Example: marketing

İdari Yargı Kararları Çerçevesinde Bilimsel Yayın Etiği ...

HAKEML * Bu makale hakem incelemesinden ge mi tir ve T B TAK ULAKB M Veri Taban nda indekslenmektedir.** pek niversitesi Siyasal Bilgiler Fak ltesi retim yesi. A a da yer alan mahkeme kararlar nda kararlar n esas na m dahale edilmeksizin, konu b t nl n sa lamak amac yla, (konuyla ilgili olmayan kelime ve c mlelerin metinde yer verilmemesi veya kelime ve c mle kar lmas nedeniyle olu an bo lu un tamamlanmas ve c mlenin bitirilebilmesine y nelik olarak kelime eklenmesi gibi) ekli bir tak m de i iklikler ile mahkeme kararlar na konu ki ilerin kimliklerinin gizlenmesine y nelik ekli de i ik-likler yap lm t r.

KE İ * Bu makale hakem ncelemes nden geçm t r ve TÜB TAK ULAKB M Ver Taban nda ndekslenmekted r. ** ş İrsİtsİ İasa İİr atsİ Ğrtİ ysİ.

Tags:

  Makale, Bilimsel

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of İdari Yargı Kararları Çerçevesinde Bilimsel Yayın Etiği ...

1 HAKEML * Bu makale hakem incelemesinden ge mi tir ve T B TAK ULAKB M Veri Taban nda indekslenmektedir.** pek niversitesi Siyasal Bilgiler Fak ltesi retim yesi. A a da yer alan mahkeme kararlar nda kararlar n esas na m dahale edilmeksizin, konu b t nl n sa lamak amac yla, (konuyla ilgili olmayan kelime ve c mlelerin metinde yer verilmemesi veya kelime ve c mle kar lmas nedeniyle olu an bo lu un tamamlanmas ve c mlenin bitirilebilmesine y nelik olarak kelime eklenmesi gibi) ekli bir tak m de i iklikler ile mahkeme kararlar na konu ki ilerin kimliklerinin gizlenmesine y nelik ekli de i ik-likler yap lm t r.

2 Dari Yarg K ararlar er evesinde Bilimsel Yay n Eti i Soru tur m alar *Dr. Mustafa Ya ar DEM RC O LU**Dr. Mustafa Ya ar DEM RC O LU147 / Ankara Barosu DergisiHAKEML ZBilimsel ara t rmalarda d r stl te vik, akademik ve Bilimsel kamu hizmet-lerinin sunulmas nda kamu yarar a s ndan b y k nem ta maktad r. Bunun i in ncelikle nitelikli ve d r st bir bilim anlay , nitelikli ve d r st ara t rma ve bu imk nlar sa layacak nitelikli ve d r st bilim insanlar n n varl n zorunlu k lmaktad r. Bilim insanlar n n niteliklerinin yans mas olarak kar m za kan akademik al malar n bilim insanlar n n d r stl ile bilim haysiyetinin gerek-tirdi i nitelikte olmas na y nelik tart ma ve beklentiler her d nemde canl l n koruyan temel de erler olmu tur.

3 Akademik ahlaks zl k her a da ve her seviyede bilim insanlar aras nda s kl kla kar la lan bir davran ekli olarak varl n s rd rm t r. zellikle niversitelerdeki ac mas z, keyfi ve ideolojik rekabet ortam ve kadro eki meleri i erisinde akademik y kselme ve unvan elde etme u runa sahte, yalan ve yan lt c yay n retme al kanl retim yeleri aras nda s k rastlanan etik d davran lar[1] aras nda yer almaktad r. ntihal, gereksiz yay n, d plikasyon, dilimleme, haks z yazarl k, hayalet yazarl k veya hediye yazarl k gibi uygulamalar y ksek retim kurumlar nda yap lan yay nlarda kar la lan eti e ayk r davran -lardan baz lar d r.

4 Bu er evede doktora, do entlik, profes rl k gibi unvanlar n elde edilme s recinde, retilen Bilimsel yay nlardaki kalite giderek azalmaya ba lam t r. Bu nedenle niversiteler ve Y ksek retim Kurulu taraf ndan kamu d zenini, kamu yarar n , nitelikli insan yeti tirilmesi ve gelecek ku aklara kar sorumlulu u ilgilendiren bu alanlarda Bilimsel , tarafs z bir de erlendirme sisteminin kurulmas zorunlulu u ortaya kmaktad r. Y K Ba kanl y ksek retim alan nda bir kolluk birimi olarak disiplin soru turmas eklinde y r tt inceleme ve soru turmalarla Bilimsel yay nlarda denetim ve g zetim g revini y r tmektedir[2].

5 Anahtar Kelimeler: Bilimsel d r stl k, ara t rma ve yay n eti i, etik soru turma, intihal, haks z yazarl k, d plikasyon, haks z yazarl k, sahtecilik, dilimleme.[1] Etik, ahl k n temellerini inceleyen felsefe dal ya da bir kimsenin davran lar na temel olan ahl k ilkelerinin t m ne denir. Su , hukuk d zeni taraf ndan ceza veya g venlik tedbiri yapt r m na ba lanm fiildir. Su olu turan bir davran etik de de ildir. Ancak etik olmayan her davran her zaman su niteli i ta maz. ANAYASA MAHKEMES KARARI, 2007/98 E., 2010/33 K., Bu karar; tarih ve 27585 say l Resmi Gazete de yay mlanm t r.

6 Ayr ca Etik-Hukuk ili kisi hakk nda bknz. SANCAKTAR-b, s. 445. [2] SANCAKTAR-b, s. 256. dari Yarg Kararlar er evesinde Bilimsel Yay n Eti i Soru turmalar 148 Ankara Barosu Derg s 2014/ 1 HAKEML ABSTRACTP romoting honesty in scientific researches is significantly important in terms of public interest in academic and scientific public services. To that end, first of all qualified and honest scientific understanding, qualified and honest research, and qualified and honest scientist who would provide those mentioned opportunities are needed to be existed.

7 Debates about honesty and scientific honor in academic studies considered as reflection of scientists qualifications have been increased. Academic corruption has turned into a common behavior among scientist in all levels. Within the cruel, arbitrary and ideological competency environment within universities and battle for certain positions, fake, misleading and deceptive paper issuing has been a common behavior among faculty members to the aim of career promotion and certain positions. Several incidents such as plagiarisation, unnecessary publishing, duplication, dissection, unjust authorship, ghost authorship or bounty authorship are some of the unethical behaviors that could be encountered in higher education institutions.

8 The scientific quality of the papers issued during the process to obtain doctorate, assistant PhD., and PhD. titles has been gradually decreased. Thus, it is apparent that both universities and the Higher Education Institution are required to establish a scientific and an objective evaluation system in these subjects regarding training qualified individuals for public order, welfare and responsibility toward future : Scientific integrity, research and publication ethics, ethics investigation, plagiarism, gift authorship, duplication, ghost authorship, falcification, Mustafa Ya ar DEM RC O LU149 / Ankara Barosu DergisiHAKEML A.

9 Nitelikli Bir Ara t rma ve Yay n K lt r le Bilimsel Eti in nemi2547 say l Yasan n, Y ksek retimin temel ama ve ilkelerini d zenleyen h k mleri ( ve ) incelendi inde nitelikli bir Bilimsel seviye retilmesine y nelik somut hedeflerin ng r ld g r lmektedir. Bilimsel ara t rmalarda d r stl te vik, akademik ve Bilimsel kamu hizmetlerinin sunulmas nda kamu yarar a s ndan b y k nem ta maktad r. Bunun i in ncelikle nitelikli ve d r st bir bilim anlay , nitelikli ve d r st ara t rma ve bu imk nlar sa la-yacak nitelikli ve d r st bilim insanlar n n varl n zorunlu k lmaktad r[3].

10 Bu er evede son y llarda bilim insanlar n n niteliklerinin birer yans mas olarak kar m za kan akademik al malar, y ksek lisans, doktora, do entlik tezleri ve ara t rma projeleri ile makalelerin bilim insanlar n n d r stl ile bilim haysi-yetinin gerektirdi i nitelikte olmas tart malar h z kazanm g r nmektedir[4].[3] Nitelikli bir y ksek retim sisteminin nas l olu turulabilece ine y nelik pek ok al ma yap lmaktad r. Y ksek retimde kalite sorunu, kalite g vence sistemi olu turulmas tart malar , mesleki yeterlilik, y kselme/terfi/performans kriterleri, akreditasyon gibi temel kavramlardan hareket edilerek T rk Y ksek retim sisteminin ve bu sistemin payda lar ndan retim elemanlar n n niteliklerinin art r lmas konusu lkemiz bilim insanlar n n temel ara t rma konular aras nda yer almaktad r.


Related search queries