Example: air traffic controller

Av. Teoman SALGIRTAY* - ankarabarosu.org.tr

* ankara barosu . Tebligat K anununda Yap lan De i iklikler Ve Bir Yarg tay K ar ar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat K anunu Uygulamalar Av. Teoman SALGIRTAY* Tebligat Kanununda Yap lan De i iklikler ve Bir Yarg tay Karar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat Kanunu Uygulamalar / SALGIRTAY299 / ankara barosu Dergisi7201 say l Tebligat Kanununda ve zellikle , 21 ve 35 h k mlerinde, T. ve 6099 Kanunla esasl de i iklikler yap ld . De i iklik, MERN S projesi ile AKS (Adres Kay t Sistemi) aras nda kurulmas plan-lanan tam entegrasyon sayesinde, t m ger ek ki ilerin adreslerinin MERN S sisteminde tan ml ve dolay s ile UYAP zerinden t m ger ek ki ilerin adres-lerine ula labilir olmas gereklili ine dayal olarak, ger ek ki ilere yap lacak tebligatlarda AKS adresinin esas al nmas n ama lad.

Tea annna Yaan el˜ke ve Yaa aa Ina Yaa 12. .. 2012 32459 . 2013 3328 . S. 11.02.2013 T. Tea ann yamaa SALGIRTAY ˜˚˛˝/ ˙ Ankara Barosu Dergısı 299

Tags:

  Ankara, Ankara barosu, Barosu, Ankarabarosu

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of Av. Teoman SALGIRTAY* - ankarabarosu.org.tr

1 * ankara barosu . Tebligat K anununda Yap lan De i iklikler Ve Bir Yarg tay K ar ar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat K anunu Uygulamalar Av. Teoman SALGIRTAY* Tebligat Kanununda Yap lan De i iklikler ve Bir Yarg tay Karar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat Kanunu Uygulamalar / SALGIRTAY299 / ankara barosu Dergisi7201 say l Tebligat Kanununda ve zellikle , 21 ve 35 h k mlerinde, T. ve 6099 Kanunla esasl de i iklikler yap ld . De i iklik, MERN S projesi ile AKS (Adres Kay t Sistemi) aras nda kurulmas plan-lanan tam entegrasyon sayesinde, t m ger ek ki ilerin adreslerinin MERN S sisteminde tan ml ve dolay s ile UYAP zerinden t m ger ek ki ilerin adres-lerine ula labilir olmas gereklili ine dayal olarak, ger ek ki ilere yap lacak tebligatlarda AKS adresinin esas al nmas n ama lad.

2 I. Bilinen Adreste TebligatTebligat hukukumuzun temel ilkesi, ile d zenlenmi tir ve bu ilke tebligat n muhatab n eline ula mas n temin i in tebligat s recinin B L NEN en son ADRESE g nderilecek tebligatla ba lamas yolundad r. Bu al ma, 6099 say l Kanunla Tebligat Kanununa getirilen yeniliklerin irdelenmesine ve an lan Yarg tay karar n n tahliline y Kanunu 10. maddenin g ncel hali yle:B L NEN ADRESTE TEBL GATMADDE 10 Tebligat, tebli yap lacak ahsa, bilinen en son adresinde yap l r. u kadar ki; kendisine tebli yap lacak ahs n m racaat veya kabul art yla her yerde tebligat yap lmas caizdir.(Ek f kra: 6099 / / Y r rl k / ) Bilinen en son adresin tebligata elveri li olmad n n anla lmas veya tebligat yap lamamas h linde, muhatab n adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yap l ilk f kras tebligat n, muhatab n bilinen en son adresinde yap l-mas na dayal temel ilkeyi d zenliyor.

3 Buna g re tebligat s reci, muhatab n bilinen en son adresine kart lacak bir tebligat ile ba layacakt r. Ama muha-tab n tebligat ve tebli konusundan haberdar olmas n sa lamak olup, bilinen adres kavram ise, muhatab n adresinin de i tirmi olmas durumuna mahsus olarak zellikle se ilmi maddenin ilk f kras n n ikinci c mlesinden, tebligat n bilinen en son adres olarak g nderilen adresten farkl bir adreste ve muhatab n ba vurusu ile kabul art na ba l olarak, yap labilece i anla l yor. Yani, bilinen en son adres olan Atat rk caddesi / 5 Sincan ankara adresine g nderilen tebligat, muhatab n tebligattan haberdar olarak tebligat memuruna ba vurmas ve teb-ligat kabul etmesi art yla, Balaban sokak / 8 Sincan ankara adresinde muhatab n bizzat imzas na yap labilecektir.

4 Bu durumda, muhatab n beyan Tebligat Kanununda Yap lan De i iklikler ve Bir Yarg tay Karar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat Kanunu Uygulamalar / SALGIRTAY300 ankara barosu Derg s 2013/ 4etti i yeni adresin tebligat memuru taraf ndan tebli mazbatas na yaz lmas ve beyan n do rulu unun da ara t r l p saptanm olmas her ne kadar, tebligat n her yerde yap labilece ini d zenlemi se de, her yeri tebligat memurunun yetkili oldu u saha / m nt ka ile s n rl olarak g rmek daha do ru olacakt muhatab ger ek ya da t zelki i muhatab n, davaya konu s z-le mede veya icra takibine konu bonoda isminin yan nda yaz l olan adres, bilinen en son adres olarak kabul edilmelidir. Ayr ca, muhatab n dava veya icra dosyas na verdi i dilek e ya da s zl beyan nda bildirdi i adres de, dosya kapsam ile uyumsuzluk g stermemesi ko ulu ile, onun bilinen en son adresi olarak kabul , maddenin 6099 Kanun ile eklenen ikinci f kras , bilinen en son adresin tebligata ELVER L olmamas halini d zenlemektedir ki, bundan somut olarak adresin YETERS Z ya da ok eski bir adres oldu undan tebligata ELVER S Z oldu unu anlamak gerekiyor.

5 Rne in, Y ld z caddesi ankara eklindeki bir adres tebligata elveri li de ildir, nk il e ve mahalle bilgisinden yoksun olan bu adrese kart lacak tebligat n iade edilece i mutlakt en son adresin bu ekilde yetersiz ve belirsiz oldu u durumlarda, muhatab n adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresi, B L NEN EN SON ADRES olarak kabul edilir ve tebligat buraya yap l r eklindeki d zenleme kar s nda, bu durumda kart lacak tebligat n t r ( normal beyaz renk ya da a k mavi renk ) nas l olmal d r sorusuna yan t vermeden, bilinen en son adresin tebligata elveri li olup olmad n belirleme hakk n n, tebligat kart lmas n talep eden tarafa tan nmam oldu unu beyan etmek gerek. Bilinen en son adresin tebligata elveri li olup olmad n taraflar takdir edemez, onlar sadece muhatab n bilinen en son adresinin elveri siz oldu unu ve bu adrese tebligat kart larak zaman kayb na neden olunmamas i in, Mahkeme ya da cra M d rl nden muhatab n AKS adresinin bilinen en son adres olarak kabul edilmesini ve bu adrese tebligat kart lmas n talep ederler.

6 Talep ya kabul ya da ret edilecektir ve davalar i in temyiz ve icralar i in ise ikayet s z konusu olacakt Gazetenin T. ve 27820 n shas nda yay nlanan ve ayn tarihte y r rl e giren 6099 say l Tebligat Kanunu ve Baz Kanunlarda De i iklik Yap lmas na Dair Kanun, TBMM Ba kanl na tarihinde Tebligat Kanunu ile Adli Sicil Kanununda De i iklik Yap lmas na Dair Kanun Tasar s olarak g nderilmi ve fakat sonu ta hem kanun isminde ve hem de kanun metninde de i iklik yap lm t ne sevk edilen tasar da, kanunun 3. maddesi aynen u ekilde iken;Madde 3 7201 say l Kanunun 10 uncu maddesine birinci f rkadan sonra gelmek zere a a daki f kra eklenmi Kanununda Yap lan De i iklikler ve Bir Yarg tay Karar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E.)

7 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat Kanunu Uygulamalar / SALGIRTAY301 / ankara barosu Dergisi Bilinen en son adresin tebligata elveri li olmad n n anla lmas veya tebligat yap lamamas h linde, muhatab n adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yap l r. Bunun d nda ba kaca bir adres ara t rmas yap lmaz. Yasala an metin ise u ekildedir:Madde 3 7201 say l Kanunun 10 uncu maddesine birinci f rkadan sonra gelmek zere a a daki f kra eklenmi tir. Bilinen en son adresin tebligata elveri li olmad n n anla lmas veya tebligat yap lamamas h linde, muhatab n adres kay t sisteminde bulunan yerle im yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yap l r.

8 G r ld zere, tasar daki son c mle kanunda yer almam t r. Yap lan de i iklikle, bilinen en son adresin tebli kartan mercii taraf ndan tebligata elveri li olarak kabul edilmemesi halinde veya bilinen en son adrese kart lan tebligat n iade edilmesi durumunda, AKS deki adres bilinen en son adres olarak kabul edilecek, b ylece muhatab n adresinin ara t r lmas na gerek kalmayacakt Bakanl taraf ndan Resmi Gazetenin T. ve 28184 n shas ndan yay nlanan Tebligat Kanununun Uygulanmas na Dair Y net-melik (TKUDY ) in 16. maddesi h km ile ilgilidir ve aynen u ekildedir :Bilinen adreste tebligatMADDE 16 (1) Tebligat, ncelikle tebli yap lacak ahs n bilinen en son adresinde yap l r. Bilinen en son adresin tespitinde, tebli isteyenin beyan , muhatab n veya di er ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas al n r.

9 (2) Bilinen en son adresin tebligata elveri li olmad n n anla lmas veya tebligat yap lamamas h linde, muhatab n adres kay t sisteminde bulunan yerle- im yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yap l r. Ayr ca ba kaca adres ara t rmas yap lmaz. 79 uncu maddenin ikinci f kras na g re renkli bast r lan tebligat zarf nda, adresin muhatab n adres kay t sistemin-deki yerle im yeri adresi oldu u belirtilerek bu adrese tebligat yap laca na dair me ruhata yer ilk f kras genel kural tekrar etmekte, bilinen en son adresin tebli isteyenin beyan na, muhatab n veya di er ilgililerin bildirimlerine ya da (dosyada) mevcut belgelerin i eri ine g re belirlenece ini d ikinci f kras 2 ayr hali tarif etmektedir:a)Bilinen en son adresin tebligata elveri li olmad n n, tebligat kartan mercii taraf ndan tespiti durumunda, muhatab n mernis adresi bilinen en son adres olarak kabul edilecek ve tebligat bu adrese yap lacakt r.

10 Bu halde, Tebligat Kanununda Yap lan De i iklikler ve Bir Yarg tay Karar I nda (Yarg tay 12. 2012 / 32459 E. 2013 / 3328 K. S. T.) Tebligat Kanunu Uygulamalar / SALGIRTAY302 ankara barosu Derg s 2013/ 4muhatab n bilinen en son adresi olarak kabul edilen adrese kart lacak tebligat, NORMAL yolla g nderilecektir. Ba kaca adres ara t rmas yap lamayacakt )Bilinen en son adrese kart lan NORMAL tebligat n iade edilmesi halinde de, muhatab n AKS deki yerle im yeri adresi bilinen en son adres olarak kabul edilecektir. Bu durumda da ba kaca adres ara t rmas yap lmadan muhatab n AKS adresine NORMAL tebligat g adresine kart lacak tebligat n / 2 h km ne g re yap -labilmesi i in, bilinen en son adrese kart lacak ilk tebligat n iade edilmi olmas gereklidir.


Related search queries