Example: dental hygienist

HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66)

HAVA ARACI BAKIM PERSONEL L SANSI TAL MATI. (SHT-66). B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . MADDE 1 - (1) Bu Talimat n amac , 30/10/2013 tarih ve 28806 say l Resmi Gazete'de yay mlanan Hava Arac Bak m Personeli Lisans Y netmeli i SHY-66'n n uygulanmas na ili kin usul ve esaslar belirlemektir. Kapsam MADDE 2 - (1) Bu Talimat, Hava Arac Bak m Personeli Lisans Y netmeli i kapsam nda hava arac bak m lisans talebinde bulunan veya lisansa sahip ger ek ki ileri, bu amaca uygun olarak e itim veren yetkili kurum ve kurulu lar ile lisansl bak m personelini istihdam eden yetkili bak m kurulu lar ile y neticilerini kapsar.

i) Grup 1: Kompleks motorlu uçaklar, çok motorlu helikopterler, maksimum onaylı uçuş irtifa seviyesi FL290 değerini aşan uçaklar, elektromekanik uçuş kumanda sistemlerine

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Transcription of HAVA ARACI BAKIM PERSONELİ LİSANSI TALİMATI (SHT-66)

1 HAVA ARACI BAKIM PERSONEL L SANSI TAL MATI. (SHT-66). B R NC B L M. Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama . MADDE 1 - (1) Bu Talimat n amac , 30/10/2013 tarih ve 28806 say l Resmi Gazete'de yay mlanan Hava Arac Bak m Personeli Lisans Y netmeli i SHY-66'n n uygulanmas na ili kin usul ve esaslar belirlemektir. Kapsam MADDE 2 - (1) Bu Talimat, Hava Arac Bak m Personeli Lisans Y netmeli i kapsam nda hava arac bak m lisans talebinde bulunan veya lisansa sahip ger ek ki ileri, bu amaca uygun olarak e itim veren yetkili kurum ve kurulu lar ile lisansl bak m personelini istihdam eden yetkili bak m kurulu lar ile y neticilerini kapsar.

2 Dayanak MADDE 3 - (1) Bu Talimat, 30/10/2013 tarihli ve 28806 say l Resmi Gazetede yay mlanan Hava Arac Bak m Personeli Lisans Y netmeli i SHY-66'ya dayan larak ve EASA B l m 66'n n 1149/2011 nolu Direktifine paralel olarak haz rlanm t r. Tan mlar ve k saltmalar MADDE 4 - (1) Bu Talimatta ge en, a) AMC: EASA taraf ndan yay mlanan kabul edilebilir uygulamalar , b) Bak m deneyimi: Lisans aday veya sahibinin a a daki durumlar i in kullan lan operasyondaki hava arac zerinde yapt bak m i lemlerinde edindi i deneyimi, 1) lk defa lisans al nmas , 2) Mevcut lisansa kategori ilavesi yap lmas , 3) Mevcut lisansdaki d n m s n rland rmalar n n kald r lmas , 4) lk defa yetkilendirilecek veya yetkilendirilmi ki ilerin imtiyazlar n n devam.

3 C) BEKAD: Bak m E itimi Kurulu u A klamalar Dok man n , ) EASA: Avrupa Havac l k Emniyet Ajans n , d) EASA B l m/Part 66: EASA taraf ndan yay nlanan Hava Arac Bak m Personelinin Lisansland r lmas ve Onaylay c Bak m Personel konulu d zenlemeleri, e) EASA B l m/Part 145: EASA taraf ndan Onayl Bak m Kurulu lar n n yetkilendirilme esaslar konusunda yay nlanan d zenlemeleri, f) EASA B l m/Part 147: EASA taraf ndan Hava Arac Bak m E itimi Kurulu lar n n yetkilendirilmesi konusunda yay nlanan d zenlemeleri, g) E itim Kurulu u: Hava arac bak m temel veya tip e itimini vermek ve bu kapsamda s nav yapmak zere Genel M d rl k taraf ndan yetkilendirilmi ger ek veya t zel ki ileri, ) Genel M d r: Sivil Havac l k Genel M d r n , h) Genel M d rl k: Sivil Havac l k Genel M d rl n , ) GM: EASA taraf ndan yay mlanan rehber dok manlar , 1.

4 I) Grup 1: Kompleks motorlu u aklar, ok motorlu helikopterler, maksimum onayl . u u irtifa seviyesi FL290 de erini a an u aklar, elektromekanik u u kumanda sistemlerine sahip hava ara lar veya Genel M d rl k taraf ndan farkl bir hava arac tipi oldu u kabul edilen hava ara lar n . j) Grup 2: A a daki alt gruplara ait ve Grup 1'den farkl olan hava ara lar n , 1) Alt grup 2a: tek turbo-prop motorlu u aklar , 2) Alt grup 2b: tek t rbin motorlu helikopterleri, 3) Alt grup 2c: tek piston motorlu helikopterler, k) Grup 3: Grup 1'den farkl olan piston motorlu u aklar , l) Grup 3 S n rlama: Grup 3 hava ara lar nda tip pratik deneyiminin kapsam n n yetersizli i nedeniyle bu gruptaki yetkilerde ge erli olacak s n rland rmay ifade eder.

5 M) Hava arac : Havalanabilen ve havada seyredebilme kabiliyetine sahip her t rl arac , n) Hava arac bak m lisans : Hava ara lar na belirli tip ve kapsamda bak m yapmak zere yetkilendirilecek teknik personel i in d zenlenen lisans , o) ICAO: Uluslararas Sivil Havac l k Organizasyonunu, ) IR: EASA taraf ndan yay mlanan uygulama kurallar n , p) Ba E itimi - OJT: Hava arac Bak m Lisans kategori veya alt kategorilerine, ilk tipin i lenmesi i in onayl bak m kurulu lar nda, Genel M d rl k taraf ndan yay nlanan OJT. Kay t Defterinde verilen ilgili kategoriye y nelik kriterleri kar layacak ekilde yap lan i lemleri, r) Pratik tecr be: Grup 2 ve 3'te bulunan belirli bir hava arac tipi veya kategorisi i in ger ek bak m ortam nda ilgili hava arac bak m yapmaya yetkilendirilmi bak m organizasyonunda yap lmas gereken, yetkili ya da destek personel yetkisi olan s perviz r g zetiminde ger ekle en tecr beyi, s) SHD-T-35 lisans.

6 09/06/1962 tarihli ve 11124 say l Resm Gazetede yay mlanan Ula t rma Bakanl Sivil Havac l k Dairesi U ak Bak m Teknisyeni Lisans Talimat (SHD-T- 35)'na g re d zenlenmi lisans , ) SHY-66: 30/10/2013 tarihli ve 28806 say l Resmi Gazetede yay mlanan Hava Arac . Bak m Personeli Lisans Y netmeli ini, t) SHY-145: 11/6/2013 tarihli ve 28674 say l Resm Gazetede yay mlanan Onayl Hava Arac Bak m Kurulu lar Y netmeli ini, u) SHY-147: 18/8/2012 tarihli ve 28388 say l Resm Gazetede yay mlanan Hava Arac . Bak m E itimi Kurulu lar Y netmeli ini, ) Temel Pratik E itimi: SHY/Part-147 Onayl Bak m E itim kurulu lar nda verilen temel e itim kapsam ndaki teorik e itime ilaveten kat l mc lara el becerisi kazand rmak zere yap lan e itim ve de erlendirme s recini, v) Tip Pratik E itimi.

7 SHY/Part-147 Onayl Bak m E itim kurulu lar ndan al nan teorik e itime ilaveten yap lan ilgili hava arac ve sistemlerini tan tarak, dok man ve talimatlara g re yap lan tamir, bak m, kontrol ve servis i lemlerine al t rma amac ta yan e itim ve de erlendirme s recini, y) Yeterlilik Sertifikas : SHY-147 Onayl Bak m E itim kurulu lar ndan al nm temel veya tip e itim kursunun ba ar yla bitirildi ini g steren belgeyi ifade eder. 2. (2) Bu Talimatta belirtilmeyen tan mlar i in, 14/10/1983 tarihli ve 2920 say l T rk Sivil Havac l k Kanunu ile 10/11/2005 tarihli ve 5431 say l Sivil Havac l k Genel M d rl.

8 Te kilat ve G revleri Kanununda, ilgili di er mevzuatta ve lkemizin yesi bulundu u uluslararas sivil havac l k kurulu lar taraf ndan yay mlanan dok manlarda belirtilen tan mlar ge erlidir. K NC B L M. Lisans lemleri Uygulama esaslar . MADDE 5 - (1) Bu Talimatta yer alan h k mlerle ilgili esaslar n uygulanmas . s ras nda Ek-1'de yer alan tablolarda bulunan IR kurallar na g re i lem yap l r. Ayr ca AMC ve GM'lerde yer alan hususlar uygun olarak kabul edilir. S z konusu AMC veya GM'de bulunmayan di er y ntemler Genel M d rl k onay na tabidir. Lisans kategorileri MADDE 6 - (1) Hava arac bak m lisans tek kategori ile s n rl de ildir.

9 Her bir ilave kategori veya alt kategori i in SHY-66'da yer alan gereklilikler sa lanarak kategori veya alt kategori ilavesi yap labilir. (2) lk defa lisans d zenlenirken veya kategori ilave edilirken ayn anda sadece bir kategori i in m racaat edilir. (3) Akademik yol ile kazan lacak Kategori C lisans i in ilgili ki i, e itimine uygun olarak B1 veya B2 kategori temel mod l s navlar n n birini se mek zorundad r. Tamamlanan s navlar n sonucunda lisansa yaln z C kategorisi i lenir. B1 veya B2 kategorileri i lenmez. (4) S n rlamalar kald r lmam lisanslara kategori ilavesi yap lmaz.

10 Ba vuru MADDE 7 - (1) SHY-66'ya g re lisans almak, tip i letmek, mevcut lisansta de i iklik yapmak veya ge erlilik s resini uzatmak amac yla, Genel M d rl e ba vuru yapmak i in bu Talimat n Ek-1'inde yer alan Tablo-1 gereklilikleri sa lanmal d r. NC B L M. Lisans n mtiyazlar ve S reklili i Lisans n imtiyazlar ve s reklili i MADDE 8 - (1) Hava ara lar veya komponentlerinin u u a elveri lili ini sa lamak zere tamir, bak m, revizyon, kontrol ve servis i lemleri yapabilmek i in bu Talimat h k mlerine uygun olarak al nm , ge erli bir Hava Arac Bak m Personeli Lisans na sahip olmak gereklidir.