Example: biology

İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ...

Yeri Sa l k Birimleri ve yeri Hekimlerinin G revleri ile al ma Usul veEsaslar Hakk nda Y netmelik al ma ve Sosyal G venlik Bakanl ndan: Resmi Gazete: Tarih: 16 Aral k 2003 Say : 25318 B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama Madde 1 Bu Y netmelik i yeri sa l k birimlerinin kurulu u, yap lanmas , al ma usul ve esaslar ile i yeri Hekimlerinin nitelikleri, say s , i e al nmalar ,g rev, yetki ve sorumluluklar , e itimleri ve al ma artlar ile ilgili usul ve esaslar belirler. Kapsam Madde 2 Bu Y netmelik h k mleri 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l Kanunukapsam nda yer alan ve devaml olarak en az elli i i al t ran i yerlerindeuygulan r. Dayanak Madde 3 Bu Y netmelik, 10/06/2003 tarihli ve 25134 say l Resmi Gazete deyay mlanarak y r rl e giren 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l Kanununun 81 incimaddesine dayan larak kar lm t r. Tan mlar Madde 4 Bu Y netmelikte ge en; Bakanl k: al ma ve Sosyal G venlik Bakanl n , Genel M d rl k: Sa l ve G venli i Genel M d rl n , SSK: Sosyal Sigortalar Kurumunu, Sa l Hizmetleri: al anlar n sa l k g zetimi, ncelikle koruyucu hekimlikhizmetleri, sa l n geli tirilmesi, ilk yard m, acil tedavi ve rehabilitasyonhizmetlerini, Sa l k Birimi: yerinde i sa l hizmetlerini y r tmek i in gerekli donan m vepersonele haiz birimi, Ortak Sa l k Birimi: Birden fazla i yerine hizmet v

İşverenlerin yükümlülükleri Madde 5 – İşverenler, elli ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde bir sağlık birimi kurmak zorundadırlar. İşverenler, işyerlerinde sağlıklı ve

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İşyeri Sağlık Birimleri ve İşyeri Hekimlerinin Görevleri ...

1 Yeri Sa l k Birimleri ve yeri Hekimlerinin G revleri ile al ma Usul veEsaslar Hakk nda Y netmelik al ma ve Sosyal G venlik Bakanl ndan: Resmi Gazete: Tarih: 16 Aral k 2003 Say : 25318 B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama Madde 1 Bu Y netmelik i yeri sa l k birimlerinin kurulu u, yap lanmas , al ma usul ve esaslar ile i yeri Hekimlerinin nitelikleri, say s , i e al nmalar ,g rev, yetki ve sorumluluklar , e itimleri ve al ma artlar ile ilgili usul ve esaslar belirler. Kapsam Madde 2 Bu Y netmelik h k mleri 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l Kanunukapsam nda yer alan ve devaml olarak en az elli i i al t ran i yerlerindeuygulan r. Dayanak Madde 3 Bu Y netmelik, 10/06/2003 tarihli ve 25134 say l Resmi Gazete deyay mlanarak y r rl e giren 22/5/2003 tarihli ve 4857 say l Kanununun 81 incimaddesine dayan larak kar lm t r. Tan mlar Madde 4 Bu Y netmelikte ge en; Bakanl k: al ma ve Sosyal G venlik Bakanl n , Genel M d rl k: Sa l ve G venli i Genel M d rl n , SSK: Sosyal Sigortalar Kurumunu, Sa l Hizmetleri: al anlar n sa l k g zetimi, ncelikle koruyucu hekimlikhizmetleri, sa l n geli tirilmesi, ilk yard m, acil tedavi ve rehabilitasyonhizmetlerini, Sa l k Birimi: yerinde i sa l hizmetlerini y r tmek i in gerekli donan m vepersonele haiz birimi, Ortak Sa l k Birimi: Birden fazla i yerine hizmet vermek zere kurulan sa l kbirimini, yeri hekimi: Bakanl k a sertifikaland r lm hekimi, yeri hem iresi/sa l k memuru: Bakanl k a sertifikaland r lm hem ire veyasa l k memurunu, ifade eder.

2 K NC B L M Genel H k mler verenlerin y k ml l kleri Madde 5 verenler, elli ve daha fazla i i al t r lan i yerlerinde bir sa l kbirimi kurmak zorundad rlar. verenler, i yerlerinde sa l kl ve g venli bir al ma ortam n n tesis edilmesi,sa l k ve g venlik risklerinin nlenmesi ve koruyucu hizmetlerin y r t lmesi i ingerekli tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulanmas ve uygulamalar nizlenmesi i lerini y r tmek zere; i yerinin risk grubuna ve i i say s na g re birveya daha fazla i yeri hekimi g revlendirmek ve bu g revlerin yap lmas i ingerekli yer, donan m ve personeli temin etmekle y k ml d rler. verenler, i yerinde g rev yapan i yeri hekiminin ad , soyad , adresi, al masaatleri ile yetki ve sorumluluklar konusunda al anlar bilgilendirmekley k ml d rler. verenler, i yeri hekiminin g revini etkili bir ekilde y r tebilmesi amac ylagerekli planlama ve d zenlemeler yapmas na ve mesle i ile ilgili geli meleriizlemesine imkan sa lar.

3 Yeri sa l k hizmetlerinin y r t m nden i veren sorumludur. al anlar n hak ve y k ml l kleri Madde 6 al anlar ve temsilcileri, sa l kl bir al ma ortam n n olu mas i inbu konuda haz rlanan talimat ve prosed rlere uymak, i yeri sa l k biriminin al malar na destek sa lamak, sa l k muayeneleri, bilgilendirme ve e itimprogramlar na kat lmak ve gerekti inde i birli i yapmakla y k ml d rler. al anlar ve temsilcileri, i yerinde sa l k g zetiminin yerine getirilmesineili kin organizasyonlarda karar verme s recinde yer al rlar. al anlar ve temsilcileri, sa l k g zetiminde y r t lecek hizmetlerin ama vey ntemleri hususunda nceden haberdar edilirler. Sa l k g zetimi sonucunda eldeedilen verilerin kullan lmas ile ilgili bilgilendirilirler. al anlar, sa l k muayenelerinin sonu lar yla ilgili olarak hatal veya hatayayol a abilecek bilgiye itiraz hakk na sahip olup, bu i lemi nas l yapacaklar konusunda i veren taraf ndan bilgilendirilirler.

4 NC B L M yeri Sa l k Biriminin Yap s , al ma Usul ve Esaslar Sa l k birimi Madde 7 Sa l k biriminde; en az bir i yeri hekimi ile birlikte en az bir i yerihem iresi veya sa l k memuru g revlendirilmesi zorunludur. Sa l k birimi, i sa l ve g venli i hizmetlerinin y r t lebilmesine ve al acak personel say s na yetecek b y kl kte, kolay ula labilir, tercihen tek katl bir binada veya kurulaca binan n giri kat nda olmal d r. Sa l k birimi; en az birmuayene odas , bir m dahale odas , bir yard mc sa l k personeli odas ilebekleme odas ndan olu ur. Sa l k biriminde yeterli ayd nlatma, havaland rma, s tma, so uk ve s cak su tesisat bulunmal , sa l k biriminin taban kolaytemizlenebilen ve y kanabilen nitelikte olmal d r. Sa l k birimi Ek-1de belirtilenara ve gere ler ile donat l r. Nitelikleri dolay s yla devaml al ma yap lan i yerlerinde sa l k Birimleri al ma s resince a k bulundurulur ve en az bir i yeri hem iresi veya sa l kmemuru g revlendirilir.

5 Normal al ma s resi d nda kalan vardiya al malar nda bu personelin sa lanamad hallerde, sa l k biriminde ilkyard mkursu g rm en az bir eleman g revlendirilir. Y ll k al ma plan Madde 8 Sa l k birimi, i yerinde y r t lecek sa l k hizmetleri ile ilgili olaraky ll k al ma plan haz rlayarak i verenin onay na sunar. Onaylanan plan i yerindeilan edilir. Ayr ca, bu plan al anlar n temsilcilerine ve varsa i sa l ve g venli ikuruluna g nderilir. Y ll k de erlendirme raporu Madde 9 Sa l k birimi, i yerinde y r t len sa l k hizmetleri ile ilgili olarakyap lacak denetimlerde incelenmek zere her y l Ek-2deki rne e uygun y ll kde erlendirme raporu haz rlar ve bir n shas n Genel M d rl e g nderir. Gizlilik ilkesi Madde 10 Sa l k birimi personeli, i yerine ve al anlara ait t bbi, teknik veidari bilgilerle ilgili olarak gizlilik ilkesine uymak zorundad r. birli i Madde 11 Sa l k birimi, i yerindeki ilgili di er b l mlerle, varsa i sa l veg venli i kurulu ile i g venli i uzman ve al anlar n temsilcileriyle i birli i i inde al r.

6 Sa l k birimi, Bakanl n i sa l ve g venli i alan nda faaliyet g sterenbirimleri ve di er ilgili kurulu larla yak n i birli i i inde al r. Ulusal d zeydeki organizasyonlar kapsam nda; sa l n korunmas vegeli tirilmesi kampanyalar nda yer al r, i sa l programlar er evesinde ilgiliotoriteler ile i birli i yapar. B y k kazalar ve do al afetlere kar acil eylem plan haz rlanmas veuygulanmas nda ilgili di er birim, kurum ve kurulu larla i birli i yapar. lkyard m ve acil tedavi Madde 12 Sa l k birimi, al anlara acil m dahale gerektiren durumlardaveya kazalanma durumlar nda ilk yard m ve acil tedaviyi organize eder, y r t r vedi er sa l k kurulu lar yla i birli i yapar. Bilgilendirme ve e itim Madde 13 Sa l k birimi; i verene, al anlara veya al anlar n temsilcilerineve i sa l ve g venli i kuruluna, i sa l ile ilgili konularda e itim vedan manl k hizmeti verir. Sa l k birimi, y r t lecek her t rl sa l k g zetimi faaliyetleri ile ilgili olarak al anlar bilgilendirmek ve r zas n almak zorundad r.

7 Kay t ve istatistik Madde 14 al ma ortam ve al anlar n sa l k g zetimine ait b t n bilgilerkay t alt na al n r ve belgeler muhafaza edilir. al anlar n sa l k bilgileri, yapt i ler ve al t ortamdaki maruziyet bilgileriile bu maruziyetlerin de erlendirme sonu lar ki isel sa l k dosyalar nda saklan r. Sa l k birimi, al anlar n ki isel sa l k dosyalar n i ten ayr lma tarihindenitibaren 10 y l boyunca saklamak zorundad r. Y k ml l k s resi bu s reyi a anmeslek hastal riski bulunan i yerlerinde, belirlenen risklerle ilgili evraklar nsaklanmas y k ml l k s resine kadar uzar. al an n i yerinden ayr larak ba kabir i yerinde al maya ba lamas halinde, yeni i veren al an n ki isel sa l kdosyas n ister. Eski i veren, ki isel sa l k dosyas n n onayl bir rne ini g nderir. al an n i e giri inde ve i de i ikli inde, i e uyumunun belirlenmesi amac ylayap lan sa l k muayenesi sonucunda olu turulan raporda; al t r laca i ler ve al ma ko ullar belirtilir, rapor sonucu i veren ve al ana yaz l olarak bildirilir.

8 Sa l k birimince, i kazalar ve meslek hastal klar ile ilgili kay t ve takipi lemlerinde Ek-3 ve Ek-4de belirtilen rnek formlar kullan l r. yerinde meydanagelen b t n kazalar ve meslek hastal klar kaydedilir. Kaza ve meslekhastal klar n n kay tlar de erlendirilerek kaynaklar belirlenir ve bunlara y nelik nlemler geli tirilir. Tedavi hizmetleri Madde 15 Sa l k biriminde i sa l hizmetleri d nda kalan birinci basamaktedavi hizmetleri ile ilgili usul ve esaslar, SSK ile i veren aras nda yap lacakprotokole g re belirlenir. Sa l k biriminin faaliyet alan Madde 16 Sa l k birimi, sa l kl ve g venli bir al ma ortam olu turmak zere i yerlerinde fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerin belirlenmesi, ortadankald r lmas i in gerekli tedbirleri almak ve bu ama la l m, analiz ve kontrollerinyap lmas n sa lamakla y k ml d r. Bu hizmetlerin y r t m nde ve i sa l veg venli i mevzuat nda ng r len tedbirlerin uygulanmas nda sa l k birimipersoneli i g venli i uzman ile i birli i ve koordinasyon i inde al r.

9 Ortak sa l k birimi Madde 17 verenler, koruyucu ve acil sa l k ve g venlik hizmetleriniy r tmek zere bir ortak sa l k birimi kurabilir, kurulmu olanlara ortak olabilirler. Ortak sa l k birimi ayn i kolunda faaliyet g steren i yerlerine hizmet vermek zere kurulabilece i gibi, k k sanayi siteleri veya organize sanayi b lgeleri gibiayn alanda kurulmu bulunan ve farkl i kollar nda faaliyet g steren i yerlerinehizmet vermek zere de kurulabilir. Ortak sa l k biriminde al acak personel say s ve nitelikleri, hizmet verileceki yerlerinin yer ald risk gruplar ve al anlar n toplam say s dikkate al narak buY netmelikte belirtilen di er kriterlere g re tespit edilir. Ortak sa l k biriminin t m giderleri hizmet alan i verenler taraf ndan kar lan r. D RD NC B L M yeri Hekiminin Nitelikleri, G rev, Yetki ve Sorumluluklar ile E itimleri, al ma artlar ve G revlendirilmeleri yeri hekiminin nitelikleri Madde 18 yeri hekimi olarak g revlendirilecek hekimlerin Bakanl k averilmi i yeri hekimli i sertifikas na sahip olmalar gerekir.

10 Sertifikaland rma Madde 19 yeri hekimli i sertifikas ; a. m fetti li i yapm veya niversitelerden i sa l bilim doktoras veyabilim uzmanl alm , i ve meslek hastal klar yan dal uzmanl veya i yerihekimli i yan dal uzmanl alm olan hekimlere istekleri halinde, b. Bakanl k a d zenlenen i yeri hekimli i sertifika e itim programlar na kat lanve e itim sonunda d zenlenecek s navda ba ar l olan hekimlere, Bakanl k a verilir. E itim ve s nav Madde 20 yeri hekimli i sertifika e itim programlar n n haz rlanmas ,uygulanmas , s nav komisyonunun te ekk l ve s nav n yap l ekli ile ilgili usulve esaslar, yeri Hekimli i E itim Komisyonu taraf ndan belirlenir. E itimin s resi,teorik ve pratik olarak 180 saatten az olmamal d r. Komisyon; Sa l ve G venli i Genel M d r n n ba kanl nda, Tefti Kurulu Ba kanl ndan bir hekim i m fetti i, Sa l ve G venli i MerkeziM d rl nden bir hekim, Sa l k Bakanl , al ma ve Sosyal G venlik E itim veAra t rma Merkezi, Sosyal Sigortalar Kurumu Sa l k leri Genel M d rl , T rkTabipler Birli inden birer ye ile Y ksek retim Kurul Ba kanl taraf ndang revlendirilecek i sa l konusunda al malar olan bir retim yesindenolu ur.


Related search queries