Example: marketing

TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ - mevzuat.gov.tr

5163 TA INIR MAL Y NETMEL Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : 28/12/2006 No : 2006/11545 Dayand Kanunun Tarihi : 10/12/2003 No : 5018 Yay mland Tarihi : 18/1/2007 No : 26407 Yay mland D sturun Tertibi : 5 Cilt : 46 B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (De i ik: 4/5/2010-2010/504 K.) Bu Y netmeli in amac , kayna na ve edinme y ntemine bak lmaks z n kamu idarelerine ait ta n r mallar n kayd , muhafazas ve kullan m ile y netim hesab n n verilmesi, merkez ve ta rada ta n r y netim sorumlular yla bunlar ad na g rev yapacak olanlar n belirlenmesi ve kamu idareleri aras nda ta n rlar n bedelsiz devri ile tahsisine ili kin esas ve usulleri belirlemektir.

5164 ç) Demirbalar: Belirli bir hizmete tahsis amacıyla edinilen, belli bir süreye tabi olmaksızın uzun süre kullanılabilen ve kullanılmakla yok olmayan, çeitleri ile kod numaraları Taınır Kod Listesinin (B) bölümü 255 hesap

Information

Domain:

Source:

Link to this page:

Please notify us if you found a problem with this document:

Other abuse

Advertisement

Transcription of TAŞINIR MAL YÖNETMELİĞİ - mevzuat.gov.tr

1 5163 TA INIR MAL Y NETMEL Bakanlar Kurulu Karar n n Tarihi : 28/12/2006 No : 2006/11545 Dayand Kanunun Tarihi : 10/12/2003 No : 5018 Yay mland Tarihi : 18/1/2007 No : 26407 Yay mland D sturun Tertibi : 5 Cilt : 46 B R NC B L M Ama , Kapsam, Dayanak ve Tan mlar Ama MADDE 1 (De i ik: 4/5/2010-2010/504 K.) Bu Y netmeli in amac , kayna na ve edinme y ntemine bak lmaks z n kamu idarelerine ait ta n r mallar n kayd , muhafazas ve kullan m ile y netim hesab n n verilmesi, merkez ve ta rada ta n r y netim sorumlular yla bunlar ad na g rev yapacak olanlar n belirlenmesi ve kamu idareleri aras nda ta n rlar n bedelsiz devri ile tahsisine ili kin esas ve usulleri belirlemektir.

2 Kapsam MADDE 2 (1) Bu Y netmelik genel y netim kapsam ndaki kamu idarelerini ve bunlara ait ta n r mallar kapsar. (2) T rk Silahl Kuvvetleri (Jandarma Genel Komutanl ve Sahil G venlik Komutanl dahil), Milli stihbarat Te kilat ve Emniyet Genel M d rl n n (..) (1) ta n r mallar n n kayda al nmas ile bunlar n y netim ve denetiminde zel mevzuat ndaki h k mler uygulan r. (1) (3) Kapsamdaki idarelerin b nyesinde bulunan fabrika, imalathane ve benzeri retim yerlerinde kullan lan ilk madde ve malzemeler ile yar mamul ve mamul maddeler hakk nda bu Y netmelik h k mleri uygulanmaz. Bunlar hakk nda kendi d zenleyici i lemlerinde belirlenen esas ve usuller uygulan r.

3 (4) Kamu idarelerinin g revleri gere ince herhangi bir i lemin sonu lanmas na veya bir karar n verilmesine kadar muhafaza edilmek zere al nan emanet ta n r mallar hakk nda zel mevzuat ndaki h k mler uygulan r. Dayanak MADDE 3 (1) Bu Y netmelik, 10/12/2003 tarihli ve 5018 say l Kamu Mal Y netimi ve Kontrol Kanununun 44 nc maddesine dayan larak haz rlanm t r. Tan mlar MADDE 4 (De i ik: 14/3/2016-2016/8646 K.) (1) Bu Y netmeli in uygulanmas nda; a) Ambar: Kamu idarelerine ait ta n rlar n kullan ma verilinceye kadar veya kullan mdan iade edildi inde muhafaza edildi i yeri, b) Bakanl k: Maliye Bakanl n , c) Dayan kl ta n rlar: Ta n r Kod Listesinin (B) b l m nde g sterilen tesis, makine ve cihazlar ile ta tlar ve demirba lar , (1) 8/10/2012 tarihli ve 2012/3832 say l Bakanlar Kurulu Karar Eki Y netmeli in 1 inci maddesiyle, bu f krada yer alan savunma ve g venlik ama l ibaresi y r rl kten kald r lm t r.

4 5164 ) Demirba lar: Belirli bir hizmete tahsis amac yla edinilen, belli bir s reye tabi olmaks z n uzun s re kullan labilen ve kullan lmakla yok olmayan, e itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (B) b l m 255 hesap detay nda yer alan ta n rlar , d) Ger e e uygun de er: Piyasa ko ullar nda muvazaas z bir i lemde bilgili ve istekli taraflar aras nda bir varl n el de i tirmesi veya bir borcun denmesi i in belirlenen tutar , e) Harcama birimi: Kamu idaresi b t esinde denek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan merkez birimi ile denek g nderme belgesiyle harcama yetkisi verilen merkez d birimi, f) Harcama yetkilisi: Harcama biriminin en st y neticisini, g) Hurda: Ekonomik mr n tamamlam olan veya tamamlamad halde teknik ve fiziki nedenlerle al n ama lar do rultusunda kullan lmas imk n kalmayan ya da tamiri m mk n veya ekonomik olmayan ar zalar nedeniyle kullan lmas nda yarar g r lmeyerek hizmet d b rak lan ta n rlar ile retim s ras nda elde edilen k rp nt , d k nt ve art k par alar , ) Kanun: 5018 say l Kamu Mal Y netimi ve Kontrol Kanununu, h) Makine ve cihazlar.

5 E itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (B) b l m 253 hesap detay nda yer alan, retim ve hizmet amac yla kullan lan her t rl makine, cihaz ve aletleri, ) Mali hizmetler birimi: Kanunun 60 nc maddesinde say lan g revleri yapan birimi, i) Sanal ambar: Tesis kapsam ndaki ta n rlar n yaln zca elektronik ortamda takip edilebilmesi amac yla olu turulan ambar , j) Ta n r: e itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (A) ve (B) b l mlerinde g sterilen ta n rlar , k) Ta n r I inci d zey detay kodu: Ta n r Kod Listesinde g sterilen ta n r hesap kodundan sonra gelen iki haneli detay kodunu, l) Ta n r II nci d zey detay kodu: Ta n r Kod Listesinde g sterilen ta n r I inci d zey detay kodundan sonra gelen iki haneli detay kodunu, m) Ta n r hesap kodu: 3/12/2014 tarihli ve 2014/7052 say l Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e konulan Genel Y netim Muhasebe Y netmeli i er eve hesap plan nda yer alan ve ta n r n kaydedildi i ilgili hesap kodunu, n) Ta n r kay t yetkilisi.

6 Ta n rlar teslim alan, sorumlulu undaki ambarlarda muhafaza eden, kullan c lar na ve kullan m yerlerine teslim eden, bu Y netmelikte belirtilen esas ve usullere g re kay tlar tutan, bunlara ili kin belge ve cetvelleri d zenleyen ve bu hususlarda hesap verme sorumlulu u er evesinde ta n r kontrol yetkilisi ve harcama yetkilisine kar sorumlu olan g revlileri, o) Ta n r kodu: Ta n r n kay tlarda detayl izlendi i, ta n r hesap kodu ile ta n r I ve II nci d zey detay kodu ve sonraki d zey detay kodlar n n birle iminden olu an kodu, ) Ta n r konsolide g revlisi: Kamu idaresinin ta n r kay t yetkilisinden ald harcama birimi ta n r hesaplar n konsolide ederek ta n r hesap cetvellerini haz rlamak ve biriminin bir st te kilattaki ta n r konsolide g revlisine vermekle sorumlu olan g revlileri, 5165 p) Ta n r kontrol yetkilisi: Ta n r kay t yetkilisinin yapm oldu u kay t ve i lemler ile d zenledi i belge ve cetvellerin mevzuata ve mali tablolara uygunlu unu kontrol eden, Harcama Birimi Ta n r Mal Y netim Hesab Cetvelini imzalayan ve bu konularda harcama yetkilisine kar sorumlu olan g revlileri, r) Ta tlar.

7 Yolcu ve y k ta mac l nda kullan lanlar ile zel ama l kullan mlar i in muhtelif cihazlarla donat lm bulunan ve e itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (B) b l m 254 hesap detay nda g sterilen ta tlar , s) Tesis: Bir makine veya cihaz n retti i enerjiyi, sesi, g r nt y ve benzerini ileten, da tan veya bir makine veya cihaz n g rd i i uza a ta yan ya da uzaktaki verileri toplayan, kaydeden makine veya cihazlar aras ndaki d zeni sa layan, birbiriyle entegre makine ve cihazlardan olu an, gerekti inde ba ka yere ta nabilen ve kullan lamaz hale gelene kadar sanal ambar kay tlar nda takip edilen, e itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (B) b l m 253 hesap detay nda yer alan sistemleri, ) T ketim malzemeleri.

8 Belirli bir hizmetin retilmesinde kullan lan, kullan m sonucunda t kenen veya bir s re kullan ld ktan sonra ilk zelliklerini k smen veya tamamen kaybederek bir daha kullan lamayacak duruma gelen, e itleri ile kod numaralar Ta n r Kod Listesinin (A) b l m 150 hesap detay nda yer alan malzemeleri, t) st y netici: Bakanl klarda m ste ar , Mill Savunma Bakanl nda bakan , di er kamu idarelerinde en st y neticiyi, il zel idarelerinde valiyi, belediyelerde belediye ba kan n , ifade eder. K NC B L M Sorumluluk ve G revliler Sorumluluk MADDE 5 (1) (De i ik: 14/3/2016-2016/8646 K.) Harcama yetkilileri ta n rlar n etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak edinilmesinden, kullan lmas ndan, kontrol nden, kay tlar n n bu Y netmelikte belirtilen esas ve usullere g re saydam ve eri ilebilir ekilde tutulmas n sa lamaktan sorumludur.

9 Harcama yetkilileri ta n r kay tlar n n bu Y netmelik h k mlerine uygun olarak tutulmas ve ta n r mal y netim hesab n n haz rlanmas sorumlulu unu ta n r kay t yetkilileri ve ta n r kontrol yetkilileri arac l yla yerine getirir. (2) Harcama yetkilileri, ta n rlara ili kin i lem ve kay tlar n usule uygun olarak yap l p yap lmad n kontrol etmeye veya ettirmeye; kas t, kusur veya ihmal sonucu k r lan, bozulan veya kaybolan ta n rlar n ilgililerden tazmini i in gerekli i lemleri yapmaya veya yapt rmaya yetkilidir. (3) Kamu idarelerine ait ta n rlar n muhafazas ile g revli olan veya kendilerine kullan lmak zere ta n r teslim edilen kamu g revlileri bu ta n rlar en iyi ekilde muhafaza etmek, gerekli bak m ve onar mlar n yapmak veya yapt rmak, verili amac na uygun bir ekilde kullanmak ve g revin sona ermesi veya g revden ayr lma halinde iade etmek zorundad rlar.

10 (4) Kamu g revlilerinin kullan m na verilen dayan kl ta n rlar, kullan c lar taraf ndan ba kas na devredilemez. Kullan c lar n n g revden ayr lmas halinde s z konusu ta n rlar n ambara iade edilmesi zorunludur. Bu ekilde teslim yap lmadan personelin kurumla ili i i kesilmez. (1) (1) 14/3/2016 tarihli ve 2016/8646 say l Bakanlar Kurulu Karar Eki Y netmeli in 2 nci maddesiyle, bu f krada yer alan Zimmetle teslim edilen ibaresi Kamu g revlilerinin kullan m na verilen eklinde de i tirilmi tir. 5166 (5) Ta n rlar n muhafazas ndan ve y netilmesinden sorumlu olanlar n, gerekli tedbirlerin al nmamas veya zenin g sterilmemesi nedeniyle ta n r n kullan lmaz hale gelmesi veya yok olmas sonucunda sebep olduklar kamu zararlar hakk nda, 27/9/2006 tarihli ve 2006/11058 say l Bakanlar Kurulu Karar ile y r rl e konulan Kamu Zararlar n n Tahsiline li kin Usul ve Esaslar Hakk nda Y netmelik h k mleri uygulan r.


Related search queries